Skocz do zawartości
IGNORED

Dwa komplety kabli - stereo i kino d.

m4ris

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio przyszłą mi do głowy dziwna myśl. Mianowicie chcę kupić wzmacniacz stereo ale nie chcę go podpinać do amplitunera jako końcówkę napędzającą fronty do kina. Zastanawiałem się czy kolumny (fronty) nie można podpiąć jednocześnie dwoma parami kabli - jedne amplituner-kolumny a drugie wzmacniacz stereo-kolumny. Jeśli chcę oglądnąć film to odpalam ampli i blu-ray'a a jak chcę posłuchać muzyki to odpalam wzmacniacz i w/w blu-ray (jako źródło). Kolumny ciągle są podpięte i nie muszę latać i przepinać kabli. Zastanawiam się tylko czy przez to nie będzie jakichś wielkich strat w dźwięku przez te kable?

Nie wiem czy nie proście było by tradycyjnie wykorzystanie amplitunera jako przeampa...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mam pojęcia jak to jest ze starowaniem głośnością końcówki (wzmacniacza stereo) w kinie, czy nie będzie rozbieżności między głośnością frontów a pozostałych kolumn.

Mam nadzieję, że nie zagmatwałem zbytnio;-)

z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/125172-dwa-komplety-kabli-stereo-i-kino-d/

Sorry, ale piszesz iż fronty będziesz miał na stałe podpięte do 2 urządzeń (pod zaciski kolumn), na rysunku pokazujesz coś innego....

To jak w końcu ????

Ja mam ten sam dylemat, przepinam fronty, amp. i wzmacniacz mi się kurzą, bo stoją obok siebie - tak mi wygodniej przepiąć.

Na Twój pomysł bym nie poszedł, skleroza rzecz ludzka, mam prawo zapomnieć czy wczoraj ostatnio słuchałem stereo czy kd.

I miałbym pietra iż za którymś razem coś szlag może trafić - najprędzej kolumny....

Chyba najlepiej jest kupić wzmacniać stereo z funkcją bypass-coś takiego jak na stronie 4-jest tam elegancki przełącznik.

Ukryta Zawartość

Wtedy nie musisz się męczyć ani ze sterowaniem głośnością-robi to amplituner ani z dwoma kompletami kabli.

Ja mam samą końcówkę mocy i muszę przy zmianie słuchania stereo<-> kino domowe przekładać niestety cinche.

Dwóch par kabli lepiej nie podpinać-ewentualnie od strony kolumn można zarobić wtyki bananowe, żeby wygodnie i szybko się się to przełączało-oczywiście luźno leżące kable dobrze byłoby na czas nieużywania jakoś zabezpieczać, żeby nie doszło do tragedii:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i po sprawie, jestem bardzo zadowolony. Przy moim sprzęcie strat na jakości nie słyszę żadnych.

Ukryta Zawartość

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Ukryta Zawartość

i po sprawie, jestem bardzo zadowolony. Przy moim sprzęcie strat na jakości nie słyszę żadnych.

Szukam coś takiego, tylko taniej.

Ma ktoś namiar?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

taki sprzet mozna zrobic sobie samemu. Najlepiej na przekaznikach. Fajnie jeszcze jakby priorytetowy klocek (wzmacniacz/amplituner) mial wyjscie trigger, wtedy wszytsko jest zautomatyzowane (jesli nie ma to pozostaje przelacznik). Kosz pewnie 1/4 tego co ten z linku. Zrobilem sobie cos podobnego ale do dyskow na usb - dziala bez problemu.

Ukryta Zawartość

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

Od ponad 2 lat mam fronty podwójnie okablowane, trzeba tylko pamiętać, że jak słuchać chcę na wzmaku to nie uruchamiam ampli do kina i odwrotnie jak korzystam z ampli to wzmak jest wyłączony i tyle, dla mnie to jest optymalne rozwiązanie ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Od ponad 2 lat mam fronty podwójnie okablowane, trzeba tylko pamiętać, że jak słuchać chcę na wzmaku to nie uruchamiam ampli do kina i odwrotnie jak korzystam z ampli to wzmak jest wyłączony i tyle, dla mnie to jest optymalne rozwiązanie ;)

Jeżeli jest tak jak piszesz to masz dużo szczęścia . Jeśli dwa wzmacniacze , podwójne okablowanie ( bez przełącznika ) to na stałe minusy a plusami zmieniasz wzmacniacze . Nie pomoże że jeden wzmacniacz nie pracuje , bo i tak prąd popłynie na końcówki mocy do tego niepracującego .

Szukam coś takiego, tylko taniej.

Ma ktoś namiar?

W RMS - sie kiedyś widziałem tańsze .

Czester no ok popłynie prąd na wyłączony i co może się zdarzyć, jak jesteś wstanie to proszę oświec mnie ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Mi np. przy podłączeniu naraz dwoma kablami ampli i stereo taka ciekawa sytuacja się pojawiła. Po odsłuchu stereo i wyłączeniu jak odpalałem ampli to nie grał (może jakieś zabezpieczenie), musiałem wypiąć z kolumn kable od stereo i problem znikał. Natomiast jak najpierw słuchałem ampli a potem stereo to wszystko działało. Lepiej nie ryzykować.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Sytuacje ratuje przy podwójnym okablowaniu system zabezpieczeń - przekaźniki po wyłączeniu urządzenia odcinają końcówkę . W przeciwnym wypadku juz by było po sprawie . Ale sam bym nie zaryzykował .

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

No to ja mam takie szczęście co przynajmniej 2, 3 dni, bo z taką częstotliwościa robię sobie seta odsluchowego 2-3 godzinnej od ok. dwóch lat ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.