Skocz do zawartości
IGNORED

Czuję się całkowicie zagubiony - szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.05.2023 o 21:09, Piotr_1 napisał:

Trochę mi mózg pęka od tego wykresu.

No i co ci tu Piotrze powiedzieć???

Plus za szczerość.

No i życzliwa rada - poszukaj, poczytaj, pomyśl.

To świetny przykład zderzenia twardej rzeczywistości z banialukami rozmaitych teorii spiskowych. Fizyki nie da się przeskoczyć ezoteryką. Jak struktura półprzewodnikowa ma określone wymiary i co za tym idzie pojemność cieplną to cud nie nastąpi.

O ile pamiętam pisał o tym nieodżałowany Bob Pease, poszukaj sobie i przeczytaj, jak będziesz miał sensowne pytania to pomożemy.

Jestem Europejczykiem.

W dniu 24.05.2023 o 02:24, Jaro_747 napisał:

No i co ci tu Piotrze powiedzieć???

Plus za szczerość.

No i życzliwa rada - poszukaj, poczytaj, pomyśl.

To świetny przykład zderzenia twardej rzeczywistości z banialukami rozmaitych teorii spiskowych. Fizyki nie da się przeskoczyć ezoteryką. Jak struktura półprzewodnikowa ma określone wymiary i co za tym idzie pojemność cieplną to cud nie nastąpi.

O ile pamiętam pisał o tym nieodżałowany Bob Pease, poszukaj sobie i przeczytaj, jak będziesz miał sensowne pytania to pomożemy.

Dynamika uszkadzania złącz półprzewodnikowych to jest akurat zaawansowany temat. Dziękuję za troskę. Nie wiedziałem że jesteś mentorem tutaj, w tej zakładce DIY.

Potrzebuję zidentyfikować element w obudowie SMC. Przypuszczam że jest to transil dwukierunkowy . Pracował na zaciskach zasilania 24VDC PCB sterownika siłownika okna dachowego. Po oznaczeniu zgaduję że może on pracować na ok 36V.   Czy to jest np Diotec 1.5SMCJ36C   ?

I tu się zastanawiam czy napięcie nie jest ciut za małe bo szczytowe po wyprostowaniu i uwzględniając dobrodziejstwa "udoskonalonych" instalacji PV może wynosić ok 40V....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kacapia WON za Don !!!!

Może to być transil a może być tzw. ochronnik ( PulseGuard ,Transguard,... ) działający na innej zasadzie niż diody transil. 

Ochronniki mają podane napięcie zapłonu (np. 150V) i maksymalne napięcie w obwodzie, który zabezpieczają (odpowiednio np. 24V).

Obudowa sugeruje raczej diodę. 

Tak czy owak jeżeli to coś na obudowie oznacza napięcie dopuszczalne pracy to jest ono za niskie zgodnie z danymi obwodu jakie podałeś. 

Prawdopodobnie dobrze wywnioskowałeś, chociaż ewidentnie ten jest wyprodukowany przez Bourns. 1500W, 36V.

Pamiętaj, że transil zapewne dobrany jest do ochrony MOSFETów które są po nim. Może są na 40V.

A jednak BFV to SMCJ45CA:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Muzg

Nie ma tu mosfetów a silnik jest załączany i hamowany przekaźnikiem

Edytowane przez jaeger

Kacapia WON za Don !!!!

Panowie, może się orientujecie, gdzie można znaleźć serwisówkę dla Kenwood'a dp 5020 lub 6020 . 

...there is no spoon...

5 godzin temu, arturp napisał:

Panowie, może się orientujecie, gdzie można znaleźć serwisówkę dla Kenwood'a dp 5020 lub 6020 . 

Mam do Kenwood DP 5090 , może są podobne ?

Do 5010 też znalazłem i tu już chyba jest taka sama konstrukcja.

19 minut temu, Robsonik napisał:

Mam do Kenwood DP 5090 , może są podobne ?

Do 5010 też znalazłem i tu już chyba jest taka sama konstrukcja.

Dzięki za chęć pomocy ale niestety obydwa odtwarzacze są zupełnie inne niż DP 5020 . W sieci są serwisówki do dp 7020 ale to też inna maszynka.

...there is no spoon...

37 minut temu, Robsonik napisał:

Jest oryginał na e-bayu ale cena około 60 zł.

Tak znalazłem, ale ja nie potrzebuję dokumentacji na papierze. Poza tym widzę, że sprzedający wykluczył wysyłkę do Polski.

...there is no spoon...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Topologia Lamm 2.1:

rezystor anodowy 22k zamiast 22,6k - czy może tak być?

13 minut temu, kramyeu napisał:

1539585887_lammschemat.png.ceb62279f4571a037cb3dbefbdd49529.thumb.png.6ef3c09267677a5d068b580c92cb7093.pngTopologia Lamm 2.1:

rezystor anodowy 22k zamiast 22,6k - czy może tak być?

odpowiadam sobie sam... 

pomyślałem że to dzielnik napięcia więc anodowe napięcie nieznacznie wzrośnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kramyeu
  • Administratorzy
18 godzin temu, arturp napisał:

Kenwood'a dp 5020

Podejrzewam, że znajdziesz podobne rozwiązania i grupy układów w podobnych modelach. Kwestia czy szukasz czegoś konkretnego. Często trzeba się namęczyć i naszukać czegoś podobnego, aby odkryć jak coś działa i dlaczego nie działa.

Kenwood KR-6400, KR-6020.pdf

Kenwood-DP-5090-Service-Manual.pdf

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

3 minuty temu, Espectro napisał:

znajdziesz podobne rozwiązania i grupy układów w podobnych modelach.

No tak , na razie ściągnąłem wszystkie dostępne serwisówki od odtwarzaczy z przetwornikiem Pcm1701 i podobnymi rozwiązaniami ,,dodania" 2 bitów przez jakiś układ zewnętrzny. Najbliższy jest oczywiście Kenwood dp-7020, do którego jest serwisówka. Jednak , jak zwykle , diabeł tkwi w szczegółach i różnice są dosyć duże. Rozebrałem urządzenie i próbuję po prostu po ścieżkach dojść co tam wstawiono i jak to rozwiązano . A to jest dosyć ciekawy ale rzadko spotykany  przypadek jak z 18 bitowego Przetwornika cyfrowo-analogowego zrobiono 20 bitowy. Podobną sztuczkę stosowano dla pcm61 więc i z takich przykładów korzystam, ale jednak to inne urządzenia i pojawiają się dodatkowe pytania . Ale co najgorsze i naprawdę irytujące to ilość błędów w serwisówkach . Widać, że z jednego modelu do drugiego przygotowali dokumentację na zasadzie kopiuj-wklej. Pomylone symbole elementów , pomylone wartości , opisy do czegoś innego ... I potem czytam, że 18 bitowy filtr cyfrowy jest 20 bitowy i już nie wiem o co chodzi czyli dokładnie tak jak w temacie wątku - czuję się całkowicie zagubiony. 🤣

...there is no spoon...

• Administratorzy
1 minutę temu, arturp napisał:

to ilość błędów w serwisówkach

często to wersje i rewizje w których często poprawiono bolączki i inne. Czasami wersje na inny rynek. Często bez drugiego działającego urządzenie nie da rady namierzyć czegokolwiek. 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

1 godzinę temu, rysiu126 napisał:

Ciekawe co na celu ma ten błąd w schemacie 😁

w tym schemacie nie ma błędów 

edycja:

dobra, może jest ... R6 

Edytowane przez kramyeu

R10 to typowe marnotrawstwo dla ustalenia punktu pracy górnej triody. 

Natomiast R8 to typowe dziwactwo konstruktora i łączenie na chybił trafił aby koniecznie być unikalnym. Przy okazji oczywiście zmiana brzmienia... 

7 godzin temu, Espectro napisał:

często to wersje i rewizje w których często poprawiono bolączki i inne. Czasami wersje na inny rynek. Często bez drugiego działającego urządzenie nie da rady namierzyć czegokolwiek. 

Z podkreśleniem "bez drugiego działającego... nie da rady..."...

Ostatnio naprawiałem dwa oscyloskopy górnopółkowe z czasów świetności osc. analogowych. Niesamowite maszyny. Do jednego miałem schematy dokładnie oddające rzeczywistość. Mimo, że usterka była złożona i nieoczywista... z samej dedukcji schematu szybko została znaleziona. 

Drugi bez właściwego schematu... można sobie wyobrazić... rzeźnia... 

Mam pytanko niezwiązane z obecnymi wątkami.

Na ile decybeli ciśnienia akustycznego powinien być skalkulowany system (minimum, w miejscu głowy słuchacza)

Chodzi o to żeby nie było za cicho (dobór wzmacniacza tak, aby nie był za słaby)

Przyjmując że znamy czułość kolumn, ich impedancję, odległość słuchacza od kolumn.

Oczywiście znajdą się różne gusta, jeden powie że 80dB, a drugi że do koncertu musi mieć 110dB 🙂

Jednak tak rozsądnie, dla przeciętnego użytkownika.

Już znalazłem 100dB w szczytach dynamicznych (headroom)

A nawet 110dB jak ma być fajniej.

Licząc obie kolumny na raz.

Natomiast średni poziom 85dB

Dodałbym poziom 94dB.

To poziom kalibracji rozmaitych czujników i softu. 
W tym zakresie natężenia można się spodziewać najmniejszych błędów pomiaru, jeśliby korzystać z czegoś kalibrowanego... 

Jest jeszcze 114dB ale to już trudne...

29 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Dodałbym poziom 94dB.

To poziom kalibracji rozmaitych czujników i softu. 
W tym zakresie natężenia można się spodziewać najmniejszych błędów pomiaru, jeśliby korzystać z czegoś kalibrowanego... 

Jest jeszcze 114dB ale to już trudne...

Chodziło mi raczej o obliczenia dla domowego użytku (podparte jakimiś standardami).

I tak nam wychodzi potrzebna moc wzmacniacza @8om przy jakimś typowym ustawieniu i głowie 3 metry od głośników:

Dla kolumn czułości 86dB - 2x60W @8om

Dla kolumn czułości 88dB - 2x35W @8om

Dla kolumn czułości 90dB - 2x25W @8om

(czułość podana w standardzie 2,83V, 1m)

Przy kolumnach 4om moc wzmaka musi być 2x większa.

Jeżeli siedzimy 2x bliżej kolumn (1,5 metra), to wymagane moce wymagane od wzmaka bardzo znacznie spadają:

Dla kolumn czułości 86dB - 2x13W @8om

Dla kolumn czułości 88dB - 2x10W @8om

Dla kolumn czułości 90dB - 2x6W @8om

(Tak to wszystko wychodzi jak chcemy uzyskiwać 100dB)

Tak to jest, myślę że ciekawie wyszło, bo jest na ten temat wiele mitów.

Edytowane przez Piotr_1
22 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Chodziło mi raczej o obliczenia dla domowego użytku

Rozumiem.

22 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Przy kolumnach 4om moc wzmaka musi być 2x większa.

Przemyśl to. 

Moc elektryczna w ZG przekłada się na akustyczną.

Impedancja ZG ma znaczenie dla wymaganych napięć zasilających końcówkę i wynikających stąd zjawisk.

W dniu 1.06.2023 o 14:17, arturp napisał:

Tu szukałeś:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Przemyśl to. 

Moc elektryczna w ZG przekłada się na akustyczną.

Impedancja ZG ma znaczenie dla wymaganych napięć zasilających końcówkę i wynikających stąd zjawisk.

To ja wiem Grzegorz, codziennie takie rzeczy liczę. Ale co? Coś źle powiedziałem?

Skoro podana czułość kolumny odnosi się do napięcia... to nie musi uwzględniać imp. głośnika.

Jednakże wzmacniacz musi być przygotowany na ew. niską impedancję (pod względem prądowym), bądź wysoką imp. (pod względem napięciowym)

Stąd jeżeli napięcie nam się nie zmienia (2,83V), a impedancja obciążenia nagle jest 2x niższa, stąd ze wzoru na moc

P=U^2/Z

Widzimy że dwukrotne obniżenie impedancji Z podwoi moc na głośniku. Stąd też wzmak będzie musiał móc ją dostarczyć.

To jest jasne. 

Chodzi mi o to, że niezależnie od impedancji ZG moc elektryczna zamieni się w moc akustyczną z określoną sprawnością, rzecz jasna.

Moc jest moc. Rozważania o zależności impedancji ZG od częstotliwości to odrębny temat. 

53 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Skoro podana czułość kolumny odnosi się do napięcia

Powinna do mocy 1W. 2V na 4R, 2,8 na 8. A że to jest notorycznie naciągane, to trudno.

nagrywamy.com

@Grzegorz7

Nawiązujesz do porównania mocowego. Model mocowy. Z mocy w moc. Zawsze zależy kto chce co porównywać, ale to już problem zainteresowanego 🙂

34 minuty temu, przemak napisał:

Powinna do mocy 1W. 2V na 4R, 2,8 na 8. A że to jest notorycznie naciągane, to trudno.

Ogólnie raczej nie ma że "powinna". Zależy jaki model do porównań wybierzemy. Właściwie przy projektowaniu kolumn wygodniej jest chyba pozostać przy odniesieniu do napięcia, chyba że ktoś ma obsesję porównywania driverów sprawnościowo (Eta). Ale wtedy posługując się dwoma standardami łatwo popełnić błąd, szczególnie przy skomplikowanym projekcie.

Edytowane przez Piotr_1
8 minut temu, Piotr_1 napisał:

posługując się dwoma standardami łatwo popełnić błąd

Sam to robisz, bo podajesz spl, a spl to moc a nie napięcie 😉

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi