Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie wewnętrzne kolumn hi end

////

Rekomendowane odpowiedzi

Ale niższy model Altair ma to samo, czyli 15 cali na boku, tylko że jeden.

.

Ok to w takim razie jeszcze niższy model, widzę nie zrozumiałeś przesłania. Czyli 0 niskotonowców promieniujących inaczej niż do przodu, chyba że jest taka konstrukcja omnipolarna która ma głośniki do około, ewentualnie w dół lub? (nie spotkałem takiej konstrukcji) w górę kolumny.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Aidy kosztują ok 450 000 tyś no to mam problem , co za przewody zaaplikować zasilanie , głośnikowe i interconnecty.

Na audio schow były 2 lata lub trzy lata temu były podłączone pod Cardasa okablowanie , nie mója bajka w brzmieniu a i tak super był dźwięk.

Być może. Nie wiem jak grało na AS, wiem co sam słyszałem. Byłem tym zaskoczony i zacząłem rozpytywać. Okazało się, że w Monachium też grały fatalnie. Byłym też wtedy w Monachium ale akurat czego innego szukałem i nie zwróciłem na nie uwagi.

Fatalny bas, kartonowa sucha średnica, brak rozdzielczości i szybkości. Granie zdechłe, niemrawe i dla mnie bezbarwne.

O, to jakby wiekszy brat Olimpici II.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Być może. Nie wiem jak grało na AS, wiem co sam słyszałem. Byłem tym zaskoczony i zacząłem rozpytywać. Okazało się, że w Monachium też grały fatalnie. Byłym też wtedy w Monachium ale akurat czego innego szukałem i nie zwróciłem na nie uwagi.

Na AS gralo dobrze, nawet bardzo dobrze ale Sonus faber Il Cremonese ;D

Aidy kosztują ok 450 000 tyś no to mam problem , co za przewody zaaplikować zasilanie , głośnikowe i interconnecty.

A z jaką elektroniką grają u Ciebie te Aidy ?

Chodziło mo o to że na AS grały moim zdaniem z kiepskim okablowaniem a i tak się podobało.

Ja nie mam Aid ale zaraz będziemy wiedzieć kto ma i z czym słucha , chyba że już sprzedał.

hehehe

dobre KOPIUJ WKLEJ..

Ty chyba jesteś jednak z Krakowa. Spotkajmy się, posłuchajmy, być może przekonam się do Sonusów, kto to wie? A jak nie, to każdy ma swoje zdanie i tyle.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Sly30 to rozumiem że ktoś już w Polsce ma Aidy w domu ?

Nie wiem. Słuchałem w Germanii.

O, to jakby wiekszy brat Olimpici II.

To było podobne granie to Tannoya, przy czym Sonusy miały jednak piękną przestrzeń, o czym Tannoy może tylko pomarzyć.

Ja nie mam Aid

To w takim razie czym objawia się ten problem ?

Poza tym cena , którą przytoczyłeś za te głośniki jest grubo przesadzona ;)

ale w salonie słuchałeś czy w domu ?

Kolego

K/W nie jest w moim interesie ciebie przekonywać do produktów SF .

Wybacz

tym

To w takim razie czym objawia się ten problem ?

Poza tym cena , którą przytoczyłeś za te głośniki jest grubo przesadzona ;)

tym że

nawet aplikacja średnia do tych kolumn AIDA powoduje że i tak gra Fantastycznie

Słuchałem w salonie w obecności 3 osób bardzo osłuchanych. Wszyscy byli bardzo rozczarowani. Grało to fatalnie. Ale jeśli dla ciebie grają one fantastycznie to nic tylko kupować.

AIDA

gra Fantastycznie

Kto to może potwierdzić :)

Na Audio Show moim zdaniem grało słabo.

Tylko odsłuch w kontrolowanych warunkach może powiedzieć coś więcej.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Mnie się wydaje, że Franco Serblin nie powinien był się zabierać za kolumny wolnostojące. Monitory robił genialne, natomiast wielkie paczki już niekoniecznie. A obecni właściciele marki niepotrzebnie powielają błędy mistrza. Aidy chluby marce nie przynoszą.

Stradivari i Elipsa to bardzo dobre kolumny podłogowe. Ceny oczywiscie zawyżone jak cały hajend ale jak się kupi z drugiej ręki odpowiednio za 60 i 30 tyś PLN to relacja ceny do jakości jest akceptowalna. Każda z tych kolumn potrafi zagrać bardzo porządnie.

Jeden zestaw to były jakieś wysokie Musical Fidelity, chyba te monobloki Titan. Drugi to teź górna półka z AVM.

Przecież to nie miało prawa zagrać. Musical Fidelity i AVM + AIDA??? To okropny mezalians... Podłogowe kolumny marki Sonus Faber to jedne z najbardziej wrednych w aplikacji kolumn jakie istnieją...

Jak się na serio podchodzi do tematu takiego jak Aida to warto zorganizować sobie przynajmniej taki odsłuch jak na tym filmie...

Być może nie była to najlepsza amplifikacja do tych kolumn. Tego nie wiem. Ale w Manachium też była kicha, a dystrybutor SF na Niemcy ma w ofercie np D'Agostino i w 2012 grały właśnie z Momentum.

moreno

obawiam się że nie zostanie to zrozumiane i tyle.

Zostało doskonale zrozumiane, gdzieś w jakiejś bajkowej krainie za siedmioma górami i siedmioma lasami te topowe Sonusy zagrają przyzwoicie ale ostatnie dwa pokazy na AS i później na AVS pokazały bryndzę i żałość!!!

Jak byś słuchał ich za czarną cienką kotarą oraz dla porównania innych głośników np. też Sonusów ale prezentowanych przez Grobel Audio to byś za ten dźwięk Aid nie dał nawet 5 zeta!

Wyjaśniam się jasno?

Koledzy na forum to potwierdzają tak że pewnie to spisek ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Zestawienie Aid z amplifikacją BAT oraz kablami Cardasa które grało w Warszawie jest fatalne. Rozumiem, że to są wszystko produkty z oferty Voice, ale to jest przegięcie pały, dosładzanie lukrowanych kolumn gęstą elektroniką i ciepłymi kablami. Do tego typu paczek potrzebne są monobloki Spectrala oraz srebrne okablowanie z najwyższej półki. Dopiero wtedy można zacząć na poważnie tego słuchać. A tymczasem Milan strzelił sobie samobója wystawiając do boju taką oto kombinację.

Zestawienie Aid z amplifikacją BAT oraz kablami Cardasa które grało w Warszawie jest fatalne. Rozumiem, że to są wszystko produkty z oferty Voice, ale to jest przegięcie pały, dosładzanie lukrowanych kolumn gęstą elektroniką i ciepłymi kablami. Do tego typu paczek potrzebne są monobloki Spectrala oraz srebrne okablowanie z najwyższej półki. Dopiero wtedy można zacząć na poważnie tego słuchać. A tymczasem Milan strzelił sobie samobója wystawiając do boju taką oto kombinację.

Niestet sie mylisz,bo jest możliwa inna koncepcja..........może lepsza i tańsza,ale ja sie nie znam.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Niestet sie mylisz,bo jest możliwa inna koncepcja..........może lepsza i tańsza,ale ja sie nie znam.

Piotrek, do tych kolumn potrzeba z 1kW na kanał... Nie ruszysz tego niczym innym.

Piotrek, do tych kolumn potrzeba z 1kW na kanał... Nie ruszysz tego niczym innym.

No i jeszcze ,może wtedy da radę? :(

Byłem bliski bo podobał mi się Design, historia i prestiż firmy, jej wiarygodność itd ale do finalnej decyzji potrzebny był odsłuch i ten odbył się na 2 rodzajach amplifikacji i kicha.

Pisze niby do powyższego wpisu ale odnoszę się do całej rozmowy ponieważ wiele wypowiedzi, wątków mi się nie spina w całość. Jechałeś kupić te głośniki, zakładam, że do Audiostylu bo tam się znajdowały. Jak wychodzi w rozmowie, elektronika (by jej nie przytaczać, z nazw), była przypadkowa, a przewody Cardasa niestety ale mało odpowiednie jakościowo oraz barwowo.

Wyjaśnij mi proszę, bardzo mnie to nurtuje. Kto kupuje głośniki w tej klasie cenowej i jakościowej bez przygotowania? Widzisz, gdyby mnie było stać i miałbym oczywiście odpowiednie warunki lokalowe jak i pozostałe elementy toru pasujące do produktu tej klasy, wtedy wszelkie ustalenia robiłbym z dystrybutorem, celem przeprowadzenia PROFESJONALNEGO odsłuchu w swoim domu, w pokoju zaadoptowanym akustycznie? oraz w akompaniamencie pozostałych elementów odpowiedniej klasy jakościowej. Taki odsłuch to pełna logistyka, analizuje się co z czym i jak ma zagrać, likwiduje się wszelkie słabe punkty w łańcuchu!

A Ty rozumiem czytając twój opis, wsiadłeś w samochód i stwierdziłeś, że pojedziesz je kupić. Oczywiście posłuchałeś np 2h, nie zagrały tak jakbyś sobie życzył i wróciłeś spokojnie do domu, w przekonaniu jaki z Ciebie kozak.

Wiesz, dziwne to jest i im dłużej to wszytko czytam tym bardziej przekonuję się, że niektóre tu osoby piszą dla samego pisania, nie ważne co i jak byle by pisać.

1kw to max podawany przez producenta. Czułość deklarowana 92 też nie powinna zabić. Nie uważam, że musi być podany 1kw na kanał, tu lekko przesadzasz. Wydajny 300 watowy monoblok idealnie to napędzi.

Nic z tych rzeczy. Podobały mi się wizualnie i poważnie myślałem, że mogą pasować do mojego systemu. Umówiłem odsłuch tam gdzie wówczas było to możliwie, a było to w Berlinie. Nie jechałem nic kupić a tylko posłuchać. Zestawienia dokonał właściciel salonu mający na stanie wiele sprzętów. Pierwsza konfiguracja amplifikacji wypadała fatalnie, więc poprosiliśmy o kolejną. Ta również wypadła kiepsko. Przez cały czas było słychać pewną, negatywną sygnaturę tych kolumn, bez względu na amplifikację. Po tych odsłuchach już nie umawiałem się z dystrybutorem. Nie widziałem sensu. Być może upierając się na siłę można dobrać do tych kolumn system, z którym zagrają trochę lepiej, ale po co miałem się upierać?

Oczywiście posłuchałeś np 2h, nie zagrały tak jakbyś sobie życzył i wróciłeś spokojnie do domu, w przekonaniu jaki z Ciebie kozak.

A co ma do tego kozak? Popukaj się w łepetynę klonie. Czyim jesteś klonem? Wróciłem do domu w przekonaniu, że te kolumny mnie nie interesują i tyle.

Mnie się wydaje, że Franco Serblin nie powinien był się zabierać za kolumny wolnostojące. Monitory robił genialne, natomiast wielkie paczki już niekoniecznie. A obecni właściciele marki niepotrzebnie powielają błędy mistrza. Aidy chluby marce nie przynoszą.

Dziwna wypowiedz. Nie mająca nić wspólnego z rzeczywistością. Wręcz przeciwnie uważam, że Amati Home to głośnik wybitny w swoich czasach, a i dziś o wiele lepszy od większości głośników jakie można kupić w cenie używanych. Stradiwari natomiast wybitny jest do dziś.

Być może upierając się na siłę można dobrać do tych kolumn system, z którym zagrają trochę lepiej, ale po co miałem się upierać?

Oczywiście, nie musiałeś się upierać, bo to jedynie twoja wola i nikt do niczego Ciebie nie zmusi. Ale przynajmniej w chwili obecnej możemy się dowiedzieć jak naprawdę wyglądał odsłuch, gdzie i z czym. A to ważne, ponieważ Ty tu masz klony, wyznawców którzy kopiują twoje wypowiedzi i wklejają bez zastanowienia na inne forma.

Klasyczny wątek z audiostereo. Moderacja nie istnieje. Nieskończony OT.

A to dlatego że kwestia okablowania jest prosta jak drut. Wszystko zostało już wyjaśnione.

Tez się wtrącę w temacie odsłuchów w salonie. Kiedyś uczestniczyłem w takim lepszym odsłuchu na zamówienie, to zrzuta dla właściciela za zorganizowanie optymalnego zestawu audio za około 250 do 300kzł. Nie ważne jaki to był sprzęt, ważne że byłem potwornie zawiedziony. Okazuje się że nie można liczyć na kogoś i na salon. Grało słabiej niż niejeden zestaw na chacie za 30 kzł za całość. Organizator był oczarowany tym co osiągnął, a my się potwornie nudziliśmy i tylko myśl czy jestem w ukrytej kamerze?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.