Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Froju napisał:

Bo to nie jest element mający wpływ na dźwięk. Sprawny technicznie oczywiście. Karta SD też nie ma. I zewnętrzny interfejs wlan. I przedłużacz usb do niego też.

Przynajmniej na forum o komputerach, bo w hajendzie to wiadomo, że grają kable w zasilaczach od gatewaya.

Paaaaanie kochany! Zapomniałeś o najważniejszym aby kupić prąd od "właściwego" dostawcy który daje ten najgładszy w sopranach ...

5 godzin temu, Mori napisał:

Paaaaanie kochany! Zapomniałeś o najważniejszym aby kupić prąd od "właściwego" dostawcy który daje ten najgładszy w sopranach ...

Ironia, aż się wylewa z tych waszych postów. Jest jednak duża część ( jak nie większość) ludzi na forum, którzy są zdania, że w przypadku sygnału cyfrowego można mówić o zakłóceniach. 

6 minut temu, zborus napisał:

Jest jednak duża część ( jak nie większość) ludzi na forum, którzy są zdania, że w przypadku sygnału cyfrowego można mówić o zakłóceniach. 

Każde moje cyfrowe źródło gra inaczej. Inne jest brzmienie Tidala connect, a inne Tidala natywnego na Volumio, jeszcze inaczej gra po UPNP. Slychać też że Qobuz gra lepiej niż Tidal... Przykro mi że to słyszę, przykro mi że niektórzy nie słyszą, choć właściwie jest mi to obojętne co inni na ten temat myślą... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

….w przypadku sygnału cyfrowego można mówić o zakłóceniach. 

Bo tak jest.
Tylko, że zakłócenie sygnału cyfrowego słychać jako trzaski bądź zerwania transmisji.

Nie jako wyrafinowane efekty DSP.
… Slychać też że Qobuz gra lepiej niż Tidal...

Tylko co to ma wspólnego z brzmieniem transportu?

Nie to żebym się tym przejmował oczywiście.
Godzinę temu, Froju napisał:

Bo tak jest.
Tylko, że zakłócenie sygnału cyfrowego słychać jako trzaski bądź zerwania transmisji.

Nie jako wyrafinowane efekty DSP.

Tylko co to ma wspólnego z brzmieniem transportu?

Nie to żebym się tym przejmował oczywiście.

Froju za bardzo się podnieciłeś.

No i się zaczęło... 😉

Ludzie, każde ludzkie ucho słyszy ten sam dźwięk inaczej. Jak kto ma wątpliwości to nich spyta lekarza. Byle nie proktologa 😃

Ja niektóre różnice słyszę, niektóre nie. W swojej malince testowałem i nakładki czysto cyfrowe przepuszczając dźwięk przez DAC-i i testowałem równolegle karty HiFiBerry z wyjściem czysto analogowym. I taka analogowa karta w końcu została. Mi to wystarcza. Czasami cyfra była aż za dobra i mój NAD bezlitośnie masakrował kiepsko nagrane kawałki obnażając ich słabość jak dla mnie trochę za mocno 😉 Dodatkowo "kablologie" robiły się zbyt skomplikowane. Słucham, o zgrozo, głównie Spotify i do niego obecny układ mi pasuje. Jak chcę ulubione kawałki posłuchać "lepiej" to idą z CD przez DAC-a lub jako FLAC-i z dysku sieciowego. Tu słyszę czasami naprawdę dużą różnicę. Ale i tak będę słuchał Spotify bo tak jest mi najwygodniej i najprzyjemniej. A o to w końcu chodzi w słuchaniu muzyki. Jak się doczekam nowego wzmacniacza to pewnie znowu zacznę kombinować. Pamiętajcie tylko aby nie skończyć jak jeden z moich znajomych któremu kupiłem jego ukochany winyl, ale od pół roku go nie rozpakował bo wciąż ma sprzęt rozbabrany przekładając elementy i szukając "tego" brzmienia ... No sorry stary, musiałem 😄

Panowie macie jakąś aplikację na Wasze Malinki do wyświetlania na ekranie "co jest grane", okładka, czas utworu i takie tam. Chciałbym to adaptować pod Linuxem DietPi na SBC Supermicro. Potrzebuje wyświetlać dane z Roona i Spotify (na DietPi zainstalowany mam Roon Bridge i Raspotify)

9 godzin temu, krzysztof.filipak napisał:

wyświetlania na ekranie "co jest grane", okładka, czas utworu i takie tam

Hej w volumio masz wtyczka która robi to co potrzebujesz , wygląda to tak jak na zdjęciu , może można ją jakoś wykorzystać, nazywa się właśnie " Now playing "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ktoś wie, czemu z Tidala nie wszystkie okładki są "zaciągane" tylko czasem zdarza się napis Moode? W czym tkwi problem? Sporadycznie, ale zdarza się, że nie pobierze.

Pytanie do zawodowców czyli do Was 😎

Obecnie posiadam malinę 3B+ z podłączoną do niej po USB karta Khadas. Zastanawiam się nad zakupem Allo Boss Dac 1.2 . Czy przesiadka warta zachodu?🤔

I jeszcze jedno pytanie. Czy znacie kogoś ktoś podjąłby się stworzenia streamera z wyświetlaczem 7.9" z powyższych półproduktów?🤔

Ps. Wesołych świąt Bożego Narodzenia ☃️🎄🎅

2 godziny temu, Tycobb79 napisał:

Pytanie do zawodowców czyli do Was 😎

Obecnie posiadam malinę 3B+ z podłączoną do niej po USB karta Khadas. Zastanawiam się nad zakupem Allo Boss Dac 1.2 . Czy przesiadka warta zachodu?🤔

I jeszcze jedno pytanie. Czy znacie kogoś ktoś podjąłby się stworzenia streamera z wyświetlaczem 7.9" z powyższych półproduktów?🤔

Ps. Wesołych świąt Bożego Narodzenia ☃️🎄🎅

Filozofii z tym wielkiej nie ma.

Znajdź/kup budę która ci pasuje i zrób projekt panelu przedniego w programie Cad-o podobnym ( są za darmo w necie ) albo skontaktuj się z firmą która tnie laserowo to  za parę groszy ci to zrobią projekt do cięcia.

Dla wygody obudowa musi mieć plytę montażową.

Jak nie masz dwóch lewych rąk to że składaniem poradzisz.

5 godzin temu, Tycobb79 napisał:

jeszcze jedno pytanie. Czy znacie kogoś ktoś podjąłby się stworzenia streamera z wyświetlaczem 7.9" z powyższych półproduktów?🤔

Tylko po co, jakości dźwięku to nie poprawi, może tylko pogorszyć. Funkcjonalność też niewielka. 

Zdrowych i wesołych 👍🙂

Zdaję sobie sprawę, że jest to jedynie efekt wizualny 🤔 Rozumiem kontrargument👍🏼

To w takim razie podbije raz jeszcze pytanie.

Czy warto zamieniać obecną kartę Khadas na Allo Boss DAC 1.2?🤔

40 minut temu, Tycobb79 napisał:

Zdaję sobie sprawę, że jest to jedynie efekt wizualny 🤔 Rozumiem kontrargument👍🏼

khadas jest słaby, boss podobno trochę lepszy

jak chcesz faktycznie lepszą jakość, a nie dreptać w miejscu, to polecam Allo digione i normalny DAC podłączony po coaxialu

w tysiaku się zamkniesz w używkach i będzie progres bardzo duzy (aczkolwiek zalezy tez od reszty toru)

1 godzinę temu, Tycobb79 napisał:

To dwie zupełnie inne płytki. Allo Boss jest na kości BurrBrown, Khadas na Sabre 9038Q2M.

Miałem obie, mi bardziej do gustu przypadł Khadas - grał szybszym, bardziej punktowym i niżej schodzącym dołem, prezentował bardziej naturalne brzmienie bez podgrzewania. Allo nieco wolniejszy na dole, podbija średnie zakresy. Do tego ciepełko na górze i na średnicy w Allo. Khadas jaśniejszy, Boss grał ciemniej. Żeby tu batalii nie wszczynać dopiszę - to moje spostrzeżenia. Obie płytki grały u mnie wtedy jeszcze z Naimem XS2 + Neat Motive SX2 + Naim NacA5 + TeddyCap.

Wszystko zależy od tego z czym ma ta nakładka grać (wzmacniacz, kolumny, kable) i jakie preferujesz brzmienie. Na Twoim miejscu zamówiłbym w Botlandzie Allo o ile jest dostępne i sprawdziłbym po prostu. Zawsze możesz zwrócić. Nie ma lepszego sposobu na przekonanie się co zagra lepiej 🙂 

Wyraźnie lepiej podobno gra Allo Boss 2 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale samej płytki DAC chyba nie da się kupić. W każdym razie nie miałem okazji testować.

I tak jak kolega wcześniej napisał warto rozważyć nakładkę typu transport czyli Allo Digione / Digione Sig, coś z HifiBerry, Ian Canada Transportpi. Te nakładki typu DAC na malinkę są okej, ale moim zdaniem żeby rozwinąć skrzydła lepiej pójść właśnie w transport + oddzielny DAC. Oczywiście wszystko zależy od Twoich potrzeb

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jackobtone

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

19 minut temu, jackobtone napisał:

To dwie zupełnie inne płytki. Allo Boss jest na kości BurrBrown, Khadas na Sabre 9038Q2M.

Miałem obie, mi bardziej do gustu przypadł Khadas - grał szybszym, bardziej punktowym i niżej schodzącym dołem, prezentował bardziej naturalne brzmienie bez podgrzewania. Allo nieco wolniejszy na dole, podbija średnie zakresy. Do tego ciepełko na górze i na średnicy w Allo. Khadas jaśniejszy, Boss grał ciemniej. Żeby tu batalii nie wszczynać dopiszę - to moje spostrzeżenia. Obie płytki grały u mnie wtedy jeszcze z Naimem XS2 + Neat Motive SX2 + Naim NacA5 + TeddyCap.

Wszystko zależy od tego z czym ma ta nakładka grać (wzmacniacz, kolumny, kable) i jakie preferujesz brzmienie. Na Twoim miejscu zamówiłbym w Botlandzie Allo o ile jest dostępne i sprawdziłbym po prostu. Zawsze możesz zwrócić. Nie ma lepszego sposobu na przekonanie się co zagra lepiej 🙂 

Wyraźnie lepiej podobno gra Allo Boss 2 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale samej płytki DAC chyba nie da się kupić. W każdym razie nie miałem okazji testować.

I tak jak kolega wcześniej napisał warto rozważyć nakładkę typu transport czy Allo Digione / Digione Sig, coś z HifiBerry, Ian Canada Transportpi. Te nakładki typu DAC na malinkę są okej, ale moim zdaniem żeby rozwinąć skrzydła lepiej pójść właśnie w transport + oddzielny DAC. Oczywiście wszystko zależy od Twoich potrzeb

Dzięki za informację i szczegółowe odczucia 👍🏼

Malina jest podłączona do Cyrusa AV Master a kolumny to Braun LS 150 po tuningu. 

Allo Digione/Digione Sig odpadają bo nie będę miał jak tego połączyć z ampli. Potrzebne jest cinch bądź toslink 😭

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tycobb79
16 godzin temu, Tycobb79 napisał:

Ja ci radzę złóż to sam. W znaczeniu sam co potrafisz resztę ewentualnie ktoś na wsparciu. Ja tak złożyłem swój streamer nie wiedząc nic o elektronice. Jak ja potrafiłem to każdy uparty da radę. Jakby co mogę coś podpowiedzieć. Właśnie jestem na etapie dorabiania do niego wyświetlacza. Fakt że to przewaga formy nad treścią ale pewnie go zrobię "because we can" ... 😉

Ja obudowę zamawiałem w firmie modushop.pl. Wycinają wszystkie otwory według zamówienia. Nie musisz się znać na CAD. Piszesz im słownie o co ci chodzi podając rozmiary włączników, wyświetlacza, gniazd itp. a oni podsyłają projekt.

Ja planuję odesłać im z powrotem moją przednią płytę żeby wycieli w niej otwór na wyświetlacz i przesunęli w inne miejsce otwór na włącznik.

Bardzo dziękuję za informację i pomoc.

Poki co święta zatem na spokojnie wrócę do tematu po gorącym okresie 👍🏼

Raz jeszcze wszystkiego najlepszego dla całego szanownego forum🎄☃️🎅

Cześć, warto wymienić topping e30 na jakąś płytkę RCA (nakładkę HAT)? Raspberry pi 4.
U mnie RPi gra z zewnętrznym DAC. Dobra implementacja DAC wymaga przestrzeni. Na nakładce trudno to zrobić dobrze, a jeszcze kilkanaście mm niżej mikroprocesor...

Czy akurat Topping e30 jest dobry to nie wiem, nie miałem okazji używać.
7 godzin temu, msankowski napisał:

U mnie RPi gra z zewnętrznym DAC. Dobra implementacja DAC wymaga przestrzeni. Na nakładce trudno to zrobić dobrze, a jeszcze kilkanaście mm niżej mikroprocesor...

Ale wiesz ile trazystorów jest upchanych w tym mikroprocesorze?
I w procesorze który gra u Ciebie  w DAC-u i w innych procesorach 🙂

Ale wiesz ile trazystorów jest upchanych w tym mikroprocesorze?
I w procesorze który gra u Ciebie  w DAC-u i w innych procesorach
Czy możesz rozwinąć? Jakie wnioski z tej liczby tranzystorów?

Akurat w moim DAC grającym z RPi nie ma procesora.
11 godzin temu, msankowski napisał:

Czy akurat Topping e30 jest dobry to nie wiem, nie miałem okazji używać.

Nie jest taki zły - gra bardzo  podobnie do D90 i pewnie 80 procent innych chińskich dac. Od smsl 500mk2 na Sabre podobał mi się dużo bardziej, w swojej cenie jest nieźle. 

Cześć. Podpowie ktoś jak dodać dysk nas do volumio? Wcześniej używałem moode i tam nie było problemu z dodaniem dysku sieciowego a w volumio podczas dodawania dysku wywala błąd. 

Cześć, warto wymienić topping e30 na jakąś płytkę RCA (nakładkę HAT)? Raspberry pi 4.
Ja mam coś takiego za 30zl. Gra dokładnie tak samo jak ten topping. Także nakładka powinna grać tak samo.d64db7253e12886c6ca6923f01d4b708.jpg
Godzinę temu, MarcinGD napisał:

Ja mam coś takiego za 30zl.

I jak rozumiem, jesteś gotów by przyjąć falę hejtu, która nieuchronnie nadchodzi ?

I jak rozumiem, jesteś gotów by przyjąć falę hejtu, która nieuchronnie nadchodzi ?
A niby dlaczego? Miałem toppinga i został ten za 30zl bo nie było różnicy. Dzięki temu że topping wyskakiwał nawet z lodówki swojego sprzedałem bez żadnej straty.

Spoko. Mogę tylko pozazdrościć, że nie słyszysz różnicy.
Z mojej perspektywy natomiast różnica jest ogromna. Raz miałem do czynienia z takim sprzętem. Kupiłem 3 lata taki Neoteck za niecałe 8 dych. W tej cenie przetwornik z wejściem coaxial, toslink, komunikacja bluetooth, nawet pilot do przełączania źródeł. Potrzebowałbym czegoś by podłączyć TV a w moim dac miałem tylko jedno wejście optyczne już zajęte i wkurzało mnie przepinanie. Kupiłem i za 2 tygodnie ze stratą oddałem na olx. Też myślałem, że wystarczy, że nie mam co do TV wygórowanych wymagań, że wystarczy. No niestety, koc jaki się pojawił po prostu przekroczył moją wrażliwość. 7e799098b6a3529d274a8cb9293a0609.jpg

8 minut temu, Wito76 napisał:

Też myślałem, że wystarczy, że nie mam co do TV wygórowanych wymagań, że wystarczy. No niestety, koc jaki się pojawił po prostu przekroczył moją wrażliwość.

👍 Miałem do TV Lindy za 150zl. Do Toppinga była spora różnica. W końcu podłączyłem TV i Chromecast Audio na spliterze optycznym do E30 i zaczął TV dopiero grać 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi