Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Sie nie dowiem , to może ktoś mi powie o co chodzi przy logowaniu podaje hasło i mam info że podaj wartość w wymaganym formacie " tzn jakim bo po polskiemu nie idzie ;)?

• Moderatorzy
Godzinę temu, freju napisał:

To mój ten model ?

czyli nowy oparty o RPI3

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

5 minut temu, Rucia1 napisał:

czyli nowy oparty o RPI3

Rucia ja nie wiem który nowy który stary mam to co widać na foto ,napisz czy to ten właśnie miał problemy czy jakiś starszy i to mi wystarczy ?

To moja pierwsza malina i żadnej innej nie miałem i nie mam pojęcia co było kiedyś nie śledzę tego ,wiem że kupowałem w botlandzie jakieś 5miesięcy temu nowy ? kosztował coś około 1150pln jesli to pomoże ?

Ktoś wie o co chodzi z tym logowaniem ? bo sie wylogowałem tak dla sprawdzenia czy to cos pomoże z tym że mi tego daca nie widzi i mam kolejny problem hee?

Edytowane przez freju
  • Moderatorzy
5 minut temu, freju napisał:

Rucia ja nie wiem który nowy który stary mam to co widać na foto ,napisz czy to ten właśnie miał problemy czy jakiś starszy i to mi wystarczy ?

Masz nowszy model :)

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Dobra znalazł daca ,tylko teraz nie wiem co było tak na prawde przyczyną bo zrobiłem dwie rzeczy , wczoraj zamieniłem kable ethernet z maca do bridga hmm i grałem tez cały czas przez zewnetrzne pre a wczoraj próbowałem i grałem tez na pre w dac , dałem spowrotem kabel ten co był ze swictha na świetełku i zapiąłem tak jak było zewnętrzne pre hegla i dac widzi i gra teraz z dysku bo zalogować sie dalej nie mogę ? i nie wiem czy przypadkiem nie anulowałem nie chcący subskrypcji hee ?

Tak się zastanawiam bo kolega jackobtone cos tam wspominał tez  cos o wzmacniaczu ?czy on zapamiętuje tez z czego wychodzę dalej z daca ?

Edytowane przez freju
9 minut temu, freju napisał:

Tak się zastanawiam bo kolega jackobtone cos tam wspominał tez  cos o wzmacniaczu ?czy on zapamiętuje tez z czego wychodzę dalej z daca ?

Wątpię żeby wzmacniacz zapamiętywał. Jemu to raczej obojętne co się w niego wpina, byleby nie była to wiertarka udarowa czy inne żelazko ? 

Jaki masz wzmacniacz?

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

7 minut temu, jackobtone napisał:

Wątpię żeby wzmacniacz zapamiętywał. Jemu to raczej obojętne co się w niego wpina, byleby nie była to wiertarka udarowa czy inne żelazko ? 

Jaki masz wzmacniacz?

Końcówka hegel h4se i pre Hegel P4A Mk2

Nie chodzi mi o wzmacniacz tylko bridge czy czasami gdzieś tam sobie nie zapisuje tego ;)?

Edytowane przez freju

Czy na Volumio da się słuchać radia 357? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mogę sobie z tym poradzić ? 

Ukryta Zawartość

Dobrzy ludzie poratowali mnie takim urlem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wystarczy dodać jako nowe radio i działa, ale tylko 128kbps. Tylko tyle nadają, czy jest gdzieś lepszy?

PS z tym bitrate to dziwne, teraz pokazuje 155kbps

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, osiek napisał:

Dobrzy ludzie poratowali mnie takim urlem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wystarczy dodać jako nowe radio i działa, ale tylko 128kbps. Tylko tyle nadają, czy jest gdzieś lepszy?

PS z tym bitrate to dziwne, teraz pokazuje 155kbps

dokładnie tak i działa..  banan, bo TOPu jednak się słucha, jak i dobrego radia!!!

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, Marko Polo napisał:

dokładnie tak i działa..  banan, bo TOPu jednak się słucha, jak i dobrego radia!!!

Dzięki, zadziałało :)A u mnie pokazuje 130 kbps .. 

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Zastanawiam się nad kupnem DACa (Musical Fidelity MX-DAC). Obecnie gram z maliny + nakładka hifiberry dac.

Mam pewne wątpliwości:

1. Jak dobrze rozumiem, jeśli kupię zewnętrznego DACa to hifiberry już nie będzie mi potrzebna? Podłączam malinę do DACa zewnętrznego i to wystarczy?

2. Jeśli będę chciał dokupić nakładkę do maliny (digione signature albo PI2AES) to żeby dźwięk do DACa przechodził przez nakładkę, powinienem bezpośrednio nakładkę podłączyć do DACa? Pytam bo w tych dwóch wymienionych nakładkach nie ma wyjścia USB a MF MX-DAC ponoć najlepiej gra, no i odtwarza DSD128, przez usb właśnie.

3. Jak zrobić żeby grać po USB do DACa z nakładek bez takiego wyjścia? To w ogóle możliwe?

• Moderatorzy

Po USB to grasz bezpośrednio z maliny bez nakładki .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Daj sobie spokoj z Maliną i nakladką.kup sobie np usb bridge sparky i podepnij do daca.efekt bedzie duzo lepszy

To wiem. Ale nakładka = dużo lepszy dźwięk

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Skad takie twierdzenie? Testowales? ;)

A tak serio po to kupujesz nakładkę, żeby mieć konkretne wyjście. Jeśli chcesz po USB a granie z gołej maliny Cię nie urządza to kup USB Signature.
Daj sobie spokoj z Maliną i nakladką.kup sobie np usb bridge sparky i podepnij do daca.efekt bedzie duzo lepszy
Dokładnie, miałem malinę z nakładką a teraz USB sparky bridge i polecam to drugie rozwiązanie.
33 minuty temu, PolTor napisał:
3 godziny temu, dreamer25 napisał:

Dokładnie, miałem malinę z nakładką a teraz USB sparky bridge i polecam to drugie rozwiązanie.

Z którą nakładką Digione Signature może? 

No i czar prysnął. Niecałe dwa miesiące i allo Boss dac 1.2 przestał działać. Dioda zasilania się świeci ale nie daje dźwięku. Miał ktoś podobny przypadek? 

21 minut temu, zuchi23 napisał:

No i czar prysnął. Niecałe dwa miesiące i allo Boss dac 1.2 przestał działać. Dioda zasilania się świeci ale nie daje dźwięku. Miał ktoś podobny przypadek? 

Może problem nie z Allo, a z systemem? Nie wyskakują żadne błędy? Na jakim systemie śmigasz? Robiłeś format karty i ponowną instalację OS?

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

6 godzin temu, dreamer25 napisał:

A da się do tego brutefir użyć? 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

41 minut temu, jackobtone napisał:

Może problem nie z Allo, a z systemem? Nie wyskakują żadne błędy? Na jakim systemie śmigasz? Robiłeś format karty i ponowną instalację OS?

Tak. Postawiłem na nowo system, działam na Moode. Próbowałem na dwóch malinkach. W konfiguracji wybieram allo Boss dac 1.2 ale w ustawieniach MPD nie można jako wyjścia ustawić allo bosa. 

Co to znaczy "nie można"? ? Ja u siebie mogę zmienić na co chcę, nawet jeśli nie ma to żadnego związku z moim audiophonicsem. Którą wersję moode instalujesz?

6 minut temu, jackobtone napisał:

Co to znaczy "nie można"? ? Ja u siebie mogę zmienić na co chcę, nawet jeśli nie ma to żadnego związku z moim audiophonicsem. Którą wersję moode instalujesz?

Próbowałem najnowszą oraz poprzednią. 

Wygląda jakby malina nie widziała nakładki. 

3 godziny temu, PolTor napisał:
3 godziny temu, Bonku5 napisał:
Z którą nakładką Digione Signature może? 

Hi-fiberry digi+ pro

Aaa ok, właśnie spakowałem do "odsyłki" bo testowałem. 

Posiadam Maline z Digione Signature + zasilacz Shanti, ale zachęcony wpisami nt Hifiberry (że szkoda przepłacać za Signature), zamówiłem z nadzieją że może faktycznie tak jest i oszczędzę trochę kasy. Odsłuch trwał może  z 5 minut.. (bardzo duża różnica na korzyść signature).
Ale, żeby przedwcześnie nie podejmować decyzji zostawiłem na 2 doby, żeby się jeszcze "płytka wygrzała" i wróciłem do porównania. 

Werdykt ten sam, HiBerry do Digione Signature daleko ma z jakością dzwięku ?   

Zaskoczony jestem wpisami, że między tymi nakładkami nie ma różnicy i wpisami cyfra to cyfra.. ale przynajmniej miałem zabawę w testowanie ? 

2 godziny temu, zuchi23 napisał:

Próbowałem najnowszą oraz poprzednią. 

Wygląda jakby malina nie widziała nakładki. 

A jaki masz zasilacz? to może być problem.

26 minut temu, RobG1974 napisał:

A jaki masz zasilacz? to może być problem.

Posiadam liniowy oraz oryginalny. Na żadnym nie idzie. 

Dziwna sprawa z tym Bossem. A w jaki sposób łączysz malinkę z nakładką? Jedno na drugie czy są rozdzielone i używasz taśmy? Może faktycznie Allo padło. ? W jakich okolicznościach nakładka przestała grać?

• Pokaż nowe odpowiedzi