Skocz do zawartości
IGNORED

Czy aby pisac w High-endzie, trzeba miec w domu 'krowe'?

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze by było aby pisać o tym co się zna.Jeśli ktoś nie ma High endu a pisze na ten temat to pisze nieprawdę.No chyba,że pracuje w sklepie z tym sprzętem.

No albo naczytal sie recenzji, testow i opinii.

A pisac to chyba raczej kazdy moze. Nawet po to, zeby sie czegos dowiedziec.

Aby pisać na tym forum nie jest koniecznym posiadanie systemu HiEnd.

Jednak żeby pisać na tym forum o brzmieniu zestawów zaliczanych do Hi End, z samej zasady uczciwości należy być osobiscie obeznanym z takimi zestawami, a posiadanie takowego jest gwarantem, że nie piszemy bzdur a temat znamy z autopsji.

Nie dotyczy jednak redaktorów/recenzentów forumowych, chyba?

Stasiop jest tylko skutkiem, nie przyczyną - prawda :)

Trzeba pisać, trzeba nauczać tych paskudnych audiofilii :) Kiedyś dojdzie do tego, że ta krowa z tematu okaże się świetnym elementem wygłuszającym,ruchomym i ceny krów pójdą w górę.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Jednak żeby pisać na tym forum o brzmieniu zestawów zaliczanych do Hi End, z samej zasady uczciwości należy być osobiscie obeznanym z takimi zestawami, a posiadanie takowego jest gwarantem, że nie piszemy bzdur a temat znamy z autopsji.

Nieśmiało spytam, a kto nam wystawi zaświadczenie o posiadaniu zestawu Hi-End ???

Czy ksiądz dobrodziej - oj tu będę miał pod górkę...

Czy może rada osiedla ???

Czy jeszcze inna społeczność ???

No i pytanie za przysłowiową krowę - co jest a co nie Hi-Endem....

A tak na marginesie ja kocham dział Hi-End. Zawsze jak mam doła poczytam parę postów i od razu świat nabiera barw - różowej w szczególności...

ceny krów pójdą w górę.

Ty weź przestań, ja w tym kraju mleka które chociaż trochę przypomina mleko nie mogę kupić. A Ty o cenie krowy..

Nieśmiało spytam, a kto nam wystawi zaświadczenie o posiadaniu zestawu Hi-End ???

Czy ksiądz dobrodziej - oj tu będę miał pod górkę...

Czy może rada osiedla ???

Czy jeszcze inna społeczność ???

No i pytanie za przysłowiową krowę - co jest a co nie Hi-Endem....

A tak na marginesie ja kocham dział Hi-End. Zawsze jak mam doła poczytam parę postów i od razu świat nabiera barw - różowej w szczególności...

Ty weź przestań, ja w tym kraju mleka które chociaż trochę przypomina mleko nie mogę kupić. A Ty o cenie krowy..

Zeby to udowodnic, to trzeba wstawic zdjecia swoich klockow. A czy to jest hajend czy nie, decyduje cena. Czytalem gdzies, chyba na tym forum, ze jest to ok 20 tysiecy zlotych za element. Chyba o kolumny wtedy chodzilo.

Zeby to udowodnic, to trzeba wstawic zdjecia swoich klockow.

Za Chiny nie wstawię zdjęcia swoich klocków :)

"Krowy" jeszcze nie mam ale nikt mnie z tego powodu z forum HI-END nie wygonił,

pisze tam w czasie wolnym, nieraz podejmuje dyskusje żeby skorygować nawet przypuszczenia, nie spotkało mnie tam nic nieprzyjemnego.

Osobiście nie trafiłem lecz widziałem w każdej zakładce jak niektórzy piszą tak jakby to była walka o ogień, zapominają ze forum to nie ich własne stado i nie działa popisywanie się, wręcz przeciwnie bo wirtualnie to łatwo opluć czy dać w ryj

@Stasiop, to Ty masz pretensje o niesprawiedliwość i było już dawno założyć ten watek do dyskusji z użytkownikami,"wrogami" i moderacją

a jak się po-blokujecie to się nie dogadacie, w ogóle to zezwolenie przez Administracje rąbka władzy jest śmieszne, a dlatego ze pseudo-prezesów jest wielu i jak wejdzie kilku do jednego wątku to Moderacja tylko czeka kiedy go usunąć.

Gdybym założył wątek a obok ktoś inny o podobnym tytule i u niego pisali a u mnie nie to wątpię żebym domagał się "???"

założyłeś wątek tu czy tam a kto będzie zainteresowany to napisze, nikogo do niczego nie zmusisz

Pozdrawiam i życzę mniej awantur na Forum

Za Chiny nie wstawię zdjęcia swoich klocków :)

No to przynajmniej jakiegos hajendowego avatara musisz sklecic.

Chodzi o to, zeby wszyscy wiedzieli ze masz pojecie o czym piszesz.

;-)

A czy miarodajne jest pisanie o dojeniu krów nie mając doświadczenia w dojeniu krów?

Zadajmy pytanie, kto w tym przypadku jest dojona krową?

?👈

W Hi-Endzie mogą pisać osoby posiadające sprzęt z górnej półki, a czy to gra hi-endowo, to już inna para kaloszy :) Ot, cała tajemnica :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

"czy koniecznym wymogiem pisania na tym forum jest koniecznosc posiadania systemu High-endowego?"

Imho, wręcz wymogiem.

Gdyby złożenie TYLKO NA PODSTAWIE WYMION grającego PEŁNĄ GĘBĄ systemu HE było takie proste, to mielibyśmy na forum kopę cudownie grających systemów, a tak nie jest.(!)

A co jest?

Jest kopa wróżbitów, którzy uprawiają fusologię, bo wydaje się im, ze TO z TYM będzie grało.

Efekt tego jest taki, ze to dalej nie gra na miarę prawdziwego HE i mamy.., to co mamy - czyli wątki po 500 stron, podczas, gdy wystarczy ich 5, ale treściwych, bo resztę zajmuje kłótnia pomiędzy praktykami, a teoretykami.

Imho, trzeba posiadać zaplecze nie tylko teoretyczne, ale równie ważne - praktyczne.

Trzeba mieć właściwy pokój odsłuchowy, a nie aneks z kuchnią i udawać hiendowca.

Trzeba mieć wiedzę praktyczna i teoretyczną gdzie i jak, na czym i gdzie ustawić składowe systemu. Trzeba też mieć co postawić( klocki) i praktycznie przekonać się o słuszności swoich teorii.

Czytanie z wymion jest imho, tylko podpowiedzią, jednak nie receptą na sukces w HE.

Ja jej w pełni nie mam, a takich co maja ze święcą szukać.

Trzeba mieć klocki, aby być " osłuchanym", a to ost. nie sposób wyczytać z podręczników.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wielu sądzi, ze wystarczy wydać 200 tysi i będzie grało HE byle gdzie i byle jak, bo wydali kasę.

Wielu się wydaje, ze jak gdzieś fajnie zagrało, to wystarczy kupić, wnieść graty do siebie i tez będzie super.

Nic bardziej mylnego.

I przeciwnie, teoretykom wydaje się, że wystarczy wiedzieć, znać budowę i plany i już mamy HE.

Gdyby Kolumbowi dać pełen schemat budowy Fregaty Rakietowej, to by ją zbudował?

Uchatek

Co to znaczy pisać?Aby o czymś pisać,zwłaszcza wprzypadku sprzętu to trzeba najpierw posłuchać.Nie wystarczy poczytać recenzji.I nie wystarczy posłuchać w salonie,konieczne słuchanie w warunkach domowych.

Czy audiofile dopuszczają do myśli możliwość, że ktoś zbudował sobie sprzęt hi-end za ułamek ceny rynkowej ? Czy on może być audiofilem, bez wydania grubego siana na sprzęt ?

Zeby to udowodnic, to trzeba wstawic zdjecia swoich klockow. A czy to jest hajend czy nie, decyduje cena. Czytalem gdzies, chyba na tym forum, ze jest to ok 20 tysiecy zlotych za element. Chyba o kolumny wtedy chodzilo.

Wiesz mój dom, moja twierdza i póki co nie jestem jeszcze tak wybitny i unikalny (wrodzona skromność) żeby wycieczki polaków wpuszczać - choćby wirtualnie, żeby mogły nasycić się atmosferą ogra.... Choć wirtualnie, chodź przez chwilę - wspomniałem iż jestem wzorem skromności i pokory ???

A co do ceny no mam parę klocków które się łapią, ale żeby być ortodoksyjnie Hi-Endowy mam kolejne pytanie. Nie wiem, może jeszcze jedną fakturę paragon znajdę. Ale tu mam problem, nowe kosztowały więcej niż te 20k. ale używane zapewne mniej.

I co teraz ??? Wypadam z Hi-Endu ??? No, bo jak przyjdzie jakiś ortodoks i powie poszoł won - w traumę wpadnę....

A i kable mam niestety nie spełniające tego wymogu - dużo, dużo poniżej 20k. ( i to wszystkie razem - wiem, wstyd mi) I co, jakaś amnestia ??? Czy kop w zać ???

Mam nadzieję iż nawet najwięksi forumowi ponuracy mają jeszcze zapas poczucia humoru - wszak dopiero początek roku...

Panowie, Panie i Ty droga trzecia płcio - dużo zadowolenia ze słuchania muzyki, pamiętajcie czasami ważniejsze jest z kim i gdzie jej słuchacie niż na czym...

Serdeczności

Ogr

Przyszła duma 5 Rzeczpospolitych ( RP: 3,4,5,6,7)

Czy audiofile dopuszczają do myśli możliwość, że ktoś zbudował sobie sprzęt hi-end za ułamek ceny rynkowej ? Czy on może być audiofilem, bez wydania grubego siana na sprzęt ?

Dopuszczają. ;-) Są (względnie) tanie konstrukcje grające niewspółmiernie dobrze w stosunku do ceny, jak również wydumki za harmonię pieniędzy, pozycjonowane - jak się zdaje - wyłącznie poprzez kuriozalną cenę. Problem w tym, że trzeba sporo różnych zestawień posłuchać, żeby to rozróżnić. Niestety, DIY-owcom często brak punktu odniesienia, więc wpadają w (samo)zachwyt, kiedy tylko coś im "zagra". Dlatego jestem wielkim zwolennikiem wszelkich audiofilskich klubów i wspólnych spotkań. Człowiek uczy się wtedy na co inni zwracają szczególną uwagę w dźwięku, no i przy okazji może zapoznać się z rozmaitymi konstrukcjami i zestawieniami.

Rozmawialiśmy z daris666 o audiofilskim klubie, nie o zakładkach. A w warszawskim KAiM nigdy nie zwracaliśmy uwagi na to, co kto ma, tylko czy fajnie można z nim spędzić te parę godzin.

To prawda, osobisty kontakt ludzi połączonych wspólną pasja, jest niezastepowalnym, wzajemnie stymulującym i tworzącym więzi sposobem uczestnictwa w naszym hobby.

Człowiek wprost w oczy nie wypluje swej żółci zazdrości, lub efektu urażonego ego. Nie będzie również śmiał mądrzejszym i bardziej doświadczonym kolegom na sile wpierać własnych idiotyzmów nie popartych doświadczeniem. Skupi się na pozyskiwaniu wiedzy udostępnianej przez tych, którzy ja posiedli.

Na forum jako anonim nie ma żadnych zahamowań i pierwsze co wykaże, to właśnie KIM jest :-)

A jest gdzieś w Pomorskim taki klub ?

Jest paru fajnych chłopaków, ale nima prezesa i lokum. Może KAIM otworzy Oddział:) Jako Centrala mogłaby wesprzeć lokalne inicjatywy:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.