Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie chińskie DACi

biniek

Rekomendowane odpowiedzi

Pytam bo miałem kiedyś kowerter M2tech i działało jednak ten konwerter nie do końca mi odpowiadał. Teraz kolega pożyczył mi konwerter JarkaC na audum ale Daphile się wiesza tak więc szukam czegoś innego

A może wklejcie proszę przetworniki lub konwertery usb spdif które na 100% działaja z daphile.

U mnie z Daphile działają bezbłednie Schiit Gungnir i Arcam rDac. Z konwerterów usb/spdif ifi iLink i Schiit Wyrd (chociaz to nie konwerter)

Ja używam tego pierwszego, ale w opcji bez USB. Używam go z marantz cd 52 SE. Po coax gra dynamiczniej i detaliczniej niż Marantz

No właśnie bardziej zależy mi na informacji czy konwerter w nim współpracuje z Daphile. Bo przetwornik mam w Ayonie. Jednak dziękuję za odzew może jeszcze ktoś się odezwie.

Pozdrawiam

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Z openelec działały mi wszystkie DACi jakie miałem od smsl, łącznie z m8 z DSD. Daphile i openelec obydwa są na linuxie więc powinno działać.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

No właśnie, może się zdarzę podłączyć to tematu .Noszę się z zamiarem zakupu DAC Beresford TC-7520 Caiman możecie coś polecić ze wschodniej konkurencji .Pieniądze które chcę przeznaczyć to do 1000zł ( Besresford oczywiście używany za te pieniążki)

No właśnie, może się zdarzę podłączyć to tematu .Noszę się z zamiarem zakupu DAC Beresford TC-7520 Caiman możecie coś polecić ze wschodniej konkurencji .Pieniądze które chcę przeznaczyć to do 1000zł ( Besresford oczywiście używany za te pieniążki)

Aune X1S. 32b/384kHz, wsparcie DSD. Wzmacniacz słuchawkowy jest wbudowany. DAC wykonany z aluminum, waży około 2kg, ma też zewnętrzny i ciężki zasilacz (nie chce mi się wierzyć, że to zasilacz impulsowy, ale nie zagłębiałem się w temat bo przy tej wadze sugeruje ona, że to zasilacz liniowy). W tej kwocie masz sprzęt nowy, od polskiego dystrybutora, na gwarancji.

BTW - X1S spowodwał u mnie chęć zakup drugiego DAC'a tej firmy, a na Allegro niedawno udało mi się trafić jeszcze X1 mini dac, z którego jestem również bardzo zadowolony. Co prawda, ma znacznie słabsze usb (16/44 na X1 mini dac vs 32/384 dla X1S), ale ten chodzi pod optykiem (24/192) więc problemu psychicznego nie odczuwam, cena była śmiesznie niska, a sprzęt gra imho świetnie.

Niedawno widziałem jeszcze nowe FX-Audio w kwotach jakoś 350 zł.

A to co? Nie wzmacniacz, nie dac? Nie jest to przypadkiem chińska wersja TACTa?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

kto cos znalazł wartego uwagi ostatnio?

tutaj recenzja DACa za 150$ - mysle ze mozna zaryzykowac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem to. Wąskim gardłem jest standardowa analogówka na opampach. Można kombinować z wymianą opampów, bo są na podstawkach, ale szybko mi się zudziło bo nic nadzwyczajnego nie uzyskałem. Wywaliłem całkiem, i zrobiłem swoją lampową analogówkę na topowych częściach. Wtedy zagrało na poziomie. Tak że jako półprodukt do dalszej obróbki DIY może być, jako kompletne urządzenie raczej tak sobie.

Fajnym bajerem jest wyświetlacz pokazujący aktywne wejście oraz parametry sygnału cyfrowego. Niestety wyświetlacz jest niebieski i nie pasuje do reszty moich klocków.

Ukryta Zawartość

Dzieki za info jest to jakis trop. W swojej klasie cenowej zagra podobnie do markowej konkurencji czy jednak lepiej?

Mam na mysli uzywane rdaci, ca, matrixy itp?

Szukam tez jakiegos niedrogiego wzmaka sypialnianego w klasie D. Ktos sie moze interesowal tym segmentem? Podobno graja co raz lepiej

Szczerze, to wolałbym tą chińską płytkę. Przynajmniej ma zasilanie z prawdziwego zdarzenia, a nie jakąś impulsową masakrę siejącą śmieciami na wszystkie strony. Można dobierać opampy i finalnie uzyskać brzmienie wyraźnie lepsze od MF V-DAC, a jak ktoś potrafi to sobie dorobi klasową analogówkę na dyskretniakach (Pass D1, testowałem z tym, bardzo dobre rezultaty) albo na lampach (da się uzyskać wręcz wybitne brzmienie).

• 3 miesiące później...

Jak dotąd najlepsze rezultaty uzyskałem z PCM1794. Kości Sabre nie przypadły mi do gustu, podobnie jak AK.

zobaczymy jaki postep bedzie w nowej generacji ktora jest juz za rogiem - zdaje sie ze juz sa jakies daci na es9038pro

Ukryta Zawartość

Ja zaryzykowałem, przerobiłem, zgodnie z opisem z "najlepsze.." dałem dwa trafa, jedno 2x15V zamiast 2x12V z opisu (z toroidy.pl, który pozostał mi z innego urządzenia- od chińczyka oryg. był toroid 2x15V/9V ), drugie jak z "najlepsze odtwarzacze" link z allegro - poprawa znacząca. Niestety nie mam specjalnie dobrego źródła, pc z projektu CAPS w wersji 2, spdif coaxial bezpośrednio z MB, (zgadzam się z autorem, że coaxial gra najlepiej, mam też dedykowaną płytkę xmos). Reasumując jestem bardzo zadowolony, pewne niedoskonałości spróbuję poprawić lepszym okablowaniem i jakimś dobrym konwerterem w niedalekiej przyszłości. Miałem DACa Matrix-mini, mam OPPO HA-2 ale ten chińczyk gra już w takiej postaci najlepiej z wymienionych. Myślę, że gdybym mu zgodnie z sugestią McGyver'a wymienił analogówkę byłoby rewelacyjnie ale niestety takich rzeczy nie potrafię :) Reasumując rewelacyjny stosunek jakości do ceny

b

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...

No proszę chłopaki z DIYINHK nie próżnują, jak zwykle na czasie. Jak ktoś ma nadmiar gotówki i lubi DIY to może mieć bardzo nowoczesny DAC za ułamek ceny konkurencji, choć tanio nie jest. Swoją drogą ciekawe jak im wyszła

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) aplikacja.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Ja zaryzykowałem, przerobiłem, zgodnie z opisem z "najlepsze.." dałem dwa trafa, jedno 2x15V zamiast 2x12V z opisu (z toroidy.pl, który pozostał mi z innego urządzenia- od chińczyka oryg. był toroid 2x15V/9V ), drugie jak z "najlepsze odtwarzacze" link z allegro - poprawa znacząca. Niestety nie mam specjalnie dobrego źródła, pc z projektu CAPS w wersji 2, spdif coaxial bezpośrednio z MB, (zgadzam się z autorem, że coaxial gra najlepiej, mam też dedykowaną płytkę xmos). Reasumując jestem bardzo zadowolony, pewne niedoskonałości spróbuję poprawić lepszym okablowaniem i jakimś dobrym konwerterem w niedalekiej przyszłości. Miałem DACa Matrix-mini, mam OPPO HA-2 ale ten chińczyk gra już w takiej postaci najlepiej z wymienionych. Myślę, że gdybym mu zgodnie z sugestią McGyver'a wymienił analogówkę byłoby rewelacyjnie ale niestety takich rzeczy nie potrafię :) Reasumując rewelacyjny stosunek jakości do ceny

b

Witam,

Składam tego daca na bazie pcb PCM1794 + AK4118 powiedz jak najefektywniej przstosować go do pracy z pc ? czy ta płytka usb dedykowana bardzo pogarsza jakość ? , a może konwerter na układzie amanero ? bedę wdzieczny za wskazówki .

Składam tego daca na bazie pcb PCM1794 + AK4118 powiedz jak najefektywniej przstosować go do pracy z pc ? czy ta płytka usb dedykowana bardzo pogarsza jakość ? , a może konwerter na układzie amanero ? bedę wdzieczny za wskazówki .

ta płytka nie jest taka zła, powyłączaj w pc wszystko co możliwe (bios), pobaw się opami, u mnie gra konfiguracja z MUSE01 AD827 , użyj dobrych kabli, zapewnij dobre zasilanie i będzie ok

Do tego DACa występują dwie lub trzy różne "dedykowane" płytki modułu USB. Moduł na PCM2704 jest beznadziejny, jedyną jego zaletą jest fakt że w ogóle działa.

Pozostałe wersje są dobre, jedna jest na CM6631 a druga na XMOS.

Dedykowanego modułu Amanero nie ma. Jest "niededykowane" amanero, ale nie da się go bezpośrednio podłączyć, bo amanero ma wyjście tylko przez I2S, natomiast ten DAC nie ma wejścia I2S, tylko SPDIF. Do Amanero byłby więc potrzebny dodatkowy moduł konwertujący z I2S do SPDIF.

Porównywałem bezpośrednio, i jednak wyżej cenię PCM1794 w dobrej aplikacji.

Po przekopaniu różnych opini oraz po kosultacji z własną chciwością postawiłem na PCM1794 + AK4118,

duży wpływ na mój wybór miało szacowne gremium udzieląjące się na tym forum za co ogromnie dziękuję .

Teraz już czekam na płytkę z Chin i staram się zebrać jak najwięcej informacji o jak najlepszym wykorzystaniu pod względem możliwości tego układu w konfiguracji z PC .

Uparłem się bardzo aby zastosować konwesję sygnału z usb przez amanero, ponieważ na podstawie zebranych opini wypada w świetle jakości dźwięku najlepiej , ale być może się mylę ponieważ wiedza moja w przedmiotowym temacie nie jest nawet pionierska. Natomiast bardzo się cieszę że znowu udało mi się czegoś nowego nauczyć i z chęcią będę tę wiedzę pogłębiał.

na Ali znalazłem taki interfejs :

Ukryta Zawartość

może ktoś już miał z nim do czynienia czy spełni postawione w wątku kryteria pośrednika miedzy PC a PCM1794 + AK4118

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Kupiłem taki.

Co myślicie?

Może ktoś go zna?

Ukryta Zawartość

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Co myślicie?

Może ktoś go zna?

Nie znam, ale nie zdziwiłbym się jeśli okaże się że zabawki do 2-3k zostawia w tyle. ;)

Jak dojedzie koniecznie daj znać jak to gra. Niewykluczone że sam się skuszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.