Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Po tym wszystkim reboot moode i powinno zadziałać.

dzieki, sprawdze

Czy wifi korzysta z kanału 12 lub 13? Jeśli tak, to trzeba moode "powiedzieć", że jesteś w Polsce, gdzie te częstotliwości są legalne (w USA nie są).

Trzeba zalogować się do moode przes ssh i dopisać do

/etc/default/crda

linijki:

REGDOMAIN=PL

Czasami trzeba trochę więcej:

sudo apt-get update

sudo apt-get install wireless-regdb iw crda

sudo iw reg set PL

sprawdzenie, czy się udało:

iwlist wlan0 channel

Ewentualnie, wcześniej:

sudo raspi-config

i tam:

localisation options -> change wifi country

kraj zmieniem zarowno w crda, jak i w konfigu, kanal, na ktorym dziala, to 11, tak pokazuje iwlist, nie wiem, na ile to ma znaczenie, ale w przegladarce moode pokazuje kanal dla access pointa, byla 6, powinienem zmienic na 11? czy to nie ma zwiazku? bo generalnie nie dziala i tak:)

Czy ktoś ma pomysł jaki najlepiej system wgrać?

Moj sprzęt to Rpi 2plys digi+ do tego podłączony dysk usb.

Nie potrzebuje żadnych fajerwerków.

Ma to odtwarzać pliki z dysku usb... Głównie flach. Oraz tidal... Posiadam konto premium.

• Moderatorzy

Czy ktoś ma pomysł jaki najlepiej system wgrać?

Moj sprzęt to Rpi 2plys digi+ do tego podłączony dysk usb.

Nie potrzebuje żadnych fajerwerków.

Ma to odtwarzać pliki z dysku usb... Głównie flach. Oraz tidal... Posiadam konto premium.

moode

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

kraj zmieniem zarowno w crda, jak i w konfigu, kanal, na ktorym dziala, to 11, tak pokazuje iwlist, nie wiem, na ile to ma znaczenie, ale w przegladarce moode pokazuje kanal dla access pointa, byla 6, powinienem zmienic na 11? czy to nie ma zwiazku? bo generalnie nie dziala i tak:)

Kanał dla AccessPoint nie ma znaczenia, AP aktywny jest tylko wtedy, gdy połączenie WiFi jest nieskonfigurowane. Trudno powiedzieć, co jest problemem; dołącz zrzut strony z konfiguracją sieci Moode (ten pod adresem: xxx.xxx.xxx.xxx/net-config.php), może to ułatwi diagnozę.

EDIT: Aha, zakładam oczywiście, że gdy odłączysz kabel LAN od Malinki, to w przeglądarce wpisujesz IP karty WiFi, prawda?

Edytowane przez raindog

Pobierz z tego linku co ci podałam

Dzięki za link !

Dostałem dzisiaj digi+pro i uruchomiłem na Volumio (wersja z początku czerwca).Ustawiłem I2s digi pro i owszem dźwięk popłynął,tylko,że w zwolnionym tempie !

Nic nie kombinowałem,tylko pobrałem Rune z lutego i uff,działa digi+pro normalnie :)

Na Rune karta digi uruchamia się w momencie startu muzyki (widać świecenie toslinka),przy zastopowaniu toslink gaśnie.

Mam podłączoną kartę wifi i dysk po usb,działa bez problemu ,jak na razie :)

pozdrawiam

• Moderatorzy

Dzięki za link !

Dostałem dzisiaj digi+pro i uruchomiłem na Volumio (wersja z początku czerwca).Ustawiłem I2s digi pro i owszem dźwięk popłynął,tylko,że w zwolnionym tempie !

Nic nie kombinowałem,tylko pobrałem Rune z lutego i uff,działa digi+pro normalnie :)

Na Rune karta digi uruchamia się w momencie startu muzyki (widać świecenie toslinka),przy zastopowaniu toslink gaśnie.

Mam podłączoną kartę wifi i dysk po usb,działa bez problemu ,jak na razie :)

pozdrawiam

Rune jest bardzo stabilne i szybki skanuje bibliotekę. Jak już się obsłuchasz to zachęcam spróbować moode, nie wiem dlaczego ale gra lepiej, więcej "powietrza" w muzyce :)

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

U mnie juz digi Pro dziala na runeaudio (dzieki Rucia1) moge sie podpisac pod stwierdzeniem, ze digi pro jest lepsze od +

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Witam serdecznie, i ja stałem się tydzień temu szczęśliwym posiadaczem malinki RPI 3 + HIFIBERRY DAC + PRO RCA narazie udało mi się tylko docenić dźwięk na volumio, uzywam też TIDAL przez buubleupnp na androidzie, moim celem jest jednak multimedialny KODI tj. żeby mieć na jednym urządzeniu i karcie mulitmedialny kombajn. Próbowałem OSMC, OPENELEC i o ile osiągnąłem cel jakim jest odtwarzanie flac z dysku, wideo i dźwięk na youtubie o tyle brakuje mi możliwości odsłuchu TIDAL NA KODI (mam konto TIDAL HIFI). Za każdym razem po instalacji Tidala jako music add-on na KODI wywala błąd i nie puszcza dźwięku (zmieniałem jakość, kartę i dalej to samo).

Czy jest jakiś KODI który pozwoli mi cieszyć się odsłuchem FLAC z dysku, YOUTUBE dźwięk i video, TIDAL HIFI 44/16. Bubble upnp jest fajne ale strumieniowane z smartfona i kompa szybko pożera baterię a chciałbym żeby wszystko strumieniował Raspberry PI 3.

Pozdrawiam

• Moderatorzy

Coś się dzieje z Tidalem na KODI . Mam to samo, wywala błąd. Szukałam na forum kodi nikt nic nie pisze póki co czy można to jakoś obejść.

EDIT: Aha, zakładam oczywiście, że gdy odłączysz kabel LAN od Malinki, to w przeglądarce wpisujesz IP karty WiFi, prawda?

nie, po nazwie, jak dotychczas.

To spróbuj po IP. Sprawdź, czy w ogóle możesz zapingować bezprzewodowe IP Malinki.

nie dziala, a ping nie wraca...

ma ktos moze haslo do archiwum moode playera?

Hasło kosztuje 10$, za taki soft to jak za darmo. Do dostania tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kurcze tyle tych informacji o malinie, że nie wiem jak się za to złapać :) Mam ostatnie wydanie maliny bo dostałem od kogoś w spadku :) grzechem jest tego nie przetestować :) Czy to obsłuży Roon Core ? Czy to za duże obciążenie ?

Nie obsłuży Core ale Bridge tak.

I działa bardzo dobrze. Testowałem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witam serdecznie, i ja stałem się tydzień temu szczęśliwym posiadaczem malinki RPI 3 + HIFIBERRY DAC + PRO RCA narazie udało mi się tylko docenić dźwięk na volumio, uzywam też TIDAL przez buubleupnp na androidzie, moim celem jest jednak multimedialny KODI tj. żeby mieć na jednym urządzeniu i karcie mulitmedialny kombajn. Próbowałem OSMC, OPENELEC i o ile osiągnąłem cel jakim jest odtwarzanie flac z dysku, wideo i dźwięk na youtubie o tyle brakuje mi możliwości odsłuchu TIDAL NA KODI (mam konto TIDAL HIFI). Za każdym razem po instalacji Tidala jako music add-on na KODI wywala błąd i nie puszcza dźwięku (zmieniałem jakość, kartę i dalej to samo).

Czy jest jakiś KODI który pozwoli mi cieszyć się odsłuchem FLAC z dysku, YOUTUBE dźwięk i video, TIDAL HIFI 44/16. Bubble upnp jest fajne ale strumieniowane z smartfona i kompa szybko pożera baterię a chciałbym żeby wszystko strumieniował Raspberry PI 3.

Pozdrawiam

Nie wiem czy cos nie pomieszam ale jeszcze przed maliną czytalem troche na ten temat i na forach zagranicznych pisali, ze tylko jeden plugin kodi do tidala dziala poprawnie, a byly wtedy 2 lub 3. Czytalem bo mialem plan uzywac Kodi jako playera przed zakupem maliny ale jeszcze do tego nie dotarlem bo zatrzymalem sie na Volumio + BubbleUPnP + Kodi (glownie po hdmi do kina domowego) :)

Osobiscie polecam zainstalowac BubbleUPnP Server bezposrednio na raspie :) z ciekawosci mocno ciągnie baterie na andku ?

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Trzeba wgrać tidal2 z linku powyżej.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Pomimo tego, że jestem gorącym zwolennikiem maliny i w ogóle wszystkich projektów opartych na Linuxie to wspomnę o rozwiązaniu, którego od kilku miesięcy używam u siebie w domu. Mianowicie o rozwiązaniu z rynku amerykańskiego czyli Sonos.

Rozwiązanie samo w sobie jest dość kosztowne przy zakupie nowych elementów, ale rynek wtórny na allegro czy olx jest już bardziej przystępny.

Sonos to grupa różnych urządzeń do bezprzewodowego odtwarzania muzyki, ma zaimplementowane większość muzycznych serwisów internetowych, więc Tidal, Spotify, Dizer itp. działają po prostu idealnie. Do tego setki lub tysiące stacji radiowych z całego świata.

U siebie mam :

1. Sonos Connect ZP90 do którego podłączyłem DAC-a i potem wzmak

2. Sonos Amp - czyli wszystko w jednym. Do tego kolumny

3. Sonos Play 5 - 2 szt. Samodzielnych kolumn, które grają naprawdę na przyzwoitym poziomie.

Co jest fajne. Wszystkie w/w urządzenia można grupować tak by jednocześnie grały to samo. Jest to fajne, bo w całej chacie może grać to samo. Poziomy głośności oczywiście ustawia się indywidualnie dla każdego urządzenia.

Oczywiście można grać na każdym z urządzeń co innego.

Głośniki Play 5 jak grają samodzielnie są fajne, ale można np. je połączyć w zestaw stereo i dac np za plecy przy KD.

Przy wszystkich plenerowych ogrodowych imprezach zapewniają pozatym fajne nagłośnienie. Wystarczy włączyć do prądu i po paru nasty sekundach gra muzyka.

Apka do sterowania jest zajebiście intuicyjna i prosta w obsłudze. Sterowanie ze smartfona firmową apką to czysta przyjemność.

Polecam to rozwiązanie.

P. S. Maliny też nadal używam :)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Witam Was, przetestowałem plugin ze strony który wskazała Rucia1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i działa !!!!! dałem instal from zip wskazałem plik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) skonfigurowałem i śmiga narazie bez problemu. Kodi którego używam to OSMC. Ciesze się jak dziecko bo na chwilę obecną wszystko strumieniuje Malina a smartfonem i laptopem tylko pilotuje :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Was, przetestowałem plugin ze strony który wskazała Rucia1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i działa !!!!! dałem instal from zip wskazałem plik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , skonfigurowałem i śmiga narazie bez problemu. Kodi którego używam to OSMC. Ciesze się jak dziecko bo na chwilę obecną wszystko strumieniuje Malina a smartfonem i laptopem tylko pilotuje :D

czego uzywasz jako klienta na telefonie bez włączania monitora/TV ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

uzywa ktos MPDroida na smartfonie i RPI z wifi? mialem dotychczas po ethernecie i MPDroid dzialal bez zarzutu, teraz kompletnie nie chce sie laczyc z Malina

edit. nie bylo pytania

Edytowane przez Moon
  • Moderatorzy

Panowie potrzebuje pomocy z konfiguracją NAS do malinki. Kupiłam QNAP-231P, niby podłączyłam do maliny jako SMB/CIFS ale mam zacięcia, a plików 24/96 to już w ogóle nie da się słuchać. Co robię źle ?

Edytowane przez Rucia1

Opisz dokładnie jak to połączenie jest zrealizowane.

Jakie urządzenia, czyli która malina , jaki switch.

Czy działasz po WiFi czy po kablu.

• Moderatorzy

Opisz dokładnie jak to połączenie jest zrealizowane.

Jakie urządzenia, czyli która malina , jaki switch.

Czy działasz po WiFi czy po kablu.

Ruter Huawei b315, do niego wpięty qnap 231p, malina pi3 po wifi. Do tej pory miałam dysk twardy wpięty do maliny i grało super.

• Pokaż nowe odpowiedzi