Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha R-N602 opinie, testy, recenzje

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt mój błąd. Przepraszam.

Zadaj sytuacja na forum stąd ftopa.

Krzychu można rozważyć także Polki t50 ale do póki nie dowiemy się jaka muzyka to nic z tego.

Bardzo dziękuję za rady! Muzyka właściwie różna... proszę nie bić, ale raczej "rozrywkowa" (pop, taneczna), czasem jazzowa, troszkę lekkiego rocka. Słyszałam Quantumy 677 i mam co do nich mieszane uczucia. Polecono mi za to Pylony Sapphire 23, które rzeczywiście wydawały mi się brzmieć lepiej, oraz Dynavoice Definition DF-5. Co o nich myślicie, czy to dobry sprzęt? Marzy mi się coś z przyjemnym, głębokim brzmieniem :)

Marzy mi się coś z przyjemnym, głębokim brzmieniem :)

Quantumy były pewnie dla Ciebie za jasne. Pylony faktycznie grają mniej ofensywnym sopranem.

Sprawdź Heco Music Style 500 ewentualnie nieco dołóż i masz w promo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) małe a gęsto grające kolumny o dużej dynamice.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

+ kabel Qed Revelation Signature który dziś dotarł, bo wymieniłem Melodike, która grała poprawnie ale.. . I naprawdę nie mogę wyjść z podziwu, że budżetowa Yamaha jednak potrafi zagrać w sposób, jaki zarezerwowany jest dla klocków w okolicy 7-10 tys. Spokojnie napędza Chario Lynx.

Swoją drogą, kabel Qed Revelation Signature, był elementem który idealnie spiął zestaw.

Gdyby ktoś był zainteresowany kablem Melodika MDSC4030 2x4mm2 2x3m odezwać się śmiało.

_ . . _

+ kabel Qed Revelation Signature który dziś dotarł, bo wymieniłem Melodike, która grała poprawnie ale.. . I naprawdę nie mogę wyjść z podziwu, że budżetowa Yamaha jednak potrafi zagrać w sposób, jaki zarezerwowany jest dla klocków w okolicy 7-10 tys. Spokojnie napędza Chario Lynx.

Swoją drogą, kabel Qed Revelation Signature, był elementem który idealnie spiął zestaw.

Gdyby ktoś był zainteresowany kablem Melodika MDSC4030 2x4mm2 2x3m odezwać się śmiało.

jak to zagra przy muzyce soul , r&b , szybsze klubowe rytmy?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

...zagra to z pewnością świetnie ! Co to znaczy? Brzmienie jest przetrzenne, muzykalne.. delikatnie ociepolone, szczegółowe jednak z pełną kontrolą zarówno basu, średnicy i wysokich.

...ważne jest również to z jakiego żródła podajemy muzykę. Osobiście głównie słucham z serwera plików FLAC. Jazz, Electronica, itd. Różnica w jakości jest słyszalna wyraźnie, nawet pomiędzy mp3 320kbs i FLAC. WAV, DSD jest bajecznie.

Polecam odsłuchać taką konfigurację sprzętową, zaskoczy z pewnością nie jedno wytrawne ucho..

_ . . _

Nie stosował bym jasno grających Bowersów do jasno grającej Yamahy. Chyba że słuchałeś i takie brzmienie Ci odpowiada.

Yamaha jednak potrafi zagrać w sposób, jaki zarezerwowany jest dla klocków w okolicy 7-10 tys. Spokojnie napędza Chario Lynx.

Bo do Chario akurat Yamaha bardzo pasuje. Jednak z tym porównaniem to nieco przesadziłeś.

Owszem RN602 to zacny amplituner uniwersalny w swojej kwocie godny polecenia.

Jednak wzmacniacz za 10 czy też 7 tyś gra jednak o wiele lepiej.

Pozdrawiam

....zgodze się z przedmówcą, B&W mogą być zbyt jasne na taki tandem.

....moje porównanie z klockami 7-10 tys może było zbyt ogólne, racja. miałem okazje przesłuchać np zestaw PEACHTREE który kosztuje ponad 10 tys. na odsłuchu plików DSD. Przepaści jakościowej nie usłyszałem. ...jednak, cudów nie ma! ...nie jest to Audio Research tylko budżetowa wszystkomająca Yamaha, ale przy odrobinie doświadczenia i świadomym doborze reszty komponentów może to dobrze zagrać.

_ . . _

Czy ktoś słuchał N602 z B&W 685s2 ? Czy to dobre połączenie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witaj

Często łączymy B&W 685S2 z Yamahą RN-602 i zestaw ten brzmi bardzo melodyjnie i szczegółowo. Duże znaczenie ma akustyka pomieszczenia, nasz gust i repertuar.

Zajrzyj na odsłuch do salonu sieci TopHiFi http://www.tophifi.pl/

Pozdrawiam

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

U mnie RN-602 grało z B&W 602 s3 i było nawet nawet , ale po przesiadce na Heco Celan GT 302 jest dużo lepiej :) Ale jak to bywa apetyt rośnie w miarę jedzenia i już myślę o zmianie Yamahy

Sluchałem co prawda wzmacniaczy AS 501 i 701 z Bowersami ale CM1. No tak jak wyżej napisane, bardzo jasne, analityczne granie. Równowaga tonalna przesunięta w kierunku wysokiego środka i sopranu. Ile ludzi tyle gustów, napewno są zwolennicy i takiego stylu grania.

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

U mnie RN-602 grało z B&W 602 s3 i było nawet nawet , ale po przesiadce na Heco Celan GT 302 jest dużo lepiej :) Ale jak to bywa apetyt rośnie w miarę jedzenia i już myślę o zmianie Yamahy

Gt 302 to o klasę lepsze kolumny

Sluchałem co prawda wzmacniaczy AS 501 i 701 z Bowersami ale CM1. No tak jak wyżej napisane, bardzo jasne, analityczne granie. Równowaga tonalna przesunięta w kierunku wysokiego środka i sopranu. Ile ludzi tyle gustów, napewno są zwolennicy i takiego stylu grania.

Zgadza się tylko założenie że cm1 to taka klasa wyżej od seri 6.

Witam,

Właśnie kupiłem Yamaszkę RN602 ( jest promocja w AGDRTV -209zł ) będzie lada dzień. I mam dylemat jakie kolumny do tego. Pylon Pearl 25 czy Opal 23? Może wypowie się jakiś sklep lub właściciel owych kolumn.. Z góry dzięki.

Witam,

Właśnie kupiłem Yamaszkę RN602 ( jest promocja w AGDRTV -209zł ) będzie lada dzień. I mam dylemat jakie kolumny do tego. Pylon Pearl 25 czy Opal 23? Może wypowie się jakiś sklep lub właściciel owych kolumn.. Z góry dzięki.

Yamaszka RN602 to maszynka która moim zdaniem lubi się z kolumnami grającymi lekko ocieplonym dźwiękiem; jaki jest charakter pylonów czy opali nie wiem

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Perl 25 to nieco za drobne kolumny.

Kolega przed napisał trafne zdanie. Szukaj ciepłych , miłych kolumn. Polecam się rozejzec za debut f5 od elaca (mamy ekspo w świetnej cenie) heco music style, dali linia concept, melodika czy roth.

Pozostaje do twojej dyspozycji

akurat Yamaha 602 gra dużo cieplej od 501 i 701, więc takie porównanie nie ma sensu większego.

Edytowane przez TOP Hi-Fi Poznań

Salon TopHiFi - POZNAŃ, ul. Woźna 14

61 852 86 48, [email protected]

pn: 13.00–19.00, wt-pt: 10.00–18.00, sob: 10.00–14.00

W cenie 2000zł masz Melodikę BL30 jeśli szukasz efektownego brzmienia

600x912_product_media_12001-13000_melodika_bl30_glowne_1.jpg

http://sklep.rms.pl/melodika-bl30-kolumny-podlogowe-stereo-2szt

Jeśli zaś ciepłego zrównoważonego brzmienia

330t_CH_Front_copy.jpg

http://sklep.rms.pl/polk-audio-tsx330t-tsx-330t-kolumny-podlogowe-2-szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ja użytkowałem przez rok 685 B&W z Yamaha rn-602 i nie polecam. Bardzo szczegółowo, bardzo analitycznie, sucho, bardzo wyeksponowane skrajne pasma. Nawet gdzieś jest na forum temat który założyłem w chwilach kryzysu prosząc o pomoc w ociepleniu dźwięku.

Jeśli takiego grania oczekujesz to śmiało :)

Mam też wrażenie że gdy b&W 685 graly u mnie z pianocraftem 640 to było zdecydowanie wiecej basu.

Edytowane przez krauker

Ja użytkowałem przez rok 685 B&W z Yamaha rn-602 i nie polecam. Bardzo szczegółowo, bardzo analitycznie, sucho, bardzo wyeksponowane skrajne pasma. Nawet gdzieś jest na forum temat który założyłem w chwilach kryzysu prosząc o pomoc w ociepleniu dźwięku.

To prawda.

A to już ustaliliśmy dziś: Yamaha gra skrajami pasma. Sucho i smutno.

Oj kolega, jesteś nowy, wiedzy brak. Po co te wpisy?

Skąd wiesz że Yamaha? A może B&W? A może połączenie?

Jako totalny laik chcialbym poznac Wasze opinie na temat palaczenia kolumn Audio Pro Avanto FS20 z Yamaha RN602. Nie ukrywam, ze biore jeszcze pod uwage Onkyo TX8150, ale nie mam na razie mozliwosci odsluchu zadnego sprzetu. Salon okolo 30m kwadratowych.

Kolumny stereo, ktore mialy miesiac kupilem za 1 tysiac zl wiec uznalem, ze to swietna okazja (nowe ponad 2 tysiace).

• Pokaż nowe odpowiedzi