Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki tani laptop?

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

W sympatycznym sklepie X-Kom mi powiedzieli że najmniej się teraz psują Asus, Acer, Lenovo już nie bardzo. Mam Lenovo i chodzi ponad 2 lata, ale mało używam. W Chinach te 3 marki bardzo popularne, a tam ludzie wiedzą co kupują.

Niestety dwóch klientów donosi że 8x się sypią, łącznie mieli 3 egzemplarze a to firemki typu sklep w 30 tyś miejscowości.

Handlowcy w hurtowniach mówią że firmy wycofują się z budżetowych lapotów, na polu bitwy pozostaje Lenvowo, HP, Tohsiba reszcie "nie opłaca się odchudzać sprzętu", zostają serie biznesowe i do gier. Informacje potwierdził znajomy z centrali KTR przy czym dodał że ostanie miesiące Lenvo bardzo obniżył loty. Oficjalnej noty oczywiście brak.

Pokaż mi przykład laptopa z takim rozwiązaniem.

musiałbym w śmieciach poszukać, w firmie nam padła lekko ponad 2 letnia tośka na hm75 bodajże, po rozkręceniu mostek goły a kumpel tylko zarzucił tekstem "kolejny bez chłodzenia".

~google.

For-Asus-UX32VD-REV-2-1-Core-font-b-I5-b-font-Processor-HM76-60-NPOMB1800.jpg

Pixel%20CPU%20and%20chipset.png

Co do północy to mają chłodzenia, chyba że coś pominąłem.

pasywne chłodzie w ciasnych klatkach bez cyrkulacji powietrza i tak nie ma większego sensu.

Asus z pierwszego zdjęcia mógł dać grubego termopada do metalowej obudowy. Pewnie im się nie chciało :)

W sympatycznym sklepie X-Kom mi powiedzieli że najmniej się teraz psują Asus, Acer, Lenovo już nie bardzo. Mam Lenovo i chodzi ponad 2 lata, ale mało używam. W Chinach te 3 marki bardzo popularne, a tam ludzie wiedzą co kupują.

W sumie to loteria. Wszystkie laptopy są na takich samych częściach. Tylko czasami zdarzają się przypadki naprawdę wadliwego modelu.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

to też nie tak do końca...

Lenovo nowy (nie ten z allegro) kosztuje 1500 zł , Tecra Z50 która prócz dysku i systemu jest w specyfikacji identyczna kosztuje 3300... rozbierałeś kiedyś taką ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ona z i7 ma niższe temperatury pracy niż B50 z i5, magnezowa obudowa jest dość sztywna więc i naprężania płyty są mniejsze, mocne zawiasy, wszystko ładnie spasowane, solidnie skręcone bez żadnych głupich zatrzasków.

Jako gratis klawiatura z efektem wpadania.. (ugina się)

ile lapów tej klasy miałeś w naprawie ?

Sam 2 lata temu miałem podobna zagwostkę jak w temacie. Wybrałem trochę w ciemno, troszkę czytając w necie i złego słowa nie moge o tym wyborze powiedzieć. Lenovo G580. Teraz już pewnie są inne modele, ale pewnie wiele się nie różnią. Myślę, że to nienajgorszy wybór.

Smuga cienia spowija..;-)

Z nowych do tej kwoty nie ma nic wartego tej kasy. Niestety to jak w "chaj-endzie :) Trzeba dołożyć co najmniej drugie tyle, żeby hulało...

No więc właśnie o to chodzi, że jak ma być tanio, to nie ma co za dużo grymasić i wydziwiać,

bo za darmo nigdzie nic nie dają i ceny tych wszystkich laptopów są tak skalkulowane,

że w sumie jeden grzyb co się wybierze, bo i tak będzie coś za coś. Cudów nie ma.

Kolega sprecyzował oczekiwania i dostał kilka propozycji w adekwatnym do potrzeb przedziale cenowym,

to po co mu wmawiać, że potrzebuje bóg wie czego, "bo być może kiedyś w przyszłości"... No po co?

Dokładanie teraz kolejnych "ulepszeń" z których i tak nie będzie korzystał, a podnoszą tylko niepotrzebnie cenę,

to tak można bez końca, a to tutaj parę setek za szybszy dysk, a to tutaj za więcej ramu

i jeszcze tutaj za lepszy procek, no ale tamte się sypią na potęgę i ten tutaj trochę droższy będzie lepszy,

a najlepiej sobie kup lenovo, który poza modnym logo niczym się nie różni od dwukrotnie tańszego asusa

albo jeszcze lepiej sobie kup jakiegoś przechodzonego złoma do regeneracji

w którego serwis wpakujesz worek kasy i za miesiąc padnie coś innego, tym razem na amen.

Tak oto z prostego zadania jakim początkowo był wybór taniego laptopa do netu

powstała epopeja na sześć stron o wyższości jednych świąt nad innymi, a klient dalej jest bez komputera.

Dyskusja jako żywo przypomina debaty sprzed 10 lat jaki telewizor do kablówki wybrać

i niekończące się spory o lepszości plazmy od LCD albo wyższości ekranu 70" nad 37".

Albo jaki samochód na taksówkę wybrać, Mercedesa klasy E czy może ciągnik siodłowy Volvo z naczepą,

bo kto wie czy być może kiedyś w przyszłości nie będzie trzeba jakiegoś domu gdzieś przewieźć...

Do autora:

Możliwości współczesnych laptopów raczej nie ma co porównywać do możliwości twojego 7 letniego peceta,

dlatego moja rada jest taka - kup najtańszy nowy jaki znajdziesz, bo nie ma sensu płacić więcej.

Czego nie wybierzesz, to będzie niebo a ziemia w porównaniu z tym co masz obecnie

i na te zakładane 2-3 lata spokojnie Ci wystarczy, a po tym czasie każdy jeden jaki dzisiaj kupisz

będzie już przestarzałym złomem nie wartym nawet 500zł, bo po tyle będą stały w sklepie nowe następnej generacji.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Parantulla, jak zwykle celnie między oczy.

Jedna rzecz, ssd rzeczywiście bardzo mocno poprawia komfort pracy, chociażby dlatego, że nie trzeba czekać na system. Ale wymienić zawsze można, sklonować twardziela i tyle. Wtedy na hdd dokupić za kilka plnów zatokę zamiast napędu optycznego.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

musiałbym w śmieciach poszukać, w firmie nam padła lekko ponad 2 letnia tośka na hm75 bodajże, po rozkręceniu mostek goły a kumpel tylko zarzucił tekstem "kolejny bez chłodzenia".

Ten asus jest oparty o Ivy Bridge tam chpiset to można porównać do mostka południowego wystarczy sobie zobaczyć na diagram gdzie jest PCIE 3.0 i pamięci DDR.

Ukryta Zawartość

ivy_e_1.png

Ukryta Zawartość

ile lapów tej klasy miałeś w naprawie ?

Kilkadziesiąt sztuk pewnie było na przełomie jakiegoś tam czasu. Musiałbym poszperać w RMA.

Niestety ale za jakosc sie placi, dlatego do dzis bez zadnego problemu chodza np. macbooki z 2008 roku, a budzetowy lapek z tego okresu juz raczej zdechly pare razy. Ba, ostatnio znajomy przyniosl w ramach ciekawostki Macbook'a z 2005 roku i jak nowa maszyna, pomijajac OS ktory troche sie zastarzal, ale do netu, pracy na plikach ciagle spokojnie wystarcza. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Oj tam, oj tam. U moich starych stoi lapek FujitsuSiemens z 2007r o ile dobrze pamiętam. Płaciłem za niego prawie 3 tys zł. Działa do dziś. Fakt że zamula zdrowo, ale działa :) 1.7GHz, RAM 1GB chyba. Nawet nie pamietam.

?👈

Czyli tez troche placiles. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nie zgodze sie. Byly tez inaczej budowane.

Asus F5 R..... laptop z 2007 roku,a wiec technologiczny trup....chodzi do dziśiaj...po wywaleniu "visty" i dołożeniu 1GB RAM dostał drugie życie....w tym czaśie padł tzw. wypaśiony laptop za spore pieniądze.

Asusy F5R mocna obudowa ale mają wadliwe układy na pokładzie jak większość sprzętu z tego okresu. ( jeszcze zależy jaki model dokładnie ).

Ciekawostką tego tej sztuki było to że z Vistą i RAM 1 GB i dyskiem 120 GB odpalał śie w czasie 7-8 minut...serwis asusa tak sprytnie kręcił że dwa lata mineły. i zostałem z tym g.....m,po wywaleniu visty i dysku na inny 640 GB plus 1 GB RAM odpala śię w 1,5 minuty...

Ja miałem asusa F3sv działał mi 8 lat :) Demon szybkości potem to z niego nie był, ale przerzucając na grafikę zadania np. obsługę flasha dało się korzystać w pełni z zasobów internetu nawet tych HD.

Z pewnoscia dziala, maszynka nie do zajechania. Pamietam te czasy jak sie krecilo srubokrecikiem by sie gra wczytala. :)

Mam u siebie siemensa PCD- 3ts. Sprawny, komputer z 88 roku. Płyta główna ma dziesiątki układów scalonych. Procesor chyba 286.

Gram czasami na nim w mario i żużel .

I mam laptopa Olivetti M10 chyba z 83 lub 84 . Nie pamiętam dokładnie. Sprawny.

Problem laptopów to preinstalowany system zawalony przez producenta na dzień dobry pierdołami, ja osobiście na swoim lapie podziękowałem i zainstalowałem "świeży" system od podstaw polecam :)

Czyli kupując laptopa z OS nie dostane płyty instalacyjnej tak zwanej "boxowej" tylko najwyżej dysk ratunkowy z tym samym systemem co zainstalowany na laptopie? To jeszcze rozumiem. Ale dlaczego nie mogę wyłączyć w nim niepotrzebnych procesów i odistalowac zbędnych dodatków?

Przeciez na logikę to system jest zainstalowany dla praktycznie niezmiennej maszyny, więc potrzebuje miec zaistalowane tylko co potrzebne temu sprzętowi. Resztę można by spokojnie wyrzucić i nawet nie mieć tych opcji na dysku instalacyjnym systemu.

U mnie gdzieś w piwnicy do dziś poniewiera się Commodore C64 i głowę daję, że też działa:-)

A Internet odbiera?

ignorowani: jaro_747; ayran

Czyli kupując laptopa z OS nie dostane płyty instalacyjnej tak zwanej "boxowej" tylko najwyżej dysk ratunkowy z tym samym systemem co zainstalowany na laptopie? To jeszcze rozumiem. Ale dlaczego nie mogę wyłączyć w nim niepotrzebnych procesów i odistalowac zbędnych dodatków?

Przeciez na logikę to system jest zainstalowany dla praktycznie niezmiennej maszyny, więc potrzebuje miec zaistalowane tylko co potrzebne temu sprzętowi. Resztę można by spokojnie wyrzucić i nawet nie mieć tych opcji na dysku instalacyjnym systemu.

Tak laptop z systemem ma albo płytę ratunkową albo jest to wgrane na pamięć przenośną, ale najczęściej jest to wydzielona partycja na dysku twardym, na którym znajdują się ratunkowe dane. Taki laptop z systemem jest tańszy niż osobno system, ale zaśmiecony niepotrzebnymi programami dodatkami, a nawet jak to było z lenovo programami szpiegującymi. Oczywiście można czyścić rejestr odinstalować usługi, są nawet typowo programy do tego o różnych skutecznościach. Najlepiej jest to robić manualnie aby osiągnąć najlepszy efekt, ale wiąże się to z czasem poświęconym na taką zabawę i trzeba wiedzieć co można usuwać, a co nie:) W praktyce jak to bywa system ratowany nie odzyska takiej wydajności jak świeży, bo nigdy nie uda Ci się cofnąć zmian, które wprowadziły inne programy bądź usługi w 100%

Polecam od razu odinstalowac wszystkie badz wiekszosc smieci producenckich ktore sa zainstalowane na laptopach czy kompterach z Windowsem. Teraz glownie to wydzielona partycja na dysku, plyta ratunkowa to dodatkowy koszt, wiec malo ktora firma go wykorzystuje. Inne wyjscie to kupno laptopa bez OS i zainstalowanie na nim dystrybucji Linuxa. W Applu na szczescie nie ma nic z tych dwoch rzeczy, jest za to instalka czystego OS poprzez recovery mode przez internet, plus zawsze mozna sobie zrobic backup na Icloud. :)

Wracając do tematu ... może NUC albo jakiś inny mini pc ? w cenie zyskasz stosunkowo więcej, możesz go przykręcić do monitora a jego samego potem możesz wymienić na taki który Ci odpowiada.

w każdym razie unikać:

INTEL BD82HM55 SLGZS

INTEL BD82HM57 SLGZR

INTEL BD82HM55 SLH23

INTEL BD82HM65 SLJ4P

INTEL BD82HM65 QNJH

INTEL BD82HM65 SLH9D

INTEL BD82HM67 SLJ4N

INTEL BD82HM76 SLJ8E

opcjonalnie sprawdzić czy 2 / 3 układ ma chłodnie, jeśli nie to będzie lipa, większość niestety wygląda tak:

s-l300.jpg

A schował się do grafiki :))

GPU masz w CPU a to jest po prostu wersja "U" :) czyli ujowy ultra low voltage :P

HM86 DH82HM86 (do wersji "M") się sprzedaje czyli się psuje., do "U" są układy, są sita.. więc też się psują. Roboty nikt nie straci :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.