Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer+dac z regulowanym wyjściem

enzo

Rekomendowane odpowiedzi

Rozglądam się powoli za alternatywnym źródłem dla cd. Alternatywnym bo, mimo wszystko płyta nadal jest (i zapewne jeszcze przez jakiś czas pozostanie) podstawowym źródłem. Mój aktualny player to Accu DP-500. Założenie jest takie aby zestaw do plików przynajmniej nie był gorszy od ww. Rozważałem początkowo wykorzystanie Accu jako DAC'a, ale taka opcja generuje zbyt dużo ograniczeń, min. DP-500 nie ma wejścia USB a po coaxialu gra tylko bodaj do 24/96. Nastawiłem się więc na alternatywny tor - streamer+dac z regulowanym wyjściem ponieważ nie używam (i raczej nie zamierzam) analogowego pre. Jakie streamer'y i przetworniki warte są rozważenia. Chciałbym aby zabawa w pliki była w miarę bezproblemowa, przywykłem do wrzucenia płyty na tackę i naciśnięcia 'play" ;-)

To masz problem. Będzie bardzo drogo, jeśli ma to być poziom dobrego CD, a takim jest Accuphase. Co prawda w Accu czym wyżej tym lepiej, zresztą jak w każdej firmie, ale pomijając kwestie gustu to Accu robi cenione odtwarzacze CD. Sam DAC jeśli ma dorównać takiemu CD to kilkanaście tysięcy na rynku wtórnym i do tego jeszcze streamer.

Najlepiej mieć CD z wejściami na własny DAC i wtedy dokupić tylko streamer jako transport.

Zdaję sobie sprawę, że sprawa do najłatwiejszych nie należy bo DAC musi mieć jeszcze przyzwoite regulowane wyjście. DP-500 nie chcę się pozbywać bo to ruch mało opłacalny tylko po to aby np. mieć wejście USB. Myślałem początkowo o pełnym playerze typu Lumin, ale tam regulacja wyjścia jest ponoć słaba no chyba, że się mylę...

Pomysł na streamer jakiś mam - myślałem o Aurenderze N100. Większy kłopot mam z przetwornikiem.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mój aktualny player to Accu DP-500. Założenie jest takie aby zestaw do plików przynajmniej nie był gorszy od ww

Enzo, to może nie jest najwybitniejszy CD player na rynku, aczkolwiek i tak sporo lepszy niż wszystkie streamery;-)

>>Tomkly

Aż tak nie lubisz grania z plików? ;-) Dla mnie płyta to i tak główne źródło, ale w plikach też mam trochę muzyki a i wygoda klikania na tablecie nie do pogardzenia przecież. Byle tylko dysonansu nie było względem cd.

Może jakiś Lampizator DSD i dobre PC dekodujące PCM do DSD (+iFi USB3.0 i/lub REGEN) ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

>>Tomkly

Aż tak nie lubisz grania z plików? ;-) Dla mnie płyta to i tak główne źródło, ale w plikach też mam trochę muzyki a i wygoda klikania na tablecie nie do pogardzenia przecież. Byle tylko dysonansu nie było względem cd.

Nie ma żadnego dysonansu.

Avm moze?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Lampizator raczej odpada, że tak powiem forma mi się specjalnie nie podoba. Blaszak na Windowsie również - używam Mac'ów. Jednakowoż dla stabilności i wygody (zapewne równiez dla brzmienia) wole dedykowanego streamer'a. Tu podoba mi się ten Aurender bez dysku. Problemem jest tylko DAC. Czy ktoś miał styczność z dedykowanym konwerterem USB/SDPiF od Aurendera? Może to jest opcja pod DP-500 aż znajdę odpowiedni przetwornik?

Lampizator raczej odpada, że tak powiem forma mi się specjalnie nie podoba. Blaszak na Windowsie również - używam Mac'ów. Jednakowoż dla stabilności i wygody (zapewne równiez dla brzmienia) wole dedykowanego streamer'a. Tu podoba mi się ten Aurender bez dysku. Problemem jest tylko DAC. Czy ktoś miał styczność z dedykowanym konwerterem USB/SDPiF od Aurendera? Może to jest opcja pod DP-500 aż znajdę odpowiedni przetwornik?

Jeśli szukasz dobrej jakości konwertera USB ,to zainteresuj się tym :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Być może właśnie naim nac n272 jest idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. Swoją drogą jeśli dołożysz mu xps'a i potraktujesz go sygnałem ze swojego accu to możesz się zdziwić, ile jest wart jego przetwornik.

????

Jeśli sam DAC z PRE, to ostatnio pojawił się DAC Leema Libra - jeszcze nie słuchałem, czekam na możliwość odsłuchu

Jak urządzenie Streamer z DAC i PRE oraz granie DSD, DXD zbędne, to może Linn Akurate/Klimax DSM

• 2 tygodnie później...

Takie pomysły ostatnio się u mnie pojawiły: Ayon Sigma (pod względem wejść i opcji grania - prawdziwy kombajn, jest także regulacja głośności), Aqua La Voce S2 lub La Scala (fajny retro look, dobre recenzje, ale brak regulowanego wyjścia i tu niestety trzeba by dodac pre). Ktoś miał styczność z ww.? Jakieś cedeki Jajona miałem parę lat temu w sparingu z moim DP-500 (wygrała 500'tka). Przetworników nie znam...

Kto u nas handluje AMR'em?

Jeśli szukasz dobrej jakości konwertera USB ,to zainteresuj się tym :

Ukryta Zawartość

Prędzej

Ukryta Zawartość

Ja obecnie testuje Mytek Brooklyn + Linn Akurate.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Być może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) maleństwo za "grosze" załatwi problem i będziesz miał spokój na długo, spójrz na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ostatni post) osoby, która przetestowała bardzo dużo tego typu urządzeń.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mytek bardzo fajny, ale ma jakieś problemy z Soft. Gra on nierówno, albo gra super albo płasko na tym samym utworze. Poza tym jak sie przełącza go między wejściami to się zwiesza i nic nie gra, wczoraj wgrałem nowy soft zobaczymy. Na forum w USA sporo opisanego jest właśnie w tym temacie. Czekam jeszcze na Black dragon i wybiorę pewno któregoś z tych dwóch.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Akurate ma w sobie całkiem niezły DAC. Żeby zagrał lepiej z zew.DAC to musi to juź być poważny zawodnik wśród DAC-ów.

z ciekawości sly, jak bardzo poważny? czytałem ze testowałeś sporo.

Wg.mnie od ok 30 tys.w detalu, czyli gdzieś od ok 15 tys,na wtórnym rynku i to też nie każdy. Akurate DS ma w sobie DAC klasy tych za mniej wiecej 10-15 tys.detal więc łączenie go z podobnymi w celu uzyskania poprawy jest kosztowne, a mało sensowne.

Akurate ma w sobie całkiem niezły DAC. Żeby zagrał lepiej z zew.DAC to musi to juź być poważny zawodnik wśród DAC-ów.

Dlatego tak dopytuję, gdyż zastanawiam się, czy w takim zestawieniu sam Akurate nie okaże się lepszy.

Moim zdaniem sam gra dobrze. Owszem z dobrym kablem cyfrowym BNC i DAC-iem z górnej półki zagra jeszcze lepiej, ale wtedy robią się juź poważniejsze koszty. Kombinowanie na siłę z DAC-ami z przedziału do 15 tys.nie ma sensu. Zamienił stryjek siekierkę na kijek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.