Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Z ciekawostek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może warto kupić kilka malinek, nawet w obecnie figurujących na stronach cenach? 🙂 Hype na AI trwa, jak widać nie tylko na amerykańskim NASDQu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

--> Allo DigiOne 1.3

Czy ktoś miał okazję porównać z 1.2, jakieś różnice czy tylko cena wskoczyła na 7 stów? 

Jak śię policzy koszt gołej płytki Rpi plus nakładki oraz jakaś sensowna obudowa nie mówiąc o lepszym zasilaniu to obecnie zabawa w "malinkę" zaczyna być dyskusyjna.

Są wątki na forach, gdzie ludzie pytają o streamery, co kupić i zawsze malina to była ta sensowna alternatywa a dzisiaj faktycznie źle to wygląda. RPi 4 + Digione signature to prawie 2k w obecnych cenach z Botlandu wychodzi. Z zasilaczem ponad 2k. 

Zwariowały te ceny. Z kumplem ostatnio gawędziliśmy, że można wydać 20k, które kiedyś wydawało się "hajendową" kwotą i kupisz dziś za to oklepany, przeciętny zestaw typu Yamaha 803D, jakieś Monitor Audio Silver czy Fyne F502, Bluesound, chiński DAC i kabelki. 

Edytowane przez Wito76

Jakie są w tej chwili alternatywy dla maliny? Chodzi mi o gotowe streamery z obsługą conecta, a nie przez obce aplikacje. Budżet do 3 tyś.

15 minut temu, tomash napisał:

Jakie są w tej chwili alternatywy dla maliny? Chodzi mi o gotowe streamery z obsługą conecta, a nie przez obce aplikacje. Budżet do 3 tyś.

iFi Zen Stream

Bluesound Node N130

Bez wyjścia USB jest mnóstwo innych sprzętów np. Wiim Mini Pro, Taga itd. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Właśnie wjechalo do nas Volumio Primo czy DAC i Streamer w jednym. Do tego Volumio premium jest w cenie i nie trzeba dopłacać 🙂 Warto się zainteresować

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

4 godziny temu, Piopio napisał:
4 godziny temu, tomash napisał:

iFi Zen Stream

Bluesound Node N130

Bez wyjścia USB jest mnóstwo innych sprzętów np. Wiim Mini Pro, Taga itd. 

Do tego zasilacz liniowy i zrobi 4K albo lepiej 🙂

5 godzin temu, fan64 napisał:

Jak śię policzy koszt gołej płytki Rpi plus nakładki oraz jakaś sensowna obudowa nie mówiąc o lepszym zasilaniu to obecnie zabawa w "malinkę" zaczyna być dyskusyjna.

Mam malinę 4 i interesują mnie opinię czy te Dogione 1.3 to jakoś skok jakościowy w stosunku do 1.2 czy marketingowa sciema, 1.2 mogę kupić od znajomego w dobrej cenie.

Edytowane przez Adasza

A znajomy nie byłby skłonny Ci wypożyczyć? 🙂 To byłoby chyba najlepsze możliwe rozwiązanie.

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

27 minut temu, jackobtone napisał:

A znajomy nie byłby skłonny Ci wypożyczyć? 🙂 To byłoby chyba najlepsze możliwe rozwiązanie.

Ale po co mam pożyczać? Czy to mi pomoże w odpowiedzi na pytanie czy 1.3 jest lepsza od 1.2? Czasami ciężko zrozumieć to forum...

To sarkazm, tak? 🙂 

42 minuty temu, jackobtone napisał:

To sarkazm, tak? 🙂 

Nie wiem, pytałem tylko o opinie/różnice pomiędzy urządzeniami 🙂

Podejrzewam że nie ma żadnej z wersji więc sobie nic nie porówna 😉

Konstruuje w tej chwili streamer dla kolegi, malina, dac, dwa zasilacze liniowe, trafo, obudowa modushop, włącznik, gniazdo iec, przewody to już koszt 2-2,1 tyś. 

No niestety. Tanio to już było :( Dobrze że swoją skrzyneczkę kupowałem i składałem ponad rok temu bo jak teraz podsumowałem koszty dla znajomego który też by taką chciał to pewnie już bym się dzisiaj na nią nie zdecydował.

Chciałem przetestować DigiOne ze swoim DAC-iem ale cena nowych mnie ostudziła. Nie miałby ktoś wypożyczyć na kilka dni do testów? 😉 Dowolną wersję.

22 minuty temu, tomash napisał:

Podejrzewam że nie ma żadnej z wersji więc sobie nic nie porówna 😉

Konstruuje w tej chwili streamer dla kolegi, malina, dac, dwa zasilacze liniowe, trafo, obudowa modushop, włącznik, gniazdo iec, przewody to już koszt 2-2,1 tyś. 

Napiszesz z jakich komponentów? 

22 minuty temu, Adasza napisał:

Nie wiem, pytałem tylko o opinie/różnice pomiędzy urządzeniami 🙂

No to ja zawsze wychodzę z założenia, że żeby poznać różnice w brzmieniu trzeba posłuchać jednego i drugiego i samemu porównać. Jeśli nie usłyszysz różnicy to zakup mija się z celem. Jasne, można wspomagać się opiniami na forach, ale w moim odczuciu nie powinno to być podstawą do ślepego zakupu czegokolwiek.

2 minuty temu, jackobtone napisał:

No to ja zawsze wychodzę z założenia, że żeby poznać różnice w brzmieniu trzeba posłuchać jednego i drugiego i samemu porównać. Jeśli nie usłyszysz różnicy to zakup mija się z celem. Jasne, można wspomagać się opiniami na forach, ale w moim odczuciu nie powinno to być podstawą do ślepego zakupu czegokolwiek.

To po c jest to forum? Najlepiej nie pytać tylko kupować i sprawdzać. Jest tyle urządzeń, że preselekcja jest wskazana, bo człowiek by tylko na pocztę latał, odbierał i odsyłał 🙂

26 minut temu, Adasza napisał:

Napiszesz z jakich komponentów? 

Malina 4b używana, dac Khadas tone board, zasilacze liniowe sigma11 i lm317-mjl15025, trafo toroidy audio, obudowa modushop alu 10mm przednia ścianka, włącznik monostabilny, gniazdo iec miedziane, przewody neotech. 

4 minuty temu, tomash napisał:

Malina 4b używana, dac Khadas tone board, zasilacze liniowe sigma11 i lm317-mjl15025, trafo toroidy audio, obudowa modushop alu 10mm przednia ścianka, włącznik monostabilny, gniazdo iec miedziane, przewody neotech. 

Daj znać jak to gra chyba, że wcześniej testowałeś ten zestaw. 

Moim zdaniem gra to bardzo dobrze, jest jeszcze możliwość modyfikacji zasilaczy, i zabawy z samym systemem/zmianą systemu. To już jest moja trzecia konstrukcja na tych podzespołach i nie wiem czy po aktualnych cenach znalazł bym coś podobnie grającego i mającego przyjazną obsługę. Dwa lata temu robiłem pierwsze dwie sztuki i wtedy koszt całkowity jednak urządzenia wychodził na poziomie 1200-1300 pln.

Godzinę temu, Adasza napisał:

To po c jest to forum? Najlepiej nie pytać tylko kupować i sprawdzać. Jest tyle urządzeń, że preselekcja jest wskazana, bo człowiek by tylko na pocztę latał, odbierał i odsyłał 🙂

Wybacz, niewłaściwie zrozumiałem to co napisałeś na początku. Nie wiem czemu wyszedłem z założenia że masz jedną z nakładek. 🙂 Co więcej zrozumiałem, że masz 1.2 a znajomy sprzedaje 1.3 haha. Na usprawiedliwienie napiszę, że miałem długi i ciężki dzień za sobą gdy dodawałem komentarz 😄 

40 minut temu, tomash napisał:

Khadas Tone Board to ogółem moim zdaniem udana płytka. Miałem przez jakiś czas i bardzo przyjemnie się słuchało. 

Ja z kolei teraz kombinuję z puszczeniem zasilania jednym kablem z zasilacza do transportu. Jednym, bo w tej chwili z zasilacza wychodzą mi 2 kable - jeden dla CM4 i drugi dla JCat`a. Szukam jakiegoś fajnego rozwiązania, rozważałem DIN 4/5pin ale nie jestem w stanie znaleźć gniazda DIN które jakością nie przypominałoby taniego chińczyka. Może ktoś ma jakiś pomysł? 

21 minut temu, tomash napisał:

Moim zdaniem gra to bardzo dobrze, jest jeszcze możliwość modyfikacji zasilaczy, i zabawy z samym systemem/zmianą systemu. To już jest moja trzecia konstrukcja na tych podzespołach i nie wiem czy po aktualnych cenach znalazł bym coś podobnie grającego i mającego przyjazną obsługę. Dwa lata temu robiłem pierwsze dwie sztuki i wtedy koszt całkowity jednak urządzenia wychodził na poziomie 1200-1300 pln.

A porównałbyś do jakichś gotowych konstrukcji z przedziału cenowego? Chodzi o jakieś DACe.

11 minut temu, jackobtone napisał:

Wybacz, niewłaściwie zrozumiałem to co napisałeś na początku. Nie wiem czemu wyszedłem z założenia że masz jedną z nakładek. 🙂 Co więcej zrozumiałem, że masz 1.2 a znajomy sprzedaje 1.3 haha. Na usprawiedliwienie napiszę, że miałem długi i ciężki dzień za sobą gdy dodawałem komentarz 😄 

Spoko, spoko 🙂 

Nie mam żadnej ale kombinuje jak zrobić przyzwoity transport dla plików, i żeby koszty z butów nie wyrwały. 

Edytowane przez Adasza

Porównywałem do droższych CA Stream Magic 6, wbudowany w amplituner Marantza, CA Azur 851N. Niestety znajomych którzy słuchają muzyki z czegoś lepszego niż soundbar mam mniej niż da się na jednej ręce policzyć 🤷

Edytowane przez tomash
Godzinę temu, tomash napisał:

Porównywałem do droższych CA Stream Magic 6, wbudowany w amplituner Marantza, CA Azur 851N. Niestety znajomych którzy słuchają muzyki z czegoś lepszego niż soundbar mam mniej niż da się na jednej ręce policzyć 🤷

Co lepiej grało? 

1 godzinę temu, tomash napisał:

Na jakich elementach składaleś sigmę?

Mam trzy płytki i zamierzam sklecić liniowy do phono.

Jedna działająca siedzi już w stremerze na pansonicach fm, druga na mundorfie wala się gdzieś w szafce.

Dawno nie grzebałem i czas w końcu coś polutować a korci mnie żeby to zrobić na zalecanych przez AMB elementach.

Edytowane przez Divide

Wszystkie są jeszcze na chińskich częściach. Pierwszą którą kupiłem w częściach diy, nie udało mi się jej nigdy uruchomić (nie jestem elektronikiem). Kolejne dwie już kupiłem zmontowane. Znalazłem różnice między elementami w tych działających a pierwszą nie działająca i spróbuję ja wskrzesić do życia a przy okazji zrobię upgrade.

5 minut temu, tomash napisał:

Wszystkie są jeszcze na chińskich częściach. Pierwszą którą kupiłem w częściach diy, nie udało mi się jej nigdy uruchomić (nie jestem elektronikiem). Kolejne dwie już kupiłem zmontowane. Znalazłem różnice między elementami w tych działających a pierwszą nie działająca i spróbuję ja wskrzesić do życia a przy okazji zrobię upgrade.

Jeżeli miałeś w kicie główne kondensatory Nover to je wywal.

Do tego na lm317 wsadziłem stary kondensator ze wzmacniacza z 86 roku, Nichicon black gate i zrobiła się bajka 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi