Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze subwoofera ;)

Neonix

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę wspomóc swoje stereo subwooferem.

Kolumny systemowe to AE Radiance 2.

Zastanawiam się czy kupić suba z tej serii co kolumny systemowe czyli AE Aelite Subwoofer,

czy też kupić REL T5.

Proszę o pomoc w podjęciu trafnej decyzji ;)

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

https://www.audiostereo.pl/topic/122669-pomoc-w-wyborze-subwoofera/

Zdecydowanie bierz AE. Masz podłączenie wysokopoziomowe (niezbędne) i łatwy dostęp do regulacji punktu odcięcia. Jak również pokrętła mocy, co wbrew pozorom całkiem często się przydaje (szczególnie po zmianie czegoś w systemie). Ten sub nawet bez pomocy ścian sobie poradzi.

Rel T5 ma mniejszy głośnik (o 2 cm), mniejszy wzmacniacz (o 50 W) i po wyłącznie wejściu niskopoziomowym można przypuszczać, że producent widzi go raczej w kinie domowym. W teorii 1:0 dla AE. Teraz pora na głos od posiadaczy REL-a.

Dzięki Wuelem za odpowiedź.

W tekście wkradł się błąd napisałem AE Aelite Subwoofer, a chodziło mi oczywiście o AE Radiance Subwoofer :)

Witaj,

jeśli zależy Ci na szybkości, kontroli a zestaw wykorzystujesz przede wszystkim do odsłuchu muzyki, zdecydowanie polecam subwoofer marki Rel. To specjalista od budowy subwooferów, które idealnie sprawdzają się w muzyce.

Jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe?

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

moja propozycja to zdecydowanie Rel T/5i. To najnowsza konstrukcja, jeszcze poprawiona w stosunku do T5, to głośnik zamknięty, oczywiscie z wejściem wysokopoziomowych. W 25m2 spokojnie sobie poradzi.

Zapraszam serdecznie na odsłuch, u nas masz także możliwość wypożyczenia kolumny i przetestowania w Twoim salonie. To ewentualny zakup bez ryzyka.

W przypadku pytań służę pomicą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Po pierwsze to Rel T5/i jezeli o tego chodzi to ma podlaczenie wysokopoziomowe. Po drugie jezeli chcesz kupic konkret sub do stereo to polecam BK P12-300SB lub troche drozszy i lepszy XXLS400 a ten gra juz prawie jak seria 5 Rela lub zamkniete obudowy svs. Z Rel mozna, tylko rozwazac zakup T9 seri 3 i 5 nowego wynalazku 212 i Giblartar reszta to strata czasu.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Canton Sub 12.2

Mało popularny a bardzo dobry sub który można kupić za około 1800zł

A możesz coś o nim więcej napisać, bo mało trochę opinii o nim w sieci.

Zainteresował mnie, no i cena przyzwoita w niektórych portalach ;)

Po drugie jezeli chcesz kupic konkret sub do stereo to polecam BK P12-300SB lub troche drozszy i lepszy XXLS400

jest może jakiś dystrybutor w kraju? Czy z UK trzeba ściągać? Szukam suba do stereo i próbuję namierzyć T7 może T9 ale jak na ebay-u jest XXLS400 za 570€ (+ przesyłka) to może warto się zastanowić...

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

A możesz coś o nim więcej napisać, bo mało trochę opinii o nim w sieci.

Jakiś czas temu szukałem suba dla siebie . Ten nie jest tak rozreklamowany jak wiele innych a gra bdb .

Jest też dobrze oceniany w stereoplay i się wyróżnia na tle wyraźnie droższych subów .

Zainteresował mnie, no i cena przyzwoita w niektórych portalach ;)

I o to właśnie chodzi . Są dobre suby w jego regularnej cenie a jak sam zauważyłeś idzie go kupić za 1800zł i tu już nie ma konkurencji .

est może jakiś dystrybutor w kraju? Czy z UK trzeba ściągać? Szukam suba do stereo i próbuję namierzyć T7 może T9 ale jak na ebay-u jest XXLS400 za 570€ (+ przesyłka) to może warto się zastanowić...

Wielu nie wie, ze bk robilo wczesne rele:) tu nawet jest krotkie info

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bk nie ma dystrybutorow to jest bezposrednia sprzedaż do klienta dlatego jakosc/cena jest tak dobra.

Juz nie wspomne o tym, ze mozna zadzwonic i pogadac a servis pogwarancyjny tez jest b.dobry. Jedyny minus to ,ze deliverka za monolith do wielu krajow wynosi podad £70 :/

Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest mase info o bk i svs. XXLS400 napewno ustepowal mojemu r528se , ale to nie byla jakas masakryczna przepasc, wiec T7 czy T9 hmm smiech na sali :) a cena ! za 2k wiecj masz juz dwa xxls400 i mozna rozwalac chate :) ....sasiada :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wielu nie wie, ze bk robilo wczesne rele:) tu nawet jest krotkie info

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bk nie ma dystrybutorow to jest bezposrednia sprzedaż do klienta dlatego jakosc/cena jest tak dobra.

Juz nie wspomne o tym, ze mozna zadzwonic i pogadac a servis pogwarancyjny tez jest b.dobry. Jedyny minus to ,ze deliverka za monolith do wielu krajow wynosi podad £70 :/

Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest mase info o bk i svs. XXLS400 napewno ustepowal mojemu r528se , ale to nie byla jakas masakryczna przepasc, wiec T7 czy T9 hmm smiech na sali :) a cena ! za 2k wiecj masz juz dwa xxls400 i mozna rozwalac chate :) ....sasiada :)

czytałem trochę na stronie i rzeczywiście jest informacja, że robili dla różnych OEm-ów, a jak dla rel-a który doklejał tylko logo i marżę to niezła rekomendacja

poszukam zatem logistycznej możliwości ściągnięcia z UK XXLS400

potrzebuję jednego suba do wsparcia dołu w pomieszczeniu niezbyt przyjaznym akustycznie, oczywiście mówię o stereo. Miałem w domu na testach R328, wiec gdyby XXLS400 dało się porównać do tego modelu to warto...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

xxls400 nowemu potrzeba min 20godz pracy najlepiej tak na 30% mocy potem juz tylko ustawic i cieszyc sie nabytkiem . Ja zamawialem od nich ze stronki wyskoczy secure order form normalnie dane plus karta i zawsze pobierali dopiero jak wysylaja. Jak maja na stanie to dwa dni jak jest duza kolejka to mozna czekac nawet i pare tygodni. Teraz bede zamawiac monolith+ tylko troche musze poczekac, bo biore od razu dwa.

którą wersję bierzesz i dlaczego? DF czy FF?

bede brac ta z + tak jak na forum pisza uzytkownicy roznica podobno taka, ze troche jest mocniejszy co w sumie logiczne, bo mocniejszy amp za to ten bez + ma niby ciut nizej schodzic. Sam glosnik jest tez inny dokladne dane mozna znalesc na necie.

DF czy FF wszystko kwestia gustu...obie wersje maja taka sama wydajnosc/jakosc uzyskiwanego basu choc mysle, ze mozna debatowac zaleznie od podloza i umiejscowienia w pomieszczeniu.

Ja wybieram DF driver umieszczony na spodzie to takie dodatkowe bezpieczenstwo przed przypadkowym uszkodzeniem.(np dzieci) svs ma ta metalowa oslone a tu jak wiekszosc jest rajstopa, poza tym bede mogl miec tylnie pokretla skierowane do sofy i wtedy wystarczy mi ruch reka zeby zmienic ustawienia bez podnoszenia d...:) wersja df jest tez troche wyzsza, wiec po zapodaniu granitu na top sub bedzie dodatkowo sprawowal role stolika na np. lampke nocna lub lampke wina... dla niej ja wole browca :)

po wymianie korespondencji z panem Tomem z BK do moich koncepcji pasuje XLS200, niemniej jednak waham się nad P12-300, ok 100 GBP więce ale to i tak wyjdzie 400 pln mniej niż T7/I. Podłoże mam stabilne więc chyba będzie DF. Zamawiam jutro, jak się pojawi i trochę "popracuje" podzielę się wrażeniami

dzięki hifibloke za rady, Neonix - trochę zawłaszczyliśmy watek....sorry

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Zdecydowanie bierz AE. Masz podłączenie wysokopoziomowe (niezbędne) i łatwy dostęp do regulacji punktu odcięcia. Jak również pokrętła mocy, co wbrew pozorom całkiem często się przydaje (szczególnie po zmianie czegoś w systemie). Ten sub nawet bez pomocy ścian sobie poradzi.

Rel T5 ma mniejszy głośnik (o 2 cm), mniejszy wzmacniacz (o 50 W) i po wyłącznie wejściu niskopoziomowym można przypuszczać, że producent widzi go raczej w kinie domowym. W teorii 1:0 dla AE. Teraz pora na głos od posiadaczy REL-a.

Za przeproszeniem ale co ty pie......po pierwsze REL słynie z tego że jest deykowany głównie do stereo, a po drugie REL T5 ma jak najbardziej wejście wysokopoziomowe SPEAKON tak jak każdy REL z serii T i wyższych.

Taki rozemocjonowany jesteś to odpowiedz, czy w tym modelu wejdę i wyjdę sygnałem prowadzonym przez zwykłe kable głośnikowe. Inaczej mówiąc, czy są terminale in i out dla kabli głośnikowych. Ja w takich budźetowych subach słabo się orientuję, a ze zdjęcia mi wyszło, że podłączenie nie jest intuicyjne. Jak masz większą wiedzę, to wytłumacz i najlepiej wklej zdjęcie odpowiednich gniazd subwoofera. Nie mie to potrzebne a autorowi początkowego pytania.

A po co wychodzić sygnalem głośnikowym z subwoofera? Chyba żaden z popularnych subów i tak nie tnie sygnału glosnikowego przed wypuszczeniem, więc mozna podłączyć suba równolegle do drugiej pary wyjść głośnikowych a nawet jednego kanału, bo i tak bas jest identycznie nagrywany w obu kanałach.

Po to wychodzimy sygnałem głośnikowym z subwoofera, żeby kolumny główne nie przetwarzały tego zakresu, który przejął subwoofer - dokupiony w tym właśnie celu. Jak chcesz tylko zwiększyć ilość niskich tonów, to użyj pokrętła "bas" we wzmacniaczu. Albo dosuń kolumny bliżej ściany czy narożnika pokoju. Dodanie suba, to taka semi-aktywność. Dół aktywny, a reszta pasywna. W Twojej opcji będziesz miał dół zarówno aktywny i pasywny. Robisz miks nad którym tylko trudniej zapanować. A już na pewno gdyby kolumny główne radziły sobie z basem, to byś nie inwestował w subwoofer. A jeśli nie radzą sobie, to... niech przestaną to robić. Odcinasz je od tego zadania w sposób... patrz początek wpisu.

Gość

(Konto usunięte)

Po to wychodzimy sygnałem głośnikowym z subwoofera, żeby kolumny główne nie przetwarzały tego zakresu, który przejął subwoofer - dokupiony w tym właśnie celu. Jak chcesz tylko zwiększyć ilość niskich tonów, to użyj pokrętła "bas" we wzmacniaczu. Albo dosuń kolumny bliżej ściany czy narożnika pokoju. Dodanie suba, to taka semi-aktywność. Dół aktywny, a reszta pasywna. W Twojej opcji będziesz miał dół zarówno aktywny i pasywny. Robisz miks nad którym tylko trudniej zapanować. A już na pewno gdyby kolumny główne radziły sobie z basem, to byś nie inwestował w subwoofer. A jeśli nie radzą sobie, to... niech przestaną to robić. Odcinasz je od tego zadania w sposób... patrz początek wpisu.

Jakiś sub w rozsądnych pieniądzach...z in&out...?

Jak słusznie kolega Wuelem wszystkie suby, które mają tylko wejście wysokopoziomowe bez filtrowanego wyjścia na głośniki bardzo utrudniają zszycie suba z resztą głośników. Druga sprawa to niepotrzebne obciążanie przetworników sygnałem, którego i tak poprawnie nie odtworzą. Sam miałem rel t5 grało to przyjemnie z monitorami xaviana ale o idealnym dopełnieniu dołem nie było mowy bo zawsze powstawała albo górka albo dół. Bez filtrów górno przepustowych na monitory trzeba mięć dużo szczęścia by osiągnąć dobry efekt.

Ja osobiście nie znam domowych subów w rozsądnych pieniądzach, spełniały by warunki do pracy w systemie stereo.

Po to wychodzimy sygnałem głośnikowym z subwoofera, żeby kolumny główne nie przetwarzały tego zakresu, który przejął subwoofer

Znasz jakieś subwoofery aktywne filtrujące górnoprzepustowo sygnał wysokopoziomowy?

Znasz jakieś subwoofery aktywne filtrujące górnoprzepustowo sygnał wysokopoziomowy?

Tak przeglądałem modele dwóch najbardziej lubianych tu na forum firm, które specjalizują się w subach i nic nie znalazłem co spełniło by optymalne warunki połączenia. W systemach studyjnych jest spory wybór ale tam połączenia są niskopozimowe.

Po podłączeniu takiego np rel'a do systemu z monitorami 2 drożnymi uzyskujemy system 2,5 drożny. W połączeniu suba takim jak np u mnie mamy po zastosowaniu filtra górnoprzepustowego na monitory mamy pełny system 3 drożny gdzie każda droga odtwarza tylko wycinek pasma. Moim zdaniem zyskujemy wtedy nie tylko poprawę w odtwarzaniu basu ale także średnicy.

Piękny głos podsumowujący dokonania kultowych subwooferowych producentów.

Trzeba pamiętać, że subbas to nie bas. Niektórzy chcą poprawić to, czego subwoofer nie powinien poprawiać.

Większość subwooferów chce bazować na sygnale wyciętym dla nich przez elektronikę (w studiach osobny moduł zwrotnicy lub procesor zarządzający dźwiękiem). Myślę, że z powodzeniem można odwołać się do produktów firmy Yamaha - jeden z wysokich modeli po starannym ustawieniu na pewno sobie poradzi. Łatwo poznać, czy z tyłu są 2 pary zakręcanych gniazd dla kabli głośnikowych. Jeśli jest taki zestaw, to w środku jest również zwrotnica.

Gdyż dokładnie chodzi o to, żeby z kolumny 2-drożnej przejść na zestaw 3-drożny. Wtedy odciążone 2 drogi pracują zdecydowanie lepiej (czyściej, szybciej, impulsowo, bo nie męczą swoim zapotrzebowaniem na prąd wzmacniacza). Obecność najniższych tonów robi bardziej przestrzenną górę, ale to już trudniej wytłumaczyć. Wszystko musi być naturalnie osadzone, mieć podparcie i wtedy staje się lżejsze. Poprzez kontrast. Bez tego jest stłamszone i wycofane - zwykle staje się nieznośnie krzykliwe. Oczywiście najlepiej mieć super kolumny, ale to kosztuje.

Łatwo poznać, czy z tyłu są 2 pary zakręcanych gniazd dla kabli głośnikowych. Jeśli jest taki zestaw, to w środku jest również zwrotnica.

Przeglądałem produkty domowe Yamahy i niestety tam też jest tylko filtr dolnoprzepustowy dla suba. A gniazda głośnikowe to tylko bajpas bez zwrotnicy czyli mamy to samo co w popularnych rel'ach.

Tak zastanawiam się czy są jakieś gotowe produkty, które mają filtr górnoprzepustowy dla głośników pasywnych.

Ja się z takimi nie spotkałem.

Ukryta Zawartość

To pierwsze lepsze rozwiązanie z rynku pro.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.