Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Obawiam się że nie o to chodzi.

Postawiłem Raspbiana lite z LMS i jest Tidal.

Na tym samym koncie w Daphile też działa.

Na razie z DietPi dam sobie spokój.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Problemem USBridge jest dużo gorsza aplikacja.

Co masz na myśli ?

w DietPi nie ma Tidala.

Hmmm... Dlaczego u mnie Tidal jest i gra ?

Co masz na myśli ?

Hmmm... Dlaczego u mnie Tidal jest i gra ?

Dlatego że Mysqueezebox nie widzi odtwarzacza.

Wiem że powinien być i tak miałem w poprzedniej konfiguracji sprzętowej.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Problemem USBridge jest dużo gorsza aplikacja.

Co masz na myśli ?

Na myśli mam moje subiektywne odczucie. Aplikacja, która przychodzi z Mini jest świetna. Jest szybko i stabilnie, przynajmniej w moim środowisku. To takie AllinOne.

Moim zdaniem to potężna zaleta Mini, coś za co płacimy. Wyjmujemy Mini z pudełka, wrzucamy do środka dysk, szybka konfiguracja i mamy stabilnie działający system i np. nie musimy się przejmować operacją wyłączania, po prostu wyłączamy napięcie i tyle.

DietPi potrzebuje jeszcze wiele iteracji żeby osiągnąć podobny poziom. Np. każda dodatkowa operacja wymaga znajomości linucha, dodatkowo żeby wyłączyć urządzenie trzeba odpalać terminal (sic!).

Volumio jest bardzo ok, ale brakuje mu wbudowanego odtwarzacza Tidal. No i moja malina nie bardzo chciała pociągnąć dysk po USB.

DietPi potrzebuje jeszcze wiele iteracji żeby osiągnąć podobny poziom

Problemy zaczęły się od momentu wprowadzenia GUI i zapewne zostaną opanowane.

Np. każda dodatkowa operacja wymaga znajomości linucha

Bez przesady.. :) Nie znam linucha, z obsługą nie mam problemu.

żeby wyłączyć urządzenie trzeba odpalać terminal (sic!).

Nie trzeba. Edytowane przez marekzawa
  • Moderatorzy

Na myśli mam moje subiektywne odczucie. Aplikacja, która przychodzi z Mini jest świetna. Jest szybko i stabilnie, przynajmniej w moim środowisku. To takie AllinOne.

Moim zdaniem to potężna zaleta Mini, coś za co płacimy. Wyjmujemy Mini z pudełka, wrzucamy do środka dysk, szybka konfiguracja i mamy stabilnie działający system i np. nie musimy się przejmować operacją wyłączania, po prostu wyłączamy napięcie i tyle.

DietPi potrzebuje jeszcze wiele iteracji żeby osiągnąć podobny poziom. Np. każda dodatkowa operacja wymaga znajomości linucha, dodatkowo żeby wyłączyć urządzenie trzeba odpalać terminal (sic!).

Volumio jest bardzo ok, ale brakuje mu wbudowanego odtwarzacza Tidal. No i moja malina nie bardzo chciała pociągnąć dysk po USB.

Zainstaluj moode zamiast diet pi

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Np. każda dodatkowa operacja wymaga znajomości linucha,

Bez przesady.. :) Nie znam linucha, z obsługą nie mam problemu.

dodatkowo żeby wyłączyć urządzenie trzeba odpalać terminal (sic!).

Nie trzeba.

Tak jak pisałem, to moje osobiste i bardzo subiektywne odczucia, DietPi mi nie podpasowało.

Być może dlatego, że trochę znam linucha i nie bardzo go lubię.

W moim przypadku DietPi zawiodło w następujących aspektach:

- przy restarcie za pomocą zasilacza nie zapamiętywał ustawień, wszystko trzeba było ustawiać od nowa, przez terminal.....

- skrypt do ustawiania systemu po kilku restartach przestał uruchamiać polecenie umożliwiające instalację dodatkowego softu

- jakość interface do odtwarzania jest słaba, najlepszy jest stareński squeezebox.

- później się okazało, że jakość dźwięku, którą oferowało dietpi była dramatyczna

Z drugiej strony jest Volumio, wielkie chapeau bas dla Twórców. Tam brakuje mi tylko Tidala.

Z drugiej strony jest Volumio, wielkie chapeau bas dla Twórców. Tam brakuje mi tylko Tidala.

za niedługo ma być...

- jakość interface do odtwarzania jest słaba, najlepszy jest stareński squeezebox.

za niedługo ma być...

serio podziwiam ludzi starajacych sie uzywac Tidal'a na LMS i squeezbox (wytrzymalem osobiscie 2 dni na max2play). Poki nie ma to polecam zainstalowac bubble bezposrednio na malinie i do tego uzyc Linn Kazoo. Dziala bez najmniejszych problemow. Dla majacych Volumio jest wtycznka, ostatnio nawet testowalem na czystym, najnowszym systemie bo mi cos Volumio padlo podczas update'u.

PS: ktos sie orientuje jak jest zrealizowany Tidal na Moode ? Siedzi to na bubble czy bardziej "natywnie" ? jak ze stabilnością w porownaniu z Volumio + Plugin ?

• Moderatorzy

W moode 4 tidal jest już zainstalowany, działa bardzo stabilnie, obsługa przez Linnkazoo

serio podziwiam ludzi starajacych sie uzywac Tidal'a na LMS i squeezbox (wytrzymalem osobiscie 2 dni na max2play). Poki nie ma to polecam zainstalowac bubble bezposrednio na malinie i do tego uzyc Linn Kazoo. Dziala bez najmniejszych problemow. Dla majacych Volumio jest wtycznka, ostatnio nawet testowalem na czystym, najnowszym systemie bo mi cos Volumio padlo podczas update'u.

PS: ktos sie orientuje jak jest zrealizowany Tidal na Moode ? Siedzi to na bubble czy bardziej "natywnie" ? jak ze stabilnością w porownaniu z Volumio + Plugin ?

upnp media serwer

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Panowie,czy malinka "zagra" lepiej z dack'iem Hegla czy zostawić po prostu stacjonarnego PC + Dack'a po usb?Jeżeli nie to jak to rozwiązać,jestem laikiem jeżeli idzie o malinkę.

serio podziwiam ludzi starajacych sie uzywac Tidal'a na LMS i squeezbox

Przyznam ze nie rozumiem o jakich w tym przypadku mowisz problemach? Ja uzywam tidala od 2 lat na LMS (max2play)bez najmniejszych problemow - mozesz cos wiecej naskrobac?

Przyznam ze nie rozumiem o jakich w tym przypadku mowisz problemach? Ja uzywam tidala od 2 lat na LMS (max2play)bez najmniejszych problemow - mozesz cos wiecej naskrobac?

ja uzywalem jakiejs oryginalnej aplikacji do LMS na iOS i sama aplikacja była baaaadzo archaiczna i strasznie niewygodna w uzytkowaniu. Ale to jeszcze byl najmniejszy problem. Niestety mialem czeste problemy z albumami: po pierwsze nie wszystkie albumy w ogole dało sie wyszukać, a inne np nie zawierały pełnej listy utworów (tylk np 3 utwory brakowalo). Oczywiscie te same "wyszukiwania" na natywnej aplikacji Tidal'a działaly w 100%. Ja osbiscie prawie w ogole nie slucham muzyki "randomowo" czy z playlist tylko raczej pełne albumy i to mnie niestety doprowadzalo do szału ;). Wiem, ze byla jeszcze jakas inna aplikacja do sterowania nie oryginalna tylko jakiegos zewnetrznego developera, przy czym kosztowala kilka euro i nie dalem jej szans po wypróbowaniu Linn Kazoo + Bubble :)

W moode 4 tidal jest już zainstalowany, działa bardzo stabilnie, obsługa przez Linnkazoo

upnp media serwer

Jakie widzisz zalety/wady Volumio vs Moode głownie do Tidal'a ? czego ostatecznie uzywasz ? niby jestem zadowolony z Volumio i tak glownie uzywam Kazoo wiec obsluga bedzie taka sama :)

• Moderatorzy

Jakie widzisz zalety/wady Volumio vs Moode głownie do Tidal'a ? czego ostatecznie uzywasz ? niby jestem zadowolony z Volumio i tak glownie uzywam Kazoo wiec obsluga bedzie taka sama :)

Podstawowa zaleta to moode, a jednocześnie tidal gra dla mnie lepiej. Wada - na tidalu w moode nie można dodawać do ulubionych.

Panowie,czy malinka "zagra" lepiej z dack'iem Hegla czy zostawić po prostu stacjonarnego PC + Dack'a po usb?Jeżeli nie to jak to rozwiązać,jestem laikiem jeżeli idzie o malinkę.

Malinka na pewno zagra lepiej od PC.

Jeżeli nie masz jeszcze malinki to szczerze polecam USBridge, ma ekstremalnie pozytywne komentarze w sieci. Łączysz malinkę kablem USB, zasilasz ją dwoma zasilaczami (najlepiej oba liniowe) jeden do maliny, drugi do USBridge.

Jeżeli nie chcesz odtwarzacza USB możesz zainteresować się malinką + DigiOne. Stworzysz wtedy transport z wyjściem coax. Zasilanie podobnie, z tą różnicą, że zasilasz tylko malinę.

PS: Panie również są tu obecne.....

Gość aqs

(Konto usunięte)

Jeżeli nie masz jeszcze malinki to szczerze polecam USBridge, ma ekstremalnie pozytywne komentarze w sieci. Łączysz malinkę kablem USB, zasilasz ją dwoma zasilaczami (najlepiej oba liniowe) jeden do maliny, drugi do USBridge.

Jeżeli nie chcesz odtwarzacza USB możesz zainteresować się malinką + DigiOne. Stworzysz wtedy transport z wyjściem coax. Zasilanie podobnie, z tą różnicą, że zasilasz tylko malinę.

Trochę Pan namieszał :) USBridge nie współpracuję z Raspberry tylko z Sparky 09622_6b.jpg

To u góry to Sparky pod nim USBridge, kablem USB do DACa łączymy USBridge, fakt zasilanie to podstawa i zależnie jakiego użyjemy otrzymamy różny dźwięk.

Nie jest powiedziane że USBridge zagra lepiej od np Digione, jeśli DAC ma skopane USB to USBridge nie pomoże

Na dniach będę testował i porównywał Sotm sms 200 do USBridge okaże się co jest warte Sotm

Panowie i Panie zatem :)

Czy jeśli chciałbym użyć Maliny + Kali jako źródło i2s do DAC, warto wpiąć miedzy te dwa urządzenia isolotor..?

Oczywiście do każdego urządzenia oddzielne zasilanie, oddzielnie filtrowane.

Jaką moc powinien mieć zasilacz dla Maliny i Kali ? ewentualnie ten isolator

Czym zasilacie malinę z digione i jakie zauważyliście różnice w stosunku do standardowego zasilania?

rpi3, digione, tara labs, audio gd, vincent 226mk2, chord epic twin, audio academy rhea

Trochę Pan namieszał :) USBridge nie współpracuję z Raspberry tylko z Sparky

To u góry to Sparky pod nim USBridge, kablem USB do DACa łączymy USBridge, fakt zasilanie to podstawa i zależnie jakiego użyjemy otrzymamy różny dźwięk.

Nie jest powiedziane że USBridge zagra lepiej od np Digione, jeśli DAC ma skopane USB to USBridge nie pomoże

Na dniach będę testował i porównywał Sotm sms 200 do USBridge okaże się co jest warte Sotm

Rzeczywiście trochę uprościłem sprawę :)

Myślę, że można to inaczej ubrać w słowa.

Jeżeli DAC posiada dobre wejście USB, wtedy USBridge będzie najlepszym pomysłem.

Szczególnie polecam ten wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panowie i Panie zatem :)

Czy jeśli chciałbym użyć Maliny + Kali jako źródło i2s do DAC, warto wpiąć miedzy te dwa urządzenia isolotor..?

Oczywiście do każdego urządzenia oddzielne zasilanie, oddzielnie filtrowane.

Jaką moc powinien mieć zasilacz dla Maliny i Kali ? ewentualnie ten isolator

Z moich doswiadzcen isolator wprowadza więcej gładkości i spokoju. W w digi pro znacznie, w kali mniej ale zawsze. Tylko czy nie robi się overkill cenowy z maliny?

Ja mialem juz digi wiec isolator byl naturalnym upgrade i strzałem w 10. Digione 2 razy porownywalem i ani razu nie wygrał.

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

.

Witajcie

Ja po prosbie..

Wcziraj uruchomilem maline+ kali + audiophonics es9028

Wszystko poszlo sprawnie Zalogowalem sie przez panel dodalem dysk synology

Status "zamontiwany"

I sie zaczelo...

Indeksowani - znalazl mi 1200 plyt, iles tam artystow , utworow itp

Problem ze mielil to ze dwie godziny

Zostawilem wszystko na cala nic i niestety rano dalej to samo

Indeksowanie ( skanowanie) caly czas trwalo..

Co nie tak?

Z gory dzieki

Ps.

Instalowalem Volumio

Edytowane przez Scott L.F.

Proszę Państwa

Pod kątem korzystania z Maliny jako magnetowidu, który system/soft dostępny do Maliny się do tego nadaje najlepiej. ?

Full hd przez hdmi

• Moderatorzy
Proszę Państwa

Pod kątem korzystania z Maliny jako magnetowidu, który system/soft dostępny do Maliny się do tego nadaje najlepiej. ?

Full hd przez hdmi

OSMC z kodi do filmów

Z moich doswiadzcen isolator wprowadza więcej gładkości i spokoju. W w digi pro znacznie, w kali mniej ale zawsze.

Ja mialem juz digi wiec isolator byl naturalnym upgrade i strzałem w 10. Digione 2 razy porownywalem i ani razu nie wygrał.

właśnie sie zastanawiam nad isolatorem - czy twoje uwagi dotyczą wyjścia coax, grasz z digi pro przez BNC? - jak BNC względem RCA - coś można usłyszeć??

Edytowane przez ABs
  • Moderatorzy

Dziękuję

A coś pod video i Tidal ?

też osmc masz tam wtyczkę tidal2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę mojej malince poprawić dostęp do netu, a że w grę wchodzi tylko WiFi to pytanie: czy Volumio obsłuży taką kartę bez problemu i jak wyłączyć wbudowaną kartę i przełączyć malinę na takiego dongla?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję

A coś pod video i Tidal ?

jest tez wtyczka Kodi do Volumio, nawet dziala w weekend puszczalem jakis koncert z youtuba

• Pokaż nowe odpowiedzi