Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  200 członków

Roon Labs Klub
IGNORED

Klub użytkowników aplikacji Roon Labs

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, imbryk82 napisał:

niepubliczne i zmienne

Zmienne to nie problem, gorzej jak niepubliczne.

No ale co szkodzi ci sprawdzić.

Otwórz port na routerze dla ARC i szybko wszystkiego się dowiesz.😀

3 minuty temu, ramone napisał:

Tailscale/vpn

Kolega sprawdzał. 

Roon core na Qnapie i Tailscale. ARC uruchomił..

Ja tego nie robiłem, ale nie mam podstaw by mu nie wierzyć.

Zainstalowałem aplikacje vpn na komputerze i telefonie, uruchomiłem na obu urządzeniach, włączyłem roon, włączyłem arc i się nie łączy. Pewnie trzeba coś jeszcze w ustawieniach podziałać. Niestety nie wiem jakich, nie wiem co. Przydałby się jakiś tutorial.

Wyzerowałeś przekierowanie portu w ustawieniach ARC ?

https://help.roonlabs.com/portal/en/kb/articles/tailscale-setup-instructions-windows-roonserver
No ba bank nie.

Dopiero po fakcie zobaczyłem, że tam jest jakaś instrukcja. Spróbuję jeszcze raz to ogarnąć, ale na razie ogarniam gładź na ścianie hehe. Ciekaw jestem co będzie prostsze :)

Wysłane z mojego CPH2581 przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...

mam problem z zgraniem biblioteki w Roonie na własny dysk.
wyskakuje mi coś takiego jak na obrazku, co trzeba zrobić aby mógł zapisać (miejsce przechowywania) w moim kompie?

Roon.png

16 godzin temu, zn21 napisał:

mam problem z zgraniem biblioteki w Roonie na własny dysk.
wyskakuje mi coś takiego jak na obrazku, co trzeba zrobić aby mógł zapisać (miejsce przechowywania) w moim kompie?

Roon.png

Spróbuj wziąć całą sieżke w "podwójny" cudzysłów.
Masz spacje w nazwie udziału sieciowego. Lepiej unikac spacji we wszelkich scieżkach na komuterach.

tak włączony ( u mnie nazywa się to: Serwer SMB 1.0/CIFS)

i tylko to mam odhaczone ale próbowałem wszystkie kombinacje bez powodzenia

pojawia się komunikat, że nie znaleziono hosta

albo pojawia się komunikat: brak autoryzacji

• 4 tygodnie później...
3 godziny temu, chcheckitout napisał:

A co myślicie o czymś takim ? Roon core lub jakiś inny system. Bez streamera, bo dla mnie to nie ma sensu. 

Można dostać podobny komputer dużo taniej. Ja mam używany przemysłowy i5 za 500 zł. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, payong napisał:

Zdradź gdzie kupiłeś, proszę.

Na allegro się pojawiają. Na OLX też. 

Tutaj jest nowy:

https://www.aliexpress.com/item/1005004127565184.html

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jaki procek minimum musi być do roona? Chciałbym coś kupić, najlepiej bezgłośny i niedrogi :)

Wykorzystanie:

1) Windows z roon

2) Jako źródło do słuchania YouTube (obraz z kompa na tv, komp podłączony po USB do dac). Ta opcja chyba powinna być lepsza niż obecne rozwiązanie dla YT, czyli tv optykiem do dac (nie mylę się?)

Wysłane z 1+

Na allegro się pojawiają. Na OLX też. 
Tutaj jest nowy:
https://www.aliexpress.com/item/1005004127565184.html
Można do niego wrzucić dodatkowy dysk np 2T?

Wysłane z 1+

24 minuty temu, payong napisał:

Dzięki, czyli po prostu polować 🙂

https://www.aliexpress.com/item/1005006837677851.html

20 godzin temu, imbryk82 napisał:

Jaki procek minimum musi być do roona? Chciałbym coś kupić, najlepiej bezgłośny i niedrogi 🙂

Wykorzystanie:

1) Windows z roon

2) Jako źródło do słuchania YouTube (obraz z kompa na tv, komp podłączony po USB do dac). Ta opcja chyba powinna być lepsza niż obecne rozwiązanie dla YT, czyli tv optykiem do dac (nie mylę się?)

Wysłane z 1+

Wysłane z 1+

i3 minimum ale masz na stronie Roon minimalne wymagania co do systemu. Zależy ile też plików do zindeksowania.

A trochę z innej beczki. Co myślicie jaki system postawić na takim terminalu ? Chciałbym ten komputer wykorzystywać też do obsługi chmury i podstawowych spraw związanych z PC. Coś innego niż windows. Generalnie mac mini mi też chodzi po głowie. 

• 3 tygodnie później...
One kosztował miesiąc temu 499$.
Europejska dystrybucja i cena w górę,choć transport z USA też pewnie byłby nie tanii. 

Ale tak nie ma nic za co warto byłoby tyle płacić. Roon Nucleus tp standardowa platforma Intel NUC w pasywnej obudowie, tam nie ma żadnych tuningów, niczego dedykowanego pod audio - tylko sama obudowa. Za te samą kasę w obudowie pasywnej z Cirrus7 złożysz sporo mocniejszą konfiguracje a tez będzie wyglądać super.
i3 minimum ale masz na stronie Roon minimalne wymagania co do systemu. Zależy ile też plików do zindeksowania.
A trochę z innej beczki. Co myślicie jaki system postawić na takim terminalu ? Chciałbym ten komputer wykorzystywać też do obsługi chmury i podstawowych spraw związanych z PC. Coś innego niż windows. Generalnie mac mini mi też chodzi po głowie. 

Proc jest potrzebny do upsamplingu do DSD, przy słaby, procku poniżej i7 może Ci się przycinać muzyka lub skakanie po ścieżkach będzie mocno spowolnione.
Jaki procek minimum musi być do roona? Chciałbym coś kupić, najlepiej bezgłośny i niedrogi :)

Wykorzystanie:

1) Windows z roon

Wysłane z 1+

Wysłane z 1+

Roon musi mieć fizycznie dwa dyski jeżeli chcesz w nim trzymać własne zgrane pliki, nie da się ich wgrać na dysk systemowy. Znaczy wgrać się da ale wyparują z niego po zrestartowaniu serwera O słuchaniu YT z Roon zapomnij - tylko pliki Todal i Qobuz są obsługiwane.
W dniu 6.04.2025 o 22:35, barni napisał:

Proc jest potrzebny do upsamplingu do DSD, przy słaby, procku poniżej i7 może Ci się przycinać muzyka lub skakanie po ścieżkach będzie mocno spowolnione.

Mam NAS Synology DS720+ z procesorem Intel Celeron J4125 i 6GB RAM. Podczas konwersji FLAC do DSD 512 obciążenie procesora wynosi 50%. Muzyka nie przycina się i żadnego spowolnienia nie zaobserwowałem.

Roon musi mieć fizycznie dwa dyski jeżeli chcesz w nim trzymać własne zgrane pliki, nie da się ich wgrać na dysk systemowy.

Zmyslasz

Ja mam najzwyklejszy Notebook Asusa z jednym dyskiem SSD i leci na nim Roon, a pliki sa loklnie zgrane (czyli na dysk systemowy), bo nie uzywam zadnych serwisow poza Apple Music, ktorych Roon nie odtwarza.
W dniu 6.04.2025 o 22:35, barni napisał:

Roon musi mieć fizycznie dwa dyski jeżeli chcesz w nim trzymać własne zgrane pliki, nie da się ich wgrać na dysk systemowy. Znaczy wgrać się da ale wyparują z niego po zrestartowaniu serwera

moim zdaniem dotyczy to tylko ROCK czyli OS przygotowanego przez Roon. Jeśli Roon jest instalowany na własnym systemie, nieważne czy windows czy linux to niema to znaczenia.

W dniu 8.04.2025 o 10:53, marek.pap napisał:

Mam NAS Synology DS720+ z procesorem Intel Celeron J4125 i 6GB RAM. Podczas konwersji FLAC do DSD 512 obciążenie procesora wynosi 50%. Muzyka nie przycina się i żadnego spowolnienia nie zaobserwowałem.

nie jestem pewny jak to jest do końca przy bardzo dużych bibliotekach ale może to też mieć znaczenie, chodzi o szybkość obsługi bazy. Na pewno ważne jest czy Ronn obrabia dźwięk i w jakiś sposób, czym więcej jest włączone tym więcej mocy trzeba, no i dodałbym do tego obługę wielu stref, czym więcej tym również więcej mocy jest potrzebne.

Też zaczynałem z roon zainstalowanym na NAS synology, również z prockiem J4125 i 6GB i wszystko działało płynnie, baza miała ok. 2tyś. CD ale nie używałem żadnych zaawansowanych przetwarzań ani wielu stref.

Edytowane przez RadeX

Na forum Roon wszystko jest opisane, jak potrzebna jest konfiguracja do jakich zastosowań. i7 nie jest potrzebny bo i5 ogarnia temat z nadwyźką. Nie trzeba w Nuc instalować dysku na bibliotekę bo można podpiąć zewnętrzny sdd
po USB, na dysku z RoonRock moze być tylko syste,

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.