Skocz do zawartości
IGNORED

klipsch 52 czy dali zensor 5 i jaki do tego amplituner

lechwiel

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj,

aby zaproponiwać Ci konkretne rozwiązania, potrzebujemy znacznie więcej informacji. Przede wszystkim jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie systemu, jakie masz wymagania w kwestii wyposażenia amplitunera (czy funkcje sieciowe), w jakim budżecie musimy się zmieścić z całym zestawem.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam,generalnie słucham wszystkiego rock,klubowa,podstawa to Depeche Mode i Dead Can Dance i podobne klimaty.Oglądałem Denona avr-x2200w za 3 kola,ale nie wiem czy warto bo mało o nim piszą.Chciałbym podpiąć tv, cd,internet na razie na kinie mi nie zależy ale za rok kto wie.Proszę o pomoc bo z branży wypadłem jakieś 18 lat temu po zakupieniu zestawu

pioneer ze wzmacniaczem a 405r i głośnikach jamo 477a i było ok.Teraz wzięło mnie na zmiany ale takie co aby żona też to przeżyła budżetowo :)))

Ja jak kiedyś zastanawiałem się nad RF62 II to pierwsze co porównałem je z Dali. Wątpliwości nie miałem żadnych żeby brać Klipscha, choć niewygrzane walą niesamowici górnym pasmem po uszach. Po 2-3 miesiącach było ok. Dali są ciapowate, Klipsch ma charakter i pałer. Dziś już rf62 II nie mam ale fajne były. Efektownie brzmiały

Witam co polecacie klipsch 52 czy dali zensor 5 i jaki do tego amplituner.Pow. pokoju 20 m 2

Zensor 5 ma uśmiech dyskoteki. Klipsch 52 ma 2x 5,25" na bas w podłogówce - dobrze to nie wróży (raczej płytki bas, nie wykluczone że z podbiciem). Poszukaj czegoś co ma 3 drogi i woofer minimum 8" na basie.

klipsch 52 czy dali zensor 5

Tylko te dwa modele ma sklep ? Klipsch i zensor 5 to skrajnie różne brzmienie, jak dwa końce kija, pomiędzy masz ze 20 innych marek w podobnej cenie.

Zensor 5 ma uśmiech dyskoteki. Klipsch 52 ma 2x 5,25" na bas w podłogówce - dobrze to nie wróży (raczej płytki bas, nie wykluczone że z podbiciem). Poszukaj czegoś co ma 3 drogi i woofer minimum 8" na basie.

Bzdury piszesz ja miałem rf62 II (model większe)na 25 metrach i to była masakra co te kolumny wyrabiały. Teraz mam Klipsch rp260f też z 16,5 cm głośnikami niskotonowymi. Musiałem obniżyć basy na wzmacniaczu. Jak na 20metrów model rf52 będzie idealny. Głośniki niskotonowe Klipscha są nader wysoce efektywne i porównanie kolumny z 13 cm głośnikiem klipscha do innej kolumny z 16 cm głośnikiem innej marki jest jak najbardziej ok

Bzdury piszesz ja miałem rf62 II (model większe)na 25 metrach i to była masakra co te kolumny wyrabiały. Teraz mam Klipsch rp260f też z 16,5 cm głośnikami niskotonowymi. Musiałem obniżyć basy na wzmacniaczu. Jak na 20metrów model rf52 będzie idealny. Głośniki niskotonowe Klipscha są nader wysoce efektywne i porównanie kolumny z 13 cm głośnikiem klipscha do innej kolumny z 16 cm głośnikiem innej marki jest jak najbardziej ok

Wyrabiały powiadasz.

Pomiary Twoich kolumn:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- zejście w okolice 44Hz @-3dB (bardzo tak sobie jak na podłogówkę), równomierność pasma taka sobie czyli +-3dB (nie powiem - widziałem dużo gorsze, więc jak na "Hi-Fi" w sumie przyzwoicie, choć sam wolałbym coś równiejszego)

Teraz biorąc pod uwagę, że Twoje mają woofery 16,5cm , to przy polecanych koledze 5,25" będzie tylko gorzej i powątpiewam nawet w 50Hz @-3dB co jak na podłogówkę już jest słabym zejściem.

Ukryta Zawartość

Wyrabiały powiadasz.

Pomiary Twoich kolumn:

Ukryta Zawartość

- zejście w okolice 44Hz @-3dB (bardzo tak sobie jak na podłogówkę), równomierność pasma taka sobie czyli +-3dB (nie powiem - widziałem dużo gorsze, więc jak na "Hi-Fi" w sumie przyzwoicie, choć sam wolałbym coś równiejszego)

Teraz biorąc pod uwagę, że Twoje mają woofery 16,5cm , to przy polecanych koledze 5,25" będzie tylko gorzej i powątpiewam nawet w 50Hz @-3dB co jak na podłogówkę już jest słabym zejściem.

A rzeczywistość swoją drogą. Polecasz mu dodatkowo 20cm głośnik basowy do 20metrów pokoju, ciekawe. Rozmiary RF52 wręcz idealne na ten metraż. Może dali musiał by brać większe.

Ukryta Zawartość

A rzeczywistość swoją drogą. Polecasz mu dodatkowo 20cm głośnik basowy do 20metrów pokoju, ciekawe.

No właśnie, ciekawe ... w czym problem?

ps. a te pomiary, są właśnie obrazem rzeczywistości, a nie subiektywnymi emocjami

Rozmiary RF52 wręcz idealne na ten metraż.

Czyli sugerujesz, że w pomieszczeniu o powierzchni 20m kw nie można mieć kolumn schodzących niżej od ~50Hz @-3dB? Czy co właściwie sugerujesz?

No właśnie, ciekawe ... w czym problem?

ps. a te pomiary, są właśnie obrazem rzeczywistości, a nie subiektywnymi emocjami

w tym że ja je miałem i wiem jak to gra. Jak by przykładowo wziął rf82 (20cm głośnik basowy jak zalecasz) to by miał w tym pokoju taki łomot że nie słyszał by reszty pasma. Poza tym te kolumny schodzą chyba w okolice 35hz

w tym że ja je miałem i wiem jak to gra.

No nie przeczę, że wiesz jak to gra w Twoim konkretnym pomieszczeniu w którym je odsłuchiwałeś.

Jak by przykładowo wziął rf82 (20cm głośnik basowy jak zalecasz) to by miał w tym pokoju taki łomot że nie słyszał by reszty pasma

Dlaczego? Ja mam głośniki grające niższy bas od Twoich w pomieszczeniu ~17m kw i nie mam łomotu.

Poza tym te kolumny schodzą chyba w okolice 35hz

Masz na wykresie jak schodzą do 35Hz (@-10dB) ... bo chyba nie wierzysz w to co zwykle piszą producenci? (choć teraz widzę co napisał producent: że grają od 35Hz do 24kHz, bez podania przy jakim spadku :) ... klasyka marketingowego oszukaństwa)

Dlaczego? Ja mam głośniki grające niższy bas od Twoich w pomieszczeniu ~17m kw i nie mam łomotu.

To fajnie, ale Klipsch jest niesamowicie efektywny jeśli chodzi o bas. To że niższy to i tak pewnie tego nie usłyszysz, ale już pomijając to, mam na myśli ilość tego basu. 13,3 cm zdublowany głośnik niskotonwy klipscha (rf52) jest w stanie zapewnić bardzo dużą ilość basu na 20metrowym pokoju

To fajnie, ale Klipsch jest niesamowicie efektywny jeśli chodzi o bas. To że niższy to i tak pewnie tego nie usłyszysz, ale już pomijając to, mam na myśli ilość tego basu. 13,3 cm zdublowany głośnik niskotonwy klipscha (rf52) jest w stanie zapewnić bardzo dużą ilość basu na 20metrowym pokoju

Co masz na myśli pisząc, że jest niesamowicie "efektywny jeśli chodzi o bas"? Co to jest "bardzo duża ilość basu"? (jak jest właśnie podbicie wzgl. reszty pasma to jest "łomot")

ps. na przykładzie SEAS, jeden głośnik 22cm ma powierzchnię membrany 220cm2, a jeden 15cm tylko 75zm2. Ponadto jeden duży woofer ma niższą częstotliwość rezonansową i ogólnie w praktyce znacznie lepiej radzi sobie z niższymi częstotliwościami niż dwa małe tej samej klasy, choć przy dużym wooferze, od średnich tonów powinien być inny głośnik, np. 10cm, czyli 3 drogi, a nie np. 2, bo wielkie woofery mają zawężony kąt promieniowania kiedy grają relatywnie wysokie częstotliwości (np. przy 2 kHz dla 8" kąt już jest problematycznie wąski)

Co masz na myśli pisząc, że jest niesamowicie "efektywny jeśli chodzi o bas"? Co to jest "bardzo duża ilość basu"? (jak jest właśnie podbicie wzgl. reszty pasma to jest "łomot")

A dokładnie to czego nie możesz zrozumieć, że mały głośniczek daje wystarczająco dużo basu jak na taki pokój. Łomot, mam na myśli wsadzenie do małej klitki dużych kolumn. Pozatym już mi się nie chce filozofować. Jak już obrazowo mam ci przedstawić dużo basu to podkręć sobie potencjometr Bass na +6 czy jak tam wolisz +8 dB.

A dokładnie to czego nie możesz zrozumieć, że mały głośniczek daje wystarczająco dużo basu jak na taki pokój.

Ten głośniczek (5,25" w klipsch 52) nie gra niskich pomruków, w dowolnym pomieszczeniu i tego TY nie możesz zrozumieć.

Ten głośniczek (5,25" w klipsch 52) nie gra niskich pomruków, w dowolnym pomieszczeniu i tego TY nie możesz zrozumieć.

Rezygnuje z tej dyskusji, bo to bez sensu, ty piszesz o zejściach a ja o mocy. Jak na twoim pomieszczeniu 17m jest w stanie się wogóle rozwinąć tak niski bas, nie pojmuje. Bardzo niski bas potrzebuje przestrzeni. Kończę tą dyskusję.

Moja opinia. Dali mogą być za małe, maja łagodny bas i brzmią całkowicie inaczej od Klipscha. Klipsch Rf52 a tym bardziej rp250 idealne do tego metrażu. Reference mają mocny bas i ostro podbitą górę pasma. RP oczywiście brzmią dużo łagodniej.

Witaj,

Biorąc pod uwagę te 2 modele Klipsche zagrają z większa przestrzenią i bardziej agresywnie. Z mocniejszym dołem. Są też nieco głośniejsze. Dali z kolei będzie głośnikiem bardziej zrównoważonym, naturalniejszym. Jesli wybór padł by na Zensory 7 wtedy problem jest rozwiązany.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.