Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, zukzukzuk napisał:

Nie zaciemniaj - dowiesz się wiecej niedługo. Skoro o tym już było dawno, to dzisiaj by nie trąbili i nie zgłaszali do prokuratury...

Typowo po pisowsku. Rozmyć, rozmazać, a potem wcisnąć ciemniakom, że nic się nie stało. No i jeszcze podstawowy zarzut - a tamci?

Tfu. Pisowskie ści...a!

Typowo po platformersku, nic nie wiadomo, ale winny jest, i wiadomo kto, przecież nie my, to na pewno oni.

No ale cóż, skodowani.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Płonie katedra Notre Dame w Paryżu!!! 

Jacku ratuj!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Płonie najbardziej znamienita i znana katedra w Paryżu, a ten idiota - Kownacki, powiedział przed chwilą, że to znak czasów, bo Francja była kiedyś katolicka...

Cóż. Głupich nie sieją...

Edytowane przez zukzukzuk

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Widac, ze srednio opiekowano sie katedra. Tutaj ciekawe info.

"Time" informuje, że w tym roku Francja przeznaczy dodatkowe 6 milionów euro na naprawę iglicy w katedrze. Ale decyzja Kościoła o zbiórce pieniędzy to wyraz trudnych rozmów między Kościołem a państwem - bo jeśli legalnym właściciel jest państwo, a Kościół opiekuje się budynkiem, która strona  powinna zapewniać pomoc finansową? W rozmowie z "Timem" jeden urzędnik państwowy powiedział nieoficjalnie, że Francja "ma tysiące zabytków".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Nic nie wiedziałem... Słuchałem sobie zawartości starego pudła, w domu odnalezionego. Na słuchawkach. Widzę z okna +kilkanaście kilometrów - kłęby dymu nad centrum...:-((((

Kobietronek mnie szturcha i "patrz, co się dzieje" - mówi..

Straszne.

Płaczę, patrzę przez okno i rozpaczam. Włączcie sobie Le Parisien  lub francuska telewizję ezpośrednio. Nic pomóc nie mogę k**wa....  

Edytowane przez Bezlitosna Niusia

tak apropos idiotow a tym razem szczegolnych bo profesorskich to juz mamy jasnosc i co do palenia i co do tego jak bedzie jak ten szal ogarnie cała europe.Idzie sie uwalic ze smiechu.

oraz silniejszym nurtem w polskim kościele jest furtkizm - neopogańskie przekonanie, że świat jest pełen furtek, za pomocą których szatan chce opanować naszą duszę

Furtka, furtkowy, furtkowiec

Przykładowe zastosowanie: „Mamy pewien pakiet nowych synkretycznych zjawisk o charakterze religijnym. Niszczenie przedmiotów, spowiedź furtkowa, rachunki sumienia furtkowe, furtki złego ducha” – ks. prof. Andrzej Kobyliński w rozmowie z Piotrem Olejarczykiem, Onet, 6.04.2019

Rzadko to piszę, ale przeczytałem fascynujący wywiad z teologiem – który wreszcie pomógł mi zrozumieć absurdalny happening, w którym pod gdańskim kościołem dokonano spalenia na stosie książek o Harrym Potterze, kotków Hello Kitty, kucyków My Little Pony oraz maskotki słonika. Jak wielu obserwatorów na całym świecie zastanawiałem się, co tym ludziom zrobił biedny słonik.

Z tego wywiadu dowiedziałem się, że coraz silniejszym nurtem w polskim kościele jest furtkizm – neopogańskie przekonanie, że świat jest pełen furtek, za pomocą których szatan chce opanować naszą duszę. Furtką może być wszystko: kebab, książka, piosenka, maskotka.

Dla mnie, jako dla niewierzącego, to brzmi jak idiotyczne zabobony. Z wywiadu wynika, że teoretycznie podobnie powinno być dla katolika.

Według ks. prof. Kobylińskiego w polskim Kościele toczy się „brutalna hybrydowa wojna domowa” między tradycyjnym katolicyzmem a synkretyczną obrzędowością, która łączy elementy katolicyzmu z pochodzącymi z Trzeciego Świata szamanizmami w stylu niejakiego Bashobory. Episkopat próbuje to zwalczać, ale niezbyt skutecznie. Z kraju katolickiego możemy się więc stać krajem furtkistycznym (a może już jesteśmy?).

Jeśli ktoś nie wierzy w moc tych sakramentów (albo przynajmniej wierzy, że maskotka słonika jest potężniejsza od Ducha Świętego), to w ścisłym znaczeniu nie jest już katolikiem. Jest furtkowcem – wyznawcą neopogańskiego synkretyzmu, czerpiącego z tradycji chrześcijańskiej pojedyncze elementy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muls

Miejmy nadzieję ,że Quasimodo zdążył uciec i zabrał ze sobą dzwon...???

P.S. Szkoda - jeden z najznamienitszych światowych zabytków poszedł się walić.

Parker's Mood

Ręce mi się trzęsą, patrzę i płaczę. Nie nad upadkiem Kościoła...bo to wiadomym było od dawna, że następuje.

Płaczę i rozpaczam nad zgliszczami cudnej budowli. Może coś się da ocalić.

Jutro (może jeszcze dzisiaj) - powiem Wam, czy coś można jeszcze zrobić. Jako strażak - ochotnik mogę dostać telefon i wezwanie w każdej chwili.

Rany, przy takim pożarze takiego obiektu powinni zastosować wszelkie  środki bez oglądania się na koszty. Nawet przywieźć cysternę helu i spróbować tym gasić wypuszczając gaz wewnątrz budynku 

Nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało że to sprawka islamistów - roboty konserwatorskie są doskonałą okazją i wszystko pójdzie na początku na robotników. 

Teraz oglądam direct i widzę - tam płonie wszystko

6 minut temu, Pasqual napisał:

Nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało że to sprawka islamistów - roboty konserwatorskie są doskonałą okazją i wszystko pójdzie na początku na robotników. 

Właśnie o tym mówić mowią

3 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Wszystkie scenariusze są możliwe dlatego lepiej...ich nie tworzyć.

Ale faktem jest, że zarówno ówcześni islamiści jak i komuniści zaraz po II wojnie potrafili zniszczyć światowej klasy zabytki, nie patrząc na nic - ani na historię, ani na kulturę, ani na ludzki ślad pozostawiony dla potomków. Niszczyli wszystko co najcenniejsze. Nawet hitlerowcy nie robili takich rzeczy. Co za shit!

Parker's Mood

Serce się kraje!

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

Specjalnie wysłany z dużej paryskiej gazety gość (zapomniałem nazwiska) mówi, że "czterdzieści a może więcej lat potrwa odnowienie strat".

"Wszystkie produkty niezniszczone przez ogień pochłonęła woda".

...

Przepraszam, tłumaczyć trudno, gdy łzy kapią. Nie produkty zabytkowe,  ale - zabytki.

Może i kiedyś odbuduje się mury.

Nie odtworzy się natomiast niestety tchnienia ducha tysięcy ludzi, którzy w ciągu setek lat zostawili tam swój talent, wiedzę, pot i życie.

Coś się nieodwracalnie skończyło.

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

Sporo wypowiedzi nie zrozumiałem, ale mi Moja Kobiecinka (również płacząca i załamana) wytłumaczyła , co mówiono później: część zabytków została uratowana.

Gość

(Konto usunięte)

Koszmar.

20190415PHOWWW00015.jpg

10 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

część zabytków została uratowana

Struktura Notre-Dame de Paris „jest zachowana i zachowana w całości” - powiedział szef straży pożarnej.

http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2019/04/15/01016-20190415LIVWWW00055-en-direct-incendie-notre-dame-de-paris.php#984648

22 minuty temu, JuG napisał:

Koszmar.

Ukryta Zawartość

Struktura Notre-Dame de Paris „jest zachowana i zachowana w całości” - powiedział szef straży pożarnej.

Ukryta Zawartość

Struktura kamienna tak. Ale konstrukcje dachowe - unikalne, bo w większości z czasów powstania katedry - spłonęły w całości. A ich zabytkowa wartość była tak samo bezcenna, jak reszta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez argus

Jurik - mury dostały i wciąż dostają tyle wody, ile przez setki lat nie doświadczyły. A zabytki - wewnątrz, w środku kościoła...są sponiewierane i bezpowrotnie utracone. Dla potomnych.

Ale ja się może nie znam...

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

A zabytki - wewnątrz, w środku kościoła...są sponiewierane i bezpowrotnie utracone. Dla potomnych.

Tragedia. Byłem tam rok temu na koncercie - piękne były organy. ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.