Skocz do zawartości
IGNORED

Hiendowy sprzet do sluchania plikow - transport i DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego tak samo jak sly jestem zwolennikiem trzymania dysków z daleka od odtwarzacza.

Ok jestem za :)

I wódki w lodówce... :-))

Nie widzę tego inaczej

Wiesz doskonale, że miałem N10 i bezpośrednio go porównywałem do odtwarzacza korzystającego z zewnętrznego NAS.

Pierwsze slysze , ale chetnie sie dowiaduje o doswiadczeniach kolegow. Nie wiem , skad ta agresja. Jak widac z przebiegu dyskusji nie wszyscy sa tak pewni jak Ty, ze tranasmisja do SSD nie ma zadnego wplywu. Mi wlasnie chodzilo o doswiadczenia osob, ktore maja sprzet w domu , a nie teoretyzowanie.

Biore na powaznie Twoje opinie, bo jak piszesz pracujesz zawodowo w komputarach, wiec Twoja opinia ma podwojna wage, jestes specjalista.

Ja NASa nie mam i na razie nie zamierzam, ale biore pod uwage zmiane tego stanu w przyszlosci, kiedy streamery na RJ 45 sie upowszechnia i bedzie wiecej doswiadczen z nimi w srodowisku audio.

Od czasu jak doswiadczylem zmian w dzwieku po wpieciu innego kabla LAN miedzy sciana a serwerem czyli na odcinku 1,5m uwazam, ze nie ma co pisac o teorii, trzeba posluchac.

Konto w trakcie usuwania

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Jak widac z przebiegu dyskusji nie wszyscy sa tak pewni jak Ty, ze tranasmisja do SSD nie ma zadnego wplywu.

Oczywiście, Każdy ma prawo słyszeć to co chce. Byc może ja nie mam takiej wrażliwości żeby to empirycznie doświadczyć albo mój sprzęt jest za mało podatny na takie zmiany. Z technicznego punktu widzenia i z moich doświadczeń nie powinno to wpływać i wg mnie nie wpływa.

Nie wiem , skad ta agresja.

Żadna agresje, poczytaj najpierw siebie zanim innym zaczniesz zarzucać agresję czy chamstwo (a ostatnio robisz to nagminnie).

Zwroty typu poczytaj a potem wróć, czy nie masz to się nie wychylaj itp o wersal sie nie ocierają.

Nie wiesz co czytam, co słuchałem i czego doświadczyłem a trochę tego było. Nigdy zdania na tym forum nie napisałem o rzeczach, których nigdy nie dotknąłem.

Mogę się mylić w swoich "mundrościach" ale nigdy ich nie wygłaszam powołując się na gazetki, youtube czy znajomych znajomych.

A N10 nawet od Ciebie chciałem kupić (tylko miałeś srebrny) a trafił mi się z wymiany (czarny z Niemiec) o czym kilkukrotnie rozmawialiśmy na PW.

Od czasu jak doswiadczylem zmian w dzwieku po wpieciu innego kabla LAN miedzy sciana a serwerem czyli na odcinku 1,5m uwazam, ze nie ma co pisac o teorii, trzeba posluchac

Zwykłe kable lan najczęściej nie mają ekranu, ale zdarzają się też ekranowane. Jak się żongluje ekranowanymi to różnice są zrozumiałe. Tak jak patrzę to te kable lan do audio mają na ogół ekran, a moim zdaniem nie powinny.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mi wlasnie chodzilo o doswiadczenia osob, ktore maja sprzet w domu , a nie teoretyzowanie.

No i pudło bo porównywałem bezpośrednio i osobiście u siebie w domu a nie wyczytałem na Computer Audiophile.

I taki zwrot to też zarzucanie mi kłamstwa po tym jak wcześniej napisałem o swoich osobistych doświadczeniach.

Jeśli tak do tego podchodzisz, że każdego kto ma od Ciebie inne zdanie najpierw prowokujesz niewybrednymi zwrotami a potem zarzucasz agresję tot tez mnie dodaj do ignorowanych a ja juz tu głosu więcej nie zabiorę.

Kilka osób juz Tobie pisało - masz jakiś kłopot ze soba na punkcie przewrażliwienia.

Tak jak patrzę to te kable lan do audio mają na ogół ekran, a moim zdaniem nie powinny.

Ależ oczywiście, że nie powinny ale trzeba mieć minimum wiedzy a nie czytać audiofilskie gazetki.

Tu niema czary mary , ekran lan jest połączony z masa routera nasa i cały syf cyfry impulsowych zasilaczy idzie na serwer np s10 i poprzez usb idzie na daca wzmak etc odłącz ekrany od rj45

Acha. Czyli cały czas nie wiecie jak to powinno działać i co ma wpływ na dźwięk a co nie ma. Uczcie się dalej. Pozdrawiam.

PS.

Ostatnio słuchałem czegoś takiego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Raczej słabo to grało jak na Hi-End. Na mordę raczej bo nawet nie na twarz.

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Arek, nie wszyscy. Część jeszcze żyje w informatycznym matrixie.

Po kilkuletniej zabawie twierdzę, że pliki jeszcze nie grają ale są wygodne.

A cała ta zabawa z dyskami i kablami lan to pchanie pustych taczek.

Jeszcze...

biore pod uwage zmiane tego stanu w przyszlosci, kiedy streamery na RJ 45 sie upowszechnia i bedzie wiecej doswiadczen z nimi w srodowisku audio.

Ale wszystkie streamery są na RJ45...od zawsze... :-)

A N10 nawet od Ciebie chciałem kupić (tylko miałeś srebrny) a trafił mi się z wymiany (czarny z Niemiec) o czym kilkukrotnie rozmawialiśmy na PW.

Mamy Cię!!...piszesz, że wypowiadasz się tylko o sprzętach, które miałeś, ale N10 to ty nie miałeś. Miałeś S10, pierwszy model Aurendera, zresztą choć fajnie wyglądający to w mojej ocenie słabo grający i źle współpracujący z NAS-ami. N10 to najnowszy model i choć wygląda podobnie to jest zupełnie innym sprzętem z pełnym, liniowym zasilaniem i nastawieniem na współpracę z NAS-ami...Mamy Cię...płaci Pan karę... :-)..3 szybkie karniaki bez popitki... :-)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mamy Cię!!...piszesz, że wypowiadasz się tylko o sprzętach, które miałeś, ale N10 to ty nie miałeś. Miałeś S10, pierwszy model Aurendera, zresztą choć fajnie wyglądający to w mojej ocenie słabo grający i źle współpracujący z NAS-ami. N10 to najnowszy model i choć wygląda podobnie to jest zupełnie innym sprzętem z pełnym, liniowym zasilaniem i nastawieniem na współpracę z NAS-ami...Mamy Cię...płaci Pan karę... :-)..3 szybkie karniaki bez popitki... :-)

OŁ FAK :))))

Faktycznie... Gafa...

Wstyd mi i przyjmuje karniaka na klatę :(

Co nie zmienia mojego podejścia do tematu bo to o czym piszę dzieje się przed urządzeniem odtwarzającym.

Mogli poprawić współpracę z NAS ale na drodze obsługi a nie brzmienia :)

I tego będę się trzymał :D

Ale fakt, nie słuchałem ;)

Od czasu jak doswiadczylem zmian w dzwieku po wpieciu innego kabla LAN miedzy sciana a serwerem czyli na odcinku 1,5m uważam, ze nie ma co pisac o teorii, trzeba posluchac.

Mariusz !! proszę cie nie używaj terminu nie "patrz na teorie" ,bo bez tej twojej terori nie było by żadnego sprzętu .

Trzeba wpierw sprawdzić co i jak działa , a dopiero przeglądać kolorowe gazetki a nie na odwrót !!

No widzisz Maciek, jak w wielu sprawach w powywzszym poscie i w tej sprawie sie mylisz, wystarczylo zagladnac do zakladki o mnie. Ja mam W20 i nigdy N10 nie mialem, to nowy model, ktory w tym roku wszedl na rynek. Wystarczylo poczytac CA.

Stad moje zainteresowanbie doswiadczeniami kolegow.

Poczytac zawsze warto, szczegolnie fora spejalistyczne jak CA i nie ma nic niegrzecznego w zachecaniu, zebys poczytal i wrocil do dyskusji bo jak widac na powyzszym przykladzie mimo - ze jestes tak pewny siebie i zwracasz mi chetnie uwage, ze sie zle zachowuje- to Ty sie pomyliles, a nie ja.

W zwiazku z Twoja pomylka, nie wiem, jakiego modelu sluchales u siebie i do czego odnosza sie Twoje opinie - do W20 czy N10?

Jeśli tak do tego podchodzisz, że każdego kto ma od Ciebie inne zdanie najpierw prowokujesz niewybrednymi zwrotami a potem zarzucasz agresję tot tez mnie dodaj do ignorowanych a ja juz tu głosu więcej nie zabiorę.

Kilka osób juz Tobie pisało - masz jakiś kłopot ze soba na punkcie przewrażliwienia.

Ja Tobie pisze, ze cenie Twoje opinie jako specalisty od komputerow- o czym sie dopiero teraz dowiedzialem -, a Ty mnie ustawiasz w narozniku , oczywsicie masz do tego prawo, to nie o mnie zle swiadczy.

Mariusz !! proszę cie nie używaj terminu nie "patrz na teorie" ,bo bez tej twojej terori nie było by żadnego sprzętu .

Trzeba wpierw sprawdzić co i jak działa , a dopiero przeglądać kolorowe gazetki a nie na odwrót !!

Nie wiem coscie sie na mnie wszyscy uwzieli, nie przegladam najpierw gazetki audio, tylko zbieram informacje z wielu zrodel, im wiecej zrodel , tym blizej prawdy zazwyczaj.

NIe jestem elektronikiem wiec nie dyskutuje o teorii. Poza tym w audio elektronika liczy sie tak samo jako psychoakustyka i fizojlogia, na co malo kto zwraca w tych dywagacjach elektronicznych uwage.

Dlatego sprzety o najlepszych pomiarach wcale nie graja najlepiej dla duzej czesci audiofili.

Konto w trakcie usuwania

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

No widzisz Maciek, jak w wielu sprawach w powywzszym poscie i w tej sprawie sie mylisz, wystarczylo zagladnac do zakladki o mnie. Ja mam W20 i nigdy N10 nie mialem, to nowy model, ktory w tym roku wszedl na rynek.

Stad moje zainteresowanbie doswiadczeniami kolegow.

Poczytac zawsze warto, szczegolnie fora spejalistyczne jak CA i nie ma nic niegrzecznego w zachecaniu, zebys poczytal i wrocil do dyskusji bo jak widac na powyzszym przykladzie mimo - ze jestes tak pewny siebie i zwracasz mi chetnie uwage, ze sie zle zachowuje- to Ty sie pomyliles, a nie ja.

W zwiazku z Twoja pomylka, nie wiem, jakiego modelu sluchales u siebie i do czego odnosza sie Twoje opinie - do W20 czy N10?

Ja Tobie pisze, ze cenie Twoje opinie jako specalisty od komputerow- o czym sie dopiero teraz dowiedzialem -, a Ty mnie ustawiasz w narozniku , oczywsicie masz do tego prawo, to nie o mnie zle swiadczy.

Nie wiem coscie sie na mnie wszyscy uwzieli, nie przegladam najpierw gazetki audio, tylko zbieram informacje z wielu zrodel, im wiecej zrodel , tym blizej prawdy zazwyczaj.

NIe jestem elektronikiem wiec nie dyskutuje o teorii. Poza tym w audio elektronika liczy sie tak samo jako psychoakustyka i fizjlogia, na co malo kto zwraca w tych dywagacjach eletronicznych uwage.

Dlatego sprzety o najlepszych pomiarach wcale nie graja najlepiej dla duzej czesci audiofili.

Ustawienie sobie kogoś w narożniku to jedna z lepszych cech mistrza rękawic;))

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Grzesiu, moglbys mi zrobic przyjemnosc i napisac cos merytorycznego dla odmiany?:)

No staram się w innych wątkach ;)) zobacz sam

Tutaj chciałem Wam tylko poprawić humor:(((

Nie znam się na plikach ..wiem tylko , że te których słuchałem to ...;(((

Moja teza tym czasem brzmi tak;)

Jak dostajesz darmowe paliwo do traktora to kupujesz taki , który jeździ nawet na mazucie okrętowym....

Ty jesteś wyjątkiem i dlatego nie rozumiem ;))

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Przeczytaj dwa posty nad Twoim :)

Co nie zmienia głównego zagadnienia czyli Twojego pytania czy lepiej gra z wbudowanego dysku czy zewnętrznego.

Architektura odtwarzacza nie ma z tym nic wspólnego moim zdaniem i moim uchem.

Acha. Czyli cały czas nie wiecie jak to powinno działać i co ma wpływ na dźwięk a co nie ma. Uczcie się dalej. Pozdrawiam.

PS.

Ostatnio słuchałem czegoś takiego.

Ukryta Zawartość

Raczej słabo to grało jak na Hi-End. Na mordę raczej bo nawet nie na twarz.

O w mordę)

Masz chyba kompleks Ayona!!

Ukryta Zawartość

Klasycznym przykładem choćby Theta, która po wyłączeniu momentalnie przestawała dobrze grać a rozgrzewała się ze dwie godziny

W sumie prawda, jeśli mówimy o n.p. ProPrime II, zimny gra b. słabo po ok. godzinie zaczyna być dobrze....ale już GEN V który jest cały czas pod prądem, po odłączeniu od sieci potrzebuje kilkunastu godzin, a najlepiej kilku dni, żeby osiągnąć "pełną sprawność".

I tu dotykamy problemu odsłuchów, gdzie na chwilę wpina się jakieś urządzenie i wyrokuje czy dobre, czy złe.....to b. rzadko ma sens i jest miarodajne, bo każde urządzenie o którym chciałoby się mieć w miarę wiarygodną opinię, powinno się "zaaklimatyzować" w systemie i nie każde wpakowane w gotowy system ma tam właściwe warunki by pokazać się od najlepszej strony! Czasem trzeba się troszkę postarać i je stworzyć...

A i tak opinia taka dotyczy działania konkretnego urządzenia, w konkretnym systemie. Do tego w określonych warunkach akustycznych, na określonym materiale muzycznym i słuchana przez osobnika o "preferencjach brzmieniowych" które jak można zauważyć nawet w tym wątku bywają również wśród audiofilskiej braci bardzo odmienne;-)

Jak coś od początku gra kiepsko to później gra co najwyżej przeciętnie. Wyjątkiem jest tylko sytuacja kiedy urządzenie ma np. nowe części, które muszą odpowiednio się "wygrzać".

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

GEN V

No właśnie tego miałem na myśli... Jakiekolwiek wypięcie z sieci powoduje dramatyczną degradację dźwięku na dłuższy czas. To w praktyce uniemożliwia porównywanie na tym urządzeniu jakichkolwiek kabli.

To w praktyce uniemożliwia porównywanie na tym urządzeniu jakichkolwiek kabli.

sieciowych zapomniałeś dodać;-)

A i to bez przesady - kilkanaście sekund bez prundu nie zaszkodzi - w tak krótkim czasie nic się nie zmieni, chodzi o to, żeby "nie wystygła" część analogowa - bo ta się rozgrzewa dłużej niż nobliwa panna;-)

jak spali ci inny sprzęt lub komuś zrobi krzywdę to docenisz to co napisałem .

Mariusz, na litość Boską... co Ty wypisujesz?

Tak skomentowales moje pytanie o doswiadczenia z nowym sprzetem N10 w zakresie grania z NAS vs granie z HDD tego samego urzadzenia.

Jak sie okazuje Twoje oburzenie wynikalo z bledu , jaki sam popelniles.

Potem mnie atakowales, ze zadam kultury i braku agresji , choc radzac Ci przeczytanie CA przed pisaniem takich emocjonalnych wypowiedzi raczej dobrze Ci radzilem. Okazuje sie ,ze warto bylo poczytac , zeby bledu nie popelnic.

Nie zauwazylem zebys przyznal, ze przegiales, bo sie pomyliles.

Jak kiedykolwiek spali ci inny sprzęt lub komuś zrobi krzywdę to docenisz to co napisałem .

Mi przeciez nie chodzilo o bezpieczenstwo konstrukcji , tylko o to, ze dyskusja o teoretycznych rozwiazaniach elektronicznych nie wyjasnia roznic w dzwieku wielu urzadzen.

To chyba wyraznie wynikalo z mojego postu, czyz nie ?

Konto w trakcie usuwania

Tak skomentowales moje pytanie o doswiadczenia z nowym sprzetem N10 w zakresie grania z NAS vs granie z HDD tego samego urzadzenia.

Jak sie okazuje Twoje oburzenie wynikalo z bledu , jaki sam popelniles.

Potem mnie atakowales, ze zadam kultury i braku agresji , choc radzac Ci przeczytanie CA przed pisaniem takich emocjonalnych wypowiedzi raczej dobrze Ci radzilem. Okazuje sie ,ze warto bylo poczytac , zeby bledu nie popelnic.

Mi przeciez nie chodzilo o bezpieczenstwo konstrukcji , tylko o to, ze dyskusja o teoretycznych rozwiazaniach elektronicznych nie wyjasnia roznic w dzwieku wielu urzadzen.

To chyba wyraznie wynikalo z mojego postu, czyz nie ?

i tu się mylisz przecież "dźwięk" nie pochodzi z próżni tylko składowej pewnych elementów .

z gó...na batu nie ukręcisz :) i tu się liczą komponenty i rozwiązania

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mariusz, czytaj proszę co jest napisane wcześniej zanim napiszesz kolejną nieprawdę

Wstyd mi i przyjmuje karniaka na klatę :(

Co nie zmienia mojego podejścia do tematu bo to o czym piszę dzieje się przed urządzeniem odtwarzającym.

Mogli poprawić współpracę z NAS ale na drodze obsługi a nie brzmienia :)

Co nie zmienia głównego zagadnienia czyli Twojego pytania czy lepiej gra z wbudowanego dysku czy zewnętrznego.

Architektura odtwarzacza nie ma z tym nic wspólnego moim zdaniem i moim uchem.

Powtarzam jeszcze raz, nie ma dla mnie różnicy w brzmieniu w zależności gdzie jest umiejscowiony HDD z plikami. Czy w urządzeniu, czy w NASie w piwnicy czy w chmurze bo to nie dysk nadaje brzmienie odtwarzaczowi.

Ale jak chcesz w to wierzyć i nie szkoda ci czasu to eksperymentuj. Ja juz to przeszedłem.

I nie ma znaczenia w tym przypadku czy to jest S10, N10 czy W20 czy tez SBT.

tak skomentowales moje pytanie o doswiadczenia z nowym sprzetem N10 w zakresie grania z NAS vs granie z HDD tego samego urzadzenia

Jeszcze raz - nie ma w tym przypadku znaczenia jaki to odtwarzacz.

Dziękuję za uwagę.

Nie mam nic więcej do dodania bo się kompletnie nie rozumiemy i nic nie wskazuje abyś miał w ogóle ochotę pochylić się odrobinę nad aspektem technicznym a nie wyłącznie na audiofilskich opowieściach z mchu i paproci.

A i to bez przesady - kilkanaście sekund bez prundu nie zaszkodzi - w tak krótkim czasie nic się nie zmieni, chodzi o to, żeby "nie wystygła" część analogowa - bo ta się rozgrzewa dłużej niż nobliwa panna;-)

Sry, ale mam to samo zdanie co Tomkly- przepięcie jakiegokolwiek elementu powoduje, że dźwięk wraca do pierwotnej postaci przez przynajmniej 1-2 dni.

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Nie mam nic więcej do dodania bo się kompletnie nie rozumiemy i nic nie wskazuje abyś miał w ogóle ochotę pochylić się odrobinę nad aspektem technicznym a nie wyłącznie na audiofilskich opowieściach z mchu i paproci.

Stawiam czarnego Johnego - na powaznie, w realu - jesli przytoczysz moja wypowiedz w tym watku, w ktorej napisalem expressis verbis , ze uwazam, ze granie z HDD jest lepsze niz z NAS.

Pisalem ,ze prosze kolegow o opinie, bo na CA sa rozne stanowiska. Ja przyjalem kiedys na podstawie wiedzy sprzed kilku lat, ze rozwiazanie z Aurenderami bedzi dla mnie lpesze, a teraz obserwuje rynek streamerow na RJ 45 . Gdyby sie okazalo, ze graja one lepiej , niz setki dostepnych dakow usb, bylby to dla mnie powod do wstawienia NAS.

Ty na najpierw mi cos wmawiasz , a potem krytykujesz za cos, czego nie powiedzialem. Niezla strategia, zeby miec zawsze racje.

Bardzo daleka od rzetelnosci.

Konto w trakcie usuwania

Tylko pisałem o tym, że możliwe jest zauważenie zmiany po szybkiej zmianie sieciówki, generalnie też nie lubię grzebania w systemie, bo uważam, że tzw. ułożenie się całości, czy jak to Ty nazywasz powrót do pierwotnej postaci może trochę potrwać (jak pisałem o GEN V, nawet kilka dni...)

pozdr!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.