Skocz do zawartości
IGNORED

SoundArt Jazz

Papamek

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze powiedziec ilu watowe sa transformatory, jakie maja gabaryty, jaka jest podstawowa pojemnosc zastosowanych kondensatorow, a moze ktos moglby sie odwazyc i zamiescic zdjecia "rozbierane"? Takie zdjecie potrafi duzo powiedziec o parametrach wzmacniacza i mielibysmy komplet informacji na temat.

• Redaktorzy

O ile pamiętam, transformatory zasilacza końcówki mocy miały po 500 VA, ale możliwe że to się zmieniło, bo wiem że Sound Art od pewnego czasu eksperymentuje z lepszymi transformatorami. Zapytam p. Lewandowskiego. Do przedwzmacniacza są dwa oddzielne toroidy.

• 2 tygodnie później...

Strona jeszcze nie działa, ale na miniaturze można zobaczyć fragment salonu SoundArtu. Jest naprawde fajny. Liczę, że odbędzie się tam niejedna audio-impreza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 rok później...

Znowu gra u mnie Jazz, pędzi monitory Gamuta, że aż miło a potrzebują one prądu, oj potrzebują :-))

Zobaczymy, może tym razem zostanie na dłużej, chociaż nigdy nic nie wiadomo. Obecne wykonanie zawiera jeden z nowych patentów a mianowicie usunięto z toru bezpieczniki topikowe, które stanowiły wąskie gardło ze względu na przekrój drucików. Jak na razie wydaje mi się, że gra jak wersja poprzednia albo ja jeszcze tego nie słyszę. No i jest wreszcie porządna regulacja potencjometru, bardzo precyzyjna.

Jedno jest pewne, w połączeniu z analogiem barwa jest przepiękna :-) Konstruktor wzmacniacza również docenił dźwięk z analogu, fortepian bliski prawdziwego, który niedawno miał przyjemność słuchać.

Pozdrawiam.

• 2 lata później...

ABs, 30 Gru 2005, 00:49

">SoundArt Jazz?

>Jakie transformatory zastosowano w tym wzmaku? Jaka jest pojemnosc tzw. filtrujaca?"

Zajrzałem do środka - transformatory głośnikowe mają po 800 W. Pojemności kondensatorów niestety nie znam. Ten wzmacniacz ma niespotykaną u konkurencji cechę - gdy gra bardzo cicho słychać praktycznie wszystko. Często słucham nocą kantat i oddanie emocji przy bardzo cichym nastawieniu głośności jest bardzo dobre. Tak jak już pisałem - nawet gdybym miał na to pieniądze nie zamieniłbym go na nic innego. Co do wyglądu - jest kontrowersyjny, ale można się przyzwyczaić.

• 5 miesięcy później...

witam,po waszych entuzjastycznych opiniach trochę się napaliłem na wzm. soud art jazz ale mam do WAS pytanie ,czy ktoś z WAS słuchał i porównywał ten wzmacniacz np.z luxmanem lub accuphase i jeśli tak,to jaka jest wasza opinia -dzięki za odpowiedź

Piotr

• Redaktorzy

W tej chwili mam u siebie Jazza i Szczytowe Accuphase pre-power, i najogólniej mogę powiedzieć, że Jazz gra chłodniej i nieco bardziej energicznie. Przy czym warto zauważyć, że to jest ostatni upgrade Jazza, które (oprócz zwiększenia mocy) spowodowało pewne ochłodzenie i uszczegółowienie dźwieku. Nie każdemu może to odpowiadać.

• Redaktorzy

W tej chwili mam u siebie Jazza i szczytowe Accuphase pre-power, i najogólniej mogę powiedzieć, że Jazz gra chłodniej i nieco bardziej energicznie. Przy czym warto zauważyć, że to jest ostatni upgrade Jazza, które (oprócz zwiększenia mocy) spowodowało pewne ochłodzenie i uszczegółowienie dźwieku. Nie każdemu może to odpowiadać.

• 7 miesięcy później...

Redaktor, 16 Sty 2010, 09:37

>W tej chwili mam u siebie Jazza i szczytowe Accuphase pre-power, i najogólniej mogę powiedzieć, że

>Jazz gra chłodniej i nieco bardziej energicznie. Przy czym warto zauważyć, że to jest ostatni

>upgrade Jazza, które (oprócz zwiększenia mocy) spowodowało pewne ochłodzenie i uszczegółowienie

>dźwieku. Nie każdemu może to odpowiadać.

Zajrzałem na "o mnie" Kolegi Redaktora i mam wrażenie, że do dużej szczegółowości i nieco chłodnego dźwięku mogą się przyczyniać także kable Argentum, których Redaktor używa. Jak kiedyś napisałem - w moim odczuciu są to znakomite i świetnie wykonane, ale bezlitosne dla niedoskonałych technicznie wykonań przewody. Kiedy wpiąłem je u siebie słyszałem każdy "kiks" na płycie i właśnie dlatego nie zdecydowałem się na ich kupno - musiałbym wyrzucić połowę płyt, jakie mam, a tego bym wolał uniknąć.

Mam też pytanie - czy warto wymieniać lampy w przedwzmacniaczu z JJ na inne? Kolega audiofil twierdzi, że taka zmiana byłaby bardzo pożądana. Natomiast pan Lewandowski powiedział mi, że czasem taka wymiana do niczego dobrego nie prowadzi i wtedy zostaje się z kompletem lamp za kilkaset złotych. Czy Kolega Redaktor ma może jakieś sugestie na tematy marek lamp albo osobiste doświadczenia z taką wymianą ? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ja wspominam bardzo milo dwa ostatnie AudioShow, na ostatnim w droższym pokoju grała ta duża końcówka mocy na Totemach Mite (jeżeli się nie mylę), potem podłaczono Spendory. W jednym i drugim wykonaniu dźwięk naprawde wielka klasa. Niestety design wykluczający sprzedaż produktu osobom wrażliwym na piękno. Dla mnie ich produkty kojarzą się z jakimś betonem z ery "wielkiej płyty".

Szkoda, ze panowie w swoim pokoju nie robili ankiety z dwoma punktami

- czy podoba Ci sie dzwiek

- czy chcialbys miec ten sprzet w domu

;)

barni, 29 Sie 2010, 23:19

>Ja wspominam bardzo milo dwa ostatnie AudioShow, na ostatnim w droższym pokoju grała ta duża

>końcówka mocy na Totemach Mite (jeżeli się nie mylę), potem podłaczono Spendory. W jednym i drugim

>wykonaniu dźwięk naprawde wielka klasa. Niestety design wykluczający sprzedaż produktu osobom

>wrażliwym na piękno. Dla mnie ich produkty kojarzą się z jakimś betonem z ery "wielkiej płyty".

>Szkoda, ze panowie w swoim pokoju nie robili ankiety z dwoma punktami

>- czy podoba Ci sie dzwiek

>- czy chcialbys miec ten sprzet w domu

>;)

Wygląd jest kontrowersyjny. Moja Żona powiedziała na początku "Boże, a co to ma być", ale potem posłuchała i wygląd urządzenia jej już nie przeszkadzał. Uważam to za wielki sukces swój i firmy SoundArt.

Ale przynajmniej z historią kolega Marek najwidoczniej nie ma problemu, bo trafił z zadziwiająca precyzją :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Redaktorzy

Co do wymiany lamp, mam w tej chwili w pre kwartet Motoroli (prawdopodobnie produkcji RCA). Czy odnotowałem zmianę? Początkowo uznałem, że nastąpiła pożądana zmiana na miększe. Jednak potem przeprowadziłem się do innego domu i innego pomieszczenia odsłuchowego, i całe brzmienie muszę i tak od nowa pokochać. Teraz nie mam zdania, czy wniosło to coś dobrego. Przy okazji muszę wypróbować od nowa lampy JJ.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.