Skocz do zawartości
IGNORED

Ciekawe kolumny z "górskiej półki"... :-)

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Mariusz nikt Ci innego wzmacniacza nie zamierza kupować, w końcu zrozum to ;P

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja cos wiem o basie z moich glosnikow, bo testowałem z nimi przynajmniej 10 wzmacniaczy przez ostatnie 6 lat i to zarówno tranow klasy A, AB , D jak i lamp SET i push pull. Oczywiście jako wzmakow podajacych sygnal do części aktywnej kolumn ,wyposazonych z kolei we wzmaki klasy AB o mocy 250 W na kanal.

Każdy , powtarzam każdy wzmak zewnętrzny gral bas inaczej.

Mi najbardziej odpowiada ten z SET.

Teoria mnie mniej interesuje, test w realu to jest jedyne kryterium.

Ale jak? Wzmacniacz set podawał sygnał na wzmacniacz AB?

Nie ma takiej możliwości. Może być tak, że jakaś Integra ma wyjście na inne koncówki mocy ale wtedy to jest wyjście z wbudowanego preampa, a nie z sekcji wzmocnienia.

No tak to jest przy Avantgardach.

Sa dwie pary zaciskow na kolumnie - do dużej tuby oddzielnie i do sekcji basowej oddzielnie.

Z tej dolnej sekcji sygnal dostaje tez mala tuba wysokotonowa.

Dziala to tak, ze wzmak SET podaje sygnal (bez zwrotnicy) do dużej tuby i oddzielnie do sekcji basowej drugim kablem, która dalej wzmacnia go za pomocą wzmaka AB o mocy 250W na kanal. Sygnal do malej tuby nie jest wzmacniany , ale jest zwrotnica.

Widac, zescie nigdy nie czytali testu Kisiela, który już z 5 razy wklejałem.

Dlatego do Avantgardow potrzebne sa kable bi wire . Jak ktoś chce przyoszczedzic robi tzw jumpery od sekcji sredniotonowej i zasila sygnalem z jej zaciskow sekcje niskotonowa. Można tez wziąć sygnal bezpośrednio ze zrodla przewodem xlr do sekcji basowej, ale nasz człowiek w AG tego nie poleca, zrobili to pod rynek amerykański .

Jakby nie było wzmakow AB w sekcji nieskotonowej, wzmak SET by tego nie uciagnal i bylaby bula. A tak smiga, ze az milo.

Konto w trakcie usuwania

Sa dwie pary zaciskow na kolumnie - do dużej tuby oddzielnie i do sekcji basowej oddzielnie.

Ale tak to jest w wielu kolumnach pasywnych gdzie masz rozdział sekcji nisko tonowej od średnio/wysoko tonowej.

Też możesz sobie podłączyć kable bi-wire ( tak mam u siebie ).

Ty masz z tego co zrozumiałem dodatkowo wstawiony wzmacniacz na sekcje basową a u mnie jest elektromagnes.

Nie rozumiem jak podanie sygnału na wzmacniacz przez inny wzmacniacz może mieć wpływ na działanie sekcji aktywnej w Twoich kolumnach skoro i tak zawsze moc na głośnik nisko tonowy podawana jest z wbudowanego wzmacniacza w kolumnie?

<br />Nie rozumiem jak podanie sygnału na wzmacniacz przez inny wzmacniacz może mieć wpływ na działanie sekcji aktywnej w Twoich kolumnach<br />

To jest autorskie Clou tej firmy :)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Ale tak to jest w wielu kolumnach pasywnych gdzie masz rozdział sekcji nisko tonowej od średnio/wysoko tonowej.

Też możesz sobie podłączyć kable bi-wire ( tak mam u siebie ).

Ty masz z tego co zrozumiałem dodatkowo wstawiony wzmacniacz na sekcje basową a u mnie jest elektromagnes.

Nie rozumiem jak podanie sygnału na wzmacniacz przez inny wzmacniacz może mieć wpływ na działanie sekcji aktywnej w Twoich kolumnach skoro i tak zawsze moc na głośnik nisko tonowy podawana jest z wbudowanego wzmacniacza w kolumnie?

Normalnie sygnał z SET steruje końcówką w głośniku basowym to jest sterowanie napięciowe tylko poziom podawanego sygnału jest wyższy niż przy pre....

Nic skomplikowanego ...:)))

To jest autorskie Clou tej firmy :)

Jak nie miałem wyjścia pre w Amplifonie sam tak robiłem...;)) tzn. z zacisków głośników bezpośrednio na klasę D tylko dzielnik był potrzebny , ale fakt rozwiązanie jest dość niewyszukane ....

Nie ma takiej możliwości. Może być tak, że jakaś Integra ma wyjście na inne koncówki mocy ale wtedy to jest wyjście z wbudowanego preampa, a nie z sekcji wzmocnienia.

Mylisz się :)))

Normalnie sygnał z SET steruje końcówką w głośniku basowym to jest sterowanie napięciowe tylko poziom podawanego sygnału jest wyższy niż przy pre....

Nic skomplikowanego ...:)))

Czyli dwa wzmacniacze wzmacniają ten sam sygnał ?

Nie za bardzo rozumiem sens takiego rozwiązania.

To tak jakby w samochodzie hybrydowym silnik spalinowy napędzać silnikiem elektrycznym ;)

Co innego sterowanie sekcją aktywną przez sygnał xlr gdzie nie wprowadzamy dodatkowych zniekształceń na głośnik.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Co innego sterowanie sekcją aktywną przez sygnał xlr gdzie nie wprowadzamy dodatkowych zniekształceń na głośnik.

To tak jakby w samochodzie hybrydowym silnik spalinowy napędzać silnikiem elektrycznym ;)

Masz rację.

To jest jednakże po to , żeby słabe lampy SET grały z tymi głośnikami i bas z nich dobiegał :))

Większość wzmacniaczy lamp SET nie ma osobnego wyjścia pre..a jakoś trzeba sterować wbudowanym wzmacniaczem w AA .

U mnie podzial jest na 170 Hz, a w konkretnym pokoju spodziewam sie nawet ok 150 Hz, zobaczymy po pomiarach. Tak raportuje jeden z uzytkownikow Duo Mezzo, ze u niego podzial jest raczej na 150 Hz.

Tak ze bas bedzie gral od 16 Hz do 150 Hz.

Ale 150 Hz to już nie jest bas;))

Tak sobie myślę że może chodzić o zachowanie pewnej sygnatury dzwiekowej układu. Wzmak SE bez filtracji bezpośrednio zasila średniotonwą tubę tak ?

Potem ten sam sygnał zasila bas i wysokie ale już z filtracją. Wtedy to nabiera sensu.

Równie dobrze mogę sie mylić :)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Takie pytanko do tych co słuchali ;))

Czyż w tych Dukach to taki świetny wysokotonowiec jest , grający na " kryszałek "...

Wiem, wiem to głęboko modyfikowane 200 zł ....:))))

post-59766-0-92908300-1454333157_thumb.jpg

post-59766-0-22506600-1454333166_thumb.jpg

Tak sobie myślę że może chodzić o zachowanie pewnej sygnatury dzwiekowej układu. Wzmak SE bez filtracji bezpośrednio zasila średniotonwą tubę tak ?

Potem ten sam sygnał zasila bas i wysokie ale już z filtracją. Wtedy to nabiera sensu.

Józek ja się na technologiach nie znam , kończyłem zawodówkę gastronomiczną .;)

Wydaje mi się ,że po to masz kable bi-wiring aby wzmak SET bezpośrednio zasilał moduł nisko tonowy a oddzielnie głósnik wysoko/ średnio tonowy.

Ale może w tych Avantgardach jest tak jak napisałeś.

Większość wzmacniaczy lamp SET nie ma osobnego wyjścia pre..a jakoś trzeba sterować wbudowanym wzmacniaczem w AA .

Moj akurat ma, ale ... nie bede rozwijal, bo tu sie wszyscy lepiej znaja, tylko nie slyszeli, ale wiedza co i jak.

Jest dokladnie tak jak piszesz, wszyscy sie nad tym straszeni wytrzasaja, ale na to , zeby fachowca od kolumn poczytac- mysle o Kisielu, to jest za trudne. Moj wnuk w I klasie daje rade przeczytac, a tu dorosli goscie nie :)

Masz rację.

To jest jednakże po to , żeby słabe lampy SET grały z tymi głośnikami i bas z nich dobiegał :))

Ale 150 Hz to już nie jest bas;))

Zwal jak zwal, mam taka aplikacje do sprawdzania akustyki na tablet i widze jakie dzwieki maja jakie czestotliwosci. Glosy ludzkie sa grubo powyzej tej granicy.

Tak sie to laczy - dla leniwych i slabo czytajacych - obrazki :

Konto w trakcie usuwania

mam taka aplikacje do sprawdzania akustyki na tablet i widze jakie dzwieki maja jakie czestotliwosci. Glosy ludzkie sa grubo powyzej tej granicy.

Ups...no to masz już high endowa opcję pomiarów akustyki... :-)

Jest dokladnie tak jak piszesz, wszyscy sie nad tym straszeni wytrzasaja, ale na to , zeby fachowca od kolumn poczytac- mysle o Kisielu, to jest za trudne

Ja nawet walk roznegliżowanych kobiet w kisielu nie lubię a co dopiero czytanie Kisielowych tekstów ;)

Wolę posłuchać w realu, czas gazetek miałem w latach 70" Technics , Sony, Sansui i takie tam wtedy pisemka czytane z wypiekami nocą z latarką pod kołdrą ;)

Ups...no to masz już high endowa opcję pomiarów akustyki... :-)

Chcialem sie zorientowac co do czestotliwosci roznych dzwiekow i ich natezenia. Prawdziwe pomiary zostawiam specjalistom.

Ja nawet walk roznegliżowanych kobiet w kisielu nie lubię a co dopiero czytanie Kisielowych tekstów ;)

Wolę posłuchać w realu, czas gazetek miałem w latach 70" Technics , Sony, Sansui i takie tam wtedy pisemka czytane z wypiekami nocą z latarką pod kołdrą ;)

Przepraszam za szczerosc , ale to jest idiotyczna odpowiedz.

Chcecie wiedziec jak to jest skonstruowane to przeczytajcie opis konstrukcji zeby nie pisac bzdur, opinie kazdy moze miec wlasna jak juz poslucha i wtedy oczywiscie moze nie zgodzic sie z recenzentem co do dzwieku. Z faktami dotyczacymi konstukcji nie ma co dyskutowac, trzeba sie z nimi zapoznac..

Najgorzej , ze nikt tu "nic nie wie" - jak w czeskim filmie, ale opinie wszyscy maja wyrobiona.

Konto w trakcie usuwania

Zwal jak zwal, mam taka aplikacje do sprawdzania akustyki na tablet i widze jakie dzwieki maja jakie czestotliwosci.

Zazdraszczam szczerze tablet z mikrofonem pomiarowym B&K ;)

Pewnie na dodatek aktywne DSP do tub Mariuszu i Sly ma pozamiatane :)

Najgorzej , ze nikt tu "nic nie wie"

Jest gorzej, nikt tu nawet nie chce wiedzieć jak w tubach jest to zrobione, ludzie wolą słuchać muzyki ;)

Czyż w tych Dukach to taki świetny wysokotonowiec jest , grający na " kryszałek "...

A ten "Twój" "gra" do 80khz? :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Rozmowa tutaj nie ma sensu, rozdmuchane ego blokuje myslenie.

Nie uzywam tej aplikacji do niczego wiecej jak do obserwacji , nie prowadze zadnych regulacji na ich podstawie.

Konto w trakcie usuwania

Obecnie są takie. Drobna zmiana na diament.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zmocniony przez seta sygnał (po drodze trafo głośnikowe!) podawany jest na wejście wzmacniacza sekcji basowej wraz z pięknymi zniekształceniami ;)

A kto Ci powiedzial, ze znieksztalcenia SET sa czyms zlym w porownaniu z tzw dobrze mierzacymi wzmakami tranzystorowymi ?

Stereotypy i brak osluchania to nie jest wlasciwa droga do dobrego dzwieku.

Jak jestes taki obcykany to poczytaj sobie o charakterze znieksztalcen wzmakow lampowych i ich poziomach w zaleznosci od wzmocnienia i nieadekwatnosci badania THD wmzakow tranzystorowych za pomoca jednej sinusoidy.

Za trudne to czytanie , w dodatku jeszcze w obcych jezykach ? Lepiej zgrywac gieroja co wszystko wie.

Konto w trakcie usuwania

Rozwiązanie takie jak w prawie każdym subwooferze aktywnym, nic nowego. Tylko kto w Hi-Endzie ma pojęcie o subwooferach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Chcialem sie zorientowac co do czestotliwosci roznych dzwiekow i ich natezenia. Prawdziwe pomiary zostawiam specjalistom.

Przepraszam za szczerosc , ale to jest idiotyczna odpowiedz.

Chcecie wiedziec jak to jest skonstruowane to przeczytajcie opis konstrukcji zeby nie pisac bzdur, opinie kazdy moze miec wlasna jak juz poslucha i wtedy oczywiscie moze nie zgodzic sie z recenzentem co do dzwieku. Z faktami dotyczacymi konstukcji nie ma co dyskutowac, trzeba sie z nimi zapoznac..

Najgorzej , ze nikt tu "nic nie wie" - jak w czeskim filmie, ale opinie wszyscy maja wyrobiona.

Nie no wyszło że ja cuś tam wiem i bez Kisielu :)

To byla odpowiedz do Rafaella , jak sie zapewne zorientowales drogi Jozku.

Rozwiązanie takie jak w prawie każdym subwooferze aktywnym, nic nowego. Tylko kto w Hi-Endzie ma pojęcie o subwooferach?

Ukryta Zawartość

Dokladnie. Ale jak kolumny za pi..lion maja oddzielne sekcje basowe napedzane oddzielnymi wzmakami to juz jest cacy, bo wystarczajaco drogo.

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Proszę o konkrety, tzn. linki do stosownych opracowań.

Zniekształcenia to zniekształcenia i to że parzyste harmoniczne są traktowane jako przyjemne niczego nie zmienia. Sety koloryzują. Nie są zatem w stanie odtworzyć wiernie podawanego na wejście sygnału. Jeśli dodatkowo uświadomimy sobie jaką rolę spełnia i jakie własności ma trafo głośnikowe, to dojdziemy do wniosku, że rozwiązanie rodem z kina domowego nie licuje z mianem hi-endowej konstrukcji, bo jest kompromisem. A w hi-endzie kompromisów nie ma.

Inco-Stary czy Inco-Szymon oto jest pytanie bez linka :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.