Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie czy Malinka daje lepszy dźwięk po USB niż Daphile, szukam czegoś co zastąpi Daphile, coś co będzie miało sterowanie z tel tak dobre jak Daphile, będzie czytało szybko pliki Flac, Ape, DSD i przede wszystkim zagra lepiej, pliki mam na serwerze NAS, więc Malinka musi je widzieć, co polecacie

Mam daphile i RPI2 i po USB zdecydowanie polecam Daphile nawet z terminalem. RBI2 fajnie gra jako transport z Hifiberry digi+ pro po coaxialu.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Mam daphile i RPI2 i po USB zdecydowanie polecam Daphile

Dzięki, czyli szukam dalej bo Daphile mnie nie zadowala, najlepszy dźwięk uzyskuję grając bezpośrednio po Lan do Oppo SDac ale są ograniczenia, może nowa aktualizacja rozwiąże problemy :)

Czyli nie ma jednej słusznej odpowiedzi. U mnie volumio od strzała działało, a moode właśnie niby odtwarza, ale w rzeczywistości nie podaje sygnału do dac. Mam raspberry pi 2.chociaż gdzieś wygrzebałem dzisiaj, że to może byc spowodowane korzystaniem z wifi. Ja jednak odpuściłem dalsze szukanie. I włożyłem kartę z działającym volumio.

Ktoś tu wcześniej wspominał o aktualizacjach, zalecam powściągliwość przy automatycznym upgradzie oprogramowania. Skusiłem się dwa razy i zawsze coś się psuło

Dla kolegi aqs....nie miałem porownania z daphile, więc noe oceniam dźwięku, ale cała reszta codziennego korzystania z układu malina-volumio to poezja.

Nawet moja żona załapała szybciutko.

Po utworzeniu skrótu do volumio na pulpicie telefonu całość wygląda jak obsługiwane aplikacją. Pliki gra z NAS, z kompa podpietego do sieci lan. Odtwarza MP3, flac wszelakie do 192khz, streamuje dsd over pcm do 128, dekoduje chyba nawet 256, jest radio internetowe, spotify. Nie mam super doświadczeń z audio, ale ze wszystkich zakupów moich to stosunek cena/jakość zabija.

Jakie jest obciążenie CPU i pamięci przy zastosowaniach audio?

Które systemy będą działać na RPi Zero W?

Dzięki, czyli szukam dalej bo Daphile mnie nie zadowala, najlepszy dźwięk uzyskuję grając bezpośrednio po Lan do Oppo SDac ale są ograniczenia, może nowa aktualizacja rozwiąże problemy :)

Ostatnio było kilku kolegów z forum u mnie i słuchaliśmy np. dac-a Audio-GD 6.32 na przetwornikach PCM1704 na daphile grał rewelacyjnie. Wszystko zależy od połączenia kilku podzespołów.

Ale w Oppo masz coaxial i po coax (z RPI z Hifibery digi+ pro) możesz mieć lepszy dźwięk tylko dsd Ci nie pójdzie. Często granie po coax daje lepsze efekty niż po usb, pod warunkiem, że nie słuchamy dsd.

Gość aqs

(Konto usunięte)

daphile grał rewelacyjnie.

Daphile gra bardzo dobrze, ale do poziomu dobrego transportu CD sporo mu brakuję, dynamika, rozdzielczość, separacja, jakość basu, tu można sporo lepiej i tak jak pisałem wyżej, do poziomu jaki uzyskuję z NAS-a po Lanie też mu brakuję.

dlatego spróbuj malinę z hifiberry digi+ pro mam Arcama CD92 i Rotela RCD971 i żaden jako transport nie gra tak dobrze jak malina.

Tylko zainstaluj do testów moode.

Gość aqs

(Konto usunięte)

dlatego spróbuj malinę z hifiberry digi+ pro

Co kupić i co zainstalować, jak ze sterowaniem z tel, jest jakaś apka

Co kupić i co zainstalować, jak ze sterowaniem z tel, jest jakaś apka

Z poziomu każdej przeglądarki internetowej.

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

kup sobie RPI3 (189 zł) bo ona jest teraz sprzedawana do tego kartę Hifiberry Digi+ Pro (289zł) + obudowę plastikową (70 zł), stawiasz moode audio i na telefonie instalujesz MPD Control

Konfigurację robisz z komputera innego w sieci wpisując moode/ w przeglądarce www.

Tidala jak chcesz puszczać to niestety trzeba po app BubbleUPnP na moode upnp ( local renderer wybierasz), wszystko oczywiście android,

Edytowane przez RobG1974

Ja kupowałem przez ebay od sprzedawcy we francji i wyszło troche taniej ok. 215 zł z przesyłką

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość aqs

(Konto usunięte)

kup sobie RPI3 (189 zł) bo ona jest teraz sprzedawana do tego kartę Hifiberry Digi+ Pro (289zł) + obudowę plastikową (70 zł), stawiasz moode audio i na telefonie instalujesz MPD Control

Konfigurację robisz z komputera innego w sieci wpisując moode/ w przeglądarce www.

Tidala jak chcesz puszczać to niestety trzeba po app BubbleUPnP na moode upnp ( local renderer wybierasz), wszystko oczywiście android,

Porównywałeś może jakość grania do Squeezebox Touch, cenowo wychodzi podobnie

Mam daphile i RPI2 i po USB zdecydowanie polecam Daphile nawet z terminalem. RBI2 fajnie gra jako transport z Hifiberry digi+ pro po coaxialu.

Ja mam trochę odmienne doświadczenia.

U mnie Daphile gra gorzej niż RP 3B. Mam na myśli połączenie po usb. Duży wpływ na odbiór dźwięku ma interfejs USB. Ja używam Amanero (w moim DACu) i jest o niebo lepiej z Maliną.

Dźwięk jest gładszy, lepsze plany, głębia oraz separacja. "Pojawia" się czarniejsze tło.

Panuje wszechwładny spokój i nie chce się przestać słuchać.

Jutro lub pojutrze podłączam malinę po I2S do zewnetrznego DACa z wejściem I2S (krótkim 8 cm kabelkiem ze skrętki kat 6 i gold pin do GPIO).

Spodziewam się dalszej poprawy.

Ale w Oppo masz coaxial i po coax (z RPI z Hifibery digi+ pro) możesz mieć lepszy dźwięk tylko dsd Ci nie pójdzie. Często granie po coax daje lepsze efekty niż po usb, pod warunkiem, że nie słuchamy dsd.

Kolega dobrze prawi.

Myślę, że warto spróbować takiego połączenia.

Koszt niewielki a efekty mogą być niespodziewanie dobre.

Czy koniecznie Hifibery digi+ pro wraz z maliną ?

Może są jeszcze lepsze nakładki na RP.

Może, ktoś coś jeszcze podpowie.

tu jest najnowsza nakładka z wyjściem cyfrowym - wg opinii gra ciut lepiej niz digi+pro

Compared to the Digi + Pro, they are more similar than not. BNC and AES sounds a little bit cleaner with better instrument separation than SPIDF on the Digi+ Pro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez biniek
Gość Gosc

(Konto usunięte)

BNC and AES sounds a little bit cleaner with better instrument separation than SPIDF on the Digi+ Pro.

Jakoś mnie taki wniosek nie przekonuje.

Dlaczego nie porównano tych samych wyjść? digi+pro również może mieć wyjście BNC.

mnie akurat zalezy na wyjsciu aes wiec i tak bede musial te wersje kupic bo zwykly digi+pro nie ma aes

i tak pewnie przepuszcze to wyjscie przez jakis zegar docelowo

Gość aqs

(Konto usunięte)

tu jest najnowsza nakładka z wyjściem cyfrowym - wg opinii gra ciut lepiej niz digi+pro

to jest kompatybilne z raspberry pi 3

Jutro lub pojutrze podłączam malinę po I2S do zewnetrznego DACa z wejściem I2S (krótkim 8 cm kabelkiem ze skrętki kat 6 i gold pin do GPIO).

Podłączasz malinę do ProDac, czy jakiegoś innego DAC ? Napisz czy malina rozpozna DAC i jak gra. Też chcę pominąć Amanero w swoim DAC i myślę o coaxial lub I2S.

Podłączasz malinę do ProDac, czy jakiegoś innego DAC ? Napisz czy malina rozpozna DAC i jak gra. Też chcę pominąć Amanero w swoim DAC i myślę o coaxial lub I2S.

Prodac nie ma wejścia I2S.

Mam drugi DAC LKS Audio i do niego chcę się wpiąć po I2S.

Myślę, że zmuszę bez większych problemów LKSa do współpracy z maliną po I2S.

Dam znać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Piotr_57210

Dam znać.

Dodatkowego wejścia może nie mieć, ale wewnątrz, amanero i dac połączone są zapewne po I2S tylko wtedy malinę trzeba by włożyć do obudowy dac albo użyć dłuższego przewodu a to może być problematyczne.

Edytowane przez Kryspin

mam jeszcze do przetestowania DACa AK4399

i dopiero hifiberry z zegarem , którego nie tak dawno kupiłem, to umożliwia bo ma pełne I2S z sygnałem MCK,

tylko czy sterowniki zatrybią?

Moje próby uzyskania dźwięku z AK4399 jak na razie nie powiodły się, cisza :-(

Połączenie z HIFI Berry DAC+ Pro wykonałem w ten sposób, może coś robię źle, sam już nie wiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-4767-0-83029500-1492771652_thumb.jpg

Na stronie producenta jest jeszcze taki opis (translator)

post-4767-0-77022300-1492771045_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yogilla

Pytanie do użytkownika Tidal na malince. Czy jak podłącze malinę kablem RCA bezpośrednio do wzmaka i do netu kablem to będę miał jakość MASTERS ?

Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Pytanie do użytkownika Tidal na malince. Czy jak podłącze malinę kablem RCA bezpośrednio do wzmaka i do netu kablem to będę miał jakość MASTERS ?

Nope :(

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Nope :(

Dlaczego? :-( malina kablem do netu i do wzmacniacza a steruję tylko z laptopa. Czyżby nieobslugiwala takich plików?

Tidal bodajze sam certyfikuje urzadzenia wiec to pierwszy problem. Drugi to ze jednak do Tidala uzywa sie serwera upnp ktory nie wspiera dźwięku wysokiej rozdzielczości

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Dziękuję za info w takim razie uderzać muszę do postów Tidal i tam szukać urządzenia

Moje próby uzyskania dźwięku z AK4399 jak na razie nie powiodły się, cisza :-(

Połączenie z HIFI Berry DAC+ Pro wykonałem w ten sposób, może coś robię źle, sam już nie wiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-4767-0-83029500-1492771652_thumb.jpg

Na stronie producenta jest jeszcze taki opis (translator)

post-4767-0-77022300-1492771045_thumb.jpg

Też u siebie próbowałem takiego połączenia z LKS - bez powodzenia :(

Łącząc bezpośrednio z GPIO maliny grało jak należy . Może to wina błędnego oznaczenia pinów ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dam znać.

Jednak mam problemy zmusić LKS do współpracy z RP po I2S.

Tzn gra ale tylko pliki 88, 96, 192.

Przy 44,1 szumi i nic nie słychać oprócz szumów.

Może źle coś podłączyłem. Schemat podłączenia do pinów GPIO mam taki jak tu:

Ukryta Zawartość

Wtyczka rj45 zaciśnięta jak do lanu.

Jakieś sugestie ?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi