Skocz do zawartości
IGNORED

Czuję się całkowicie zagubiony - szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Ja nie mam zwidów podczas odsłuchów.

Zwidy to raczej dotyczą zaburzeń wzroku, jeśli się nie mylę ;)

40 minut temu, Scott L.F. napisał:

Musze?

Naprawdę?

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

musisz jak chcesz zrozumiec kwestie, ogolnie nic nie musisz ;]

41 minut temu, Scott L.F. napisał:

Czyli na sile mam szukać potwierdzenia czy mi się coś podoba czy nie??

widze nie skumales, pozwol ze wyjasnie ponownie ->

znacznie prosciej ustalic (przynajmniej mi) ze np jak urzadzenie ma duzo drugiej harmonicznej to nie ma sensu brac tego na sluchanie bo track lista testowa ma kolo 3godzin - szkoda czasu - nie lubie barwionego dzwieku

42 minuty temu, arturp napisał:

Daniel tak pisze to musisz . Proste . Bo jak on mówi to on wie . I już . 😉 Tacy ludzie są przekonani o własnej nieomylności i wspaniałości . Tylko jakoś nic nie mają na poparcie . Tylko pokrętna gadka . Zero konkretów . Ja bym takiemu ,, fachowcowi" nie powierzył nawet naprawy pralki . Przyjdzie , poględzi i stwierdzi , że się naprawa nie opłaca a za ,,diagnostykę" skasuje 3 stówki . 😂

Zlosc przez ciebie przemawia.

7 minut temu, Daniel_68412 napisał:

znacznie prosciej ustalic (przynajmniej mi) ze np jak urzadzenie ma duzo drugiej harmonicznej to nie ma sensu brac tego na sluchanie bo track lista testowa ma kolo 3godzin - szkoda czasu - nie lubie barwionego dzwieku

...przynajmniej mi...

...ja nie lubię...

Aha . No fajnie .

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

A tam lubię...

Pomiary są nudne. Do tego mogą być błędnie zrobione, celowo zmanipulowane, szczególnie jak zmiana dotyczy ostatniej pozycji (patrz tabelka w linku, który podałeś).

Robię je tylko poznawczo albo aby potwierdzić przypuszczenia. Publikuję dopiero po pomiarach. To obiektywny argument.

Coś jak nie chcę ale muszę 😉

Ale przy takim założeniu, czyli by potwierdzić zakładaną już tezę, zawsze istnieje możliwość, że buduje się całe doświadczenie  i przeprowadza tak właśnie , by osiągnąć zakładany wynik. Czyli błąd metodologiczny, który w sporym stopniu dyskwalifikuje jego wynik i wnioski.

7 minut temu, jar1 napisał:

Ale przy takim założeniu, czyli by potwierdzić zakładaną już tezę, zawsze istnieje możliwość, że buduje się całe doświadczenie  i przeprowadza tak właśnie , by osiągnąć zakładany wynik. Czyli błąd metodologiczny, który w sporym stopniu dyskwalifikuje jego wynik i wnioski.

gdyby tak bylo cala nauka nie mialaby podstaw, sensem eksperymentu jest jego obiektywnosc - przedstawiasz nie tylko dane, wnioski ale tez sposob dojscia do nich tak zeby ktos inny mogl to potwierdzic

tym sie rozni opinia od faktu - ale to zapewne dobrze wiesz

8 minut temu, Daniel_68412 napisał:

gdyby tak bylo cala nauka nie mialaby podstaw, sensem eksperymentu jest jego obiektywnosc - przedstawiasz nie tylko dane, wnioski ale tez sposob dojscia do nich tak zeby ktos inny mogl to potwierdzic

tym sie rozni opinia od faktu - ale to zapewne dobrze wiesz

Metodologia może być prawidłowa albo nie. Wnioski też.

Pewno również wiesz, że nauka nie udowadnia i nie może udowodnić, że coś nie istnieje. Tym się nie zajmuje.

29 minut temu, Daniel_68412 napisał:

tym sie rozni opinia od faktu

Pamiętajmy że obecna cywilizacja opiera się na teorii.

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

13 minut temu, arturp napisał:

Lepsze to niż pycha i samouwielbienie . Trochę pokory by się przydało bo na razie to tylko dziwne teksty i zero dowodów na ich potwierdzenie . To wynik braku doświadczenia skutkujący całkowitym brakiem wiarygodności . Teorie i teoretyczne układy wyssane z palca , zwykle cudzego . 

A tak konkretnie? jak juz kogos atakujesz warto to jakos poprzec.

8 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

to jakim cudem rozmawiamy? ;]

44 minuty temu, jar1 napisał:

Ale przy takim założeniu, czyli by potwierdzić zakładaną już tezę, zawsze istnieje możliwość, że buduje się całe doświadczenie  i przeprowadza tak właśnie , by osiągnąć zakładany wynik.

Tak. Pisałem o tym. 

Dlatego w eksperymencie nie wolno się samemu oszukiować. 

A przede wszystki trzeba podać środowisko badawcze aby eksperyment był powtarzalny przez innych. Jak różnice sa na poziomie rozróżnialności aparatury trzeba o tym powiedzieć bo to najczęstszy powód naciągania pod tezę.

21 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

To nie na kosmitach? 😉

Chodziło mi o przekroczenie pewnego poziomu odrealnienia; słyszenie czegoś czego nie ma...

Dla mnie to ciężki temat.

Acccuphase 

Metodologicznie nie da się zbudować doświadczenia, które udowodni brak różnic.  Zasada nieoznaczoności Heisenberga, chociażby.

2 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

Kogo to obchodzi? 

Godzinę temu, jar1 napisał:

Metodologicznie nie da się zbudować doświadczenia, które udowodni brak różnic.  Zasada nieoznaczoności Heisenberga, chociażby.

z tego wynika ze fala akustyczna nie jest mierzalna co nie jest prawdziwe

zasada nieoznaczonosci nie ma z tym nic wspolnego bo:

"Zasada nieoznaczoności (zasada nieoznaczoności Heisenberga lub zasada nieokreśloności) – reguła, która mówi, że istnieją takie pary wielkości, których nie da się jednocześnie zmierzyć z dowolną dokładnością."

a tutaj mowa o tej samej wielkosci a nie o parze - przykladowo: polozenie i predkosc -> samochod zasuwa 100kmh to bez problemu zmierzysz jego predkosc a polozenie zaczyna sie robic trudne do pomiaru i na odwrot: samochod jedzie 0.01kmh to bez problemu mierzysz polozenie a predkosc sie robi problem

tez na studiach od razu nie kminilem tej zasady ;]

15 minut temu, Daniel_68412 napisał:

z tego wynika ze fala akustyczna nie jest mierzalna co nie jest prawdziwe

Nie wiem skąd ten wniosek. 

Ja czegoś takiego nie napisałem, w każdym razie.

Napisałem jedynie, że nauka nie udowodni, że nie ma różnic. Zresztą nie udowodni też że coś nie istnieje. 

2 minuty temu, jar1 napisał:

Napisałem jedynie, że nauka nie udowodni, że nie ma różnic. Zresztą nie udowodni też że coś nie istnieje. 

drugie jest prawdziwe, pierwsze nie - dwa zupelnie rozne tematy

11 minut temu, Daniel_68412 napisał:

pierwsze nie

Policzysz atomy co do jednego?

Każdy pomiar jest obarczony jego dokładnością.  

A sama obserwacja zaburza pomiar 😉

Tak więc nauka nie jest w stanie udowodnić tezy negatywnej. Brak różnic to teza negatywna.

Nauka nie udowodni, że nie ma Boga ani krasnoludków. I tyle.

Można badać czy są różnice, ale na podstawie tego, że ich nie udało się wykazać w danym doświadczeniu, nie można stwierdzić, że one nie istnieją.

Edytowane przez jar1

Policzysz atomy co do jednego?

Każdy pomiar jest obarczony jego dokładnością.  

A sama obserwacja zaburza pomiar

nie musisz liczyc do ostatniego atomu - od tego masz narzedzia statystyczne zeby moc wyliczyc prawdopodobienstwo roznicy dwoch "cokolwiek" mierzysz

ja sie zgodze ze moze istniec metafizyka czyli cos co sie obserwacji wymyka i wpadamy w filozofie/religie - spoko, ale jak chcesz rozmawiac o swiecie rzeczywistym to nie mozna tych dwoch pojec mylic - fala akustyczna jest realna i to nie jest tak "ze jest troche realna a troche nierealna" ;]

rozumiem tez ze kazdy ma swoj swiatopoglad/model swiata - szanuje go i nie mi oceniac, reaguje tylko wtedy jak ktos tak jak Artur zaczyna "podkrecanie pileczki"

12 minut temu, Daniel_68412 napisał:

nie musisz liczyc do ostatniego atomu - od tego masz narzedzia statystyczne zeby moc wyliczyc prawdopodobienstwo roznicy dwoch "cokolwiek" mierzysz

Prawdopodobieństwo nie jest dowodem 😉 Też powinno mieć określony poziom ufności.  

Tyle i tylko tyle. To jak z prognozą pogody...

Prawdopodobieństwo nie jest dowodem 😉 Też powinno mieć określony poziom ufności.  

Tyle i tylko tyle. To jak z prognozą pogody...

witaj w swiecie nauk przyrodniczych

tez bylem zszokowany ;]

18 godzin temu, Krzych 2 napisał:

albo próba złożenia dwóch z innych wartości żeby uzyskać docelową.

Raczej to, jeśli to ruskie, oszczędność. W polskich sprzętach pomiarowych często były KSF-y równoległe.

2 godziny temu, jar1 napisał:

Nie mieszaj dwóch systemów walutowych. 😁

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Mam pytanie odnośnie białego silikonu wykorzystywanego w zasilaczach i elektronice. Jest gdzieś szansa coś takiego kupić jak to się nazywa?

Volumio -> ES9038Q2M -> TPA3255 -> Scan-Speak 18W/8545 + D2905/9900

7 godzin temu, mone napisał:

Mam pytanie odnośnie białego silikonu wykorzystywanego w zasilaczach i elektronice. Jest gdzieś szansa coś takiego kupić jak to się nazywa?

To występuje pod nazwą zalewa silikonowa. 

Wpisz w google hasło - zalewa silikonowa do elektroniki. 

22 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

ale @Scott L.F. dostal wtedy odpowiedz zdaje sie od Przemaka i tyle z niej wyciagnal ze nadal pyta - taki sens widzisz dyskusji jak druga strona srednio slucha

Nie jest to prawdą. Rzucacie hasło a potem robicie wymyk. Żadne prawo fizyki nie jest łamane i nie ma na to żadnych dowodów.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W wpisie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grzegorzu- napisałeś dwa zdania :

To co naprawdę uderza to scena.

Jesteście w stanie potwierdzić, że ta scena jest rzeczywiście szeroka?

To jak to jest?

Niedawno wspomniałeś ze to można to pomierzyć ....

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, mone napisał:

POpatrz na coś takiego:

Ukryta Zawartość

Nie potraffię teraaz znaleźć moich klejów ale stosowałem przed rokiem tego typu kleje. Był też biały (nie pamiętam czy B, T,... również zamiast 7000 były jakieś 6000). Kleje mają koosystencję estetycznego "gluta" dobrze trzymającego się elementów. Do tej pory nic nie koroduje i nie przebija. Zresztą ta seria klejów jest stosowana w naprawach komórek. Podkleiłem tym też szybkę w mierniku (transparentnym) ale pod naciskiem puściło. Niemniej nacisk był duży. 

Warto kupić i wypróbować. 

2 minuty temu, Scott L.F. napisał:

To jak to jest?

Skończcie już te do niczego nie prowadzące dyskusje. Kończy się to wzajemnym obrażaniem i leczeniem kompleksów.

PS: Wyjaśniałem to kiedyś. Wyobraź sobie "chmurę" ciśnień akustycznych. Jak zapewnisz  te same warunki pomiaru to można spoko porównywać sprzęty a wręcz modelować również scenę. Wystarczyy umieścić w kilku miejscach mikrofrony pomiarowe, wprowadzić do wzmacniacza odpowiedni sygnał, zastosowac odpowiedni soft i mierzymy...

DSP robi to wystarczająco, aby człowiek się pogubił, na jednym mikrofonie poporzez odpowiednie wymuszenie, analizę. W ten sposób poznaje środowisko. Potem mozna sobie wybierać co się chce... 😉

JA byłem mile zaskoczony tym pomiarem bo już od dawna nie słuchjałęm starych napędów CD z tą kością. Poza tym cały układ był dla celów zbadania mitów jakie krążą w sieci. Nie spodziewałęm się wodotrysków. A jednak Ci coi słuchali byli zachwyceni... A poza tym jak stwierdził Pan Artur taka gówniana płytka robiona na kolanie nie może zagrać...  Do tego jakie to DIY jak reza się ściazki samodzielnie... Takie odniosłem wrażenie z tej dyskusji..

Ukryta Zawartość

43 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

JA byłem mile zaskoczony tym pomiarem bo już od dawna nie słuchjałęm starych napędów CD z tą kością. Poza tym cały układ był dla celów zbadania mitów jakie krążą w sieci. Nie spodziewałęm się wodotrysków. A jednak Ci coi słuchali byli zachwyceni... A poza tym jak stwierdził Pan Artur taka gówniana płytka robiona na kolanie nie może zagrać...  Do tego jakie to DIY jak reza się ściazki samodzielnie... Takie odniosłem wrażenie z tej dyskusji..

Ciekawe czy Chińczycy już coś z tym kombinują...  o może być przecież prawdziwy hit.

POpatrz na coś takiego:

Tego używam do wklejania ekranów LCD w telefonach (srajfonach).

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

3 godziny temu, Scott L.F. napisał:

Już kiedyś pisałem, że znajdź zjawisko które się da zauważyć a nie da się zmierzyć to dostaniesz nobla, kolega Przemak Ci przecież odpowiedział dawno temu jakie parametry sygnału odpowiadają za pozorną szerokość sceny - wybacz nie chce mi się szukać

2 godziny temu, jar1 napisał:

Ciekawe czy Chińczycy już coś z tym kombinują...  o może być przecież prawdziwy hit.

chciałbym zauważyć, że diy w obecnej postaci dawno przestałoby istnieć bez chińczyków

warsztat elektronika składałby się nadal z lutownicy pistoletowej, multimetru zsrr i co 100tny oscyloskopu z demobilu

całkiem niedawno Adam Maszynotwór wrzucał jak wyglądają ich fabryki w temacie CNC, śmiem zaryzykować twierdzenie, że jakby teraz zrobić żelazną kurtynę to bardziej my ucierpimy niż oni

58 minut temu, Daniel_68412 napisał:

chciałbym zauważyć, że diy w obecnej postaci dawno przestałoby istnieć bez chińczyków

Nie korzystam z diy chińczyków. 

58 minut temu, Daniel_68412 napisał:

warsztat elektronika składałby się nadal z lutownicy pistoletowej, multimetru zsrr i co 100tny oscyloskopu z demobilu

Nie mam i nie miałem żadnego warsztatu elektronicznego, ale oscyloskop to miałem już ponad 20 lat temu.

Proszę więc nie uogólniać .

Statystycznie to można powiedzieć, że ludzie mają żółtą karnację. 

Wszystko co robiłem i robię starałem się robić jak najlepiej pod kątem technicznym, co nie zmienia faktu, że słyszę równicę. Zresztą dlatego się w to hobby bawiłem.

I nie żałuję. Trochę satysfakcji i zadowolenia mam. I tego nikt mi nie odbierze. 

Edytowane przez jar1
  • Pokaż nowe odpowiedzi