Skocz do zawartości
IGNORED

First Watt M2

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam takie radiatory jak na zdjęciu 18cm wysokie.

Aleph 5 i grzeją się do 50 stopni

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-30275-0-00066400-1450372669_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to już ful wypas :)

Ja zaś napiszę na jakich radiatorach M2 można jeszcze postawić

Jeszcze na tym :

Ukryta Zawartość

Stawiałem w tej obudowie wzmacniacz gdzie tracona była moc ok. 150W i cała obudowa równiutko (bo aluminiowa) nagrzewała się do max. do 55 stopni.

W każdym razie można było złapać za radiatory i trzymać bez uczucia parzenia. W zimę to nawet jest przyjemne ;)

Ukryta Zawartość

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

No to już ful wypas :)

Ja zaś napiszę na jakich radiatorach M2 można jeszcze postawić

Jeszcze na tym :

Ukryta Zawartość

Stawiałem w tej obudowie wzmacniacz gdzie tracona była moc ok. 150W i cała obudowa równiutko (bo aluminiowa) nagrzewała się do max. do 55 stopni.

W każdym razie można było złapać za radiatory i trzymać bez uczucia parzenia. W zimę to nawet jest przyjemne ;)

Mam tą obudowę i aleph mini w niej siedzi,w zupełności wystarcza.

Podejrzewam że dla F2 też wystarczy.

Ukryta Zawartość

Ja po wypłacie zamawiam dwa radiatory czernione 300x120x40 na kanał, mam nadzieję, że wystarczy :-) a póki co przytargałem dziś do domu, płytę górną (nierdzewka 316L 2mm) i dolną (nierdzewka 316L 3mm), górna na razie prezentuje się tak, zastanawiam się jeszcze jak to wykończyć:

a>

Edytowane przez Jazzozwierz

Ja mam w zenie 30 x 10 x 5 i dodatkowo 2 kg sztabkę miedzi na kanał i mam 70 stopni :)

Jaką masz grubość podstawy radiatora ?

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Skoro temat chłodzenia to mam pytanie. Czy tranzystory wyjściowe mogą być rozdzielone termicznie tzn. każdy na osobnym radiatorze a radiatory nie będą połączone termicznie?

Wyświetl postUżytkownik Jazzozwierz dnia 03.12.2015 - 21:59 napisał

czy filtracja np 8x22mF wystarczy na zasiłce i jakie kondy w ludzkiej cenie tu polecacie? Jestem zwolennikiem wysokiej klasy elementów, ale bez zbędnej, wyimaginowanej "magii" np. kondensatorów zwijanych przez dziewicę przed północą i pakowanych w puchę, nad którą wcześniej szaman czary odprawiał :-).

Moim zdaniem w klasie A nie muszą być te najdroższe. 8x22mF (w sumie) moim zdaniem wystarczy. W jednym moim Aleph3 dałem 16x22mF i wcale nie było lepiej.

NIPPON Chemi-con serii KMG 105 st o takie tak tu beda OK

Ukryta Zawartość

Było dwie strony wcześniej ;-)

Ukryta Zawartość

U mnie mikołaj był:)

Ukryta Zawartość

Trafka wchodzą bez oporu.

Ukryta Zawartość

Nie mam wszystkiego, aby go odpalić. Zresztą wszystko się tak skumulowało z audio, że nie dam rady.

Jest to wersja produkcyjna. Posprawdzam czy nie ma błędów w połączeniach.

Jest błąd ortograficzny :(. Zresztą to widać na zdjęciu.

Jakościowo jest b.dobrze. Pady od potencjometru, mogły by być większe. Mam na myśli maska, zakrywa ciut za bardzo. Jak robiłem podgląd gerberów, wyglądało to dobrze.

W kwestii chłodzenia to znalazłem fajne radiatory i to w do korzystnych cenach. Słowackie radiatory dystrybuowane przez seen.com.pl i co fajne - cięte na wymiar i tak na przykład dwa wytypowane pod moją odbudowę:

KE300 - 22,7 kg/m, obwód 4106mm, Rth dla odcinka 150mm: 0,21 C/W

Wymiary: 300x83xdowolna długość (u mnie 120mm), grubość podstawy 12mm, odległość pomiędzy żeberkami 13,36mm

Cena za odcinek 120mm: 27 EUR

KX300 - 28,60 kg/m, obwód 3745mm, Rth dla odcinka 150mm: 0.20 C/W,

Wymiary: 300x84xdowolna długość, odległość pomiędzy żeberkami 13,7mm, grubość podstawy: 15mm

Cena za odcinek 120mm: 33 EUR

Do tego dochodzi koszt wysyłki od producenta w wysokości 35 EUR, radiatory bez anodowania i w dobrej cenie, myślę, że KE300 spokojnie tu wystarczy :-)

Wesołych Świąt :-)

Z jakimi kolumnami będzie grał Wasz First Watt M2? Ja swój (gdy zbuduje) chce użyć dla moich Elac Fs 68.2, a to dosyć duże kolumny (producent zaleca wzmacniacz od 20 do 120 W).

Oczywiście nie ma tu mowy o głośnym graniu, gdyż na Harman Kardon HK3490 nigdy nie słucham poniżej -21dB - po prostu na 18m2 to nie możliwe bo nie chce ogłuchnąć.

Wiem, że ten HK to nie jest dobry wzmacniacz dlatego buduje First Watt M2.

Pozdrawiam

Dobrych odsłuchów w Nowym Roku :)

Chodzi mi po głowie taka myśl aby zamienić pewną wadę wzmacniacza w jego zaletę. M2 ma wzmocnienie tylko na autotransformatorze a widać w opisie że ten autotransformator tłumi coraz bardziej większe częstotliwości. Takie coś robi się też (mniej więcej) w głośnikach szerokopasmowych i nazywa się to baffle step correction. Chcę zrezygnować z tej korekcji pomiędzy wzmacniaczem a kolumnami i żeby tą robotę zrobił ten autotransformator. Jakby jakimś cudem udało się zrobić wzmonienie napięciowe DACa na też jakimś transformatorze to mamy system w którym wzmocnienie nie pochodzi od półprzewodników (tranzystory, lampy) a tylko na elemencie biernym autotransformatorze :)

Głośniki/kolumny to Fostex FE167, Fe103 16R oraz jak spończę Jericho Horn

Z jakimi kolumnami będzie grał Wasz First Watt M2?

Przez pierwszy tydzień jakieś altusy czy coś podobnego potem Vienna Acoustic Grand Bach .

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

• Pokaż nowe odpowiedzi