Skocz do zawartości
IGNORED

Ratujmy Rzeczpospolitą!

fox733

Rekomendowane odpowiedzi

Zacytuję przytoczony przez Tomka portal :

"Pewne jest to, że jesteśmy państwem półkolonialnym, z gospodarką i mediami przejętymi przez międzynarodową finansjerę. Ta finansjera, niemiecka, amerykańska, angielska i inna, zleca „nadzór” nad kolonią starym komuchom i solidaruchom którzy dogadali się w Magdalence. Obecny rząd (PiS) chce zrzucić tą kolonialną zależność i prowadzić politykę suwerenną.

W szerszej perspektywie, chodzi o tajny plan niemiecko-rosyjskiej supremacji nad całą Europą i większością Azji. Projekt ten nosi nazwę „Eurazja„. Niemcy i Rosja to nasi śmiertelni wrogowie. Od setek lat ściśle współpracują w celu podboju i ludobójstwa Polaków i innych nacji Europy środkowowschodniej. Nasza historia z Niemcami to pasmo wojen od przynajmniej 1000 lat."

To że międzynarodowa finansjera rządzi światem to prawda. W normalnym języku używa się często alternatywnego określenia "cywilizacja zachodnia " . Większość Polaków dalej chce być jej częścią, nawet ci co głosowali na PiS. Głównie dlatego, że przynależność do cywilizacji zachodu daje stabilność , dobrobyt i pokój.

Mocno dyskusyjna jest teza o tym, że nasza historia z Niemcami to "pasmo wojen od przynajmniej 1000 lat " . Patrzymy na nią przez pryzmat tragedii II wojny światowej i tkwiącej w nas komunistycznej propagandy Jędnakże zachodnia granica Rzeczypospolitej przez stulecia była jedną z najstabilniejszych granic Europy. Do czasu rozbiorów ostatnią wojną Państwa Polskiego z Niemcami były wojny krzyżackie. O ile przyjąć, że krzyżacy to Niemcy.

Ot, zwykła internetowa propaganda, czyli norma na prawicowych portalach.

analiza jedna jak i druga tyle samo warte

do dobrobytu to jeszcze daleko nam w tej zachodniej cywilizacji. Pokój z Niemcami był wtedy kiedy Niemcy były rozbite, Cesarz zajmował sie wojnami na zachodzie i południu, Berlin był słowiański, a przyszły król Polski był dworzaninem cesarza zresztą w wyniku wojen z niemcami .

Od czasów osadzenia niemieckiej dynastii na tronie Carskim w Rosji oba te kraje są wrogami Polski.

analiza jedna jak i druga tyle samo warte

do dobrobytu to jeszcze daleko nam w tej zachodniej cywilizacji. Pokój z Niemcami był wtedy kiedy Niemcy były rozbite, Cesarz zajmował sie wojnami na zachodzie i południu, Berlin był słowiański, a przyszły król Polski był dworzaninem cesarza zresztą w wyniku wojen z niemcami .

Do dobrobytu nam daleko ? Jesteśmy na topie ludzkiej cywilizacji, mamy szczęście żyć w absolutnym szczycie dobrobytu. Byłeś kiedyś w Indiach ? Albo Afryce ? Należymy do jakichś 10% ludzkości nieznających prawdziwej nędzy, mających względne poczucie bezpieczeństwa i pewności jutra. To straszne , musimy się od tego uwolnić :-)

A tu masz historię konfilków Polski z innymi krajami :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jesteśmy na topie ludzkiej cywilizacji, mamy szczęście żyć w absolutnym szczycie dobrobytu.

Myślisz, że położenie geograficzne nie ma na to wpływu?

Rozumiem, że gdyby Polskę przeniesiono "fizycznie" w miejsce Indii byłoby u nas podobnie jak jest tu i teraz.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Do dobrobytu nam daleko ? Jesteśmy na topie ludzkiej cywilizacji, mamy szczęście żyć w absolutnym szczycie dobrobytu. Byłeś kiedyś w Indiach ? Albo Afryce ? Należymy do jakichś 10% ludzkości nieznających prawdziwej nędzy, mających względne poczucie bezpieczeństwa i pewności jutra. To straszne , musimy się od tego uwolnić :-)

A tu masz historię konfilków Polski z innymi krajami :

Ukryta Zawartość

Pisałeś o zachodniej Europie, a nie o Indiach więc się troche opamietaj z lansowaniem propagandy. Z Indiami na razie nawet nie graniczymi.

Jedyna z nimi analogia, że jesteśmy pariasami Europy zachodniej. Mam guzik po dobrobycie Niemieckim. Nawet Czechy wyprzedzają Polske w statystykach dobrobytu.

Najlepszą oceną nszego dobrobytu jest ilość pchających się do nas imigrantów :)

Reszta tej twojej "analizy" o wiekach pokoju z Niemcami jest równie trafiona jak dywagacje o dobrobycie przez porównanie z Indiami. Typowo POwska propaganda sukcecu :)

Można powiedzieć, że mamy doskonale, bo na takim Marsie to ludzie nie mają nawet czym oddychać, a my mamy :)

Cała wiedza o konfliktach zbrojnych z wikipedii ? Dlatego nie zrozumiałeś o czym rozmowa :)

Ukryta Zawartość

Podziwiam ten pogląd [...]

Nie ma co podziwiać - to prosta logika. Facet współpracował z kaczym po.....em tyle czasu, że poznał i jego, i jego metody na wylot. A że nawet taki genetyczny endek (w końcu tradycja dziadka i ojca zobowiązują) zniesmaczył się kaczojebną polityką, to tylko potwierdza nikczemność kurdupla we wszystkich jego wymiarach.

Myślisz, że położenie geograficzne nie ma na to wpływu?

Rozumiem, że gdyby Polskę przeniesiono "fizycznie" w miejsce Indii byłoby u nas podobnie jak jest tu i teraz.

Oczywiście że nie. Mamy szczęście że jesteśmy tu gdzie jesteśmy, choć to nie nasza zasługa. Cieszmy się i nie zachowujmy się jak idioci.

My Polacy często zachowujemy się jak arabscy emigranci w Szwecji, Holandii czy Danii : oni też uwielbiają mówić jak nienawidzą systemu i zachodnich wartości , finansjery, korporacji, mentalności etc . Za to uwielbiają mercedesy, IPhone`y i dobre ciuchy. Wiem, bo nie raz z nimi rozmawiałem . Nie rozumieją , że jedno jest w komplecie z drugim.

My w Polsce też pewnie możemy być poza systemem i korporacjami. I żyć jak 25 lat temu. Tylko kto tu wtedy zostanie ?

Pisałeś o zachodniej Europie, a nie o Indiach więc się troche opamietaj z lansowaniem propagandy. Z Indiami na razie nawet nie graniczymi.

Jedyna z nimi analogia, że jesteśmy pariasami Europy zachodniej. Mam guzik po dobrobycie Niemieckim. Nawet Czechy wyprzedzają Polske w statystykach dobrobytu.

Najlepszą oceną nszego dobrobytu jest ilość pchających się do nas imigrantów :)

Reszta tej twojej "analizy" o wiekach pokoju z Niemcami jest równie trafiona jak dywagacje o dobrobycie przez porównanie z Indiami. Typowo POwska propaganda sukcecu :)

Można powiedzieć, że mamy doskonale, bo na takim Marsie to ludzie nie mają nawet czym oddychać, a my mamy :)

Cała wiedza o konfliktach zbrojnych z wikipedii ? Dlatego nie zrozumiałeś o czym rozmowa :)

Nie gadam z tymi co wszystko wiedzą najlepiej, to bezcelowe.

Nie ma co podziwiać

Jest.

Chociaż teraz raczej mniej.

My w Polsce też pewnie możemy być poza systemem i korporacjami.

Owszem ale dotyczy to mniejszości pracujących i zarabiających.

To prosty mechanizm od tysiącleci, większość tak czy inaczej jest zależna od mniejszości.

Póki co nikt tego nigdy nie zmienił i raczej nie zmieni bez względu na religię czy poglądy polityczne.

Oczywiście że nie. Mamy szczęście że jesteśmy tu gdzie jesteśmy, choć to nie nasza zasługa. Cieszmy się i nie zachowujmy się jak idioci.

My Polacy często zachowujemy się jak arabscy emigranci w Szwecji, Holandii czy Danii : oni też uwielbiają mówić jak nienawidzą systemu i zachodnich wartości , finansjery, korporacji, mentalności etc . Za to uwielbiają mercedesy, IPhone`y i dobre ciuchy. Wiem, bo nie raz z nimi rozmawiałem . Nie rozumieją , że jedno jest w komplecie z drugim.

My w Polsce też pewnie możemy być poza systemem i korporacjami. I żyć jak 25 lat temu. Tylko kto tu wtedy zostanie ?

To jest akurat nasza zasługa, że jesteśmy tu gdzie jesteśmy i ze w ogóle jesteśmy. Gdyby wikipedia o tym nie wspomniała, jednoczące sie Niemcy robiły wszystko zebyśmy nie byli tu gdzie jesteśmy. To samo robiła Rosja od kiedy wzrosła w siłe i juz łatwe podboje na wschodzie przestały wystarczać.

To ty nie rozumiesz ludzi z zachodu. Siedzisz nadal mentalnie w naszym wschodnim grajdole.. Akurat oni na zachodzie znali te mercedesy i dobre ciuchy także 40 lat temu. Zanim korporacje rozpanoszyły sie w Europie i zaczeły swobodnie przerzucać kapiał pozbawiajac Europę przemysłu.Ty nie wiesz tego co wiedzą Europejczycy, którzy znają taki styl zycia z doświadczenia swojego, swoich rodziców i dziadków. Oni mają porównanie, w przeciwieństwie do ciebie.

Nie gadam z tymi co wszystko wiedzą najlepiej, to bezcelowe.

To słabo z tobą :)

Ja nie gadam tylko z głupimi, więc lepiej na tym wychodzę :)

Ratujmy, ratujmy...

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

No to zmasakrował. Merytorycznie. Już nie zasnę. On żył w PRL, a poseł piotrowicz to nawet był z PZPR i oskarżał w stanie wojennym opozycjonistów i nasz niepokorny dziennikarz wszystko wie bo mu ten poseł wszystko powiedział, a sędzia kryże to nawet mu jeszcze opowiedział jak to fajnie było skazywać.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Taki typ. Jest niezły tylko w krytyce. Ale żeby choć w owej krytyce był stały. On krytykowanych zmienia zawsze w zależności od sytuacji. Pamiętam jak ładnie krytykował PiS w 2006/7, potem ucichł zupełnie i od jakiś 2 lat zabrał się za PO/PSL. Ale tak jak w 2008 na żądne frukta się nie załapał, choć się bardzo starał, tak i teraz się nie załapie. Nie załapie, bo najpóźniej za 2 lata zmieni front po raz kolejny, jak to chorągiewka.

większość tak czy inaczej jest zależna od mniejszości.

Póki co nikt tego nigdy nie zmienił i raczej nie zmieni bez względu na religię czy poglądy polityczne.

Lubię to

A PIS-d zmienił. Teraz większość sejmowa teroryzuje mniejszość.

Teraz większość sejmowa teroryzuje mniejszość.

Nic z tych rzeczy, bo ja zwykle niewiele zrozumiałeś.

Nic się pod tym względem nie zmieniło.

Sądząc po wpisach to już chyba po...........świentach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A jak widać nie jestem w krytyce PO osamotniony w szeregach byłego elektoratu.

Ukryta Zawartość

[...] jak widać nie jestem w krytyce PO osamotniony w szeregach byłego elektoratu.

To akurat od dawna wiadomo. Nie bez powodu większość elektoratu zlała platformę zostawszy w domu. Bo pamiętać należy, że na pisdy głosowało mniej więcej tylu, co zwykle.

Inną sprawą jest, że ci sami ludzie (tzn. rozczarowani platformą, ale nie propisuarowscy) jeszcze bardziej się wkurzyli wygraną pisdractwa, bo sobie uświadomili realne skutki tejże.

Dziwi mnie tylko jedno: dlaczego nisko oceniając i platformę, i pisuar, nie próbowali ze stosownym wyprzedzeniem zmontować jakiejś realnej alternatywy ponad- czy bezpartyjnej. Czasu było sporo, bo gnicie platformy dało się zauważyć zaraz po ich drugich wygranych wyborach. Kanapa "nowoczesna" to IMO wypadek przy pracy, a głosujących na durnia korwina czy pawełka o mózgu zrytym wódą i dragami w ogóle nie biorę pod uwagę jako realny margines.

Co się, do q. nędzy, stało, że dobra połowa społeczeństwa tak zaspała ???

Co się, do q. nędzy, stało, że dobra połowa społeczeństwa tak zaspała ???

Każdy z nich jak widać zarobiony,ustawiony,dookoła wszystko poukładane,to po co mieli jeszcze za nimi głosować.Stali się zbędni.

Guma w procy jest tylko potrzebna do wyrzucenia pocisku,potem już nie....pocisk leci sam.

A z tym Swetru Tuska to nie wiem o co chodzi,wszędzie go pełno,nawet w mojej lodówce.

dlaczego nisko oceniając i platformę, i pisuar, nie próbowali ze stosownym wyprzedzeniem zmontować jakiejś realnej alternatywy ponad- czy bezpartyjnej.

Kto i kogo?

Zmontowali siebie nawzajem. Kukiza do przejęcia głosów opozycji i Nowoczesną dla rozbitków z Platformy O.

Społeczeństwo znowu nie dorosło do demokracji i wygrało PIS. Jaka szkoda.

Jak nie dorosło? Naczelnik to najwyższa forma demokracji.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Nie ma kogo i kim straszyć, GW i TVN oklapły interesy

z19398488Q%2CGuy-Verhofstadt.jpg?itok=5Bo9RYb9

Przyznać się szczerze, bez bicia i nie kombinować. Czy komuś mówią coś następujące nazwiska? Guy Verhofstadt, Jean Asselborn i Ludwik Turko? Pytanie wygląda na retoryczne, prawda? A, że po Świętach wszyscy rozleniwieni to i nikomu się nie będzie chciało sprawdzać w Google, co za jedni. Nazwiska kompletnie anonimowe, ale zagadka bardzo prosta, bo jednym kluczem się otwiera. Guy Verhofstadt to belgijski liberał, obecnie osiadły w Brukseli. Dla porządku dodam, że należy do porozumienia liberałów i demokratów, w skrócie ALDE, to taka kanapowa frakcja w europejskim parlamencie, jednak proszę mnie nie pytać czym się zajmują, podobną wiedzą obciążał się nie będę. Jean Asselborn jest ministrem spraw zagranicznych Luksemburga, kraju, w którym zamieszkuje pół miliona obywateli, taki trochę mniejszy Poznań. Ostatni na liście, Ludwik Turko, urodził się ZSRR, dwukrotnie był posłem z list Unii Demokratycznej i pełnił funkcję sędziego Trybunału Konstytucyjnego. Tyle chyba wystarczy, biografie maksymalnie skrócone, ale i tak należą mi się podziękowania, bo portal kontrowersje.net z pewnością jest w tej chwili jedynym miejscem w całym Internecie, gdzie można znaleźć informacje na temat tych trzech panów jednocześnie. Stały i uważny Czytelnik zapewne się domyslił, jakie cechy wspólne łączą wymienionych polityków, zwłaszcza, że o ministrze Luksemburga trąbiła sama TW „Stokrotka”. Tak, to anonimowe gremium zabrało głos krytyczny w jednej sprawie, mianowicie faszyzmu i putinizmu, który nastał za czasów rządów PiS w Polsce. Chciałbym ironizować i to w każdym aspekcie, jednak wszystko odbyło się na poważnie. Gazeta Wyborcza od tygodnia budowała napięcie wrzucając po kolei zagranicznych krytyków Kaczyńskiego i krajowy autorytet opozycyjny.

Usłyszeliśmy te same frazesy i schematy. Jeden pajac, ten z Luksemburga, bredzi, że w Polsce żyje się, jak w ZSRR, a że pajac nigdy się o te realia nie otarł, to skąd może wiedzieć, że gdyby rzeczywiście się tak żyło, to on już by dawno nie żył. Belgijski lewak, który jak III Rzesza chce mordować nienarodzone dzieci i dobijać staruszków, poleciał „nazizmem”, żeby się zbłaźnić nieco bardziej oryginalnie, niż jego luksemburski kolega. Belg ze swoimi poglądami o „nazim” się otarł i obszerne fragmenty wprowadził w swoim kraju w życie, ale jak to lewak ma podstawowe problemy z percepcją i wiedzą. Co Belg nazywa „nazizmem” jest demokracją, z kolei jego definicja liberalizmu idealnie opisuje „nazizm”. Ludwik Turko okazał się być najbardziej twórczy. Podarował sobie grube armaty i wystrzelił flarę. Jako wybitny opozycjonista w geście protestu odmówił odebrania orderu od Prezydenta Andrzeja Dudy. Argumentacja świeżo wykreowanej „legendy opozycji” już taka wzniosła nie była. W prostackich słowach profesor podsumował swoją decyzję: „to tak, jakby odebrać medal za odwagę od tchórza”. Dalej poszły wyświechtane zdania o zamachu na demokrację, czy tez Trybunał albo jedno i drugie. Klucz do zagadki odnaleziony, wszystkie drzwi do tajemnicy „wybitnych” polityków i autorytetów otwarte. Pozostaje zadać autorowi fundamentalne pytanie. Człowieku, porąbało cię, co ty wypisujesz w ostatni dzień Świąt, łeb boli, jutro do roboty, a ten jakichś oryginałów z ostatniej półki wygrzebał.

Ano właśnie! Dokładnie z tego powodu sięgnąłem po taki temat, ponieważ mamy prawdziwy przełom. Do wywoływania kompleksów i histerii w kraju nad Wisłą, polskojęzyczne ośrodki propagandowe sięgają po głębokie rezerwy na poziomie V ligi. Co więcej, te wszystkie bzdety i żale w większości zostały wypowiedziane na niszowych forach, takich jak osobista strona na „fejsie” Belga, czy wywiad na stronce internetowej „Racjonalista”. Gdzie te czasy, kiedy cytowano złote myśli laureatów nagrody nobla, byłych prezydentów światowych potęg i miejscowych, co najmniej, Geremków? Zastanawia mnie, co jest przyczyną takiej biedy, bo przecież na te popłuczyny to i najbardziej prowincjonalny, zakompleksiony zwolennik internacjonalizmu europejskiego się nie nabierze? Czy chodzi o to, że nie ma chętnych do gadania głupot o polskim „faszyzmie”, czy może o to, że w GW i TVN kompletnie siadło morale i nikomu się nie chce wysilać? Jest jeszcze trzecia możliwość. Polacy zwyczajnie olewają bełkot V ligowych politykierów lewackich i odgrzewanych bohaterów opozycji. Stawiam, że… zachodzą wszystkie trzy okoliczności naraz i takiej okazji nie mogłem przepuścić, musiałem napisać felieton o impotencji wrogów Polski, demokratycznej Polski.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest najwyższa i jedyna forma demokracji - absolut dziczy pseudoliberalnej.

[Prezes TK]

A teraz sobie wstaw kolejno: Pierwszego Prezesa SN oraz Prezesa NSA.

W przypadku USA Chief Justice of the United States. Ojej, w Niemczech TK też

ma Prezesa. No kurcze, musisz tam pojechać i ich naprostować oni błądzą.

Najlepiej aby TK nie miał Prezesa. Może mieć naczelnika. No ale naczenik

może zastąpić cały TK. A czemu nie SN i NSA?

bełkot

Czyli profesor Turko to debil urodzony w ZSRR ale p.o. prezydenta przyznaje mu jakieś odznaczenie.

Dość wyrafinowana to logika. Ale czemu p.o. prezydenta przyznaje odznaczenia urodzonym w ZSRR?

Czy to jest jakieś niedopatrzenie? Spisek? Prowokacja złogów peowskich? Ja bym tej sprawy tak nie zostawił.

Za tym musi się kryć jakieś drugie a nawet trzecie dno.

Co do tych cudzoziemców to pozabijać ich trzeba. A co!

Ta banda kretynów w typie tych trzech i dodałbym do nich Schulza, dalej sądzi,że Polacy to idioci,może nie wszyscy a większość.

No popatrz. Bo on głupi jest i nie ma matury czy coś i nasz minister dyplomacji od razu pokazał mu gdzie raki zimują. A list od komisarza Timmermansa z 23 grudnia to minister ciągle analizuje. Ja myślę, że w MSZ ktoś może umrzeć z przepracowania nad analizą jednej kartki A4.

A może Timmermans specjalnie taki list napisał i teraz dokona się ludobójstwo w Polsce bo wszyscy będziemy masowo ten list analizować i padniemy jak muchy?

Ludwik Turko, urodził się ZSRR, dwukrotnie był posłem z list Unii Demokratycznej i pełnił funkcję sędziego Trybunału Konstytucyjnego. Tyle chyba wystarczy, biografie maksymalnie skrócone [...]

Tak swoją drogą jedno zdanie a jakie ciekawe. Pan zryty (autor) czepił się miejsca narodzi Pana Profesora. Niezorientowanym śpieszę wyjaśnić, że Pan Profesor urodził się 1944 r. Po pierwsze nie trzeba skończyć studiów historycznych by wiedzieć, że w ZSRR znalazło się wówczas wielu polaków i to z powodów całkowicie od siebie niezależnych Po drugie Pan Profesor urodził się w Kazachstanie. Trudno wyciągać wnioski z miejsca narodzin, bo o ile wiem nie jest to zależne od rodzonego. Śmiem twierdzić, że w tym przypadku to było również średnio zależne od Matki Pana Profesora. Na tej zasadzie Richard Czarnecki urodził się chyba w Londynie, a Bronisław Komorowski w Obornikach Śląskich. Nie wiem co miałoby z tego wynikać. Czy to oznacza, że odtąd pisząc o kimś mamy podawać miejsce narodzin? Coś a'la Zbyszko z Bogdańca?

Po drugie Pan Profesor nie był członkiem TK ale Trybunału Stanu bo jest fizykiem. To oznacza, że jego wiedza jest weryfikowalna. Zupełnie inaczej niż w przypadku p.o. prezydenta, który legitymizuje się stopniem naukowym ale jego zdobycie jest według mnie dowodem na istnienie jakiejś spółdzielni/układu na UJ.

Język prezentowany we wpisie T.Rexa jest wierną kserokopią tego, jakim się posługiwali komuniści zaraz po 1945. Ten sam styl, te same zwroty frazeologiczne, ten sam sposób dezawuowania drugiej strony.

Nazwisko autora zacytowanego tekstu (wystarczy zajrzeć pod podany link mówi samo za siebie): to znany psychopata i patologiczny Internetowy hejter mający ksywę Matka Kurka.

A może Timmermans specjalnie taki list napisał i teraz dokona się ludobójstwo w Polsce bo wszyscy będziemy masowo ten list analizować i padniemy jak muchy?

Może poczytaj innych dla odmiany?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz do wyboru dla luzu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja czytam oficjalne oświadczenie rzecznika MSZ. Zbiór anegdot i dowcipów.

Podpora intelektualna PIS-du wreszcie przejrzała na oczy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.