Skocz do zawartości
IGNORED

kabel głośnikowy do lampy i hornów

2A3_fan

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że to są przewody, które terminujesz jak chcesz.

Na blogu Jeffa jest informacja, że robił próby z WE jako interkonektem RCA i wypadło to nadspodziewanie dobrze.

Jak potrzebujesz wersję XLR to zakup przewody, wtyki i do dzieła.

Stare WE to kable pułapki, nigdy nie wiesz na co trafisz. To były przewody elektryczne, przemysłowe używane w setkach dziedzin. Technologia produkcji i oczyszczania miedzi w latach 40-50 była niezwykle prymitywna i dzisiaj lepszymi parametrami może poszczycić się najzwyklejszy przewód elektryczny ydyp. Owe analogowe granie wynika właśnie z olbrzymiej ilości zanieczyszczeń w stopie miedzi. Niestety nie ma to wiele wspólnego z obiektywną jakością i prawdziwością brzmienia.

Z taniochy mogę polecić QED RUBY ANNIVERSARY. Solidny przewód o bardzo dużej czystości i przyzwoitym brzmieniu. Spokojnie można go przebrać w ładną koszulkę i zażądać kilka kzł. Trzeba tylko go solidnie wygrzać bo nowy jest lekko nieokrzesany. MITa ani Transparenta z tego nie będzie ale zawsze to dobry punkt wyjściowy. Zanim zbierzemy solidną kwotę na docelowe Mity, Siltechy, Transparenty lub Fadele to jest bezpieczny wybór.

95% kabli to przebierańce nie warte nawet 10% żądanej kwoty. Obecnie mamy taki wysyp kuchennych "producentów" prześcigających się cenowo że mało kto za tym nadąży :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Stare WE to kable pułapki, nigdy nie wiesz na co trafisz. To były przewody elektryczne, przemysłowe używane w setkach dziedzin.

Świetnie... a jakie ryzyko sie ponosi?

50$ :) Jak się nie sprawdzą to dasz żonie do prodiża ;)

Znam kable pułapki za 50k $ i to są dopiero pułapki :)))

Czy zawsze na tym forum wszystko co ktoś powie i mu się sprawdzi/podoba musi być negowane przez inna grupę osób?

Przecież to jest Chore....

Świetnie... a jakie ryzyko sie ponosi?

50$ :) Jak się nie sprawdzą to dasz żonie do prodiża ;)

Znam kable pułapki za 50k $ i to są dopiero pułapki :)))

Większość kabli to pułapki na tym polega audio. Do prodiża w tej izolacji to tylko teściowej :)

Dla mnie te kable nie mają wiele wspólnego z rzetelnym i liniowym przenoszeniem sygnału i są raczej modą. Ktoś wpadł na pomysł żeby przyciąć trochę grosza na zalegających starociach i ludziska ty łyknęli. Niedługo będą je firmy konfekcjonować i sprzedawać za kilka a później kilkanaście kzł. Czytałem w jakimś porównaniu kabli, iż audiofile nie zorientowali się jak przepięli system na wieszaki po ubraniach czyli coś w tym musi być :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Szymon, nie ma przymusu.

Jak ktoś chce to sprawdzi, nie chce to tą informację oleje.

Ja przeczytałem, postanowiłem sprawdzić i jestem z nich zadowolony.

Przecież nikt nimi tu nie diluje jak całą masą innych garażowych wytworów.

WE to jednak była kiedys licząca się firma w kablarstwie. Nawet chyba odrobinę więcej niż TA czy MIT ;)

Czy komuś bardzo zależy żeby ludziska przypadkiem nie odkryli czegoś taniego i dobrego?

take it easy :)

Czy zawsze na tym forum wszystko co ktoś powie i mu się sprawdzi/podoba musi być negowane przez inna grupę osób?

Przecież to jest Chore....

Ale przecież Szymon akurat w tym wpisie wyraził tylko swój pogląd. Coś w tym złego? Zawsze jest tak, że komuś coś się podoba, a ktoś inny uważa, że nie jest to warte zachwytu. I pisząc swój pogląd, siłą rzeczy wyraża pogląd odmienny. Nie widzę w tym nic złego, ani chorego. Lepiej żeby wszyscy byli jednomyślni?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Lepiej żeby wszyscy byli jednomyślni?

Oczywiście, że nie.

Moim marzeniem jest tylko to aby ludzie wypowiadali sie o rzeczach, które kiedyś posiadali lub posiadają.

Jakże byłoby to forum wtedy wartościowe...

Szymon, nie ma przymusu.

Jak ktoś chce to sprawdzi, nie chce to tą informację oleje.

Ja przeczytałem, postanowiłem sprawdzić i jestem z nich zadowolony.

Przecież nikt nimi tu nie diluje jak całą masą innych garażowych wytworów.

WE to jednak była kiedys licząca się firma w kablarstwie. Nawet chyba odrobinę więcej niż TA czy MIT ;)

Czy komuś bardzo zależy żeby ludziska przypadkiem nie odkryli czegoś taniego i dobrego?

take it easy :)

Bardzo się cieszę, że są tanie kable, które się Tobie podobają. Sam takowe wymieniłem bo jak mi się zdaje gramy do jednej bramki. Lepszy oryginał za 50$ niż przebieraniec np z Szwecji za 5k$ :)
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Sam takowe wymieniłem bo jak mi się zdaje gramy do jednej bramki.

Pewnie, że tak.

Przecież ja na Ciebie nie napadłem :)

Po prostu to jest świetny temat w dobie lawinowego zalewu piwnicznych ciągaczy druta i należy młodzieży w tym momencie wskazać drogę aby nie błądzili wśród rodzimej produkcji po kilka(naście) klocka za metr chińskiej miedzi w tajwańskiej koszulce :D

Oczywiście, że nie.

Moim marzeniem jest tylko to aby ludzie wypowiadali sie o rzeczach, które kiedyś posiadali lub posiadają.

Jakże byłoby to forum wtedy wartościowe...

To niewielu by pisało... :-)

Nie widzę tych kabli 16ga, wzialem na razie 11ga, będę porownywał ze średnią półką Neotecha i Black Cat.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To niewielu by pisało... :-)

Tyż prowda :)

Nie widzę tych kabli 16ga, wzialem na razie 11ga, będę porownywał ze średnią półką Neotecha i Black Cat.

11GA to zupełnie inny w graniu kabel.

U mnie w porównaniu z 16GA wypadł jak zupełny kibel.

Ale znam system oparty o AN gdzie podobno 11GA wypadł lepiej.

Ja kupowałem od tego gościa

http://www.ebay.pl/itm/231624728729?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Od czasu do czasu wystawia 16GA. Jak teraz nie ma to można zadać mu pytanie.

Wszystko prawda co piszecie na temat kabli ogólnie ;). Ja o te WA pytałem bo skoro tanie to mogę sprubować, zawsze sobie wyrobię opinię o temacie a, a nóż odkryję coś ciekawego skoro kilka osób chwali... majątku nie kosztują. Cudów się nie spodziewam ale nie mam nic przeciwko bycia miło zaskoczonym.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Nie widzę nigdzie na ebayu uczciwego kawałka 16GA więc wziąłem 11GA. Zobaczę co to warte, najwyżej uziemienie Tannoyów nim zrobie:)

Panowie z tanich kabli (Audio Forte 25 zł mb) to zaskakująco dobrze wypadły instalacyjne MIT z serii AVt o oznaczeniu 14/2. Sam kabel gra zaskakująco dobrze. Można do niego dokupić moduł z serii AVt czyli tzw. puszkę i tanim kosztem zrobić bardzo dobry kabel.

Ja ostatnio nabyłem dwie rolki kabla instalacyjnego MITa oraz 9 takich puszek i zamierzam powiesić na tym całe kino domowe na sufitowych głośnikach KEFa.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

16GA musi byc czy 24GA jest lepszy ?

moja corka bedzie wracała 15tego to może przywieźć

http://www.ebay.com/...16 ga &_sacat=0

Zaznaczam, że "świat cmoka i mlaszcze" wyłącznie na temat 16GA. Inne, podobne zostawcie w spokoju. To nie to samo.

Dwa razy kupowałem u tego gościa. Masz kabel w domu w ciągu 4 dni (słowo, to nie żart) bez żadnych opłat celnych.

Szkoda córci fatygować :)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mimo ze właśnie zamówiłem ViaBlue to tego WE wezmę z beli parę metrów na probe jak tak zachwalasz, będzie z czym porównać

http://www.ebay.com/itm/Western-Electric16ga-SOLID-wire-PAIR-pvc-black-red-black-/351194049791?hash=item51c4cbecff

To nie jest ten kabel. Trzeba uważać na podróby, szczególnie po wpisach Jeffa, gdy kabel jest poszukiwany.

Oczywiście, że to nie ten.

Podawałem wcześniej link do strony z jego zdjęciami.

http://jeffsplace.me/wordpress/?p=7469

WE16GA-21.jpg?resize=695%2C521

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Zaznaczam, że "świat cmoka i mlaszcze" wyłącznie na temat 16GA. Inne, podobne zostawcie w spokoju. To nie to samo.

Wyluzuj, takich kabli sa dziesiątki. Nawet po zdjęciach na ebayu widać, że to ocynowana miedz w roznych grubościach, jedna moze w danych warunkach najlepiej grac ale z danej serii przekroje są podobne.Jeff nie miał w ogole o temacie pojecia chociaz ma dostęp do amerykanskiego vintage, przerabiaja mu wzmacniacze itd. Sa różnego typu kable, trafa, wzmacniacze i nikt nie napisze , że są dobre, Jeff jest na tyle uczciwy , ze pisze, że coś dobrze zagrało nie czekając aż ktos mu za to zaplaci itp. Cmokał tez nad wieloma innym rzeczami, czasami herezjami....Miał byc do Tannoya najlepszy drut nawojowy, podłączyłem i nie zagrał mi dobrze, a Gizmo Rosenberg się przyrzekał , ze to wystarczy, byc może kwestia do czego porownywal, amplifikacji itd., ale ten drut nie zagrał...

ps.

Wzialem tez 16GA, troche zakurzone, ale to nic, spróbuje się, napisze za tydzien, dwa po porównaniach.

Ja również będę miał WE 16ga na odsłuchu pod koniec przyszłego tygodnia to napiszę o porównaniu do Ocelli i do najnowszej wersji Kondo SPs 2.7, które od jutra będę testował (to następca wiele lat produkowanych KSL-SPz).

już cmokanie nad 24GA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Oby okazały się równie dobre do wkładki jak 16ki do głośników.

I oby więcej takich odkryć.

Może wówczas branża kablarska jebnie sie mocno w czoło i zejdzie na ziemie :)

Oby okazały się równie dobre do wkładki jak 16ki do głośników.

I oby więcej takich odkryć.

Może wówczas branża kablarska jebnie sie mocno w czoło i zejdzie na ziemie :)

Oj tam na ziemię.................wtedy to już na stałe do podziemia wlezie)

Moje sa niedrogie a graja swietnie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.