Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  200 członków

Roon Labs Klub
IGNORED

Klub użytkowników aplikacji Roon Labs

Rekomendowane odpowiedzi

W instrukcji pisze,że po i2s to działa ale jak jest po usb.

Sam chciałbym się tego dowiedzieć.

Daj znać jak sprawdzisz.

Edytowane przez NRK
Sprawdź ustawienia strefy (zaawansowane).
Pontus odtwarza natywnie?

Pontus odtwarza natywnie.
A8 w ustawieniach strefy ma możliwość jedynie przestawienia regulacji głośności. Dziwna sprawa.
Muszę sprawdzić via USB, ale NUC mam daleko od A8.

Wysłane z Commodore 64

----------------

Podłączyłem do NUC przez USB i wszystko jest ok. Hiresy, DSD wszystko śmiga, ale zamysł był inny (via LAN).

Wysłane z Commodore 64

cce3ee974edc2357c61519b9ea00f34b.jpg

Wysłane z Commodore 64

----------------

5 minut temu, mirfak napisał:

Podłączyłem do NUC przez USB

Do Pontusa też po USB z Eversolo?

5 minut temu, mirfak napisał:

zamysł był inny (via LAN).

Musisz czekać na certyfikat Roon dla eversolo.

Nie, Pontus jest podłączony do NUCa via USB.
Podłączyłem A8 przez Squeeze. Od biedy da radę, ale czekam na certyfikat.

Wysłane z Commodore 64

----------------

Udało się komuś spiąc pilota Logitecha z Roon (poprzez np. plugin Deep Harmony) aby pilot serii Elite obsługiwał zmianę i przewijanie ścieżek w Rooon ? Chyba, że można to zrobić bez w/w pluginu dodając jakieś dedykowane urządzenie do bazy Lohitecha ?

W dniu 2.04.2024 o 00:35, barni napisał:

Udało się komuś spiąc pilota Logitecha z Roon (poprzez np. plugin Deep Harmony) aby pilot serii Elite obsługiwał zmianę i przewijanie ścieżek w Rooon ? Chyba, że można to zrobić bez w/w pluginu dodając jakieś dedykowane urządzenie do bazy Lohitecha ?

Cześć ja do Roona używam oprogramowania RoPieee. Tam bez problemu wykrywa pilot OSMC. Kupiłem pilot + dongle na USB. Po włożeniu USB Dongpe Roon serwer wykrył pilota w sekundę. Wszystko działa jak trzeba. Pozdrawiam 

Przedłuż abonament ROON za darmo. Wiadomość na priv.

Witam. Mam Tidal z Plusa, który dziś zmienił się na Individual z hiresami etc. 

Niestety w Roon nic się nie zmieniło, wszystkie pliki idą jako 16/44. W zakładce "serwisy" na Tidal jakość strumieniowania mam trzy opcje : wysoki, niskie 320, niskie 96, ustawione oczywiście na wysoki. Wersja Roona 2.0 1392.

Roon postawiony na laptopie z win11, endpoint mailna z Ropieee, dac Octo Research DAC8 Stereo. 

Gdy do strumieniowania do maliny użyję Bubble UPNP, hiresy z Tidala idą bez zająknięcia. Więc wygląda to na jakiś problem z Roon'em. 

Czy ktoś spotkał się z takim problemem ?

4 minuty temu, artekk napisał:

Czy ktoś spotkał się z takim problemem ?

Spróbuj się przelogować. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Niestety, ani przelogowanie w Roon, ani w Tidal nie pomogło. Mało tego, założyłem nowe trialowe konto na Tidalu, które podpiąłem do Roona i jest tak samo.

Czy masz najnowszą wersję Roon server, bridge i remote? Możesz to sprawdzić w Roon - ustawienia/o nas. 

Jaką wersję RoPieee posiadasz? 

Czy nie zmieniłeś ustawień w konfiguracji Roon bridge w Roon? Tamte ustawienia mają duży wpływ na parametry odtwarzanych plików. Roon/ustawienia/audio/ustawienia/konfiguracja urządzenia. 

3 godziny temu, Bruno napisał:

Czy masz najnowszą wersję Roon server, bridge i remote? Możesz to sprawdzić w Roon - ustawienia/o nas. 

Jaką wersję RoPieee posiadasz? 

Czy nie zmieniłeś ustawień w konfiguracji Roon bridge w Roon? Tamte ustawienia mają duży wpływ na parametry odtwarzanych plików. Roon/ustawienia/audio/ustawienia/konfiguracja urządzenia. 

Wszystkie wersje najnowsze. W ustawieniach nic nie było zmieniane. Jak pisałem wyżej przy streamowaniu z Bubble Upnp do Ropieee nie ma problemu, hiresy idą normalnie. Podobnie pliki lokalne dsd, czy 24/192 z biblioteki Roon odtwarza prawidłowo. 

Jak widać na screenie plik z Tidala Roon widzi jako 96kHz, a w ścieżce sygnału pojawia się 44kHz i tak samo jest na DACu.

roon1.jpg

roon2.jpg

Dziwna sprawa, 

U mnie tidal działa prawidłowo. Może warto napisać na forum roon albo napisz może do supportu. Bardzo sprawnie działają. Ew. Może sprawdź inne serwisy stremingowe qobuz, o ile masz dostęp. Czy tam też coś nie działa. Czy masz najnowszą wersję RoPieee? Kiedy robiłeś update?

Podeślij jeszcze screeny z RoPiee Audio i services, czy tam nie zmieniałeś ustawień? Raspberry Pi masz z nakładką audio czy używasz daca podłączone po USB? 

Wewnątrz daca Octo DAC8  można zamontować malinę i robi się z niego streamer. Oczywiście połączenie po usb. Bez żadnych hatów etc. 

Sęk w tym, że ja absolutnie nie zmieniałem żadnych ustawień. W Ropieee, ani w ROON.

ropiee_audio.jpg

ropiee_services.jpg

3 godziny temu, RCD napisał:

Sprzedam licencję lifetime roon, za 2,7k pln

A można na raty ? 😉 np. 30 x 0% 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, Piopio napisał:

A można na raty ? 😉 np. 30 x 0% 😉 

Już raz sprzedałem na raty bardzo drogi DAC, więcej tego nie powtórzę 

Edytowane przez RCD
16 minut temu, RCD napisał:

Już raz sprzedałem na raty bardzo drogi DAC, więcej tego nie powtórzę 

Taki żarcik 😉 

W dniu 10.04.2024 o 23:53, artekk napisał:

Witam. Mam Tidal z Plusa, który dziś zmienił się na Individual z hiresami etc. 

Niestety w Roon nic się nie zmieniło, wszystkie pliki idą jako 16/44. W zakładce "serwisy" na Tidal jakość strumieniowania mam trzy opcje : wysoki, niskie 320, niskie 96, ustawione oczywiście na wysoki. Wersja Roona 2.0 1392.

Najwyraźniej brakuje Ci czwartej opcji: "Maks" (zrzut z Roon: Ustawienia: Serwisy: Tidal)

image.png.8c21aaa3d5e317b4b12f6049612480ac.png

44 minuty temu, mojave napisał:

Najwyraźniej brakuje Ci czwartej opcji: "Maks" (zrzut z Roon: Ustawienia: Serwisy: Tidal)

image.png.8c21aaa3d5e317b4b12f6049612480ac.png

Zgadza się, już doszedłem do tego, bo kolega sprawdził u siebie. Bardzo dziwne, bo aplikacji desktopowej jest Max. 

54 minuty temu, artekk napisał:

Dlaczego czekać skoro u mnie i pewnie u innych działa. Miałem hires od zawsze i nic się u mnie nie zmieniło od 1.04. Być może u Ciebie trzeba wyczyścić cache, lub nawet wykasować aplikację i na nowo zainstalować, żeby Roon zauważył zmianę w Tidalu.

Ale ja nie miałem Hires, bo miałem z Plusa Tidala za free, ale to Tidal HiFi, czyli 44/16,  a nie Max, czy Master, pisałem o tym w pierwszym poście. Problem dotyczy osób, którym Tidal 10.04 zmienił plan z HIFI na Indyvidual, w którym dorzucił  Hiresy. Coś się gryzie z Roonem od tej pory. Piszą o tym ludzie z całego świata.  

Kiedyś miałem Tidala Master i działał z Roonem perfekcyjnie. Zresztą jestem z nimi od 2012r, gdy jeszcze był Wimp. Potem wziąłem telefon w Plusie, w którym Tidal był gratis, a abo zmienił się automatycznie na HIFI. 

Edytowane przez artekk
2 godziny temu, artekk napisał:

Ale ja nie miałem Hires, bo miałem z Plusa Tidala za free, ale to Tidal HiFi, czyli 44/16,  a nie Max, czy Master, pisałem o tym w pierwszym poście. Problem dotyczy osób, którym Tidal 10.04 zmienił plan z HIFI na Indyvidual, w którym dorzucił  Hiresy. Coś się gryzie z Roonem od tej pory. Piszą o tym ludzie z całego świata.  

Kiedyś miałem Tidala Master i działał z Roonem perfekcyjnie. Zresztą jestem z nimi od 2012r, gdy jeszcze był Wimp. Potem wziąłem telefon w Plusie, w którym Tidal był gratis, a abo zmienił się automatycznie na HIFI. 

Z tego co piszesz, to problem jest raczej po stronie Tidala, który zostawił dotychczasowym abonentom planu HiFi jakieś znaczniki o rodzaju subskrybcji.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.