Skocz do zawartości
IGNORED

First Watt M2

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzężenie termiczne stosowane jest raczej w układzie różnicowym...

Jak ktoś chcę koniecznie je złączyć to może pastę miedzy nimi... ale one i tak równo się grzeją.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Na pewno nie po to żeby stosować je w tym wzmacniaczu bo to sa de facto 2 sparowane fety typu N, a w M2 mamy parę komplementarną ;)

Gdyby sprzężenie termiczne było w tym układzie potrzebne to Pass by to zastosował, bo to trywialne, nie uważasz?

Kompensacja to jedno, a praca w jednakowych warunkach temperaturowych - drugie. Jedno z drugim nie musi mieć nic wspólnego.

Odpaliłem. Trochę brumi ale to kwestia zasilania. On się w ogóle nie grzeje :) czy to na pewno kasa A ?? :) offset 11mV

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

...polutowałem płytki...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@Luiis dzięki za pcb

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 4blues

Odpaliłem. Trochę brumi ale to kwestia zasilania.

ile elektrolitów?

On się w ogóle nie grzeje :) czy to na pewno kasa A ?? :) offset 11mV

Raczej AB lub w płytkiej klasie A

jakie prąd spoczynkowy i Ciebie?

u mnie 1.3 A, czyli w klasie A dla pierwszych watów :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

u mnie też się lutują,jeszcze kilka elementów i odpalam.

Ukryta Zawartość

post-35038-0-79967200-1453998232_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ok. Po dniu słuchania, wzmacniacz stabilny. Offset 80mV w obu kanałach ( niżej nie mogę zjechać ale jest w normie). Temperatura tranzystorów ok 50C, radiatory nie mogą się nagrzać do tej temperatury :)

Co do brumu, przesadziłem trochę. Jak przyłożę ucho do basu jest brum, z 15 cm całkowicie niesłyszalny. Lubię jak jest całkowita cisza, później z tym powalczę. Mam osobne zasilanie na dwa kanały. Na jeden kanał 96 kondensatorów 680uf :) Bez filtra crc.

Proszę pamiętać, że wzmacniacz jest czuły na zakłócenia z sieci. Filtr sieciowy wskazany.

Po wstępnych odsłuchaj jest bardzo dobrze, sporo lepiej od wersji Aleph.

Teraz podłącze do docelowego sprzętu i w nocy napisze dokładnie ci i jak.

Offset 80mV w obu kanałach ( niżej nie mogę zjechać ale jest w normie)

Jesli masz +80mV na wyjściu i nie możesz zejść niżej bo skończył sie potencjometr - zmniejsz wartość R7.

Raczej AB lub w płytkiej klasie A

To czysta klasa A.

u mnie 1.3 A, czyli w klasie A dla pierwszych watów :)

Wiec w impulsie do ok.2,5A zanim opuści klasę A.

Ciekawostka - brum znika całkowicie po włączeniu zasilania źródła, z tym że moje źródło ma zasilacz impulsowy i elektroniczne załączanie ( o co chodzi ?? ).

Gra już sobie z 3 godziny. Wzmacniacz jest po jasnej stronie mocy. Bardzo szczegółowy, znakomity wokal, bas punktowy, szybki.

Czy to jest dźwięk lampowy - nie wiem. Każda lampa gra inaczej więc trudno ocenić. U mnie w połączeniu ze źródłem i kolumnami mam fajny "analogowy" dźwięk bez rażących podbarwień.

Co do offsetu, niech sobie pochodzi kilka dni, później zrobię pomiary.

Już myślałem, że to kolejna wtopa Passa, a tu miłe zaskoczenie. Panowie składać bo warto.

Może ten lampowy charakter miał się objawić specyficznym dźwiękiem wydającym się z kolumn w czasie włączania wzmacniacza :) :):)

U mnie offset jest w granicach 5 mV, ale jeśli nie przekracza 100 mV to przecież jest OK.

Miałem większy, ale zmieniło się, po zmianie rezystorów w zasilaczu. Zapewne zastąpiła pewna

desymetryzacja zasilania. Dałem 0.47 ohm, ale na (+) dałem największy z kupki, a na (-) najmniejszy.

Zresztą napięcia na trafo różnią się na poziomie +- 0.3V

Co do klasy A to pracuje on ale przy 8 ogmach.

Przy 4 ohmach w klasie A jest : (1.3A * 1.4)^2 * 4 ohm = 13W

Jak coś źle liczę proszę o korektę.

Co do klasy A to pracuje on ale przy 8 ogmach.

Przy 4 ohmach w klasie A jest : (1.3A * 1.4)^2 * 4 ohm = 13W

Wyglada na to ze wszystko sie zgadza, dla sinusa, przy 4 omowm obciążeniu wzmacniacz opuści klasę A przy około 13W RMS. Przy 8 omownym przy około 26W RMS.

Edytowane przez sts

Sorry za offtop;)

Zostały mi dwa zamówione ale nie opłacone i odebrane kpl PCB oraz jeden zamówiony nadmiarowo - razem trzy komplety.

Może znajdą się chętni?

...koledzy napiszcie coś o temperaturze pracującego dłużej wzmacniacza, projektuję obudowę i nie chciał bym przesadzić w jedną lub drugą stronę :)

W mojej obudowie (dwa radiatory 300x140x10) jest nieprzyzwoicie zimno..... No nawet 50 stopni nie ma.

Nie warto wiec przesadnie inwestować w radiatory.

Radiator 30x27x5 po 5 godzinach słuchania 40 kilka stopni. Tranzystory znacząco cieplejsze.

dwa radiatory 300x140x10) jest nieprzyzwoicie zimno

Radiator 30x27x5 po 5 godzinach słuchania 40 kilka stopni.

Dzięki, zatem nie ma konieczności stosowania radiatorów od zwrotnic;))

Chciałeś przyczepić płytki do zwrotnicy tramwajowej ? :) Lepiej do kaloryfera w domu przykręcić tranzystory :) :)

Raczej do ruch wodociągowych :)

Widziałem już takie patenty

Powoli i u mnie cos sie dzieje, moze jutro odpale :)

Panowie na ile bezpieczne jest zasilanie M2 z wykorzystaniem zasilacza z "wirtualną" masą, tak jak robi to Quad?

Mam zamiar wrzucić M2 w obudowę innego wzmacniacza i zastanawiam się nad wykorzystaniem oryginalnego transformatora który ma dwa pojedyncze uzwojenia 38V AC.

Zmontowałem taki układ na pająka i ogólnie działa, na pewno trzeba stosować kondensatory na napięcie 50V lub więcej (bo takie sie może pojawić na pojedynczym kondensatorze w tym układzie przy 38V AC na wejsciu), zastanawiam sie z czym jeszcze by sie trzeba było liczyć.

Ukryta Zawartość

post-13383-0-73095300-1454174202_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sts

Panowie nie wiem o co chodzi ale mam offset na minus 80mv. dziwne... podłączenie sprawdzałem 100x

80mV to jeszcze akceptowalna wartość... a nie możesz jej skorygować, bo potek ci się "kończy"?

i na to jest rada.

Mój się po 5 godzinach dziś porządnie nagrzał :)

Ja też wczoraj grałem pół dnia i na radiatorach dobiło do 43 stopni (przy 21 w pokoju) a zawsze było 41 ;)

No ale same tranzystory parzą jak ręką przyłożyć, bo nie przeczyściłem styku radiator-tranzystor i chyba tego nie zrobię, bo jak będzie zimniej to już nie będzie zgodne z projektem.

Toż tam musi być gorąco.

A co do brzmienia to ja zaskoczony jestem jakiego ten wzmacniacz nabiera tempa w połączeniu z pre ampem lampowym, którego wcześniej uważałem, za coś co tylko degraduje dźwięk.

Edytowane przez sybic

Możesz pokombinować rezystorami 47k, albo rezystorami w zasilaczu, jeśli stosujesz filtr RC. Zmiana zasilania o 0.1V albo mniej załatwi problem.

W ogóle to sprawdź czy masz idealne wartości zasilania (+) i (-)

Edytowane przez sybic

- 80mV a nie 80mV rozumiesz coś z tego?

Zakres offsetu będzie zależał od Vgs tranzystorów wyjściowych. Pass używa IRFów które produkuje Fairchild, ma ich pewnie cały wagon z jednej serii produkcyjnej, i wartości R6, R7 i P1 dla nich się sprawdzają.

Jeśli nie uda się wyregulować offsetu bo wcześniej kończy się potencjometr, trzeba te wartości delikatnie zmienić.

jakie macie napięcie zmienne w sytuacji podłączenia na wyjściu tylko rezystowa 8R i nie podłączania niczego na wejściu ?

jakie usyskujecie wzmocnienie na tym wzmacniaczu też dla 8R na wyjściu ? czy trzeba używać preampa dla nieco głóśniejszego grania ?

czy trzeba używać preampa dla nieco głóśniejszego grania ?

Raczej trzeba do głośnego grania.

• Pokaż nowe odpowiedzi