Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do 2300 - 17,5m2

h.jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od padu dni czytam non-stop wszelkie fora audio i mętlik w głowie coraz większy...

Konkretnie: mam w mieszkaniu pokój - jak w załączniku. Co gdzie jest każdy rozpozna + na czerwono miejsce ustawienia przyszłych kolumn.

Muzyka: 80% elektronika typu Night Runner, ActRazer, Lazerhawk, Daft Punk lub coś mocniejszego np Danger. Rzadziej ale jednak chociażby Queen, Tame Impala

Przyznam szczerze, że w elektronice lubię konkretniejsze uderzenie, może nawet ciut "rozlazłe", ale musi być je czuć...

Budżet niestety skromny - 2300zł najlepiej na kolumny + wzmacniacz + cd. Kolumny obowiązkowo NOWE. Wiem, że pewnie w tym budżecie może znalazłbym coś używanego ale lepszego ale taki jest odgórny wymóg i jest to sprawa nie do przeskoczenia! Z CD mogę miesiąc się wstrzymać (tak generalnie co miesiąc planowałem każdy z elementów dokupić ale ciężko tak bez muzyki). Przy podstawkowych oczywiście dokupię standy ale one będą poza budżetem.

Po kilku dniach i nocach czytania (i paru, choć niewielu filmikach poglądowych) zawęziłem wybór do podstawkowców Magnat Quantum 673 oraz Dali Zensor 3.

Cenowo się zgadza i z forów wynika, ze po pierwsze dadzą radę w takim metrażu a po drugie brzmienie wpasuje się w moje gusta muzyczne. W tej chwili faworytem są Zensory...

Co do wzmacniacza to z Dali chciałbym połączyć NAD-a. Jak się utrafi to moze c320 lub wyżej.

Proszę o opinie osoby posiadający powyższe kolumny czy takie coś ma sens. A jeśli ktoś ma podobne preferencje muzyczne które w miare jasno określiłem to chetnie wysłucham opinii o innych zestawach które mogą mnie zadowolić.

Z góry dzięki za każdą odpowiedź!

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/125123-stereo-do-2300-175m2/

Witaj,

biorąc pod uwagę wielkość Twojego pomieszczenia, dobrym wyborem są kolumny Dali Zensor 3. To dynamicznie grająca, uniwersalna konstrukcja. Jeśli natomiast wolałbyś konstrukcję podłogową, na pewno świetnym rozwiązaniem będzie polska kolumna Pylon Audio Sapphire 23. To trochę ponad budżet, jednak biorąc pod uwagę jakość dźwięku, jaką ten zestaw jest w stanie zaoferować, moim zdaniem warto rozważyć taki zakup. Jeśli natomiast musimy zmieścić się w założonym budżecie, spójrz jeszcze na Monitor Audio MR4. To uniwersalna kolumna, o dynamicznym, przestrzennym brzmieniu. Jeśli natomiast lubisz mocniejsze gatunki muzyczne, lubisz dźwięk wyraźny, szybki z wyeksponowanymi skrajami pasma, bardzo dobrym rozwiązaniem w Twoim salonie byłby Paradigm Monitor 7 v.7, który aktualnie można zakupić w bardzo atrakcyjnej cenie.

W kwestii elektroniki na pewno namawiałbym na integrę NAD C326 BEE. To mocny, wydajny wzmacniacz, który w pełni wykorzysta potencjał powyższych zestawów kolumn. Jeśli natomiast szukasz tańszego rozwiązania, mamy bardzo ciekawą francuską integrę BC Acoustique EX-202 w stanie idealnym, ale urządzenie poekspozycyjne, które będziesz mógł zakupić w cenie dobrze poniżej 1000 zł.

Przemyśl sprawę, w przypadku zakupu zestawu kolumn i elektroniki możesz oczywiście liczyć na atrakcyjną cenę, szczególnie dla forumowicza audiostereo. Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Rozważ kolumny podłogowe HECO Victa 500 lub 700 (teraz 502 i 702 nowe serie).

Jak wzmacniacz jakiś Rotel np.:)

Polecam Ra 931, ale np. Ra 921 nie polecam.

Jako cd np. Marantz 63 mk2 lub cd/dvd+jakiś niedrogi DAC.

Miałem Heco 500 i grałem z Rotelem, z Gainclonem, w takim budżecie bardzo rozsądna opcja z przeznaczeniem do dynamicznego grania (rock, elektronika itd.)

Witam.

Bardzo dziekuje za odpowiedzi. A wiec tak: Paradigmy odpadaja ze wzgledu na cene. Monitor Audio MR4 tak jak czytalem jak i odsluchiwalem - nie zachwycily basem (a tego oczekuje). Czytam o STX i kusi mnie zeby je przetestowac. I pewnie tak zrobie jednak najpierw wzmacniacz. Sluchalem kiedys Nad-a bodajze 3020 i gral b.ladnie. Na popularnych serwisach znalazlem C320bee oraz C325bee (ten C326bee wykracza finansowo poza budzet).

I teraz pytanie: czytalem, ze Zensory zgrywaja sie z Nad-em. Nie wiem jak STX. Tak wiec prawdopodobnie zamowie Zensory + ktorys z tych Nad-ow. Do tego jakies zrodlo z Nada prawdopodobnie. Zamowie te STX i zobacze u siebie jak wypadna. Jesli okaza sie lepsze to zostane przy nich a Zensory sprzedam pewnie z niewielka strata. A jesli nie to skorzystam z uprzejmosci firmy STX i porostu zwroce skoro jest taks mozliwosc. Pytanie czy STX zgraja sie ewentualnie z Nad-em

Witam,

odnośnie MA MR4 mam podobne zdanie, spróbuj monitorów Edwards Audio Sp1 i do nich polecałbym NAD C320BEE (wg mnie gra lepiej od 325BEE pomimo, że starszy). Fajnie też grają Castle Knight 2 i przy tej powierzchni jeszcze powinny dać radę (CK 3 natomiast przekroczą już trochę budżet).

Pozdrawiam,

No i miałem dziś okazje przetestować Zensory 3 u siebie w mieszkaniu. Zabrakło standów więc prowizorycznie z szafki i.... i troche się rozczarowałem. Grały z Nad-em który planowałem zakupić więc w sumie miałem idealne odzworowanie. Wysokie i średnica jak najbardziej ok ale zabrakło basu. Nie wiem czy to kwestia standów, kabli akustyki pokoju ale niestety to jednak nie to czego oczekiwałem...

Koniec końców stwierdziłem, że nie będę na siłe ich kupował. Postanowiłem dołożyć trochę $$ i poszukam czegoś do 2300 za same kolumny ale jedynie w ratach gdyż budżet nie jest z gumy a kredyty nie maleją z dnia na dzień.

Moje oczy zwróciły się ku Paradigm Monitor 7 v.7 lub Dali Lektor 3. Przez chwile myślałem nad Monitor Audio MR6 lub Nawet Magnat Quantum 677 choć składniałbym się bardziej ku Paradigmom. Mieściłyby się w budżecie a są większe i czytałem pochlebne opinie. Oczywiście nic bez odsłuchu ale co myślicie o takim rozwiązaniu?

Witaj,

Z Twojego opisu wynika że szukasz kolumn z dobrym basem. Nie znajdziesz takim podstawek w tej cenie.

Kolega wyżej wspomniał o kolumnach Heco Victa podłogowych. Ja przyłączam się do tego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kwestie basu i niezłego wykonania kolumn będziesz miał załatwiona.

W razie zainteresowania lub większej ilości pytań zapraszam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i zamówione. Postawiłem na Paradigm Monitor 7 v.7. Myślę, że to będzie dobry wybór. To teraz część druga - wzmacniacz. Naczytałem się, że PM dobrze zgrywają się z NAD-em. Myślę nad dostępnymi na popularnych portalach C320BEE lub C325BEE. Myślę, że niskich tonów w takim połączeniu nie zabraknie ale czy średnica i góra nie będą "schowane"? Budżet na wzmacniacz i kable to MAX 1000zł. Kolumny będą stały maksymalnie do 250cm (to takie max oddalenie choć wszystko wyjdzie w praniu i być może będzie to o wiele mniej) od wzmacniacza także potrzebuje takiej długości kabli. Czy jestem w stanie z czymś sensownym zamknąć się w tym budżecie (tj. wzmacniacz + kable)? Kable raczej w tym budżecie różnicy nie zrobią więc raczej priorytetem byłby wzmacniacz. Muzyka tak jak pisałem w pierwszym poście - elektroniczna.

Pozdrawiam

Witam, kable kup sobie QED Ruby Anniversary kosztują około 35-40 zł za metr i będziesz zadowolony. Odnośnie NAd-a rozważ mimo wszystko jeszcze C350 bo fajnie gra (i w cenie się zmieścisz)

Pozdrawiam

na Twoim miejscu zainwestowałbym w nada c372, często bywa na allegro można za 1400zł znaleźć, z Paradigm zgrywa się idealnie, kiedyś to ta sama stajnia była, sam posiadam ten wzmak od 8 lat i nie zamierzam zmieniać, możliwości tego pieca są ogromne, w odpowiedniej konfiguracji oferuje dźwięk naprawdę wysokiej klasy, testowałem go na bardzo drogich kolumnach i spokojnie potrafił je napędzić. Jeśli cena Cię przerasta to poszukaj c352 to jego młodszy brat, oferuje podobne brzmienie tylko z mniejszą mocą ale i tak dużą (2x80w) a wzmaki nada zwykle mają jej więcej niż na papierze

• 2 tygodnie później...

WItam ponownie. Niestety rzeczywistość troszkę zweryfikowała (ukróciła) moje plany.

Szukam kolumn do max 1500 (absolutny) - nowe, używane - bez znaczenia.

Na popularnych serwisach są dostępne modele: Mission M34i, Mission M74, Klipsch Synergy F2, Tannoy Mercury V4, Audio Academy Phoebe II, Acoustic Energy Aegis Evo 3.

Wszystkie mieszczą się w moim budżecie.

Do tego nadal szukam (niestety) wzmacniacza za max 800 (absolutny).

Tu dobierałbym typowo do kolumn aczkolwiek słuchałem starszych NADów typu c320bee c325bee czy nawet c315bee i podobało mi się ich brzmienie. Niestety nie miałek okazji sprawdzać sprzętu innych producentów więc też prosiłbym o pomoc w wyborze (ogłoszenia na audiostereo, olx, alleg.).

Z góry dzięki za pomoc

Na popularnych serwisach są dostępne modele: Mission M34i, Mission M74, Klipsch Synergy F2, Tannoy Mercury V4, Audio Academy Phoebe II, Acoustic Energy Aegis Evo 3.

A jaki dzwiek chcesz uzyskać? Bo kolumny grają zdecydowanie inaczej. Polecał bym Tannoy V4 oraz Mission M34i. Gdzie Tannoy bardziej otwarcie rowno, bardziej stereofonicznie. Mission z wiekszym basem, dzwiek nieco przesuniety ku dolowi, relaksacyjny.

Co do wzmacniacza to poluj na Harmana HK680 i wlasnie wspomniane przez Ciebie NADy. W razie pytań zapraszam

Słucham zdecydowanie najwięcej elektroniki lub rocka. Chciałbym przejrzysty środek i nienatarczywą górę (nienawidzę metalicznych ostrych talerzy) no i słyszalnego basu i dynamiki. Do drum and bassu używam jedynie słuchawek więc na pewno kolumny nie będą "katowane" taką muzyką.

Niestety odpadają wszelkie kolumny z bassreflexem z tyłu - po prostu nie będę ich w stanie odsunąć od ściany na odpowiednią odległość - muszą być prawie do niej "przyklejone". Bardzo ogranicza to wybór ale mimo wszystko coś tam udało mi się znaleźć. Pokój ma ok 17m2 ale stanął w nim duży narożnik, stół z 6 krzesłami i stolik. Na ścianie nad narożnikiem wisi całkiem spory wielopoziomowy regał. Także kubatura się zmniejszyła i zacząłem z powrotem przeglądać "podstawkowce"

Napędzał je ostatecznie będzie NAD C325BEE (zmieścił się w budżecie i myślę, że to całkiem dobry wybór - oczywiście mogłem dołożyć 100-200zł i kupić coś lepszego ale wtedy stwierdziłbym, że kolejne 200 dałoby jeszcze coś lepszego - i tak można w nieskończoność...).

Na allegro są dostępne Acoustic Energy Aegis Evo 3. Ale jako, że mieszkam w bloku i muzyka będzie grała do późnej nocy (czyli dość cicho) szukałem monitorów i chyba stanie na Monitor Audio BX2. Można znaleźć je w okolicach 1000zł. Ewentualnie zawsze mogę dokupić sub-a jeśli będzie brakowało niskich partii. Co myślicie o takim rozwiązaniu??

• 3 tygodnie później...

Zakończę temat - może będzie to jakaś wskazówka dla szukających sprzętu dla siebie...

Skończyłem z NAD-em C325BEE + Monitor Audio Bronze 2 + QED Ruby Ann. Rev + Marantz CD 42-MK2. I jestem meeega zadowolony z takiego połączenia. Większość muzyki i tak leci prosto z laptopa (zintegrowana karta) póki co bez DAC-a przez Melodikę mdc1230 i musze przyznać, że już teraz nie mogę znaleźć motywacji żeby wstać z kanapy bo słucha się tego idealnie. Oczywiście wszystkie płyty w formacie bezstratnym (puszczając cokolwiek w mp3 nawet jakości 320 słychać niestety różnicę). Całość naprawdę wypełnia pokój niesamowitą barwą dźwięku, nie brakuje basu (choć miłośnicy potężnego "kopnięcia" byliby pewnie zawiedzeni) i w muzyce elektronicznej czy rocku jest dla mnie wręcz idealnie. Myślę, że w tej kwocie (wydałem na wszystko równe 2000zł - kolumny nowe w okazyjnej cenie) ciężko byłoby mi znaleźć coś ciekawszego. Dzięki za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.