Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner sieciowy + glosniki do 3500zl do 14 m2

dejw87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam sie do zakupu sprzetu audio do dosc umeblowanego juz salonu o metrazu 9m2 polaczonego z aneksem kuchennym 5m2. Slucham glownie rocka, elektroniki, popu.

Proporcje zrodel dzwieku mniej wiecej takie 60% spotify/20% radio/20% film (sprzet bedzie podlaczany przez wyjscie optyczne do tv). Jestem jeszcze przed odsluchami, ale z racji tego spotify szukam glownie odtwarzaczy sieciowych i tu wytypowalem Onkyo TX-8050 jako ze z opisow wynika ze ma dosyc detaliczny dzwiek w porownianiu do agresywniejszego brzmienia u konkurenta Yamaha RN-500. W podobnej polce jest jeszcze Harman Kardon HK 3770, ale nie znalazlem na jego temat zbyt wiele opini. Dosyc zaciekawil mnie jeszcze Cambridge Audio Stream Magic 6, chociaz widze ze to inna polka cenowa.. Czy to jest jakas konkurencja wobec Onkyo?

Jesli to mial by byc Onkyo to celowalbym w glosniki Dali Zensor 3. Macie jakies inne propozycje? W sumie moze udaloby mi sie w okazyjnej cenie dostac Zensor 5, ale czy one nie udusza sie w takim metrazu?

Przy okazji chcialbym jeszcze zapytac o kwestie podlaczenia amplitunera do TV. Czy jesli beda one podlaczone przez kabel optyczny to dzwiek z TV bedzie przechodzil przez wbudowany w amplituner DAC? Krotko mowiac - czy dzwiek bedzie generowany przez amplituner czy przez TV i dopiero potem puszczany na ampli?

Dzieki za przeczytanie i ewentualne odpowiedzi!

Jeżeli potrzebujesz takiego stereo "kombajnu" to tu zdecydowanie to Onkyo wypada najsensowniej, brzmieniowo jest bardziej efektowne i uniwersalne :>

Miej jednak na uwadze że to model już dosyć stary i raczej mocno awaryjny, ale pewnie te co można kupić to jakieś ostatnie serie może bardziej dopracowane ...

Pojawił się już następca TX8150, i on chyba będzie najbardziej konkurencyjny :)

Zensory to dobre głóśniki, spokojnie możesz przy tej opcji zostać...

Ten Cambridge Stream Magic to jest "odtwarzacz" wiec troche co innego, o H/K nie ma co nawet wspominać...

TV podłączony optycznie bedzie używał DAC'a amplitunera czyli dźwiek powstanie tu gdzie powinien ;>

no niby jest ten TX8150, ale 300zl drozszy, nie wiem czy oplaca sie doplacac (jedyne co by mi sie przydalo to wbudowany odbiornik wifi). z kolei juz o 8050 czytalem wiele pozytywow i zadnych informacji o awariach.

Krzaku, co masz na mysli piszac ze ten Cambridge to "odtwarzacz"? (wybaczcie jestem zoltodziobem w dziedzinie hifi)

warto ograc do onkyo jakies inne glosniki? rozumiem ze do tego metrazu monitory spokojnie wystarcza? nie slucham glosno muzyki, ani jestem fanem hardbassu ;)

Kupujesz ten sprzet wyłącznie przez jego "nowoczesną" funkcjonalność, więc pod tym względem chyba przez te 4 lata mogli to dopracować :>

Masz jeszcze Tuner Dab+, Bluetooth, wspomniane Wifi, odtwarza więcej formatów i bajerów...

300zł przy tym całym wydatku to nic ;>

"Odtwarzacz" w sensie nie wzmacniacz :)

Możesz wybierać spośród tysięcy innych głośników, ale te będą ok ;)

Witaj,

zacznę od kolumn, w Twoim metrażu zdecydowanie proponowałbym jednak kolumny podstawkowe. Na pewno warto zwrócić uwagę na wspomniane przez Ciebie Dali Zensor 3. To dobre, dynamicznie grające kolumny, które w Twoim pomieszczeniu sprawdzą się bardzo dobrze. Na pewno świetną alternatywą jest najnowsza brytyjska konstrukcja Tannoy Mercury 7.2. To trochę równiejsze grania z bardziej wyeksponowanym środkiem, mocnym basem i łagodną, aksamitną górą pasma (świetne połączenie z amplitunerami Onkyo). Warto także zwrócić uwagę na Monitor Audio Bronze 2, to kolumna o najbardziej otwartym, przestrzennym, efektownym brzmieniu.

W kwestii amplitunerów Onkyo TX-8050 jest już nieprodukowane, bezpośrednim następcą jest TX-8130. Natomiast z mojej strony namawiałbym na model flagowy TX-8150. Oprócz tego, że oferuje lepszą jakość dźwięku, to pod względem funkcjonalności jest praktycznie urządzeniem kompletnym. Bezpośrednią konkurencją jest flagowa Yamaha R-N602.

Porównując bezpośrednio amplituner Yamaha R-N602 i Onkyo TX-8150, wyposażenie jest kompletne w obydwóch urządzeniach. Natomiast różnice są słyszalne w brzmieniu. Yamaha gra bardziej rockowo, eksponując skraje pasma. Onkyo jest trochę łagodniejsze, równiejsze, dokładniejsze.

Przyjrzyj się proszę moim propozycją, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla klubowicza oczywiście służę pomocą. Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

ja bym na Twoim miejscu pomyślał o takim zestawie, pomieszczenie masz niewielkie, więc raczej słaby pomysł upychać zensor 5, tutaj prócz możliwości sieciowych masz też wbudowany odtwarzacz cd oraz radio DAB, budżet przekracza, ale czasem warto dołożyć i mieć wszystko w jednym, nie zagracać i tak małego pomieszczenia nie potrzebnym sprzętem

http://www.salonydenon.pl/pl/MM/Marki/MARANTZ/MELODY_SERIES/MCR611_ZENSOR_3

dzieki za dotychczasowe odpowiedzi. Skupie sie na Onkyo. Dobrze ze zwrociliscie mi uwage na wyzsze modele - wg. ceneo na ktorym sie dotychczas opieralem model 8050 mozna kupic najtaniej za 2000zl, podczas gdy nowy 8130 jest do wziecia za niecale 1800zl! no i teraz mam dylemat czy doplacac 500zl do 8150 a jesli tak to po co? nie moge sie doczytac jakie sa miedzy nimi roznice. brzmienie bedzie pewnie podobne, adapter wifi moge dokupic albo polaczyc kablem z routerem.zastanawia mnie tym tylko obsluga np. spotify z poziomu smartfona.. to sie odbywa przez bluetooth czy wifi?

dzieki za dotychczasowe odpowiedzi. Skupie sie na Onkyo. Dobrze ze zwrociliscie mi uwage na wyzsze modele - wg. ceneo na ktorym sie dotychczas opieralem model 8050 mozna kupic najtaniej za 2000zl, podczas gdy nowy 8130 jest do wziecia za niecale 1800zl! no i teraz mam dylemat czy doplacac 500zl do 8150 a jesli tak to po co? nie moge sie doczytac jakie sa miedzy nimi roznice. brzmienie bedzie pewnie podobne, adapter wifi moge dokupic albo polaczyc kablem z routerem.zastanawia mnie tym tylko obsluga np. spotify z poziomu smartfona.. to sie odbywa przez bluetooth czy wifi?

wszystko odbywa sie z poziomu wifi

Ca stream magic to tylko streamer. Zagra jesli go polaczysz ze wzmakiem. Sa dwa typy. Nowszy to ca stream magic v2. W tej cenie to rewelacja. Radio netowe odtwarza pliki hi res z dyskow NAS. Usb b typu b. Wolfsony jako dac. Gra naprawde fajnie i mocno. Ma tez spotify jako soft.

ok, wszystko powoli zaczyna być jasne :) powiedzcie mi jeszcze jaki adapter wifi dokupić do tego onkyo? trzeba koniecznie wydac 200zl ten ich firmowy UWF-1 czy sa jakies inne tansze i dobre:) zamieniki? internet mam z UPC i router tez od nich (Technicolor) jesli to ma jakies znaczenie.

Margaryna, ja nie mam muzyki na cd. Jestem dzieckiem kazaa, soulseeka no a teraz youtube i spotify ;)

Pewnie i do kolekcjonowania plyt i do sluchania muzyki w przyzwoitej jakości kiedyś dorosnę ;)

Pozdrawiam!

Witaj,

amplituner Onkyo TX-8150 w stosunku do TX-8130 gra trochę lepiej, jest mocniejszy, ma także tuner DAB. W przypadku obydwóch modeli urządzeniami możesz sterować z poziomu smartphona.

Jeśli budżet pozwoli, na pewno lepszym rozwiązaniem jest 8150. Natomiast adapter Onkyo do modelu 8130 na pewno sprawuje się dobrze, jest stabilny, nie testowaliśmy innych urządzeń.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

amplituner oprócz nowych możliwości technicznych nie ma nic ciekawego do zaoferowania

pod względem muzycznym a w 80 % na tym Ci zależy.kwota duża nie jest

ale przy 3 elementach w sklepie na pewno coś utargujesz,a jak by

wchodził w grę sprzęt używany to spokojnie starczy.Zrobisz jak

uważasz.Ja po prostu piszę jak będąc na twoim miejscu sam bym kombinował.

Nie będę ukrywał że sam myślę o wymianie odtwarzacza cd na jakiś

cd sieciowy bo chętnie posłuchał bym radia internetowego a na razie

muszę podłączać telefon i przez wifi odbierać.

Mozliwe ze kiedys i dokupie wzmacniacz. Na razie przechodze ze sluchania muzyki na sluchawkach i starej wiezy Technicsa na sprzet z troche wyzszej poki i pewnie bede w miare zadowolony. Jest to jakis tam kompromis miedzy cena, wygoda i wymaganiami.

Ale apetyt rosnie w miare jedzenia.. ;)

Witam ponownie :)

powiedzcie mi jeszcze - jest jakas opcja strumieniowania muzyki z smartfona/laptopa przez wifi do amplitunera czy idzie to tylko przez bluetooth?

jesli tylko bluetooth to rozumiem ze rowniez trzeba dokupywac odzielny adapter do tego onkyo?

Ja na chwilę obecną słucham open fm przez telefon podłączony kakblem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do wzmacniacza.Jakość nad wyraz dobra zasługa pewnie telefonu minus

niestety jest taki że muszę ustawiać dużą głośność na wzmacniaczu

żeby normalnie słuchać.(na telefonie oczywiście jest na max)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam ponownie :)

powiedzcie mi jeszcze - jest jakas opcja strumieniowania muzyki z smartfona/laptopa przez wifi do amplitunera czy idzie to tylko przez bluetooth?

jesli tylko bluetooth to rozumiem ze rowniez trzeba dokupywac odzielny adapter do tego onkyo?

Ja używam do strumieniowania muzyki ze smartfona lub tabletu do mojego Pioneer'a SX-N30 aplikacji Bubbleupnp dostępnej na androida. Strumieniujesz przez wi-fi i ładnie to wszystko gra, polecam. Ta aplikacja ma również możliwość bezpośredniego strumieniowania z platformy Tidal i format FLAC gra bez problemu.

Cześć,

Znalazlem informacje, ze aplikacja Onkyo Remote na Androida moze streamowac muzyke z telefonu/tableta za pomoca wifi? Czy ktos z uzytkownikow Tx- 8130 moze to potwierdzic? wtedy moglbym juz dac sobie spokoj z wydawaniem kilkuset zlotych dla bluetooth w tx-8150.

Bubbleupnp wezme pod uwage, ale oficjalna aplikacja Onkyo jest pewniejsza opcja ;)

Witaj,

Tak, ale 8130 nie ma Wifi wiec jego musisz wpiąć do sieci za pomocą kabla ethernet albo acces pointa.

Reszta się zgadza.

Bluetooth mozesz kupic za 120 zl. Jako osobne urzadzenie np. Philipsa.

W razie pytań lub wycen zapraszam

dzieki za odpowiedz!

zastanawia mnie jeszcze jak wyglada komunikacja na lini amplituner i smartfon. onkyo bedzie docelowo polaczony do routera kablem. rozumiem ze mimo tego musze dokupywac do niego adapter wifi zeby moc nim sterowac (spotify/onkyo remote) z poziomu smartfona? wtedy smartfon, na czas bycia pilotem, musialby byc podlaczony do sieci amplitunera a nie domowej?

poprawcie prosze jesli zle mysle :)

Nie wydaje mi się żeby istniało takie coś jak osobna sieć wifi wewnątrz tego odbiornika służąca tylko do sterowania nim. Osobno to możesz sterować pilotem na podczerwień dołączonym do odbiornika. Takie jest moje zdanie

Witam,

akurat używamy Onkyo 8130 , prosta obsługa, muzyka głownie z pena , TV podpięty optykiem , głośniczki Dali zensor 7 wpięte- i jesteśmy zadowoleni. tak więc powinieneś być zadowolony , nie znam się ale czy głośniki nie są ciut za małe?

Ale patrząc z perspektywy czasu trzeba było dołożyć do 8150 , nie było by problemu typu kopiowanie i przenoszenie muzyki.

Wszystko ladnie pieknie, ale czy ktos z posiadaczy Onkyo moze mi udzielic odpowiedzi na moje pytanie?

zastanawia mnie jeszcze jak wyglada komunikacja na lini amplituner i smartfon. onkyo bedzie docelowo polaczony do routera kablem. rozumiem ze mimo tego musze dokupywac do niego adapter wifi zeby moc nim sterowac (spotify/onkyo remote) z poziomu smartfona? wtedy smartfon, na czas bycia pilotem, musialby byc podlaczony do sieci amplitunera a nie domowej?

Powyzszy zestaw jest troche poza moim zasiegiem finansowym niestety..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.