Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie wiem czy czytają nasze forum, ale znowu coś napisali:

,,I just had a look again at their jitter measurements. In my opinion these are completely useless as they did not measure jitter on the digital output signal, but on some internal clock (most likely at the oscillator). These jitter measurements have nothing to do with the jitter on the audio signal. My guess is that they were just looking for something to find an impressive figure (who would not like "femtoseconds" jitter ;-). However, this does not say anything about the audio signal.''

te haty graja lepiej niz popularne streamery za 3-4tys wiec to nadal okazja

Byc moze ale chyba warto poczekac na obszerniejsze testy ....

Gość aqs

(Konto usunięte)

Słychać trzaski od czasu do czasu, co może być przyczyną

Oczywiście advenced kernel zainstalowany ?

Który zainstalować LL czy RT

• Moderatorzy

Gapless na no i volume normalization no. U mnie to zaklocalo. Sox quality - very high quality.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Byc moze ale chyba warto poczekac na obszerniejsze testy ....

jakie testy? branżowe? nikt takich nie przeprowadzi bo nikomu to kieszeni nie nabije a sklepy audio nie maja w dystrybucji rozwiazan open sourcowych

duzo bardziej pozyteczne sa opinie zwyklych ludzi na forach internetowych

Edytowane przez biniek
Gość Gosc

(Konto usunięte)

I dlatego te testy mogą być.

Udowadniające, jakie dno, muł i wodorosty są te nasze maliny z nakładkami w porównaniu z naprawdę wypasionymi playerami uznanych i cenionych firm!

do korzystajacych z hatów - jakie zasilanie stosujecie? zauwazyłem ze wiecej niz 2,5A skutkuje lepszą jakością - mam teraz 5V i 3A

zastanawiam się jak jest optymalnie bo bede zamawiał zasilacz liniowy

do korzystajacych z hatów - jakie zasilanie stosujecie? zauwazyłem ze wiecej niz 2,5A skutkuje lepszą jakością - mam teraz 5V i 3A

Ja od jakiegoś czasu używam tomanka i polecam. Jest dużo czysciej.

Wcześniej jakiegoś 2.5A zasilacza od maliny trójki. Wcześniej 2A od tela, i jeszcze jakiegoś badziewiaka. Tak naprawdę różnica była słyszalna dopiero po podpieciu powerbanka co skłoniło mnie do zakupu liniówki...

Pamiętaj jednak, że np 2,5 A w impulsowym zasilaczu to nie to samo co 2,5 w linowym. Pożądny linowy zasilacz daje Ci stałe natężenie. W impulsowym ten prąd skacze stąd mogą się brać Twoje odczucia stosując zasilacz o większym natężeniu prądu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Na NAS mam zainstalowany LMS w moode włączyłem Squeezelite renderer na stronie mysqueezebox.com wpisałem dane do Tidal, całość obsługuję apk Squeeze ctrl, całość wymiata :)

Squeezelite na Moode konweertuje w locie wszystko do 1400kbs/s ... to taka ciekawostka ;)

Ogólnie fajny ale zarzuciłem na rzecz PiCoreplayer'a

Niesamowite jak jakis czas temu zakladalem ten temat nie myslalem ze tak sie fajnie rozwinie :)

Malina przekonala nie tylko mnie jak widac i ciesze sie ze wielu z nas widzi w niej duzy potencjal.

Wszystkich malinowo pozdrawiam ;) i moze kiedys uda sie nawet zorganizowac jakies spotkanie Maliniakow z ich specjalnie przygotowanymi Malinkami :)?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To ja się nie załapię, bo moja w żaden sposób specjalnie przygotowana nie jest.

Ani to obudowy nie ma, ani lepszego zasilacza. Wstyd po prostu i nędza:-)

Gość aqs

(Konto usunięte)

Squeezelite na Moode konweertuje w locie wszystko do 1400kbs/s ... to taka ciekawostka ;)

Nie wiem, możliwe choć DSD pokazuje na wyświetlaczu DSD a pliki 96 192 czy 88,2 właśnie tak samo

Jedno jest pewne Tidal z maliny gra jak płyta CD

Gość aqs

(Konto usunięte)

Długo Ci się baza budowała po zmapowaniu ?

Edit

Robi się od 7 rano i nadal mam updating, wczoraj się nie zrobiło

Idealny sposób na granie z NAS to wykorzystanie LMS, tam jest cała baza i aktualizuję się w mgnieniu oka

Idealny sposób na granie z NAS to wykorzystanie LMS, tam jest cała baza i aktualizuję się w mgnieniu oka

Lub też stare, dobre DLNA. U mnie zestaw: MinimServer na NASie Synology bardzo dobrze się spisuje. Strimuje bez problemu gęste pliki, zaś aktualizacja bazy trwa poniżej minuty, pełny rescan - kilkanaście minut (przy ok. 30 tys. plików). Malinką steruję przez BubbleUPnP w telefonie lub tablecie.

Caly czas smigalem na zasilaczu od ipada 3 z kabelkiem nilkinem i bylo swietnie.

Aktualnie smigam z powerbanka xiaomi 20 000.

liniowym warto sie zainteresowac ale tylkko wtedy jesli sprzet ma zostac u Ciebie na wieki, takie moje zdanie.

Jednak namawiam do powerbanka, im mniej kabli tym lepiej.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Ktoś ma jakiś pomysł, nadal mam delikatne trzaski w głośnikach

Chyba mam odpowiedź ze strony moodeaudio

Audio glitches with certain USB High Speed (UAC2) audio devices.

Cause: USB driver bugs in Linux kernel

Fix: Add dwc_otg.fiq_fsm_mask=0x3 to the beginning of line in /boot/cmdline.txt

This fix can be enabled by a setting in Moode System config

Tylko co mam zrobić

I jak włączasz lutownicę do tej listwy to się tak dzieje? Czy może do dowolnego gniazdka w mieszkaniu?

Spróbuj podłączyć jakiś inny zasilacz do maliny, na początek bez szaleństw liniowych. Możliwości jest dużo więc musisz drogą eliminacji postępować.

Właśnie lutowałem transformatorówką. Pomimo, że malina podłączona w innym gnieździe, poprzez upsa i zasilacz liniowy tomanka to każde naciśnięcie spustu lutownicy skutkowało przerwą w muzyce. Ciekawa sprawa.

Nie słuchasz podpowiedzi a szkoda. Podłącz do powerbanka i wyklucz zasilacz. Potem będziemy myśleć.

Ale ja nie szukam rozwiązania tylko potwierdzam fakt. Używam lutoenicy raz na kwartał..nie ma o co kruszyć kopii

Nie słuchasz podpowiedzi a szkoda. Podłącz do powerbanka i wyklucz zasilacz. Potem będziemy myśleć.

Malina+Kali+Soekris

a co jest podpięte do USB w Kali? A może zdjęcie wprowadza w błąd i ten kabelek jest wpięty do Malinki?

Edytowane przez justinet
  • Pokaż nowe odpowiedzi