Skocz do zawartości
IGNORED

Czuję się całkowicie zagubiony - szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Dwustronnej płytki za takie pieniadze to nikt nie zrobi. Chyba, że się mylę... to i sam bym zamowił...

Ta z linku AliEx... wygląda całkiem sensownie. To po dwa IC połaczone równolegle. Można wykorzystać po jednym do mniej wymagających prądowo aplikacji.

Mi tylko gdzieś z tyłu głowy kołacze pytanie o autentyczność tych LT....

56 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Ta z linku AliEx... wygląda całkiem sensownie. To po dwa IC połaczone równolegle. Można wykorzystać po jednym do mniej wymagających prądowo aplikacji.

Właśnie myślałem o montażu jednej pary, a jak braknie prądu to dołożyć drugą.

Dzięki za opinie. Może się skusze na samo PCB bo z elementów to wystarczy układy dokupić a reszta się znajdzie w szufladzie.

26 minut temu, Scott L.F. napisał:

Mi tylko gdzieś z tyłu głowy kołacze pytanie o autentyczność tych LT....

Z tego powodu myślę tylko o PCB bo teoretycznie się opłaca, a też jest taka opcja kupna.

Za gotowy noname płacić kilka stów to wolałbym od Muzga od razu kupić gotowca w tej cenie 🙃

Edytowane przez zamar
Godzinę temu, Mikha'el napisał:

Może Canare RJ-RU lub RJ-BCJRU załatwi sprawę?

Widziałem je i też sie zastanawiałem, wyprowadzenie pinów do lutowania jest zwykłe, oprócz domku dookoła nie dostrzegam różnicy względem zwykłego gniazda RCA. Stąd właśnie nie wiem gdzie kończy się marketing a gdzie zaczyna istota poprawnej konstrukcji. 

Szybkie pytanie. Jeśli IV stage w DAC jest zasilany z +/-5V to ile V RMS można uzyskać bez problemu na wyjściu z DAC?

Volumio -> ES9038Q2M -> TPA3255 -> Scan-Speak 18W/8545 + D2905/9900

Przelicz sobie Vpp na Vrms czyli Vrms = Vpp / (2√2) plus uwzględnij dropouty swojego stopnia to zależy od topologii

2 godziny temu, mone napisał:

Szybkie pytanie. Jeśli IV stage w DAC jest zasilany z +/-5V to ile V RMS można uzyskać bez problemu na wyjściu z DAC?

A co to jest "IV stage"?

5 godzin temu, Gutek napisał:

Widziałem je i też sie zastanawiałem, wyprowadzenie pinów do lutowania jest zwykłe, oprócz domku dookoła nie dostrzegam różnicy względem zwykłego gniazda RCA. Stąd właśnie nie wiem gdzie kończy się marketing a gdzie zaczyna istota poprawnej konstrukcji. 

I tak w większości przypadków gniazda są lutowane na płytkę. To Canare RJ-BCJRU wydaje się sensownym rozwiązaniem.

6 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

A co to jest "IV stage"?

Przepraszam, błąd się wkradł.

I/V Stage

Mam na myśli coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chodzi o przykład i zastosowanie.

Ukryta Zawartość

Nie czepiam się.

Ciekawiło mnie co jest dostawcą I a co konwerterem na V.

To coś z linku jest zasilane +-12V. Jest to podobno konwerter I/V.

Nie rozumiem więc pytania i skąd te 5V? To czym kostka dac jest zasilana jest mało ważne dla konwertera I/V jeśli tylko ten drugi jest własciwie skonstruowany. O napięciu sygnału na wyjściu decyduje konwerter. Od wejścia ma współpracować z zakresem prądowym kostki dac (When combined to a compatible DAC...).

10 godzin temu, mone napisał:

Jeżeli scalaki są przystosowane do pracy z takim napięciem zasilania i dużych poziomów, to z 1V trzeba odjąć, więc niesymetrycznie wyjdzie max jakieś 2,5V RMS, symetrycznie dwa razy tyle.

nagrywamy.com

Przełącznik przyciskany

Ukryta Zawartość

Czy obciążalność styków 0,1A / 30V DC wyklucza go z zastosowania jako włącznik sieciowy 230VAC?

Ukryta Zawartość

40 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

Przełącznik przyciskany

Ukryta Zawartość

Czy obciążalność styków 0,1A / 30V DC wyklucza go z zastosowania jako włącznik sieciowy 230VAC?

Nawet o tym nie myśl. Jeśli producent nie przewidział stosowania z napięciami sieci to to nie jest do tego. 

Ukryta Zawartość

Rating (max.) / (min.), resistive load:
0,1A 30V DC / 50μA 3V DC

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

No i? Stopi się? Zapali? Dostanie przebicia?
Styki w środku ma grube. Grubsze niż np. 3A bezpiecznik topikowy.

Wyłączniki sieciowe (nawet isostat) różnią się istotne od zwykłych szybkością przełączania, ona jest niezależna od szybkości naciskania palcem czy przesuwania. Tego typu pstryczek może nieźle iskrzyć i w konsekwencji się stopić. 

nagrywamy.com

4 godziny temu, GarbataPoczwara napisał:

No i? Stopi się? Zapali? Dostanie przebicia?

A ty z Marsa jesteś? 3 x tak. Oraz zewrze się na stałe. Albo rozewrze na zawsze.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

.

Edytowane przez terminus

15 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Nie czepiam się.

Ciekawiło mnie co jest dostawcą I a co konwerterem na V.

To coś z linku jest zasilane +-12V. Jest to podobno konwerter I/V.

Nie rozumiem więc pytania i skąd te 5V? To czym kostka dac jest zasilana jest mało ważne dla konwertera I/V jeśli tylko ten drugi jest własciwie skonstruowany. O napięciu sygnału na wyjściu decyduje konwerter. Od wejścia ma współpracować z zakresem prądowym kostki dac (When combined to a compatible DAC...).

DAC na 9038Q2M jako HAT na Raspberry PI. Pytam, bo mają napisane 2.1VRMS, a zasilanie to przetwornica która z 5V robi +/-5V i wyjście balanced i unbalanced.. 

59 minut temu, mone napisał:

DAC na 9038Q2M jako HAT na Raspberry PI. Pytam, bo mają napisane 2.1VRMS, a zasilanie to przetwornica która z 5V robi +/-5V i wyjście balanced i unbalanced.. 

Takie dane są na og w datashit.

Ktoś tu czegoś nie rozumie.

RPI nie ma tu znaczenia.

Kostka dac 9038 jest zasilana napięciami 3,3V.

Autor pytania chce zastosować jakiś konwerter I/V.

Powtarzam więc: o napięciu sygnału audio na wyjściu zdecyduje konwerter.

Z samej kostki dac nie wiadomo ile będzie bo to specyficzne wyjście "prądowe". Proszę popatrzeć w kartę katalogową.

Gdyby konwerter był na płytce tej kości dac to nie wydoliłby więcej niż te 2,5Vrms. Zakładam, że zasilany byłby z 5V. Ale Autor sugeruje, że konwertera nie ma. Więc spoko kupuj ten konwerter z linku, który wcześniej podałeś i nie martw się...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - Dokładnie coś takiego i OPAMP jest zasilany z +/-5V zamiast jak to była w większości przypadków +/-15V

Dlatego pytam ile mniej więcej może wynieść napięcie Vrms bez obcinania sinusoidy przy tym napięciu.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Ktoś tu czegoś nie rozumie.

Najwyraźniej ;) 

Pytanie proste jest - jaki maksymalny poziom wyjściowy może dać opamp zasilany z +/-5V. Odpowiedź jest taka, że te 2-2,5V RMS da radę. 

nagrywamy.com

"On-board three Texas Instruments SoundPlus High-Fidelity Audio Operational Amplifier, afford 2.1vrms output. The best output level for most of device."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój temat uważam za zamknięty. Kolega @przemak udzielił mi odpowiedzi której oczekiwałem.

@jar1 Temat znam, ale wiesz napisane może Sobie być wszystko, pytanie jak to wygląda w praktyce.

Dodatkowo Ciekawi mnie jak to się ma do wersji balanced, ten DAC posiada taką opcję.

Dziękuję za pomoc.

14 minut temu, mone napisał:

Ciekawi mnie jak to się ma do wersji balanced, ten DAC posiada taką opcję.

Symetryczne wyjście podwaja maksymalny poziom wyjściowy. Oczywiście trzeba to symetrycznie odebrać, to nie transformator 😉

15 minut temu, mone napisał:

napisane może Sobie być wszystko, pytanie jak to wygląda w praktyce

Praktyka jest taka, że teraz zasila się wszystko z +/-5V albo +/-6V i wszyscy są zadowoleni. Znaczy "zadowoleni", bo tęsknią do 5532 zasilanego z +/-17V 😉

nagrywamy.com

23 minuty temu, mone napisał:

Dodatkowo Ciekawi mnie jak to się ma do wersji balanced, ten DAC posiada taką opcję.

Jest analogówka na trzech opach. Z dwóch wychodzą sygnały symetryczne do trzeciego, gdzie następuje sumowanie.

Z nich też pewno idą osobne wyjścia do wyjść zbalansowanych, omijając ten trzeci opamp sumujący,

Nie ma co, za dużo kombinować i podłączać 😉

Jak masz w pre wejście symetryczne to do wyjść zbalansowanych, a jak nie to do niezbalansowanego. 

Byleby na wejściu pre nie było napięć stałych  bo na wyjściu z dac chyba kondensatorów nie ma.

Edytowane przez jar1

Tu jest typowa konwersja I na U:

Ukryta Zawartość

A tu coś co nazwałem "nietypową" na upragnionych przez niektórych OpAmp`ach:

ES9038Q2M_schematic_L V_V.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7
11 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Tu jest typowa konwersja I na U:

No,  i to można zrobić na trzech podwójnych opampach, jak to  jest prawdopodobnie na tej płytce. 

• Pokaż nowe odpowiedzi