Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Przełożyłem z powrotem kartę z Moode plus Mconnect. Dźwięk jest dużo przyjemniejszy "analogowy"... płynie sobie i nie męczy...

przestałem już wsłuchiwać sie w takie niuanse. Bardziej mnie martwi, ze mam już 3 pary kolumn na stanie 🙂

Bardziej mnie martwi, ze mam już 3 pary kolumn na stanie

Dlaczego?
Miales wiecej, ale musiales sie pozyc i zostaly tylko 3?
7 minut temu, ciszyn11 napisał:

Bardziej mnie martwi, ze mam już 3 pary kolumn na stanie 🙂

Jedna para z przodu, jedna z tyły, ostatnią przykręć do sufitu i Athmos gotowy ... :P

3 godziny temu, Lok napisał:

Sprawdźcie aktualizacje sterowników.
Bez tych sterowników na Volumio TIDAL przez mconnect sie przycinał.

Zawsze to instaluje na Volumio (ale to tylko dla usbridge signature). Moode ma Asix wbudowany (choć np 833 działa mi dobrze wersja  64 bit, a 32 bity trzeszczą i przycinają jak Volumio bez Asix) 

Godzinę temu, ciszyn11 napisał:

przestałem już wsłuchiwać sie w takie niuanse.

Pytanie czy to takie niuanse, bo sam już nie wiem w sumie... Wiem za to że mnie zmęczyło Volumio z każdej strony... 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 godzin temu, RobG1974 napisał:

potrzebuje instalacji od nowa i tyle. inny procesor i inne elementy i nie pójdzie.

System zapisuje na czym się instaluje 😉

Musi być instalacja od nowa.

11 godzin temu, jar1 napisał:

Musi być instalacja od nowa.

No chyba jednak nie musi. 😏

Nie wiem czemu kaprysiło mi to na starcie ale gdy zdjąłem kartę muzyczną i odpaliłem "gołą" malinkę to ruszyła na karcie z 3B. Potem restart i dołączenie karty muzycznej i o dziwo działa OK. 

Nie wnikam. Grunt że działa. 😃

Edytowane przez Mori
4 godziny temu, Mori napisał:

Nie wnikam. Grunt że działa

Pytanie jest, czy się gdzieś jeszcze nie potknie.  I jak.

Chyba, że się wszystko nadpisało od nowa. Ale kto to wie? 

1 godzinę temu, Choleszek napisał:

Czy jest jakiś sposób żeby grać z Amazon Music na malince?

Aplikacja AirMusic na androida i Volumio na malince. Ten sposób tylko znam, ale  działa. 

A jak jest z jakością z tej apki AirMusic? Widzę że wysyła przez dlna do maliny w formacie audio LPCM. Obecnie gram z Tidala przez mconnect, czy ten przesył z AirMusic nie będzie gorszy jakościowo?

Panowie i Panie co możemy zrobić żeby mieć dostęp naszych Malinkach do plików HiRes które zostały udostępnione w Tidal. Nie potrafię znaleźć odpowiedzi czy to ściema informacyjna czy tylko pudrowanie MQA poprzez przykrycie informacji że jest stratnym formatem. Teraz Master to Max do 24bit 196kHz.

Najpierw to trzeba mieć odpowiednią subskrypcję Tidal (hifi nie wystarczy.)  

A poza tym, czy warto? 😉

Edytowane przez jar1

Mam najwyższą subskrypcję i u mnie bez zmian. Przez mconnect mam max jak było z MQA w trybie Master. Bitrate wyższe, bitów więcej do 24 ale kHz max 48.

55 minut temu, sebaa1 napisał:

Mam najwyższą subskrypcję i u mnie bez zmian. Przez mconnect mam max jak było z MQA w trybie Master. Bitrate wyższe, bitów więcej do 24 ale kHz max 48.

Spróbuj na aplikacji windowsowej. Na laptopie u mnie opcja jest do wybrania. Z tym, że u mnie nieaktywna, bo mam tylko hifi. 

Co do mconnect czy bubble, to pewno jeszcze tego nie uwzględnili .

W każdym razie na bubble u mnie nie ma wyboru. 

Edytowane przez jar1
W dniu 31.07.2023 o 12:33, Mori napisał:

Dotychczas używałem malinki 3B. Złożyłem ostatnio dla testów drugą malinkę, tym razem 4B z 4GB pamięci.

Próbowałem po prostu przełożyć kartę z działającym Volumio z malinki 3B (wersja 3.449) do 4B ale system nie ruszył.

Czy 4B wymaga jakiejś innej wersji Volumio?

witam,kupilem rpi4b4gram,mam volumio ptemium z rpi3b+plus katra dzwiekowa,chcialbym teraz grac po usb z rpi4,jaka wersje volumio instalowales na rpi4,i czy dobrze to dziala?

3 minuty temu, zibi69 napisał:

witam,kupilem rpi4b4gram,mam volumio ptemium

Ściągnij oficjalny raspberry pi imager i on Ci ściągnie i zainstaluje najnowsze volumio. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

10 godzin temu, zibi69 napisał:

witam,kupilem rpi4b4gram,mam volumio ptemium z rpi3b+plus katra dzwiekowa,chcialbym teraz grac po usb z rpi4,jaka wersje volumio instalowales na rpi4,i czy dobrze to dziala?

Przełożyłem kartę z rpi3B+ i działa. Wersja aktualna (wg automatu aktualizującego volumio): 3.512

Jak w psychologii u różnych ludzi różne komputerowe szpeje działają różnie......

U mnie kiedyś nawet update do nowszej wersji się zepsuł. 

Mam do sprzedania malinę 2b z allo digione z obudową dedykowaną, tą akrylową i ładowarką. Jak ktoś jest zainteresowany to na PW.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

W dniu 8.08.2023 o 22:00, marcinmarcin napisał:

Ściągnij oficjalny raspberry pi imager i on Ci ściągnie i zainstaluje najnowsze volumio. 

Dzieki bardzo za poradę nie jestem komputerowy ale dzięki tej poradzie udało mi się wypalić na karcie volumio i zainstalować w rpi4, odpaliłem login volumio i hula po usb do smsl su-9, ale mam jeszcze jedno pytanie mam do rpi ekran 8,8 cala od chińczyka co trzeba zrobić by go odpalić to już chyba wyższa szkoła jazdy,pozdrawiam i dziękuję. 

Godzinę temu, zibi69 napisał:

Dzieki bardzo za poradę nie jestem komputerowy ale dzięki tej poradzie udało mi się wypalić na karcie volumio i zainstalować w rpi4, odpaliłem login volumio i hula po usb do smsl su-9, ale mam jeszcze jedno pytanie mam do rpi ekran 8,8 cala od chińczyka co trzeba zrobić by go odpalić to już chyba wyższa szkoła jazdy,pozdrawiam i dziękuję. 

Pogadaj z @Divide on ma w tym temacie duże doświadczenie. :)

Od kilku dni Volumio nieprawidłowo wyświetla tytuły odtwarzanych utworów  mojego ulubionego Radia Paradise.

Informacje o utworze ( tytuł, wykonawca, okładka, czas trwania itd) na ekranie tabletu, telefonu pojawiają się z kilku minutowym opóźnieniem, kiedy leci już zupełnie inne nagranie.

Do niedawna można było ustawić czas "API delay for matadata" i działało idealnie - teraz lipa - zupełny brak synchronizacji informacji o utworze z granym utworem.

Czy przyczyną może być najnowsza aktualizacja Volumio  3.512 ? Czy może wtyczka Radia Paradise ma jakiś feler ?

Na Spotify, Tidal czy utworach odtwarzanych z dysku twardego wszystko jest ok.

Czy też tak macie ?

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Tak nie, ale za to po ostatniej aktualizacji zdarza się, że malina się sama restartuje np. tak dwa razy pod rząd. Później wszystko ok.

Chyba że to zbieg okoliczności i chodzi o coś innego?

16 godzin temu, marian.ch napisał:

Od kilku dni Volumio nieprawidłowo wyświetla tytuły odtwarzanych utworów  mojego ulubionego Radia Paradise.

Informacje o utworze ( tytuł, wykonawca, okładka, czas trwania itd) na ekranie tabletu, telefonu pojawiają się z kilku minutowym opóźnieniem, kiedy leci już zupełnie inne nagranie.

Do niedawna można było ustawić czas "API delay for matadata" i działało idealnie - teraz lipa - zupełny brak synchronizacji informacji o utworze z granym utworem.

Czy przyczyną może być najnowsza aktualizacja Volumio  3.512 ? Czy może wtyczka Radia Paradise ma jakiś feler ?

Na Spotify, Tidal czy utworach odtwarzanych z dysku twardego wszystko jest ok.

Czy też tak macie ?

Sam sobie odpowiem 😉

Po wgraniu starszej wersji Volumio 3.429 jest tak samo - [ API dalay for matadata] Radia Paradise nadal działa z opóźnieniem względem granych utworów, Czyli oprogramowanie nie jest problemem. Wtyczka już nie do końca  "dogaduje" się z Volumio. Może ktoś, kiedyś to poprawi ?

Raczej wina

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Istnieje już jakieś sprawdzone rozwiązanie w miarę plug and play dla maliny do odtwarzania muzyki z plików z dysku, czy to cały czas wygląda jak składanie komputera z niepasujących do siebie części? Dzisiaj przez godzinę wertowałem internety i pozostało mi jedynie wrażenie chaosu - nic się nie dowiedziałem.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Rozwiazananie istnieje od dawna jest nim zarówno program moode audio jak i volumio, pytanie tylko czego użytkownik oczekuję od takiego programu. Dla mnie gra to lepiej od większości aplikacji zainstalowanych na zwykłym Windowsie. Przerabiałem chyba większość. Dopiero postawiony system na Windows serwer 2012-1019 przy zainstalowanym audio optymalizerze może jakoś konkurować z maliną. To oczywiście moje zdanie.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Pokaż nowe odpowiedzi