Skocz do zawartości
IGNORED

Kable TOSLINK czy warto inwestować ?

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

Przykra sprawa ale robię lepszy Coax niż kupny bardzo dobry Toslink, może to za proste. Toslink dopiero ma szansę pójść do przodu przy zastosowaniu szlifowania końcówek tak jak w wysokiej klasie lustrzankach.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Przykra sprawa ale robię lepszy Coax niż kupny bardzo dobry Toslink, może to za proste

Rafaellu, podejrzewam że nawet ja zrobiłbym lepszy Coaxial niż jakikolwiek Toslink... I nie byłoby w tym specjalnie mojej zasługi, po prostu taka jest różnica między tymi standardami;-)

Toslink dopiero ma szansę pójść do przodu przy zastosowaniu szlifowania końcówek tak jak w wysokiej klasie lustrzankach.

Mam Toslink Hama , drugi od góry właśnie ze szlifowanymi końcówkami ;)

Wiele się nie dowiedziałem .

Info od VDH nie dostałem więc kupię pewnie jakiś drogi i ładny . Ot tak pod choinkę ;)

Szumy i brumy po coaxialu? Nie słyszałem. Może mam jakiś felerny sprzęt, bo sygnał albo jest u mnie bez zakłóceń, albo go nie ma (jak wypnę przewód) . Podobnie dla toslinka, lecz tu nawet jak zbliżę końcówkę do amplitunera i zaswiecę w odbiornik, pojawia się dźwięk. Przewód toslink musiałem wymienić kiedyś na lepszy (taki za całe 29,90), bo tani był do kitu. "Grał" co prawdatak samo, ale słabo siedział w złączu ;-)

Bo nie podłączałeś do kompa pewnie :)

(napranego w dużo dysków i mocniejsza kartę)

Szumy są na poziomie 100kilku db oczywiście - czyli CD przejdzie "w całości", DVD Audio już nie ;)

Tylko żeby była jasność nie mówię że cokolwiek zakłóca przesył cyfrowy, analogowo szumiało po

masie (lub czymś w okolicy) - tak że jak się ustawi moc ~50W to z 10cm słychać szum (i piski dysków/karty

oraz ruchy myszy) na coaxialu a na toslinku szum jest znacznie mniejszy, i nic z komputera nie przechodzi.

też mam kabelek "za 5 pln" (plastik) i "za 30 pln" (szkło) oczywiście różnic brak, oba łapią "z daleka" byle przyświecić.

zasilacz tu jest na tyle spoko że można cuda wpiąć i nie przejdzie nic, ale jak się podłączy coś co sieje do

obudowy/masy/dowolnego złącza to od razu piszczy/szumi/brumi (na 100 kilku db).

prostu taka jest różnica między tymi standardami;-)

A jaka to różnica jest bo ich nie widzę :) ? generalnie to to samo jest tylko toslink śle to samo światłem.

Jutro, przecież bedzie Wigilia.

Do tego lampki, koniecznie ze stabilizatorem i kondycjonerem;-)

A wracając do toslinka, szczytem bezczelnosci był widziany przeze mnie opis na stronie producenta (niestety, nie pamiętam którego) zrobiony metodą kopiuj-wklej z przewodu coax, gdzie klient mógł się dowiedzieć o zbawiennym wpływie złoconych końcówek na przesyłany sygnał oraz gęstego ekranu na minimalizowanie zakłóceń. Zrozumiem np technologię długich kryształów w kablu z ofc, jednak jak jakiś oszołom wciska mi kit wraz z "magiczna" cegłą z betonu z tajnymi dodatkami do polozenia na wzmacniacz to po prostu bierze mnie cholera.

czyli mniejsze szumy i brumy, materiał

z którego kabelek jest nie ma znaczenia, póki działa - prędkość światła.

po przesiadce z coaxiala podłączonego do kompa (strasznie karta graf. zakłócała), słyszę do 23 bitów (wcześniej koło 21bit) na kostkach analog devices = +12db ;) (nie mam sprzętu Hi End w złocie)

A może w przypadku tak traktowanego źródła dźwięku - kompjuter tak jest?

I może tak być.

Ale zupełnie inaczej jest w innych sytuacjach, kiedy mamy odpowiedniej jakości źródło sygnału;-)

Toslink dopiero ma szansę pójść do przodu przy zastosowaniu szlifowania końcówek tak jak w wysokiej klasie lustrzankach.

Każda końcówka światłowodu jest szlifowana i polerowna uciąć tego tak po prostu nie można :)

A może w przypadku tak traktowanego źródła dźwięku - kompjuter tak jest?

I może tak być.

Ale zupełnie inaczej jest w innych sytuacjach, kiedy mamy odpowiedniej jakości źródło sygnału;-)

Nie używam komputera do audio- mam odtwarzacz dvd audio/video, zresztą tylko jako transport- przetwornik c/a w amplitunerze.

dvd audio/video, zresztą tylko jako transport- przetwornik c/a w amplitunerze

Możesz jaśniej???

Ale natura zrekompensowała mi ten niedostatek poprzez dobry słuch;-)

A ja myślałem, że przez wzrost;-)

Możesz jaśniej???

chyba tak samo jak u mnie, czyli 100% toru audio analog to jest amplituner (+kable i głośniki).

a wszystko podłączone cyfrowo do ampli (u mnie cd(dvd audio) i kompa mam toslinkami)

chyba tak samo jak u mnie, czyli 100% toru audio analog to jest amplituner (+kable i głośniki).

Dokładnie.

Dla jasności: kable transport- amplituner to coaxial, tv- amplituner to światłowód, inne do amplitunera- analog. Z BR słucham przez tv (BR-tv to hdmi).

Jaja sobie robicie ?

Robicie .

Wątek założyłem w zakładce Hi End a nie START z nadzieją na wpisy osób posiadający taki sprzęt a Wy mi tu z amplitunerami KD wyjeżdżacie .

To bardzo mi przykro, ale toslink nie jest połączeniem hi-endowym- do takiego miana bardziej pretenduje połączenie elektrycczne. Zapewnia wg specyfikacji wiekszy zakreś i przesył wyzszych parametrów sygnału.

Chyba, że definicję hi-end zaczerpnąleś z opisów sprzętu z Allegro ;-)

Czy tak ciężko zrozumieć słowo pisane ?

Nie pytam czy pretenduje czy nie . Chcę kupić możliwie najlepszy kabel toslink .

To wszytko i chętnie poznam opinie praktyczne w zestawach o których pisze się w tej zakładce ale bez urazy . Nie na amplitunerach KD ;)

Przerabiałem temat amplitunerów KD i tam jest ciężko usłyszeć wpływ kabli głośnikowych a co dopiero ewentualne niuanse jakie daje kabel toslink .

To bardzo mi przykro, ale toslink nie jest połączeniem hi-endowym- do takiego miana bardziej pretenduje połączenie elektrycczne. Zapewnia wg specyfikacji wiekszy zakreś i przesył wyzszych parametrów sygnału.

Kiedyś toslink był ograniczony, ale obecnie można przesłać to samo jedyna różnica to taka, że sygnał cyfrowy jest podawany w postaci impulsów światła i w przetworniku dochodzi do zamiany na sygnał elektryczny podobnie, jak to ma miejsce w każdym odtwarzaczu CD. Jakość tego przewodu nie ma znaczenia byleby nie był tak podle wykonany wiadomo, że szkoda nawet potem gniazd w sprzęcie :)

Każda końcówka światłowodu jest szlifowana i polerowna uciąć tego tak po prostu nie można :)

Nawet nie należy samemu tego robić, jest to szalenie niebezpieczne dla naszego zdrowia są na to wymagane zachowania specjalne Warunki Bezpieczeństwa! dotyczące zarabiania końcówek; np. bardzo sprytnie zrobiła taki certyfikat BBC ale kto by tam się tym przejmował, nieświadomi żyja krócej :)

Ty piszesz o typowym zarabianiu końcówek do zastosowań przemysłowych a ja zasygnalizowałem wykonanie na obu końcach specjalnych ! szlifów poprawiających później jakość transmisji w całym kablu, co przy High Endzie w audio ma jednak przekładnie!!! na dźwięk I tym właśnie się różnimy :)

Mam Toslink Hama , drugi od góry właśnie ze szlifowanymi końcówkami ;)

Wiele się nie dowiedziałem .

Info od VDH nie dostałem więc kupię pewnie jakiś drogi i ładny . Ot tak pod choinkę ;)

Proponuję taki jest już bardzo dobry mam właśnie taki i używam a 200zeta idzie udźwignąć. Dźwek jest prawie tak dobry jak po SPDiF-e :)

Mogę prosić o pełną nazwę ?

BELKIN AV Black Digital Toslink Audio kabel, 1.5m

Czy tak ciężko zrozumieć słowo pisane ?

Nie pytam czy pretenduje czy nie . Chcę kupić możliwie najlepszy kabel toslink .

Przyjrzyj się ofercie Lifatec, kupowałem u nich, polecam, zrobili mi długość na życzenie. Znalazłem ich po opiniach w necie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrobiłem zdjęcie końcówki Lifatec i czegoś w budżecie kilkadziesiąt złotych.

post-11005-0-47711700-1450957383_thumb.jpg

post-11005-0-26101900-1450957394_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK , ponowię pytanie do Ciebie .

Na jakim sprzęcie sprawdziłeś że jego jakość nie ma znaczenia ?

Sprawdzisz to przy pomocy PC i dowolnego odtwarzacza może być dowolny plik niekoniecznie z muzyką, strumień S/PDIF przechwytujesz z odtwarzacza nagrywasz i zapisujesz go na dysku, zapisany plik porównujesz po bicie z plikiem źródłowym. Plik identyczny ze źródłowym oznacza 0 zmian.

Ty piszesz o typowym zarabianiu końcówek do zastosowań przemysłowych a ja zasygnalizowałem wykonanie na obu końcach specjalnych ! szlifów poprawiających później jakość transmisji w całym kablu, co przy High Endzie w audio ma jednak przekładnie!!! na dźwięk I tym właśnie się różnimy :)

Transmisje w S/PDIF masz odgórnie ograniczoną i żadne zmiany kabla światłowodowego jej nie poprawią. Światło ma tam tylko dwa stany jest lub nie ma i tylko to jest ważne dla przetwornika, pośrednie stany go nie interesują :) W ogóle wpływ tego kabla na jakość można porównać do próby udowodnienia, że w alfabecie Morsea jakość przesyłanych impulsów świetlnych ma znaczenie dla odczytanej wiadomości, a przecież nie to się liczy i czy będziesz nadawał to latarką z marketu za 2 zł czy wypasioną ledową za 1000zł z odległości 50m nie będzie to miało znaczenia, bo treść wiadomości pozostanie taka sama. I podobnie w naszym światłowodzie masz odczytać stany i nic więcej. Oczywiście gdy zwiększysz odległości nasza latarka za 2zł zapewne nie zostanie zauważona i wiadomość nie zostanie odebrana w ogóle i właśnie przy większych odległościach walczy się o jakość światłowodu, żeby ten jak najmniej wytracał światło.

Zrobiłem zdjęcie końcówki Lifatec i czegoś w budżecie kilkadziesiąt złotych.

No i widać że zarówno w jednym jak i drugim wtyku końcówka mimo zarobionej "na soczewkę" końcówki charakteryzuje się niskiej jakości szlifem. Tam powinna być gładka jak lustro powierzchnia a na drugim zdjęciu są góry i doliny a na pierwszym mat. jak dla mnie !!! dyskwalifikuje się tak zrobiony przewód do niskiego High Endu! Do wysokiej klasy stosuje inne rozwiązania :)

Jako że prawie dwadzieścia lat siedziałem w obróbce materiałów twardych i super twardych upgreadowałem sobie tego Belkina klasę w górę, wyżej nie próbowałem bo nie będę budował specjalnej maszyny z ekstra narzędziami do tego-to tylko hobby :)

W ogóle wpływ tego kabla na jakość można porównać do próby udowodnienia, że w alfabecie Morsea jakość przesyłanych impulsów świetlnych ma znaczenie dla odczytanej wiadomości

No cóż jak widzisz kropkę i kreskę + wiele szkodliwych odbić to ma to znaczenie dla zrozumiałości takich pozornie prostych informacji :)

Gdyby takich odbić w środku światłowodu nie było to np. nie powstał by laser :)

Morsea jakość przesyłanych impulsów świetlnych ma znaczenie dla odczytanej wiadomości, a przecież nie to się liczy i czy będziesz nadawał to latarką z marketu za 2 zł czy wypasioną ledową za 1000zł z odległości 50m nie będzie to miało znaczenia, bo treść wiadomości pozostanie taka sama.

Proponuję mniej teorii a ciut więcej praktyki! Kabel tzw. ogólnodostępny do techniki różnić się będzie przy puszczeniu szumu rózowego na niekorzyść od tego z wysokiej klasy światłoodem z wysokiej klasy zarobionymi końcówkami. To słychać na ucho nie trzeba specjalnych przyrządów :)

Jeden warunek, ten lepszy wysokiej klasy kabel Toslink-a trzeba mieć do porównania :)

Sprawdzisz to przy pomocy PC i dowolnego odtwarzacza może być dowolny plik niekoniecznie z muzyką, strumień S/PDIF przechwytujesz z odtwarzacza nagrywasz i zapisujesz go na dysku, zapisany plik porównujesz po bicie z plikiem źródłowym. Plik identyczny ze źródłowym oznacza 0 zmian.

Aaa , nie to ja dziękuję . PCtowe porównania już przerabiałem .

Dziękuję , ale w kraju chyba nie do dostania .

Jak byś jednak kupował możemy zrobić mały eksperyment!

Kupisz dwa kable porównasz je u siebie jak nie zauważysz różnicy jeden odeślesz do mnie. Zrobię mały upgrade i odeślę optyka do Ciebie. Jesli nie bedziesz słyszał róznicy ten kabel odkupie od Ciebie, jeśli jednak usłyszysz to zrobisz mały przelew w.g . osobistego zadowolenia :)

To jak ? :)

Trzeba trochę pomóc przed wigilią, znikam chwilowo.

Sympatycznej Wigilii

Pozdrawiam

OK.

Kontakt [email protected] bo może już tutaj nie odpiszę .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.