Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Ciebie pytam, ale tak bardziej retorycznie, bo przecież na odpowiedź już nie liczę. Jak bezrobocie przestanie spadać i zacznie rosnąć, a zacznie pod "znakomitymi" rządami PiS rosnąć, też zapytam...

"...Jak bezrobocie przestanie spadać i zacznie rosnąć, a zacznie pod "znakomitymi" rządami PiS rosnąć, też zapytam..."

Chyba oczywiste - wina Tuska.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

"Iksik Błaszczakiem tego forum."

Zaś Ty Szchetyną Naszą.

Pozrawiam.

PiSSmani wstydzą się Błaszczaka??? Coś nieprawdopodobnego,

Jestem Europejczykiem.

Aduś

Mądryś inaczej...oczywistym jest, że bezrobocie spada i będzie spadać dopóki nie zacznie rosnąc.

Chyba, że jednak będzie dalej spadać i będzie niedobór. Wówczas przyjdzie Nowoczesnakropka albo inne fikcjoliberalne coś

zawezwie muslimów do pracy ale wówczas może skończyć się totalnym niedoborem...rąk i głów do pracy.

Czego nie życzę ani sobie, ani Tobie.

Co do czerwcowego spadku bezrobocia to oczywistym jest, że po kilku miesiącach dobrych rządów musi spadać.

Przecież wielu bezrobotnych emerytów ubeków itp znalazło zatrudnienie dzięki pisowi w KODzie.

Poza tym Biuletyn Kodu nie napisał, że to sukces PO z poślizgiem.

To łajzy a mogli napisać.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Brednie bredniami a fakty faktami:

"Dług Skarbu Państwa przez pierwsze pięć miesięcy tego roku urósł bardziej niż przez cały rok 2015. Zadłużenie rośnie w tym roku średnio o 15 mln PLN co godzinę."

z20455760Q,Tempo-wzrostu-zadluzenia-Skarbu-Panstwa.jpg

Dobra zmiana ;-).

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

"Stopa bezrobocia rejestrowanego spadła w czerwcu do poziomu 8,8 proc.

Z rejestrów ubyło 75 tys. bezrobotnych. Bezrobocie spadło do poziomów nie widzianych od kilkunastu lat.."

Spieprzają za granicę póki im jeszcze paszportów nie pozabierali :P

Straszne to fakt.

Poniżej trochę propagandy nie z Biuletynu KOD-u.

Wykonanie budżetu państwa po maju 2016 r. w stosunku do ustawy budżetowej na 2016 r. z dnia 25 lutego 2016 r.

(wg. szacunkowych danych) wyniosło:

mld zł     %

dochody

129,1 41,1

wydatki

142,6     38,7

deficyt

13,5     24,6

Deficyt budżetu państwa po maju 2016 r. wyniósł 13,5 mld zł tj. 24,6% wartości planowanej w ustawie budżetowej. Jednocześnie był on niższy o 6,1 mld zł

w stosunku do wykonania po maju 2015 r. (19,6 mld zł).

Dochody budżetu państwa w okresie styczeń-maj 2016 r.

Wg. wstępnych szacunkowych danych w okresie I-V br. dochody budżetu państwa były wyższe o 11,0% w porównaniu z tym samym okresem roku ubiegłego.

Dochody podatkowe wzrosły w tym okresie o 7,2 % r/r.

Wzrost dochodów w stosunku do okresu I-V 2015 r. odnotowano we wszystkich rodzajach podatków:

dochody z podatku VAT były wyższe o 6,7% r/r. (tj. ok. 3,3 mld zł),

dochody z podatku akcyzowego i podatku od gier były wyższe o 6,4% r/r. (tj. ok. 1,6 mld zł),

dochody budżetu państwa z podatku PIT były wyższe o 8,7% r/r (tj. ok. 1,5 mld zł),

dochody budżetu państwa z podatku CIT były wyższe o 1,0% r/r (tj. ok. 0,1 mld zł),

dochody z tytułu podatku od niektórych instytucji finansowych za okres III-V wyniosły 1,1 mld zł,

W maju br. odnotowano dynamikę wpływów z podatku VAT na poziomie ok. 16,6% r/r.

W kwietniu br. realna sprzedaż detaliczna wyraźnie wzrosła niwelując tym samym spadki odnotowane w dwóch poprzednich miesiącach.

Wolumen sprzedaży detalicznej był o 5,5% wyższy niż przed rokiem (według danych wyrównanych sezonowo o 5,7%), natomiast jej wartość o 3,2%.

Bardzo dobre dane za kwiecień spowodowały ponowne odwrócenie trendu sprzedaży detalicznej (powrót do trendu wzrostowego).

W okresie I-V br. dochody niepodatkowe były wyższe o 48,1% r/r (tj. o 5,4 mld zł). Wysoka dynamika z tytułu dochodów niepodatkowych w tym okresie wynika z wpłatyw lutym br.

na rachunek budżetu państwa 7,1 mld zł z tytułu rozstrzygniętej aukcji na rezerwację częstotliwości z zakresu 800MHz i 2,6 GHz.

Wydatki budżetu państwa w okresie styczeń-maj 2016 r.

Wykonanie wydatków budżetu państwa w okresie I-V 2016 r. wg. wstępnych szacunkowych danych wyniosło 142,6 mld zł tj. 38,7% planu. W analogicznym okresie 2015 roku

przekazano mniej o 6,7 mld zł środków na wydatki (135,9 mld zł).

Najwięcej środków przekazano na subwencje ogólne dla jednostek samorządu terytorialnego, dotacje do Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, wydatki w ramach budżetów wojewodów oraz na obsługę długu skarbu państwa. Odnotowano różnice w wykonaniu poszczególnych części, m.in. wyższe wykonanie w ramach części 85 - Budżety wojewodów (o 3,8 mld zł), 73 - ZUS (o 1,7 mld), 79 – Obsługa Długu Skarbu Państwa (o 1,2 mld zł w stosunku do części 78 i 79 łącznie), 82 – Subwencje ogólne dla jednostek samorządu terytorialnego (o 0,8 mld zł), przy niższym wykonaniu w ramach części 84 – Środki własne Unii Europejskiej (o 2,1 mld zł).

Wyższe wydatki w budżetach wojewodów związane są głównie z rozpoczęciem w kwietniu br. wypłaty świadczeń wychowawczych w ramach priorytetowego rządowego programu rodzina 500 plus. Ponadto w ramach ZUS przekazano m.in. środki na wypłatę jednorazowych dodatków pieniężnych dla niektórych emerytów, rencistów i innych osób uprawnionych do tych dodatków. Natomiast koszty związane z obsługą długu skarbu państwa są zgodne z harmonogramem płatności oraz rozkładem płatności w ciągu roku.

Niższe wykonanie w ramach części 84 Środki własne Unii Europejskiej (dotyczące płatności polskiej składki członkowskiej do UE) związane jest przede wszystkim z mniejszym zapotrzebowaniem Komisji Europejskiej na wydatki realizowane ze środków zgromadzonych w budżecie UE ze składek państw członkowskich. W rezultacie do końca maja 2015 r. Komisja pobrała od państw członkowskich siedmiokrotność miesięcznej raty, podczas gdy do maja 2016 r. jedynie 5,6 miesięcznej raty.

Więcej informacji nt. szacunkowych danych znajduje się w dziale Szacunkowe wykonanie budżetu.

"Spieprzają za granicę póki im jeszcze paszportów nie pozabierali :P "

Pewnie KOD-owcy bo cicho o nich coś ostatnio.

Biedny ten zimny Lech... Mlaszczysław i świta wycierają se nim gęby.

13781930_1811110139123006_1512856252970707604_n.png?oh=3d35c1600e33166670a0064fbde925ba&oe=582CFC1A

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Radość w mym sercu ogromna gdy platfusy czy tam kodowcy skamlą jak psy, jeszcze kijem po grzbiecie bym przejechał dla pełnej radochy,oficjalne dane ciężkie do przelkniecia, gospodarka w znakomitej kondycji,prognozy na przyszłość jeszcze lepsze,a wystarczyło tylko złodzieji odsunąć od żłoba.

Radość w mym sercu ogromna gdy platfusy czy tam kodowcy skamlą jak psy, jeszcze kijem po grzbiecie bym przejechał dla pełnej radochy,oficjalne dane ciężkie do przelkniecia, gospodarka w znakomitej kondycji,prognozy na przyszłość jeszcze lepsze,a wystarczyło tylko złodzieji odsunąć od żłoba.

O wolnościowiec ;-) awatar wszystko mówi o stanie umysłowym...

Pisuarskie gnidy pod trybunał to tylko kwestia czasu...

13626542_1810864429147577_5262340501650447876_n.png?oh=f67f876df06add3931dc89a55425a964&oe=58342B2F

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Czy ja coś pisałem o deficycie i o długu?

Nie pisałem ani o jednym ani o drugim.

...ale musiałeś coś skrobnąć aby światło Twoje padło na niektórych i oślepiło...

Efekt będzie poniżej zapewne...

Czemu na płocie?

Tylko partyzanckie metody już zostały, te demokratyczne idą jak krew w piach.

To oficjalny dokument.

To oficjalne dane Ministerstwa Finansów.

"Dług Skarbu Państwa na koniec maja (ostatnie dostępne dane) wynosi ponad 890 miliardów złotych. To oznacza, że przez pierwsze pięć miesięcy tego roku dług urósł o 56 miliardów PLN. W całym ubiegłym roku przyrost długu wyniósł 54 mld PLN.

W tym roku, przez pierwsze pięć miesięcy dług Skarbu Państwa rośnie średnio o 11 mld PLN co miesiąc. Można to przeliczyć na 15 milionów na godzinę. To absolutny rekord Polski. W takim tempie kraju nie zadłużał jeszcze nikt."

I takie to właśnie twoje pisanie iksik, bez pojęcia, bez sensu, byle coś pisać na chwałę Prezesa i jego mafii.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

"Tylko partyzanckie metody już zostały, te demokratyczne idą jak krew w piach. "

Znaczy co?

Teraz przechodzicie z deptania trawników i chodników do zadeptywania lasów, gór i jaskiń z kałachem?

Jaki okrzyk?

"Kijowski akbar" czy "Rzepliński akbar"?

Wiemy że nie wiesz o czym piszesz ale dzięki za przypomnienie.

Ważne, żeby jarać było co.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

"Wiemy"

W takim razie nie wiem, który Zbig czyta, a który pisze.

Może w tym leży problem.

zostawiły dług ponad 800 miliardów

Pisiory w 2007 "zostawiły" ok. 600 mld.

PO/PSL w 2015 "zostawiły" 800 mld.

Pisiory w 2019 (o ile dotrawają) przy obecnym tempie zadłużania zostawią 1200 mld.

PO przez 8 lat zwiększył polskie zadłużenie o 200 mld. PiS przez 4 lata o 400.

Prostą arytmetykę choć rozumiesz?

<br />Deficyt budżetu państwa po maju 2016 r. wyniósł 13,5 mld zł tj. 24,6% wartości planowanej w ustawie budżetowej. Jednocześnie był on niższy o 6,1 mld zł <br />w stosunku do wykonania po maju 2015 r. (19,6 mld zł).<br /><br />Dochody budżetu państwa w okresie styczeń-maj 2016 r.<br /><br />Wg. wstępnych szacunkowych danych w okresie I-V br. dochody budżetu państwa były wyższe o 11,0% w porównaniu z tym samym okresem roku ubiegłego. <br />Dochody podatkowe wzrosły w tym okresie o 7,2 % r/r.<br /><br />Wzrost dochodów w stosunku do okresu I-V 2015 r. odnotowano we wszystkich rodzajach podatków:<br />dochody z podatku VAT były wyższe o 6,7% r/r. (tj. ok. 3,3 mld zł),<br />dochody z podatku akcyzowego i podatku od gier były wyższe o 6,4% r/r. (tj. ok. 1,6 mld zł),<br />dochody budżetu państwa z podatku PIT były wyższe o 8,7% r/r (tj. ok. 1,5 mld zł),<br />dochody budżetu państwa z podatku CIT były wyższe o 1,0% r/r (tj. ok. 0,1 mld zł),<br />dochody z tytułu podatku od niektórych instytucji finansowych za okres III-V wyniosły 1,1 mld zł,<br /><br />W maju br. odnotowano dynamikę wpływów z podatku VAT na poziomie ok. 16,6% r/r.<br /><br /> W kwietniu br. realna sprzedaż detaliczna wyraźnie wzrosła niwelując tym samym spadki odnotowane w dwóch poprzednich miesiącach. <br /> Wolumen sprzedaży detalicznej był o 5,5% wyższy niż przed rokiem (według danych wyrównanych sezonowo o 5,7%), natomiast jej wartość o 3,2%. <br /> Bardzo dobre dane za kwiecień spowodowały ponowne odwrócenie trendu sprzedaży detalicznej (powrót do trendu wzrostowego).<br /><br /> W okresie I-V br. dochody niepodatkowe były wyższe o 48,1% r/r (tj. o 5,4 mld zł). Wysoka dynamika z tytułu dochodów niepodatkowych w tym okresie wynika z wpłatyw lutym br.<br /> na rachunek budżetu państwa 7,1 mld zł z tytułu rozstrzygniętej aukcji na rezerwację częstotliwości z zakresu 800MHz i 2,6 GHz.<br /><br /> Wydatki budżetu państwa w okresie styczeń-maj 2016 r.<br /><br /> Wykonanie wydatków budżetu państwa w okresie I-V 2016 r. wg. wstępnych szacunkowych danych wyniosło 142,6 mld zł tj. 38,7% planu. W analogicznym okresie 2015 roku <br /> przekazano mniej o 6,7 mld zł środków na wydatki (135,9 mld zł).<br /><br />Najwięcej środków przekazano na subwencje ogólne dla jednostek samorządu terytorialnego, dotacje do Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, wydatki w ramach budżetów wojewodów oraz na obsługę długu skarbu państwa. Odnotowano różnice w wykonaniu poszczególnych części, m.in. wyższe wykonanie w ramach części 85 - Budżety wojewodów (o 3,8 mld zł), 73 - ZUS (o 1,7 mld), 79 – Obsługa Długu Skarbu Państwa (o 1,2 mld zł w stosunku do części 78 i 79 łącznie), 82 – Subwencje ogólne dla jednostek samorządu terytorialnego (o 0,8 mld zł), przy niższym wykonaniu w ramach części 84 – Środki własne Unii Europejskiej (o 2,1 mld zł).<br /><br />Wyższe wydatki w budżetach wojewodów związane są głównie z rozpoczęciem w kwietniu br. wypłaty świadczeń wychowawczych w ramach priorytetowego rządowego programu rodzina 500 plus. Ponadto w ramach ZUS przekazano m.in. środki na wypłatę jednorazowych dodatków pieniężnych dla niektórych emerytów, rencistów i innych osób uprawnionych do tych dodatków. Natomiast koszty związane z obsługą długu skarbu państwa są zgodne z harmonogramem płatności oraz rozkładem płatności w ciągu roku.<br /><br />Niższe wykonanie w ramach części 84 Środki własne Unii Europejskiej (dotyczące płatności polskiej składki członkowskiej do UE) związane jest przede wszystkim z mniejszym zapotrzebowaniem Komisji Europejskiej na wydatki realizowane ze środków zgromadzonych w budżecie UE ze składek państw członkowskich. W rezultacie do końca maja 2015 r. Komisja pobrała od państw członkowskich siedmiokrotność miesięcznej raty, podczas gdy do maja 2016 r. jedynie 5,6 miesięcznej raty.<br /><br />Więcej informacji nt. szacunkowych danych znajduje się w dziale Szacunkowe wykonanie budżetu.<br />

No i cudnie tylko co w tym jest zasługą PiS i jaki wpływ na te dane (bardzo dobre)ma "dosypanie" do gospodarki pieniedzy z 500 które pożyczono? I kiedy wzrost tego zadłużenia spowoduje, że wydatki skarbu państwa wzrosną wpływajac na to, że takie dane nie będą już tak dobre jak za 1 kw. 2016?

"Wiemy"

W takim razie nie wiem, który Zbig czyta, a który pisze.

Może w tym leży problem.

To że zawsze znajdziesz problem też wiemy.

Co nie zmienia faktu, że nie odróżniasz długu od deficytu :-)

PiS przez 4 lata o 400.

Nie cztery tylko dwa

"Efektywne zarządzanie majątkiem narodowym", czyli rozdawanie posad swoim fagasom.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.