Skocz do zawartości
IGNORED

Analogowe ciepełko- czyli kij w mrowisko

saruman

Rekomendowane odpowiedzi

Na kazdego przyjdzie pora, obiecuje. Rok 2016- rokiem smiechu.

Jak na razie politycznie to Rok 2016 rokiem sprzątania śmieci i gnoju.

W Audio w nowych plikowych technologiach cały czas czekamy na jakieś objawienie, może to być MQA podpinane do kompa za jedyne 900zeta no nie wiem o czymś nie wiem a Ty Mariuszu wiesz? :)

A cóż to za przedziwny argument. Każdy format zaczynał się od jakiegoś TERAZ. Marslo i Kyle napisali o tym co jest obecnie najlepsze, o obecnym, świeżo upieczonym, gorącym, jeszcze pachnącym TERAZ.

Mariusz pisze o egzotyce jakieś niszowe wytwórnie, repertuar nie wiadomo dla kogo i jakiego poziomu artystycznego.Jak to wszystko będzie tak dostępne jak papierosy elektroniczne to porozmawiamy.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja obserwuje MQA i czytam o tym , podobnie jak o Roon , bo Aurender w ramach upgadu byc moze udostepni te ostatnia funkcjonalnosc.

Fajny jest tez nowy temat o aktywnym systemie Linna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego dochodzi sprawa transmisji przez RJ 45 i jest sie czym interesowac.

Jeszcze winyl dla innych wrazen - nie powim ze lepszych, ale na pewno wartych uwagi, trzeba sluchac roznych rzeczy i byc otwartym .

CD jest skonczone. Jak ktos chce, niech slucha dalej, ale najlepsze to ono juz bylo.

Jak chodzi o polityke to sie nie wypowiem , bo bym wyc musial z rozpaczy.

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Tu nie ma co myslec , audio jest od sluchania a nie od filozofii.

To wystarcza ,zeby stwierdzic, ze cd to przezytek.

Ci ktorzy tego nie rozumieja po prostu nie zadali sobie trudu zbudowania dobrego toru plikowego.

Lepiej sobie wmawiac, ze wystarczy wrzucic cd do napdu i gra najlepsza na swiecie muza i poklepac sie z kolegami po plecach - my napedowcy, my sol ziemi , my wiemy lepiej.

NIestety, to co bylo dobre w sredniowieczu, teraz jest juz tylko milym zabytkiem. Firmy korzystaja na takich stereotypach i wciskaja zamoznym audiofilom coraz drozsze zabytki w pieknych obudowach. Ci wydaja gruba kase i mowia- zobacz jaki piekny ten naped CEC za 100 kola, gra najlepiej na swiecie , no nie ? tak , tak , kumie, najlepiej, jeszcze tylko Metronome dzielony jest lepszy. Szkoda ,ze nie robia w czterech pudelkach za pol banki ,taki to by zagral ,no nie kumie? Po co nam hires, no nie kumie ? DSD to pokraka jest , tak tak kumie, tak czysta pokraka. W studiu nagrywaja pcm 24/96 i natywne dsd ? A kogo to obchodzi kumie, grunt ,ze cd gra najlepiej, no nie kumie?

Super super tak tak, super super nie nie ?:)

Wkurzacie sie ?

To dobrze, moze wreszcie zajmiecie sie plikami na powaznie, chce Wam tylko pomoc :)

A tego wszystkiego zescie nie slyszeli, bo wasze najlepsze napedy graja tylko cd ? Oj jaka szkoda :(

Ukryta Zawartość

Mariusz ja sobie wczoraj rozpakowałem 4 ostatnie CD Charlesa Lloyda wrzuciłem na CDMPro2 i słucham.

Słuchając tak sobie siedzę i myślę na ch..j mi jakieśtam pliki , DSD czy hirezy :) Po co ?

Jeszcze sobie kalkuluję ile za kasę którą musiałbym wtopić w PC audio wyjdzie muzy na CD !!!

Cieszy mnie tylko jedno w tym PC audio mianowicie to że mogę używane CD kupić za bezcen.

Ostatnio 6 CD ECM za 75 zł :)

Kiedyś babcia mi mówiła : wystrzegaj się ... nawiedzonych :)

Ukryta Zawartość

Jozek,

Jak ma byc tanio i dobrze, to trzeba bedzie 2 x zaplacic. Tez mam na podoredziu CDM Pro 2 , ostatnio sluchalem mojego dawnego TACD 01 u syna- fajnie , jakby ktos koc rzucil na kolumny. To "poszlem i go zdjalem".

Konto w trakcie usuwania

Cieszy mnie tylko jedno w tym PC audio mianowicie to że mogę używane CD kupić za bezcen.

No widzisz u nas to dopiero początek tego żniwa (swego czasu tak mozna bylo się dorobic na zakupie za bezcen vinyli które pózniej poszybowaly cenowo mocno w górę).

Z USA na PW dostałem miłe info ze mona sobie kupić wyprzedawane kolekcje 1000 i więcej CD za 100-200$ Sprzedawają je ludzie nowocześni pedzacy za nowalijkami;)

Kurde nadeszły dobre czasy, czasy żniw, zasiano głupotę i tak oto wyrosła :)

Jozek,

Jak ma byc tanio i dobrze, to trzeba bedzie 2 x zaplacic. Tez mam na podoredziu CDM Pro 2 , ostatnio sluchalem TACD 01 u syna- fajnie , jakby ktos koc rzucil na kolumny. To "poszlem i go zdjalem".

Jeżeli CDMPro2 jest przyczyną koca na kolumnach to ja jak ten krasnal potoczę sobie tą tabletkę z krzyżykiem :)

Na pewno warto kupowac cale kolekcje za bezcen, ja tak kiedys kupilem kilkanasie winyli DG za 15 pln/szt, jak sie DDR skonczylo.Sam kupuje wartosciowa muze na cd, jak jej nie ma w plikach - np Magde Umer.

To sa jednak wyjatki od reguly.

No i mam dwa playery cd w domu i nie zamierzam ich sprzedawac : Cairn Fog 2 soft ( karta 24/292 ) i La Fontaine z VRDS, na ktorym gram sacd od czasu do czasu.

Konto w trakcie usuwania

Audio służy do słuchania muzyki a nie do umilania sobie czasu przy komputerze.

Dobrze zasygnalizowałeś brak kultury słuchania, tak to obecnie nagminne zjawisko, sam się na tym łapie jak słuchając z CD korzystam z kompa to jest to po prostu znacznie uboższe słuchanie.

trzeba się zdecydować Sacrum czy Profanum ja dalej jestem za słuchaniem i nie robieniem nic innego w tym czasie no może poza podpijaniem dobrej zielonej herbaty lub kawy.

Jeżeli CDMPro2 jest przyczyną koca na kolumnach to ja jak ten krasnal potoczę sobie tą tabletkę z krzyżykiem :)

Ten dzwiek sie moze podobac, mi sie tez podobal, 10 lat temu.

Konto w trakcie usuwania

No widzisz u nas to dopiero początek tego żniwa (swego czasu tak mozna bylo się dorobic na zakupie za bezcen vinyli które pózniej poszybowaly cenowo mocno w górę).

Z USA na PW dostałem miłe info ze mona sobie kupić wyprzedawane kolekcje 1000 i więcej CD za 100-200$ Sprzedawają je ludzie nowocześni pedzacy za nowalijkami;)

Kurde nadeszły dobre czasy, czasy żniw, zasiano głupotę i tak oto wyrosła :)

Rafaello problem polega na tym że bardzo niewielu z nas wie jak naprawdę potrafi zagrać CD :)

Ten dzwiek sie moze podobac, mi sie tez podobal, 10 lat temu.

Mariusz babcia mi też coś wspominała o ... upartych :)

.Sam kupuje wartosciowa muze na cd, jak jjej nie ma w plikach - np Magde Umer.

To sa jednak wyjatki od reguly.

A Smolik Ci nie zagrał bo zassałeś pliki za free z neta, kup sobie może także oryginalnego na CD Smolika ta muzyka wychodzi i się otwiera dopiero po paru przesluchaniach, nie jest tak płytka jak pisałeś. Umerka jak wino, czym starsza tym lepsza; mając 30 lat straszny zmanierowany kwachol z niej był ;)

Jozek, mozesz sluchac cd do woli i tak Cie bede lubil :)

A Smolik Ci nie zagrał bo zassałeś pliki za free z neta, kup sobie może także oryginalnego na CD Smolika ta muzyka wychodzi i się otwiera dopiero po paru przesluchaniach, nie jest tak płytka jak pisałeś. Umerka jak wino, czym starsza tym lepsza; mając 30 lat straszny zmanierowany kwachol z niej był ;)

Mi nie chodzilo o jakosc , tylko o zawartosc. Moim glownym zarzutem jest wtornosc , manieryzm i nasladownictwo.

Plyta moze jest i dobrze nagrana ,ale na taka muze szkoda mi czasu. Jak juz to wole Mrozu, spiewa przynajmniej po polsku i jest swiezy, jak dla mnie .Oczywiscie De gustibus ...itd.

Dobra jakosc, wartosc artystyczna i wykonanie to Soyka jak spiewa Niemena , na winylu.

Smolik moze mu wyczyscic co tam chce.

pliki za free z neta,

Z kims mnie pomylils, spotify jest serwisem platnym ,tu sa inni specjalisci od sluchania i wrozenia, chocby z YT.

Konto w trakcie usuwania

La Fontaine z VRDS, na ktorym gram sacd od czasu do czasu.

Mariuszu , plikowcu hajendowcu nie idźcie tą drogą bo droga ta kręta , wyboista i na manowce wiedzie ...

P.S.

Jak Tobie płyta SACD gra lepiej niż płyta CD to chyba już najwyższy czas zmienić odtwarzacz ;)

Z sąsiedzkim pozdrowieniem.

Buziaczki ;)

Buziaczki, buziaczki , tak tak , dwupudelkowcu sasiedzie :)

Sluchal kiedys np Szeherezady pod Reinerem na sacd? To o co kaman?:)

Ach, ten podwojny M nie odtwarza ? Jaka szkoda:(

Sorki, smacznego zycze, na lunch ide czy jakies inne dejeneur.

Konto w trakcie usuwania

Sluchal kiedys np Szeherezady pod Reinerem na sacd? To o co kaman?:)

Ach, ten podwojny M nie odtwarza ? Jaka szkoda:(

Oczywiscie ze moze odtworzyc, C8+ ma Amanero czyli to co ty w twoim 'genialnym' Lampizatorze. Moze sobie odtwarzac DSD w kazdym formacie. Tylko moze posluchal juz napedow plikowych jak i DSD i stwierdzil juz dawno ze nie ma sobie co tym glowy zawracac bo to nie potrafi po prostu dobrze zagrac. Liczy sie wybitne odtwarzanie PCM, tam jest prawdziwy High-end i fantastyczny dzwiek, jak na cyfre ma sie rozumiec.

Z kims mnie pomylils, spotify jest serwisem platnym

Ale kolego to jest jakość góra Hi Fi, Prędzej na Tidalu i po MQA na pełnym Sooloosie.

No ale tam nie ma Smolika i stąd cały urok streamingu :)

Sluchal kiedys np Szeherezady

Nie raz słuchałem w różnych wykonaniach ale utwór ogólnie taki sobie rosyjscy kompozytorzy napisali znacznie lepsze utwory.

Liczy sie wybitne odtwarzanie PCM, tam jest prawdziwy High-end i fantastyczny dzwiek, jak na cyfre ma sie rozumiec.

I dlatego trzeba mieć high-endowy transport cd. Ale nie z oferty tuzów high-endu.

Oni robią to co robią dla pieniędzy - nie dla dźwięku, który jest tylko bardziej szczegółowy a nie powalająco analogowy...

A w high-endzie chodzi o to, żeby wszystko było naturalnie niepowtarzalne, nie tylko parę aspektów... Dla paru aspektów to lepiej kabelki zmienić :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

To jaki transport CD proponujesz?

Sly. Nie mam na myśli transportu "fabrycznego". Po prostu musi się urodzić pomysł i realizacja, którą mógłbym porównać do historii Lampizatora. To musi być zupełnie inne spojrzenie, całkowicie. Rozumiesz?

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Rozwoj idzie w innym kierunku, rozwoj idzie w kierunku nie zrodla cyfrowego ale dobrej obrobki tego w samym juz DAC-u. Taka jest przyszlosc, przyszlosc to dobry odbior, a nie dobre zrodla.

Gość

(Konto usunięte)

Jak na razie to Ty Mariusz gotujesz z Ziko o tych plikach, tak że nie rozumiem po co tyle pary w to wkładacie, chcecie żeby wam głowy porozrywało ;)

Rafaelu ... czy ją się gotuję?

Pozdrawiam serdecznie :-)

Ale kolego to jest jakość góra Hi Fi, Prędzej na Tidalu i po MQA na pełnym Sooloosie.

No ale tam nie ma Smolika i stąd cały urok streamingu :)

Nie raz słuchałem w różnych wykonaniach ale utwór ogólnie taki sobie rosyjscy kompozytorzy napisali znacznie lepsze utwory.

Znaczy na tym sie tez najlepiej znasz?

Podziwiam , to chyba genius loci.

Duzo piszesz, malo czytasz, pisalem kilka razy ,ze spotify uzywam do wstepnego przesluchania.

Czytaj wiecej, to na dysleksje pomaga.

Konto w trakcie usuwania

Gość passer

(Konto usunięte)

Jak myśli to jest otwarty na nowe technologie...nie zamyka się w swoim ortodoksyjnym świecie.

Tu nie ma co myslec , audio jest od sluchania a nie od filozofii.

Myślenie zawsze jest potrzebne,

przy pisaniu dziwnych postów też, z bardzo dziwnymi argumentami.

ps

- dzisiaj wpiąłem do swojego "boomboxa" do portu USB pamięć z kilkoma płytami w formie plików ( m.inn. w formacie flac 24/192)

- na ostatnie, jakie było spotkanie ze znajomymi, zabrałem płytę na 180 g vinyl 45 obr./ min tłoczoną jednostronnie z nagraniem uwertur m.inn. Czajkowskiego 1812

- na najbliższe spotkanie mam ochotę zabrać płytę CD wydaną przez AA z serii Uncompressed Word - Solo Piano i może jakąś płytę wydaną prze FIM. Ach, CD jest super.

Nie bardzo. Nie będzie nowego podejścia do CD, ani do vinyla. Te tematy są rozpoznane na maxa.

Nie są rozpoznane :-) po prostu pewnych rzeczy nie opłaca się robić - z różnych przyczyn. Ile można windować ceny np? A nikt nie sprzeda przełomowej zmiany jakościowej w cenie dotychczasowego topu. To byłby kanibalizm. Rynek dorósł do absurdów, ale zera w cenie więcej - nie zniesie. I dlatego nie ma - bo się nie opłaca. Tak samo jak nie opłaca się robić"wiecznych" samochodów :-). Technicznie to nie problem, kosztowo pewnie też - ale się nie opłaca, bo lepiej wystukać w tym samym czasie 4 szt standardu.. :-) ekonomia. Nic osobistego :-)

Rozwoj idzie w innym kierunku, rozwoj idzie w kierunku nie zrodla cyfrowego ale dobrej obrobki tego w samym juz DAC-u. Taka jest przyszlosc, przyszlosc to dobry odbior, a nie dobre zrodla.

To nie jest rozwój. To produkcja. Miniaturyzacja też nazywana jest rozwojem. A chodzi o oszczędności na każdym etapie - za które można zgarnąć większą kasę w cenie jednostkowej i z tej samej ilości krzemu, czegokolwiek - wystukać więcej egz.

Gdyby był rozwój, to każdy telefon byłby za kilkanaście zł. Każdy.

Sluchal kiedys np Szeherezady pod Reinerem na sacd?

Mariuszu,

Ja tak troszkę przewrotnie z nutką pikanterii zapytam:

Było "LIVE"?

;)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

...

Na kazdego przyjdzie pora, obiecuje. Rok 2016- rokiem smiechu.

No w końcu ! tak trzymać !

Audio służy do słuchania muzyki a nie do umilania sobie czasu przy komputerze.

+ bańka

----------------------------------------------------

Wojtku,

Znaczy czy ja slyszalem Reinera live?:)

No nie ten rocznik...

Czy u mnie w domu bylo live?

Co ja tu bede pisal, i tak nikt nie uwierzy:)

Sonicznie wole te z Fone z nativedsd z Turynu, jestem na tej sali.

Konto w trakcie usuwania

Nie bardzo. Nie będzie nowego podejścia do CD, ani do vinyla. Te tematy są rozpoznane na maxa.

Otóż nie dwóch kolesi Philips i Sony wymyśliło ten standard nawet do dziś nie opublikowali wszystkich szczegółów w słynnej Red Book a cała reszta na podstawie tych zgrubnych założeń miała też robić napędy???

Jaja sobie z nas klientów zrobili niezłe tak jak z wprowadzeniem VHS czy "zneutralizowaniem" porządnego formatu do muzyki na płytach od Hitachi.

Oczywiście jakieś tam walki są przy tym standadzie (ale walczą małe firmy:Nagra,Metronome,Audiomeca,CEC, kiedyś Studer) np. przeróbki mechanizmu odczytu przez firmę Audiomeca czy manipulowanie przy tym jak i optyce przez Nagrę i te efekty są słyszalne. W sumie za bardzo to nie rozpoznanie tematu tylko brak mozliwości szerszego wyboru napędów ograniczył ten światek w sumie do dwóch napedów. Jeden bardziej technicznie grający np. w Esotericu (miałeś takowy napęd) i drugi bardziej muzykalny choćby w Metronome (też już miałeś ten napęd).

Problemy w napędach są tylko przez małe firmy rozwiązywane na jakimś małym odcinku a kolesie Philips i Sony mają takie dopieszczanie głęboko tam, domyśl się gdzie :)

Tak że postęp się specjalnie powstrzymuje (choćby gorsze niż 20 lat temu lasery!!!) żeby nam ponownie sprzedać stary towar ale już opakowany w nowe gówienko!!!

Tylko patrzeć jak się okaze że pliki mogą się starzeć i z wiekiem czy kolejnością odtwarzania grać coraz gorzej bo ktoś tam "niechcący" zaszył malutki programik robiący taki maluteńki ale z czasem rosnący bałagan.

Duzo piszesz, malo czytasz, pisalem kilka razy ,ze spotify uzywam do wstepnego przesluchania.

Ale ja Cie za bardzo nie czytam bo ciągle jakieś bajki z mchu i paproci ciągle piszesz ogarnij się i np. porównaj sobie Twoją wybitną Szeherezadę do np takiego np. 2 koncertu fortepianowego Rachmaninowa :)

To takie analogiczne porównanie co do dykcji śpiewu Twojego sepleniącego (jednak dalej!) Soyki do

lub

Gdzie Rzym a gdzie Krym :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.