Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

A jaki system masz zainstalowany na RPI?

Obecnie testuję DietPi wraz z Roon Bridge.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zacytowałem tylko Twój wpis.

Następnym razem zanim zabierzesz głos zastanów się czy masz wystarczającą (w tym przypadku elementarną) wiedzę w danym temacie. Skoro nie potrafisz nawet w systemach unixowych odczytać zasobów pamięci to po kiego czorta udajesz Greka ?

Kolego odpaliles top i jedyne co powiedziales to zuzycie procesora 3% i malo pamieci - ja nie wiem ile to jest malo czy tam ile wolne. Podaj informacje​ ile konkretnie w danym momencie zasobow jest wolne czy ile pamieci z free mem. Mozesz byc pewien ze wiem o czym mowie i jak tego uzywac.

Kolego odpaliles top i jedyne co powiedziales to zuzycie procesora 3% i malo pamieci - ja nie wiem ile to jest malo czy tam ile wolne. Podaj informacje​ ile konkretnie w danym momencie zasobow jest wolne czy ile pamieci z free mem. Mozesz byc pewien ze wiem o czym mowie i jak tego uzywac.

Informacje podawałem z głowy bo nie jestem w domu. Tak jak pisałem wyżej pamieci i procesora jest niewielkie zużycie.

"Skakanie" po katalogach i podkatalogach odbywa się błyskawicznie co oznacza, że system nie ma najmniejszych problemów z zasobami pamięci oraz cpu.

Nie mam powodów aby Ci nie wierzyć, że NFS zżera mniej zasobów ale ja osobiście nie widzę potrzeby aby na Raspberry Pi 3 używanej do słuchania muzyki miało to znaczenie w celu jakiejkolwiek poprawy.

Dlaczego ? Czytaj wyżej.

Wszystkie te systemy są dystrybucja linuxa

Naprawdę ? Dzięki :)

A to mnie zaskoczyłeś :)

Edytowane przez Piotr_57210

Informacje podawałem z głowy bo nie jestem w domu. Tak jak pisałem wyżej pamieci i procesora jest niewielkie zużycie.

"Skakanie" po katalogach i podkatalogach odbywa się błyskawicznie co oznacza, że system nie ma najmniejszych problemów z zasobami pamięci oraz cpu.

Nie mam powodów aby Ci nie wierzyć, że NFS zżera mniej zasobów ale ja osobiście nie widzę potrzeby aby na Raspberry Pi 3 używanej do słuchania muzyki miało to znaczenie w celu jakiejkolwiek poprawy.

Dlaczego ? Czytaj wyżej.

Naprawdę ? Dzięki :)

A to mnie zaskoczyłeś :)

Dziwne masz podejscie, jeszcze nie dawno pytales jak zapisac obraz na karte, teraz okazuje sie ze informacje podajesz mi z glowy jakby nie mozna bylo wejsc z telefonu przez ssh do maliny i zrobic to tak jak nalezy jesli jest otwarty i przekierowany port na routerze. Jesli czytales watek dokladniej to powinienes trafic na informacje o testach z ktorych wyszlo ze obnizenie taktowania i napiecia daje wymierne rezultaty w postaci mniejszej ilosci smieci z RPi a wtedy powoli zasoby zaczynają miec znacznie. Poza tym nie wiemy co to za material tzn format bo wiadomo flac potrzebuje mało zasobów ale takie dsd juz nie, czy robisz resampling czy tez nie, etc.

Przyszedłeś po pomoc a za chwile stwierdzasz że moje porady opierają się o informacje wyssane z palca... Kiedy sam pezyznajesz ze cytujesz z glowy ehh.

Panowie taki fajny temat.

Nie rozpie...cie go proszę.

Masz rację. Z mojej strony nie było tematu.

Na koniec dodam tylko, że nigdy na tym forum ani na innym nie pytałem się jak zainstalować obraz na kartę.

Kolega cpu mnie musiał pomylić z kim innym.

• Moderatorzy
Panowie taki fajny temat.

Nie rozpie...cie go proszę.

Popieram w 100 procentach :-)

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie wiem jak to jest możliwe, ale po wyłączeniu regulacji głośności w moode i włączeniu tego bardziej zaawansowanego kernela i ponowny zresetowaniu zabawki, zagrała wyraźnie lepiej!

I różnica spora.

Dzięki za radę.

Nie wiem jak to jest możliwe, ale po wyłączeniu regulacji głośności w moode i włączeniu tego bardziej zaawansowanego kernela i ponowny zresetowaniu zabawki, zagrała wyraźnie lepiej!

I różnica spora.

Dzięki za radę.

Ano możliwe :)

Spróbujcie wyłączyć HDMI to daje u mnie najwięcej, jak i Advanced Kernel RT oraz CPU na Performance RR. Regulacja głośności na disabled. Tak gra u mnie moode na Rpi 1b 512 (jednordzeniowy) z Hifiberry dac. I nic się nie zacina i nie brakuje mocy. Pomysł z obniżeniem taktowania maliny słuszny patrząc na moc Rpi3 w stosunku do rpi1.

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez sebaa1
  • Moderatorzy

Zainstaluj też advenced kernel. Klikasz instalk i cierpliwie czekasz.

Advenced LL czy RT ?

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Advenced LL czy RT ?

W zasadzie ja różnic nie wychwyciłem pomiędzy LL a RT.

Spróbuj którejkolwiek wersji.

Advenced kernel w tym wypadku zmienia przede wszystkim priorytety zadań na + dla odtwarzania muzyki.

Advenced LL czy RT ?

LL jest dedykowane systemom audio bardziej niz RT które głównie sa w systemach wbudowanych. Generalnie powinno być marginalnie bardziej responsywnie na granicy percepcji oczywiście

Używacie już tej nowej płatnej wersji moode ?

kupiłem, próbowałem, ale...

- po pierwsze przyzwyczajony do obsługi volumio nie mogłem 'zdzierżyć' moodowego interfejsu (choć to niby prawie to samo)

- drugie i najważniejsze - w układzie malina+hifiberry digi+ pro brak dźwięku na wyjściu co ostatecznie ostudziło mój zapał.

mogę odsprzedać klucz jeśli chcesz.

- po pierwsze przyzwyczajony do obsługi volumio nie mogłem 'zdzierżyć' moodowego interfejsu

Bez problemu możesz zastąpić to np Bubbleupnp.

- drugie i najważniejsze - w układzie malina+hifiberry digi+ pro brak dźwięku na wyjściu co ostatecznie ostudziło mój zapał.

Bez problemu po coax malina + digi + pro działa na moode wraz MPD więc coś musiałeś źle ustawić.

Jak na razie używam Rune, we wcześniejszych wersjach nie zauważyłem przewagi Moode.

Edytowane przez Kryspin

Jak na razie używam Rune, we wcześniejszych wersjach nie zauważyłem przewagi Moode.

Rune nie jest już od dawna rozwijany.

Trzeba samemu zadbać o aktualizacje kernela oraz innych paczek.

Ja używam moode i dla mnie jest OK - co kto lubi.

Ostatnio jednak bardzo spodobał mi się DietPi. Instalujemy sami paczki tylko te, które potrzebujemy. Żadnych zbędnych procesów. W łatwy sposób można zaktualizować kernel oraz inne usługi.

• Moderatorzy

- po pierwsze przyzwyczajony do obsługi volumio nie mogłem 'zdzierżyć' moodowego interfejsu (choć to niby prawie to samo)

Do obsługi jest bardzo dobry PImusic.

Może miałeś ustawione airplay na on, u mnie wtedy digi+ milczy.

Bardzo długo byłam wierna rune ale po przesiadce na moode i zmianie kernela na advanced jestem zaskoczona dźwiękiem na plus :) zostaje przy moode.

Edytowane przez Rucia1

Spróbuję DietPi. :)

Miłej zabawy. Zarezerwuj sobie trochę więcej czasu :)

Bardzo długo byłam wierna rune ale po przesiadce na moode i zmianie kernela na advanced jestem zaskoczona dźwiękiem na plus :) zostaje przy moode.

Dla mnie to jest bardzo dziwna sprawa :)

Panowie czy ktoś z was spotkał się z tym dac www.taudac.com, koleś ceni to na 700eu elementy widać 1 sort, może ktoś z was gdzieś się z tym spotkal...? Pzdr

Owszem, ale po co?

To nie ja pisałem, że nie podoba mi się interfejs moode. Co kto lubi.

ja pisałem, ale po co kombinatoryka z buble, skoro jest volumio?

chciałem po prostu spróbować, taki skok w bok od volumio, ale więcej zachodu z tym niż 'niesłyszalnych' korzyści. Dlatego odpuściłem i nie zamierzam wracać. Volumio od pierwszego kontaktu działa u mnie bez problemów. Ty zapewne zacząłeś od Moode'a i stąd odmienne preferencje.

ja pisałem, ale po co kombinatoryka z buble, skoro jest volumio?

chciałem po prostu spróbować, taki skok w bok od volumio, ale więcej zachodu z tym niż 'niesłyszalnych' korzyści. Dlatego odpuściłem i nie zamierzam wracać. Volumio od pierwszego kontaktu działa u mnie bez problemów. Ty zapewne zacząłeś od Moode'a i stąd odmienne preferencje.

No i zdrowe podejście do tematu. Jak pisałem wyżej - co kto lubi :)

• Pokaż nowe odpowiedzi