Skocz do zawartości
IGNORED

Kable TOSLINK czy warto inwestować ?

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kontakt [email protected] bo może już tutaj nie odpiszę .

Marcin, niepotrzebnie bierzesz udział w takich pyskówkach, jak ta w wątku o wzmacniaczu do 1.000zł. Po co Ci to? Niech się tam kotłują sami...

Żona mi od dawna mówi - po co chcesz na siłę uszczęśliwiać ludzi .

Chcę dobrze , czasem na siłę ale jak troll rydz się co chwile wcina to jest jak jest .

Jak widać ja dostałem 2 punkty za darmo a rydzowi skasowano wyzwiska chociaż od dawna świadomie i celowo wprowadza forumowiczów w błąd .

Są równi i równiejsi jak widać .

Sprawa z Harpią to już jaja ...

Od pewnego czasu dochodzę do wniosku że najlepsze czasy spędzone na słuchaniu muzyki , zmian sprzętu i całej tej otoczki były zanim się tu zapisałem .

Nawet teraz zamiast sobie słuchać kolejnych płyt walę w klawiaturę ...

;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A ja w związku z nerwową sytuacją w kraju i świętami postanowiłem być dla wszystkich jak do rany przyłóż;-) Mam nadzieję, że to widać. Takie roratnie postanowienie poprawy;-)

No cóż jak widzisz kropkę i kreskę + wiele szkodliwych odbić to ma to znaczenie dla zrozumiałości takich pozornie prostych informacji :)

Gdyby takich odbić w środku światłowodu nie było to np. nie powstał by laser :)

Ogólnie mamy światłowody jedno i wielomodowe te drugie ogranicza dyspersja modowa i mają zastosowanie tylko na krótsze dystanse, a źródłem światła w nadajniku może być też laser, ale w sprzęcie audio to zwykła dioda najczęściej czerwona o długości fali ok 660nm

Proponuję mniej teorii a ciut więcej praktyki! Kabel tzw. ogólnodostępny do techniki różnić się będzie przy puszczeniu szumu rózowego na niekorzyść od tego z wysokiej klasy światłoodem z wysokiej klasy zarobionymi końcówkami. To słychać na ucho nie trzeba specjalnych przyrządów :)

Jeden warunek, ten lepszy wysokiej klasy kabel Toslink-a trzeba mieć do porównania :)

Od kiedy światłowodem puszcza się szum różowy? Proponuję więcej zgłębić na ten temat :)

Aaa , nie to ja dziękuję . PCtowe porównania już przerabiałem .

I jakie wyniki?

Takie że słucham - sprawdzam wpływ a nie mierzę ;)

Ciekawa koncepcja do porównania plików:) no ale gdyby to nie były dane z muzyką tylko np. obszerny plik zawierający dane programu to sobie nie posłuchasz :) i nie mówimy tu o pomiarach tylko porównaniu zgodności danych. Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś to robił na słuch :D

Ciekawa koncepcja do porównania plików:)

Sprawdzałem utwory muzyczne a nie pliki ;)

no ale gdyby to nie były dane z muzyką tylko np. obszerny plik zawierający dane programu to sobie nie posłuchasz :)

No ale jesteśmy na forum audio i interesuje mnie sprzęt a w tym przypadku kabel do transmisji muzyki .

Ale to co transmitujesz przez ten kabel muzyką jeszcze nie jest na tym etapie, tylko kodem binarnym w przypadku strumienia audio analogowy sygnał jest skwantowany i zostanie ponownie zamieniony na analog w DACu :) Jasne jest więc, że najlepszym momentem na sprawdzenie zgodności jest PC, bo mamy jeszcze tam dane surowe w formie cyfrowej zapisane na nośniku, no i nie ma możliwości pomyłki.

W moim przekonaniu połączenie audio poprzez Toslink nic dobrego dla poprawy przesyłu sygnału nie wniesie. Jedynie, jak ktoś na początku pisał, zapewni separację galwaniczną. Natomiast GLASS czyli szklane połączenie oprócz wspomnianej separacji ma znaczną przewagę soniczną nad AES/EBU czy COAXIAL-em, które notabene od toslinku są znacznie lepsze.

W przeszłości implementowały glassa takie firmy jak Theta, MarkLevinson, Krell, Wadia. Ta ostatnia stosowała w swoich urządzeniach technologię telekomunikacji stacjonarnej z gniazdami rodem z AT&T. Zresztą w swoim czasie Wadia informowała o gradacji jakościowej przy stosowaniu swoich czterech wejść/wyjść cyfrowych.

Najsłabszym był Toslink,  następnym COAXIAL, kolejnym AES/EBU i bazkonkurencyjnie najlepszym GLASS. Różnica między pierwszym, a ostatnim  to przepaść.

AES/EBU przy bardzo dobrej klasy kablu zbliża się do glassa, ale są to jednak przewody metalowe obarczone swoistymi ograniczeniami.

Dobre połączenie  tzw.ST GLASS np.przewodem szklanym Wadii lub innym kablem niestety znacznie droższym Aural, stosowanym do dziś w bardzo drogich zestawach przez firmę  EMM Labs

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

są chyba wystarcającym argumentem na bezkompromisową wyższość tego połączenia. Zresztą tańsze firmy także dostrzegły wyższość połączenia ST np.w stosunku do kabli USB.

Ukryta Zawartość

I nie chodzi tu tylko o samą cechę bezstratności samego szklanego przewodnika mimo długości, ale także o jakość samych gniazd w urządzeniach.  Przewód plastikowy tzw.toslink (PLASTIC) to inne zakończenie wtyku, a co za tym idzie inny typ gniazda w urządzeniu.

Nie można porównać szklanego włókna zastosowanego z zakończeniem typu TOSLINK wspomnianej wcześniej firmy QED do innego typu także szklanego przewodnika Wadii czy Aurala, ale ze szklanym gniazdem ST ze względu  na niekombatybilność zakończeń. Samo gniazdo TOSLINK w stosunku do ST, czyli jakość przetwarzania sygnału elektrycznego na optyczny już ogranicza. Ponadto, o ile dobrze rozumiem ze strony internetowej firmy QED, stosuje ona włókna szklane wielofilamentowe czy wielodymowe w typie zakończenia TOSLINK, a nie jednofilamentowe jak  przy kablach z zakończeniem do typu gniazda ST.  Jak widać przewód glass glassowi nie równy. Ale najlepiej niech wypowiedzą się Ci, którzy na przesyłach sygnałów w różnych typach światłowodów znają się najlepiej.

Ukryta Zawartość

Podejrzewam, że sam szklany przewód QED będzie pewnie  lepszy od innych tego typu plastikowych, ale z prawdziwym GLASSEM  ST nie będzie miał wiele wspólnego, właśnie ze względu na typ połączenia.

Pozdrawiam wszystkich świątecznie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jasne jest więc, że najlepszym momentem na sprawdzenie zgodności jest PC, bo mamy jeszcze tam dane surowe w formie cyfrowej zapisane na nośniku, no i nie ma możliwości pomyłki.

Ale żeś się uparł !

;)

Kopia płyty CD robiona w EAC według programów komputerowych jest 1:1

Gra gorzej od oryginału - sprawdzane wielokrotnie .

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mało tego, wraz z upływem czasu ewidentnie słychać że warstwa zewnętrzna się utlenia, pojawiają się szumy i odczuwalny spadek dynamiki. Ale od razu na starcie słychać różnice pomiędzy płytą tłoczoną a wypalaną. Audio Exact jest najlepszym w mojej ocenie programem do kopiowania, ale i tak wypalona płyta nie zbliża się poziomem dźwięku do oryginalnej tłoczonki. Różnice słychać nawet na dobrym sprzęcie samochodowym;-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Co to jest kopia posektorowa? Większość programów kopiujących ma dwie opcje: 1. lustrzane odbicie płyty; 2. kopia z użyciem filtrów jittera. Z moich doświadczeń wynika, że ta druga opcja daje lepszy, bardziej klarowny dźwięk. Nie pamiętam jednak czy EAC ją ma, na pewno jest w Nero Burning Rom.

Ale żeś się uparł !

;)

Kopiowanie w programie płyty 1:1 + sprawdzenie zgodności innym programem. Czyli podsumuję robisz kopię pliku, która jest załóżmy zgodna co do bita z oryginałem! Czy dalej sprawdzałbyś to na słuch? Bo jak tak to ja wysiadam z tego pociągu ;)

Kopia płyty CD gra gorzej, bo nośnik jest gorszy. Ale pliki można kopiować do woli, co niektórzy też kwestionują :)

(kopie dobrze jednak sprawdzić, bo zdarzają się wadliwe systemy)

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Kopia płyty CD gra gorzej, bo nośnik jest gorszy. Ale pliki można kopiować do woli, co niektórzy też kwestionują :)

(kopie dobrze jednak sprawdzić, bo zdarzają się wadliwe systemy)

Pliki można kopiować do woli oczywiście na sprawne nośniki bez błędów.

Kopiowanie w programie płyty 1:1 + sprawdzenie zgodności innym programem.

W takim przypadku to tylko organoleptycznie;-)

kopię posektorową

Co to kopia prosektorowa - robiona w podziemiach szpitalnych??

Kopiowanie w programie płyty 1:1 + sprawdzenie zgodności innym programem

Kopia gra gorzej . Ja tej kopii słucham i nie interesują mnie zgodności programowe a jakość brzmienie czy jakość kopii .

Kopia może grać doskonale, potrzebna jest tylko wiedza i sprzęt aby to uzyskać.

Tak , odpowiednia nagrywarka stacjonarna + transport ale skupmy się na KABLU TOSLINK

Kopia gra gorzej . Ja tej kopii słucham i nie interesują mnie zgodności programowe a jakość brzmienie czy jakość kopii .

Problem w tym, że kopia zwierająca ten sam ciąg cyfr nie może się różnić w końcowym rozrachunku patrz różnice brzmieniowe, bo niby z czego miałoby to wynikać?

Co to kopia prosektorowa - robiona w podziemiach szpitalnych??

Freudowska pomyłka może wskazywać na inklinacje, jakieś nekro koledze po głowie chodzi?

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Problem w tym, że kopia zwierająca ten sam ciąg cyfr nie może się różnić w końcowym rozrachunku patrz różnice brzmieniowe,

A się różni .

Problem polega na tym że ci co to piszą nigdy nie mieli sprzętu wysokiej klasy a wtedy wystarczy chwila na zrobienie takiej kopii i jej porównanie z oryginałem .

bo niby z czego miałoby to wynikać?

Nie wiem i nawet wiedzieć nie chcę . Tak jest , wiem o tym i to uwzględniam ( kopie czy kable cyfrowe )

A się różni .

Problem polega na tym że ci co to piszą nigdy nie mieli sprzętu wysokiej klasy a wtedy wystarczy chwila na zrobienie takiej kopii i jej porównanie z oryginałem .

Nie wiem i nawet wiedzieć nie chcę . Tak jest , wiem o tym i to uwzględniam ( kopie czy kable cyfrowe )

Problemem jest brak zrozumienia działania zapisu w domenie cyfrowej wielu się to miesza z zapisem analogowym i próbują na siłę przypisać takie same wady. Oryginał jak go nazywasz mógłby być też kopią z innej kopii i być dalej tak samo doskonały. Cały czas opierasz się na tym, że muzyki to niby nie dotyczy a ja próbuje Ci wytłumaczyć, że to nie ma znaczenia jakie dane są zapisane, bo ten zapis jest identyczny dla wszystkiego, co opiera się o zapis binarny czy to będzie muzyka, film, plik tekstowy, obrazek... w stanie cyfrowym wygląda tak:

01001011 01100001 01111010 01100100 01100001 00100000 01100011 01111001 01100110 01110010 01101111 01110111 01100001 00100000 01101011 01101111 01110000 01101001 01100001 00100000 01101010 01100101 01110011 01110100 00100000 01101111 01110010 01111001 01100111 01101001 01101110 01100001 01101100 01100101 01101101

Możesz sobie to przetłumaczyć na formę zrozumiałą dla ludzi, którą sprawdzasz ja sprawdzę zgodność tych cyfr i będę wiedział, że mam 100% to samo :)

Jak chcesz dalej brnąć w zaparte to nie odpowiadaj ja znikam, nic tu po mnie :)

Problemem jest brak zrozumienia działania zapisu w domenie cyfrowej wielu się to miesza z zapisem analogowym i próbują na siłę przypisać takie same wady.

Problem jest u tych co kasy na dobry sprzęt nie mają a zwalają to na teorie i pomiary .

Podjedź sobie do kogoś kto ma bdb sprzęt , zrób kopię i posłuchaj jej .

Jak chcesz dalej brnąć w zaparte

Ja nie chcę brnąć , zapytałem o sens kupowanie droższych kabli toslink .

To Ty próbujesz mi wmówić że to co słyszę to jest mój brak zrozumienia . Ja nie chcę w to wnikać . Kopie płyt CD z muzyką są gorsze od oryginału , ja to słyszę i tyle .

Dlatego korzystam ze stacjonarnych nagrywarek AUDIO bo tu różnice są mniejsze .

Problem jest u tych co kasy na dobry sprzęt nie mają a zwalają to na teorie i pomiary .

Podjedź sobie do kogoś kto ma bdb sprzęt , zrób kopię i posłuchaj jej .

Równie dobrze możesz się upierać, że 2+2 to nie 4 bo słyszysz na bdb sprzęcie, że jest inaczej :)

Ja nie chcę brnąć , zapytałem o sens kupowanie droższych kabli toslink .

To Ty próbujesz mi wmówić że to co słyszę to jest mój brak zrozumienia . Ja nie chcę w to wnikać . Kopie płyt CD z muzyką są gorsze od oryginału , ja to słyszę i tyle .

Dlatego korzystam ze stacjonarnych nagrywarek AUDIO bo tu różnice są mniejsze .

Wiesz, może i słyszysz ja jestem daleki od tego, żeby Ci nie wierzyć, tu na forum gość różnice słyszał miedzy takimi samymi kablami, więc Ty słysząc różnicę między identycznymi plikami mnie już specjalnie nie zadziwiasz :) Szkoda, że nie chcesz wnikać, bo może zrozumiałbyś, że to Ty się mylisz nie matematyka, przemyśl sobie jakim cudem mógłby działać komputer przecież to, co usiłujesz przepychać uniemożliwiłoby jakiekolwiek operacje na plikach, a przechowywanie danych na nośnikach muzyki, zdjęć.. w niezmienionym stanie byłoby niemożliwe, no ale na szczęście jest inaczej i moje zdjęcia nie wypłowieją podczas kopiowania z nośnika na nośnik :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.