Skocz do zawartości
IGNORED

Czuję się całkowicie zagubiony - szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

Prośba o identyfikację elementu, to będzie rezystor jakiś mocniejszy? Moduł wzmacniacza sygnału FM z alfa 159, którego zeżarło z racji słabego uszczelnienia owego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

fot1.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Które podkładki termiczne są lepsze pod tranzystory mocy w końcówkach audio? Czy można dostać dobrej jakości silikonowe lub ceramiczne pod obudowy MT-200? Czy są takowe w Mouser i jak je naleźć?

Edytowane przez Ricambi

Daniel_68412

Ta czarna kostka w górze po prawej stronie ( może dioda) wygląda jakby miała wypaloną dziurę.

1 hour ago, kw said:

Ta czarna kostka w górze po prawej stronie ( może dioda) wygląda jakby miała wypaloną dziurę.

dzięki! też to później na fotkach zauważyłem ale to było zabrudzenie.

a ten element to rezystor tyle ze 5ty pasek został przykryty rudą jest BCCCB czyli tak jak się mierzy 100R 1%

13 godzin temu, Ricambi napisał:

Które podkładki termiczne są lepsze pod tranzystory mocy w końcówkach audio? Czy można dostać dobrej jakości silikonowe lub ceramiczne pod obudowy MT-200? Czy są takowe w Mouser i jak je naleźć?

Tutaj popatrz,

Ukryta Zawartość

im więcej W/mK tym lepiej.

Przy ceramicznych warto dać pastę termoprzewodzącą (z bu stron podkładki.

Ukryta Zawartość

AMB

Panowie,  od pewnego czasu noszę się z zamiarem zrobienia niewielkich monitorów do sypialni  i chciałbym ów kolumienki zrealizować na głośnikach koaksjalnych .

Do napędzenia głośników mam już stereofoniczny wzmacniacz cyfrowy z odzielnymi ( zestrojonymi już) końcówkami mocy , osobno dla  głośnika nisko- sredniotonowego oraz wysokotonowego .

Moje typy głośników koaksjalnych ,  na których chciałbym zrealizować swój projekt to jeden z dwóch modeli  Seas Exel - poniżej podaję parametry techniczne  przetworników .

Z racji tego, iż nie mam pojęcia,  jak w oparciu o parametry Thiele- Smalla głośnika zaprojektować- obliczyć  objętość/rozmiar obudowy mam do panów pytanie:   jaką objętość/ rozmiar powinna mieć skrzynka/ obudowa do poniższych modeli głośników , i czy powinienem zastosować otwór bass- refleks?

Dodam jeszcze,  iż w zupełności zadowolę się pasmem  przenoszenia  w granicach od  50hz do 18 khz,  nie zależy mi również na dużej mocy w/w zestawów , gdyż będą one służyły do niezbyt głośnego słuchania muzyki/ audycji radiowych , głównie w czasie ciszy nocnej.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie rady i sugestie!

Poniżej parametry rzeczonych głośników,  które chcę wykorzystać do projektu kolumn :

Ukryta Zawartość

Oraz :

Screenshot_20230825_025926_OneDrive.jpg

Screenshot_20230825_025926_OneDrive.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 23031970
Edycja

Piotr

Ja na twoim miejscu nie eksperymentowal bym z obliczaniem i siegnal bym do sprawdzonego projektu, gdzie znajdziesz wszystkie dane. Na stronie Seasa znajdziesz takie projekty.

Dawno dawno temu mialem podobny pomysl i znalazlem miedzy innymi cos takiego

Ukryta Zawartość

IMG_7600.thumb.png.7f4beb1f2dbce7c8fea2afc31236c88a.png

IMG_7601.thumb.png.b1e727b0a98e5b4dac860af951a10fc9.png

A tak to mialo wygladac

Mivoc2500_1.thumb.jpg.bcc42fb363474ca5df6e389e4de8ba58.jpg

Jak poszukasz w sieci na renomowanych stronach DIY i magazynow DIY, znajdziesz wiecej takich gotowych, sprawdzonych „no risk“ projektow.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BTW.

Jesli juz masz osobne koncowki mocy dla kazdego przetwornika, to mozesz je nawet wykonac w wersji aktywnej!
Tutaj znajdziesz parametry aktywnej zwrotnicy, ktora da ci mozliwosc dopasowania/skorygowania brzmienia do wlasnych preferencji i moze byc tansza niz pasywne elementy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam takie pytanie, posiadam koluny Elac CL 132, jako że kolumny mają ponad 20 lat, postanowiłem sprawdzić co tam ze zwrotnicami, okazało się że kondensatory to same bipolarne elektrolity.
Pierwsza myśl, po 20 latach pewnie powysychały i straciły swoją pojemność, więc wylutowałem trzy sztuki, i pomierzyłem je, okazało się że od nominalnej, pojemność zmieniła się, lub nie, ale jest większa niż nominalna, 5,6 ma 7,4, 15 ma ponad 22, a 47 ma ponad 51.
O co chodzi, słyszałem że elektrolity z czasem tracą pojemność, i teraz nie wiem co dalej, zamierzałem je powymieniać na nowe, w sekcji średnio i wysokotonowej na mkp, ale zgłupiałem.
Co o tym sądzicie, i jeszcze, co to za element ze zdjęcia, ta szklana bańka?b69cd1256e8e3ec0972b06c06b14023d.jpg

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Szklana bańka to bezpiecznik 

w arcusach które miałem, a było to 5-10 modeli, elektrolity Elko glatt. zawsze wysychały zwiększając pojemność.

Edytowane przez kramyeu
Szklana bańka to bezpiecznik 
w arcusach które miałem, a było to 5-10 modeli, elektrolity Elko glatt. zawsze wysychały zwiększając pojemność.
Dzięki za szybką odpowiedź, czyli wymienić na nowe ?

8 minut temu, kajfux napisał:

Dzięki za szybką odpowiedź, czyli wymienić na nowe ?

ciężko jednoznacznie odpowiedzieć, jeśli chcesz zachować w miarę oryginalny stan to elektrolit na elektrolit

z mkp bez zmiany wartości rezystorów i pomiarów to strojenie na ucho - tak jak było to pierwotnie - czyli średnia opcja i czasochłonna

edycja:

rada praktyczna: jak zmieniasz kondy, to na początek elektrolity podmień na elektrolity (bo tanio) poza wysokim tonem - tam spróbój coś lepszego, zmiana jest sporo na plus ale może wtedy wysoki ton grać zwyczajnie zbyt głośno (trzeba samemu ocenić, na ucho lub na pomiar)

drogie kondy na średni ton to nie jest satysfakcjonujący efekt w kwestii opłacalności

Edytowane przez kramyeu
ciężko jednoznacznie odpowiedzieć, jeśli chcesz zachować w miarę oryginalny stan to elektrolit na elektrolit
z mkp bez zmiany wartości rezystorów i pomiarów to strojenie na ucho - tak jak było to pierwotnie - czyli średnia opcja i czasochłonna
edycja:
rada praktyczna: jak zmieniasz kondy, to na początek elektrolity podmień na elektrolity (bo tanio) poza wysokim tonem - tam spróbój coś lepszego, zmiana jest sporo na plus
drogie kondy na średni ton to nie jest satysfakcjonujący efekt w kwestii opłacalności
Czyli mkp tylko na górę, reszta nowe elektrolity, tylko które są które, i dlaczego zamiast jednego rezystora z prawej strony, wstawiono dwa równoległe, dla zwiększenia ich wytrzymałości?9c128175218a72d67610022dcc43b047.jpg

2 godziny temu, kajfux napisał:

Co o tym sądzicie, i jeszcze, co to za element ze zdjęcia, ta szklana bańka?

To żarówka, zabezpiecza tweeter.

4 godziny temu, kajfux napisał:

Pierwsza myśl, po 20 latach pewnie powysychały i straciły swoją pojemność, więc wylutowałem trzy sztuki, i pomierzyłem je, okazało się że od nominalnej, pojemność zmieniła się, lub nie, ale jest większa niż nominalna, 5,6 ma 7,4, 15 ma ponad 22, a 47 ma ponad 51.

Dla jakiej częstotliwości dokonujesz pomiaru? Jak z ESR?

Dla jakiej częstotliwości dokonujesz pomiaru? Jak z ESR?
W jakim sensie, chodzi z jakiej sekcji były kondensatory?, jeśli tak to dwa z wysokotonowej, i jeden ze średniotonowej, zwrotnica podzielona jest na dwie płytki, na zamieszczonym zdjęciu jest sekcja wysoko-średnia.
Jeśli chodzi o ESR, to niestety nie posiadam takiego miernika, mój mierzy tylko pojemności, i robi to raczej dobrze, bo kiedy mierzę posiadane foliowe i nowe elektrolity, wartości się zgadzają.

3 godziny temu, kajfux napisał:

W jakim sensie

Konrad pewnie pyta jaką częstotliwością mierzysz te kondensatory 1khz 10khz 100khz bo wynik pojemności jest dla określonej częstotliwości im wyżej tym pojemność będzie niższa .

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

Konrad pewnie pyta jaką częstotliwością mierzysz te kondensatory 1khz 10khz 100khz bo wynik pojemności jest dla określonej częstotliwości im wyżej tym pojemność będzie niższa .

Tak bardzo to na tym się nie znam, biorę nowy kondensator, pokazuje mi orawidłowy wynik, biorę ten 20 letni pokazuje mi wynik zawyżony.
Czyli jak oni projektują i montują te zwrotnice, przecież wkładają chyba kondensatory z takimi wartościami nominalnymi jak na schemacie, przecież musi być jakaś przyczyna że wartości się nie zgadzają.
Chyba że celowo zamawiali kondensatory z innymi opisami żeby nikt tego nie kopiował, ale to raczej bzdura.

20 minut temu, kajfux napisał:

Chyba że celowo zamawiali kondensatory z innymi opisami żeby nikt tego nie kopiował, ale to raczej bzdura

Nie zmienili ,dobre kondensatory w wyniku starzenia tracą pojemność i w tym wypadku da się je jeszcze uratować a słabej jakości kondensatory zwiększają i są już nie do uratowania.Jest trochę filmów na YouTubie co dokładnie się z nimi dzieje i dlaczego jedne są do uratowania a inne nie,właśnie z tagami o ponownym formatowaniu.

Wymień je na takie które pokazują prawidłową pojemność przy pomiarze 1khz czyli jak większość mierników.

Acccuphase 

15 godzin temu, kajfux napisał:

O co chodzi, słyszałem że elektrolity z czasem tracą pojemność, i teraz nie wiem co dalej, zamierzałem je powymieniać na nowe, w sekcji średnio i wysokotonowej na mkp, ale zgłupiałem.

Kondensatory mają niekiedy spore tolerancje pojemności. 

"Z pojemnością zawsze wiąże się tolerancja, podawana w procentach [%]. Im mniejsza liczba, tym dokładniej jest ustalona faktyczna pojemność względem deklarowanej na obudowie. Kondensatory mają tolerancję rzędu 5%, 10% a nawet 50%!"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten "bezpiecznik" to zwykła żarówka. Zapewne w obwodzie gwizdka. Ze wzrostem mocy w tej gałęzi znacznie zwiększa swoją rezystancję jako element mocno nieliniowy (*) i zabezpiecza przetwornik. 

Już powyższe świadczy o jakości tych ZG...

Dlatego nie wydziwiaj i zastosuj normalne elektrolity unipolarne. 

Wartości weź ze schematu a nie z jakiegoś pomiaru, bo za przeproszeniem z jakim błędem dokonałeś tego pomiaru kondensatorów? Nie wiesz, no więc wartości ze schematu. Kondensatory unipolarne. Foliowych zwyczajnie tam nie zmieścisz i szkoda pieniędzy (patrz *)...

Edytowane przez Grzegorz7
9 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Kondensatory unipolarne. 

Chyba bipolarne (non-polar). 

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Ten "bezpiecznik" to zwykła żarówka. Zapewne w obwodzie gwizdka. Ze wzrostem mocy w tej gałęzi znacznie zwiększa swoją rezystancję jako element mocno nieliniowy (*) i zabezpiecza przetwornik. 
Już powyższe świadczy o jakości tych ZG...
Dlatego nie wydziwiaj i zastosuj normalne elektrolity unipolarne. 
Wartości weź ze schematu a nie z jakiegoś pomiaru, bo za przeproszeniem z jakim błędem dokonałeś tego pomiaru kondensatorów? Nie wiesz, no więc wartości ze schematu. Kondensatory unipolarne. Foliowych zwyczajnie tam nie zmieścisz i szkoda pieniędzy (patrz *)...
Dzięki za te rady, ale chyba nie bardzo zrozumiałeś co napisałem we wcześniejszych postach.

Nie polarne. 
Czyli według Ciebie kolumny posiadające zabezpieczenia w postaci żarówki, to jakiś gówno?

To nie zagadnienie na ten wątek. 

Zastosowałem tylko zasadę równoważenia, bo zaraz tutejsi eksperci zaczną Ci polecać kondensatory za pierdyliony i będą głosić swe fantasmagorie na temat ich wpływu na brzmienie... ale żarówka w gałęzi gwizdka im nie przeszkadza...

A wracając do pytania. Ja taką żarówkę usłyszę; jej destrukcyjny wpływ na reprodukcję... a nigdy nie rozróżniałem folii miedzianej od aluminiowej w kondensatorze... 

• Pokaż nowe odpowiedzi