Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  243 członków

Bluesound Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie
Jak mi indeksuje utwory na dysku nas to często mam jakieś randomowe grafiki płyt lub żadnych .
Pewnie są jakieś wymogi co do pliku .
Pewnie Musi być w katalogu z muzą?
I nie większy niż xx ? kB ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

58 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Panowie
Jak mi indeksuje utwory na dysku nas to często mam jakieś randomowe grafiki płyt lub żadnych .
Pewnie są jakieś wymogi co do pliku .
Pewnie Musi być w katalogu z muzą?
I nie większy niż xx ? kB ?

Plik powinien być w katalogu z plikami utworów. Rozmiar sugeruję nie więcej niż 600kB. Nazwa pliku to cover.jpg folder.jpg może też być nazwa katalogu(płyty).jpg.

Panowie moje BSN 2i po raz pierwszy od nowości się zaktualizowało w mojej domowej sieci - router Asus a dostawca multimedia. Wcześniej za cholerę nie mogłem i musiałem do kolegi skakać więc :
Albo coś zmieniło u siebie
Albo multimedia coś zmieniła
Jakkolwiek jestem

Nie wiem co tam poprawili w sofcie ale Muzyka gra

2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Panowie moje BSN 2i po raz pierwszy od nowości się zaktualizowało w mojej domowej sieci - router Asus a dostawca multimedia. Wcześniej za cholerę nie mogłem i musiałem do kolegi skakać więc :
Albo coś zmieniło u siebie
Albo multimedia coś zmieniła
Jakkolwiek jestem emoji3.png

Nie wiem co tam poprawili w sofcie ale Muzyka gra

Mam taki sam zestaw do Internetu i u mnie też aktualizacje są bardzo rzadkie - ostatnia była jakoś dwa miesiące temu, a poprzednia rok temu. Dziś jeszcze nie sprawdzałem.

Ale wychodzę z założenia, że dopóki gra muzyka, nie zaprzątam sobie tym głowy 😃.

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

Ok, czas poweekendować 😉.

Node odtwarza płytę Andreas'a Vollenweider'a Caverna Magica

a ja obserwuję okoliczności przyrody przy zimnym bursztynie w szkle 

IMG_0377a.jpg

Witam Szanownych Użytkowników.

Dołączam do klubu Bluesound jako użytkownik Node (N130). Na urządzenie przesiadłem się z Auralica Aries Mini i po tygodniu mogę stwierdzić, że nie żałuję. Urządzenie w ostatecznej konfiguracji wypuszcza sygnał przez coaxial do Yamahy CD-S2100 a przez USB do Bursona (tor słuchawkowy). Urządzeniem zarządzam przez BluOS chociaż częściej korzystam z Roon Labs, który pozostał mi z czasów Ariesa. Roon zostanie na dłuższy czas gdyż Bluesound rewelacyjnie współpracuje z Roonem. Roon postawiony jest na Intel NUC i zarządza plikami lokalnymi umieszczonymi na dysku SSD wewnątrz NUCa a Bluesound gra jako streamer do Tidal i radia internetowego. Z całości jestem bardzo zadowolony gdyż aplikacja bardzo płynnie działa, nie ma problemu z działaniem BluOS + Roon co niestety miało miejsce w przypadku Ariesa i aplikacji LDS.

Jedyne co mnie mocno zirytowało to indeksowanie lokalnej biblioteki ponad 20000 utworów poprzez aplikację BluOS. Po paru próbach niestety poddałem się. Aplikacja nie daje rady z takimi zasobami. Pozostaję przy Roon. Dodatkowo ograniczenia rozmiaru okładek w dzisiejszych czasach do 600kb to jakieś nieporozumienie. A nie mam zamiaru bawić się w zmniejszanie zdjęć także zostawiam ten temat.

Dźwiękowo, myślę, że nawet lepiej niż Aries. Słucham w różnych konfiguracjach - najlepiej wypada w połączeniu coaxial z Yamahą i dalej do A-S2100. Ograniczenie Node to konwersja DSD do PCM ale urządzenie daje sobie z tym radę bardzo dobrze. Coaxial wypuszcza do 192kHz więc większość plików poza DSD jest odtwarzana bezstratnie.

Także po tygodniu stwierdzam, że chyba na dłużej zostanę z tym urządzeniem.

Pozdrawiam.

20220130_173009_resized.jpg

38 minut temu, Basstech napisał:

Jedyne co mnie mocno zirytowało to indeksowanie lokalnej biblioteki ponad 20000 utworów poprzez aplikację BluOS. Po paru próbach niestety poddałem się. Aplikacja nie daje rady z takimi zasobami.

Mam ponad 40000 utworow i zadnych problemow... tylko flac i hires, zadnych mp3 🙂

Screenshot (84).png

43 minuty temu, Lesheck napisał:

@Basstech a BS normalnie gra przez USB + Roon? 

Tak, nie ma najmniejszych problemów. Tzn. od czasu do czasu pojawiają się "kliki" zwłaszcza na Yamaha. Na Burson jest świetnie przy każdym rodzaju pliku. Dlatego też przepiąłem Yamahe na coax a Burson na USB. Yamaha zawsze miała jakieś problemy z USB, bezpośrednio jak podpinałem NUCa przez USB to pojawiały się "kliki" zwłaszcza przy DSD. Teraz oba źródła śmigają bdb. 

Moje pytanie odnośnie apki Bluos, czy w oknie z albumami albo wykonawcami jest możliwość wyłączenia po prawej stronie okna z kolejką utworów? Jest to irytujące zwłaszcza przy pionowym przeglądaniu albumów. 

20220130_185642.jpg

Screenshot_20220130-184220_BluOS.jpg

30 minut temu, JB007 napisał:

Mam ponad 40000 utworow i zadnych problemow... tylko flac i hires, zadnych mp3 🙂

Screenshot (84).png

Kurde, to nie wiem o co chodzi u mnie. Chcę dodać bibliotekę z NUCa i po indeksowaniu 3000 utworów zaczyna od początku. 

18 minut temu, Basstech napisał:

Moje pytanie odnośnie apki Bluos, czy w oknie z albumami albo wykonawcami jest możliwość wyłączenia po prawej stronie okna z kolejką utworów? Jest to irytujące zwłaszcza przy pionowym przeglądaniu albumów. 

U mnie na iOS są takie trzy kreseczki w górnej części ekranu. Jak kliknę to panel boczny się chowa i zostają same albumy,

Godzinę temu, jaxcek napisał:

U mnie na iOS są takie trzy kreseczki w górnej części ekranu. Jak kliknę to panel boczny się chowa i zostają same albumy,

No to w Galaxy Tab S7 na Android nie ma takiej możliwości. ☹️

Godzinę temu, jaxcek napisał:

Edytowane przez Basstech
W dniu 30.01.2022 o 20:23, Basstech napisał:
W dniu 30.01.2022 o 19:17, jaxcek napisał:

No to w Galaxy Tab S7 na Android nie ma takiej możliwości. ☹️

BluOS jest pisany pod iOS, dopiero później dostosowywany do Androida - stąd niektóre braki i niedoskonałości.

Edytowane przez Franz-007

Oddam w dobre ręce kabelek wireword mini aurora 1m. Zakończony tzw. ósemka. Zakupiony 10. 21. Stan idealny. Paragon oryginalne opakowanie. 300 pln. Ewentualna zamiana na podobnej klasy kabel z wyczką na bolce. Info na priv.

Edytowane przez gzrech

Witam, 
od niedawna posiadam powernode N330,

Dlatego mam pytanie czy wyłączać go na noc czy zostawiac w stanie czuwania?

nie jest polanczony z innymi urzadzeniami, wiec?

z gory dziekuje za odpowiedz...

Edytowane przez kojotte

Music is my Religion.

25 minut temu, kojotte napisał:

Witam, 
od niedawna posiadam powernode N330,

Dlatego mam pytanie czy wyłączać go na noc czy zostawiac w stanie czuwania?

nie jest polanczony z innymi urzadzeniami, wiec?

z gory dziekuje za odpowiedz...

Mam Node2i od roku. Zawsze czuwa. Mam podłączony dysk. Jakbym wyłączał to za każdym razem od nowa przez 40 minut robiłby indeks dysku.

Godzinę temu, PiotrekS2 napisał:

Mam Node2i od roku. Zawsze czuwa. Mam podłączony dysk. Jakbym wyłączał to za każdym razem od nowa przez 40 minut robiłby indeks dysku.

to wydaje sie byc zrozumiale ale skoro ja nie mam podlaczone nic do niego korzystam tylko z usług streamingowych i TV wiec chyba nie ma wiekszego problemu wylanczajac na noc?

Music is my Religion.

Godzinę temu, kojotte napisał:

to wydaje sie byc zrozumiale ale skoro ja nie mam podlaczone nic do niego korzystam tylko z usług streamingowych i TV wiec chyba nie ma wiekszego problemu wylanczajac na noc?

zapewne

Jak pisałem parę dni temu od nie dawna posiadam powernode N330 dlatego pokuszę się o jeszcze jedno pytanie.

Poziom regulacji głośności, na ostatnim najniższym poziomie ( kolejny to już totalne wyciszenie )wciąż muzyka nie jest najciszej.

Jest to głownie irytujące w późniejszych godzinach, brakuje jeszcze tak jakby jednego a może dwóch nawet stopni żeby było do pełni szczęścia 😉 

czy tez tak macie ?

Music is my Religion.

• 1 miesiąc później...

Bsn 3 gram przez ethernet z tidal hifi przez dac topping połączenie usb. Pojawił się problem. Po pewnym czasie słuchanie najpierw na wyświetlaczu dac zaczyna zmieniać się wskanie gęstością pliku. Potem dźwięk zaczyna się zawieszać. Niekiedy gra tylko 1 kanał. Dotąd wszystko było ok. Próbowałem na nowo instalować aplikacje problem jest dalej. 

20 minutes ago, gzrech said:

Bsn 3 gram przez ethernet z tidal hifi przez dac topping połączenie usb. Pojawił się problem. Po pewnym czasie słuchanie najpierw na wyświetlaczu dac zaczyna zmieniać się wskanie gęstością pliku. Potem dźwięk zaczyna się zawieszać. Niekiedy gra tylko 1 kanał. Dotąd wszystko było ok. Próbowałem na nowo instalować aplikacje problem jest dalej. 

A próbowałeś coax/toslink? U mnie USB niestety w dalszym ciągu nie jest stabilne. 

Witam, chciałbym kupić najnowsza wersje blusounda, przeczytałem kilka ostatnich stron i nasuwa mi się jedno pytanko natury technicznej. Żeby zmienić/poprawić zasilanie należy zaingerować w środek noda? Tym samym tracąc gwarancję? Oprócz tego można zadbać o lepszej jakości kabel zasilający i tyle?

Witaj. Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi: Tak.

Sama wymiana przewodu zasilającego to 10-15% poprawy brzmienia.

Wymiana na zasilanie liniowe to moim zdaniem 50-60% poprawy, bez względu czy wykorzystujesz wbudowany DAC czy zewnętrzny.

Edytowane przez Franz-007

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.