Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

a tutaj wywiad specjalnie dla slawusia ze zdrajca koscielnym.

księża gorszący się, że nauczycielom nie chodzi o dzieci, tylko o pieniądze, to już jest przegięcie. My też mamy powołanie, (...) ale też dbamy o swoje finanse i to całkiem dobrze dbamy" - napisał na Facebooku lubelski ksiądz i publicysta Łukasz Kachnowicz. Odniósł się w ten sposób do dyskusji toczącej się wokół strajku nauczycieli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

50 minut temu, muls napisał:

co do zeglarzy rosyjskich to ja zawsze mam jakby to powiedziec odczucia ambiwalentne.Rozumiem kolege ale jak znam rosjan to potrafia nawet karetke pogotowia wykorzystac dla wlasnych celow polityczno propagandowych wojskowych..Sorry taki mamy klimat

Wszyscy wiedzą, że szkolne żaglowce wpuszcza się zawsze i wszędzie, bez względu na okoliczności. Rosjanie to też doskonale wiedzą i wprost liczyli na to, że i Estonia i my się skompromitujemy nie wpuszczając ich. A wystarczyło wpuścić - a jakże, ale zabronić zejścia na ląd czy oficerom czy nawet i kadetom. Dać zaopatrzenie - jak najbardziej, ale jak trzeba to postawić kordon policyjny, a najlepiej wojskowy i w sposób medialny nagłośnić. Tak wpuszczamy, bo to wiekowa tradycja, niemal święty obyczaj i ceremoniał morski.Tak, mamy "anse" co do składu załogi i dlatego robimy jak robimy, ale znamy zwyczaje i nie będziemy ich wprost łamać dla doraźnych politycznych, propagandowych celów. Tym sposobem nie tylko niweczymy oczywiste zamiary Rosjan, ale i to my dajemy im prztyczka w nos. Ale by tak postąpić trzeba mieć choć trochę oleju w głowi, a nie same trociny jak u pinokio...

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, muls napisał:

a tutaj wywiad specjalnie dla slawusia ze zdrajca koscielnym

dziwi mnie mulsik ,ze mimo mojej niechęci do odpowiadania na twoje tendencyjne wpisy wciaż zwracasz sie do mnie, jakbys nie miał swoich własnych rozmówców z którymi potrafisz znaleźć wspólny język

mulsik do Kościoła nalezy znakomita większośc ludzi wszelkich religii i poglądów

poglady polityczne społeczne i stosunek do spraw tego świata nie są czynnikiem decydujacym o tej przynalezności, dlatego nie mozna mówić o zdradzie jesli ktos z własnej nieprzymuszonej woli nie walczy z Kościołem

zwarcanie uwagi na pazernośc księzy jest dobre potrzebne i słuszne

a to ,że ktos popiera żądania płacowe nauczycieli nie czyni go w żadnym razie koscielnym zdajcą

zawsze mozna wysłac dotakowe pieniądze Rydzykowi, lub w ramach trzech miesięcy wolnego w roku wyjechać w podróz dookoła świata lub wykorzystać je w ramach całorocznego urlopu zdrowotnego na leczenie strun głosowych alkoholem

nauczyciele robia to w białych rękawiczkach , bo moga i jest to ich przywilej

jest to sposob niewatpliwie.

19 minut temu, Adalbert95 napisał:

ko niweczymy oczywiste zamiary Rosjan, ale i to my dajemy im prztyczka w nos. Ale by tak postąpić trzeba mieć choć trochę oleju w głowi, a nie same trociny jak u pinokio...

18 minut temu, slawek.xm napisał:

ziwi mnie mulsik ,ze mimo mojej niechęci do odpowiadania na twoje tendencyjne wpisy wciaż zwracasz sie do mnie, jakbys nie miał swoich własnych rozmówców z którymi potrafisz znaleźć wspólny język

alez slawus twoja aktywnosc wymaga mojej.Tak jest potrzeba chwili.A reszta twojego pieprzenia bez zmian.

18 minut temu, slawek.xm napisał:

sik do Kościoła nalezy znakomita większośc ludzi wszelkich religii i poglądów

a takie to przekonanie to skad sie bierze.Z tego samego paska co wczesniej?To gratuluje dobrego samopoczucia.Bo ci co pisza ten pasek juz takiego nie maja skoro musza was przekonac ze Tusk to taki gorszy kurdupel..

Edytowane przez muls

slusznie slawus bo to strata czasu...dla ciebie i niepotrzebna szamotanina.Teraz czas na modlitwe za dusze przyjacioł i nieprzyjaciol i gejow.

Edytowane przez muls
46 minut temu, Adalbert95 napisał:

Rosjanie to też doskonale wiedzą i wprost liczyli na to, że i Estonia i my się skompromitujemy nie wpuszczając ich.

Czyli czysta prowokacja. "Popłyniemy żaglowcem szkolnym to nam wszystko wolno".

Gdyby na statku wybuchł pożar, epidemia albo głód - to co innego. Zresztą mają wcześniej własny port - Kaliningrad. 

Pamiętam, że kiedyś w ZSRR mieli ogromny żaglowiec , chyba "Komunista" - czy to ten sam?

35 minut temu, toptwenty napisał:

Czyli czysta prowokacja. "Popłyniemy żaglowcem szkolnym to nam wszystko wolno".

Nie wiem czy czysta, ale trzeba być ślepym by choć częściowej nie wiedzieć i dać się jak małe dziecko sprowokować. A można było z tej rosyjskiej prowokacji wyciągnąć korzyści, ale to trzeba myśleć, a to cecha pisorom całkowicie obca.

43 minuty temu, toptwenty napisał:

Pamiętam, że kiedyś w ZSRR mieli ogromny żaglowiec , chyba "Komunista" - czy to ten sam?

Nie "Komunista" a "Kruzensztern" - pływa zresztą do tej pory i jest troszkę mniejszy od "Siedowa"

Taka tam ciekawostka:

Ukryta Zawartość

Zastępca zera za pierwszego rządu PiS tak jakoś "uznaje za zmarłego" Janiszewskiego. Oczywiście z pewnością nie chodzi ani o p. Basię, ani przydupasa szalonego...

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, Pasqual napisał:

"Decyzją premiera Mateusza Morawieckiego Polska odmówiła rosyjskiemu żaglowcowi "Siedow" wstępu na wody terytorialne naszego kraju - poinformowała w piątek PAP rzeczniczka MSZ Ewa Suwara."

Ławrow o podobnych kiedyś powiedział - debile, bladź (powiedział oczywiście po cichu ale został podsłuchany).

Przed kim Morawiecki obronił ojczyznę.

2.jpg

6.jpg

7 godzin temu, Adalbert95 napisał:

Nie wiem czy czysta, ale trzeba być ślepym by choć częściowej nie wiedzieć i dać się jak małe dziecko sprowokować. A można było z tej rosyjskiej prowokacji wyciągnąć korzyści, ale to trzeba myśleć, a to cecha pisorom całkowicie obca.

Moim zdaniem nie była to prowokacja, ale normalne zachowanie kapitana jednostki. Takie statki przybijają do różnych portów m.in. po to, żeby dzieciaki zobaczyły jak najwięcej, a wizyta jest z reguły świętem dla lokalnego światka żeglarskiego. W każdym razie nie wpuszczenie żaglowca szkolnego jest zupełną aberracją i przez długi czas będzie uważane za przykład wyjątkowego buractwa. Zagłoba by to podsumował stwierdzeniem "cham chamem" ? , a kapitanowie "Daru Pomorza" którzy tworzyli polską marynarkę przewracają się w grobach. 

Edytowane przez Pasqual

Uniemożliwienie rzucenia kotwicy w porcie przez żaglowiec (szkolny!!!) jest podłością, niegodziwością i czynem tak ohydnym i obrzydliwym, że mnie - człowiekowi i żeglarzowi, nie może się to w głowie poukładać.

Odmowa uzupełnienia wody!!!!!, żywności i paliwa (a być może i lekarstw) jest przejawem zwykłego skurwysyństwa i piractwa lądowego. Jest czymś, co można porównać wyłącznie do okradzenia osoby ubogiej i chorej z ostatniej koszuliny, dziurawych butów i ostatniej tabletki leku. Plus - ograbieniem i złupieniem czegoś najważniejszego - nadziei.

Efekty tego haniebnego postępku będą aż nadto widoczne i przykre dla polskich kadetów. Rosyjskich portów Dar Młodzieży już nie zobaczy, a i Ruscy na Morzu Arktycznym lub gdzie indziej wystukają Morsem "pocałujcie nas w dupę, proście polski rząd o pomoc".

A, ponieważ ta niebywała, skandaliczna, nieznana w historii marynistyki decyzja, rozniesie się migiem wśród marynarek całego cywilizowanego świata - szykany będą równie rozległe.

Już w lutym była próbka, jak pisowski, bandycki nierząd potrafi ułożyć sobie współpracę na morskim poletku: Dar Młodzieży, miast w Miami, zacumować musiał w jakiejś zapiździałej dziurze czterysta mil dalej. Za ogrodzeniem, niedostępny dla publiczności, zapomniany przez Boga, ludzi i Neptuna.

Hańba dla polskiej marynarki, dla kraju i tego ch*ja, zwanego premierem.

Tfu!!!!!!!!

Jest jedyny plus: PiS właśnie stracił kolejnych potencjalnych wyborców. Tych, którzy w życiu pływali na czymś innym, niż rower wodny lub materac. A jest ich/nas naprawdę wielu.

8 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Uniemożliwienie rzucenia kotwicy w porcie przez żaglowiec (szkolny!!!) jest podłością, niegodziwością i czynem tak ohydnym i obrzydliwym, że mnie - człowiekowi i żeglarzowi, nie może się to w głowie poukładać.

Odmowa uzupełnienia wody!!!!!, żywności i paliwa (a być może i lekarstw) jest przejawem zwykłego skurwysyństwa i piractwa lądowego. Jest czymś, co można porównać wyłącznie do okradzenia osoby ubogiej i chorej z ostatniej koszuliny, dziurawych butów i ostatniej tabletki leku. Plus - ograbieniem i złupieniem czegoś najważniejszego - nadziei.

Efekty tego haniebnego postępku będą aż nadto widoczne i przykre dla polskich kadetów. Rosyjskich portów Dar Młodzieży już nie zobaczy, a i Ruscy na Morzu Arktycznym lub gdzie indziej wystukają Morsem "pocałujcie nas w dupę, proście polski rząd o pomoc".

A, ponieważ ta niebywała, skandaliczna, nieznana w historii marynistyki decyzja, rozniesie się migiem wśród marynarek całego cywilizowanego świata - szykany będą równie rozległe.

Już w lutym była próbka, jak pisowski, bandycki nierząd potrafi ułożyć sobie współpracę na morskim poletku: Dar Młodzieży, miast w Miami, zacumować musiał w jakiejś zapiździałej dziurze czterysta mil dalej. Za ogrodzeniem, niedostępny dla publiczności, zapomniany przez Boga, ludzi i Neptuna.

Hańba dla polskiej marynarki, dla kraju i tego ch*ja, zwanego premierem.

Tfu!!!!!!!!

Jest jedyny plus: PiS właśnie stracił kolejnych potencjalnych wyborców. Tych, którzy w życiu pływali na czymś innym, niż rower wodny lub materac. A jest ich/nas naprawdę wielu.

Przesada.

10 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Odmowa uzupełnienia wody!!!!!, żywności i paliwa (a być może i lekarstw) j

?

Skoro o tym mowa - bliżej mają do siebie w obwodzie kaliningradzkim.

Wpuszczenie - plujemy bo wpuscili, czyli wspieraja Putina i aneksje Krymu

Niewpuszczenie - plujemy bo buraki i lamia obyczaje

Takze plujemy, tak czy siak

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

13 minut temu, Pasqual napisał:

żeby dzieciaki zobaczyły jak najwięcej

W Szczecinie też zobaczyły.

Ukryta Zawartość

Aż kapitan musiał publicznie przepraszać.

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Miejmy nadzieję, że tak się nie zachowają - Rosjanie przestrzegają morskich zwyczajów i nie będą naśladować skur.... a polskiego rządu. Ciekawy jestem, co pisiory wymyślą jeszcze, żeby zas..ć nam opinię  

2 minuty temu, toptwenty napisał:

Ambasador Federacji Rosyjskiej powinien być wezwany do MSZ.

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

1 minutę temu, Pasqual napisał:

Miejmy nadzieję, że tak się nie zachowają - Rosjanie przestrzegają morskich zwyczajów i nie będą naśladować skur.... a polskiego rządu. Ciekawy jestem, co pisiory wymyślą jeszcze, żeby zas..ć nam opinię  

A skur...y rosyjskie(wladze) dokonujace aneksji Krymu juz cie mniej interesuja?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Przez aneksję Krymu i wywołanie wojny domowej we Wschodniej Ukrainie Rosja wykluczyła się ze społeczności międzynarodowej. Sami tutaj optowaliśmy za sankcjami wobez tego kraju. Dlaczego mialyby one nie dotyczyć morskich kadetów ?

3 minuty temu, toptwenty napisał:

W Szczecinie też zobaczyły.

Ukryta Zawartość

Przypuszczam, że ten kadet zakończył swoją karierę żeglarską,  a na statku koledzy spuścili mu wp***dol. Do czasu  wywalenia ze szkoły czeka go na żaglowcu bardzo ciężkie życie - bycie podpadniętym na morzu to coś zupełnie innego niż na lądzie

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, toptwenty napisał:

Przez aneksję Krymu i wywołanie wojny domowej we Wschodniej Ukrainie Rosja wykluczyła się ze społeczności międzynarodowej. Sami tutaj optowaliśmy za sankcjami wobez tego kraju. Dlaczego mialyby one nie dotyczyć morskich kadetów ?

Dlatego, ze trzeba jechac po wrogach politycznych. Zawsze i wszedzie i bez wzgledu na okolicznosci. Rozumiesz, kolego Top.

Jak zostaniesz na cos nakrecony, zdrowy rozsadek i logika przestaja funkcjonowac.

Patrz powyzsza ochrona rosyjskiego statku.

1 minutę temu, Pasqual napisał:

Przypuszczam, że ten kadet zakończył swoją karierę żeglarską,  a na statku koledzy spuścili mu wp***dol

Przypuszczam, że awansował, a wcześniej poklepano go po plecach z okrzykiem - maładiec!

2 minuty temu, bubusia napisał:

Rozumiesz, kolego Top.

Milcz, jak do mnie mówisz.

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Rosyjskich portów Dar Młodzieży już nie zobaczy

Jestem przekonany, że Rosjanie nie będą się mścili na polskich dzieciakach.

1 minutę temu, bubusia napisał:

wspieraja Putina i aneksje Krymu

Ukraina uważa Krym ukraińskim a mieszkańców Krymu za swoich obywateli. Tak formalnie i jest - biorąc obywatelstwo rosyjskie mieszkańcy Krymu obywatelstwa ukraińskiego się nie pozbywali. Wychodzi na to, że rusobobskie władze Estonii i Polski nie wpuścili rosyjski statek szkoleniowy tylko dlatego, że byli na nim obywatele ukraińscy.

1 minutę temu, JuG napisał:

biorąc

Aha!

1 minutę temu, JuG napisał:

Jestem przekonany, że Rosjanie nie będą się mścili na polskich dzieciakach.

Dopiero jak dzieciaki podrosną, Rosjanie poczęstują je ołowiem.

12 minut temu, toptwenty napisał:

Milcz, jak do mnie mówisz.

Macie tu panowie reakcje, kulturalna reakcje, jednego z kolegow.

Dlaczego taka?. A dlatego, ze mamy inne poglady, i juz nie wazne, ze w powyzszej kwestii sie zgadzamy.

Trzeba chamowac i odpyskiwac.

Oczywiscie zglaszam dla dobra dyskusji.

11 minut temu, JuG napisał:

Wychodzi na to, że rusobobskie władze Estonii i Polski nie wpuścili rosyjski statek szkoleniowy tylko dlatego, że byli na nim obywatele ukraińscy.

Oczywiscie, ze tylko dlatego, aneksja, dzialania na wschodzie Ukrainy nie mialy tu zadnego wplywu.

Nie robmy sobie az takich jaj kolego.

Edytowane przez bubusia

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, bubusia napisał:

aneksja, dzialania na wschodzie Ukrainy nie mialy tu zadnego wplywu

Co z tym wspólnego ma rosyjski żaglowiec i dzieciaki na nim?

5 minut temu, JuG napisał:

Co z tym wspólnego ma rosyjski żaglowiec i dzieciaki na nim?

Bardzo wiele, trzeba Putinowi pokazac do czego prowadza jego ku....ie dzialania. Rosja powinna juz dawno dostac duzo bardziej po dupie za swoje zapedy. Rosja ma szacunek do silnych graczy, zdecydowanych w swoich dzialaniach, a nie dla kurczakow. Trafilo na statek, i tyle.

Do Rosjan nic nie mam, nawet lubie, ale jednak czasami trzeba byc zdecydowanym.

Edytowane przez bubusia

Jurij - ja też mam taką nadzieję.

Ale, aż mi się łapy trzęsą, gdy sobie o tej hańbie pomyślę.

A ty się, Top - nie wypowiadaj, boś wodę widział raptem w swojej wannie. Obyczajów i prawideł morskich nie znasz za grosz. Masz ultraantyruską fobię, ot co.

Dziadek Jacek Poszepszyński też nienawidził wszystkiego co japońskie. Łącznie ze śledziem po japońsku w garmażerce.

18 minut temu, bubusia napisał:

Dlaczego taka?. A dlatego, ze mamy inne poglady,

Nie tylko dlatego i dobrze o tym wiesz.

6 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

A ty się, Top - nie wypowiadaj, boś wodę widział raptem w swojej wannie.

Nic o mnie nie wiesz, więc skorzystaj z okazji i zamilcz.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.