Skocz do zawartości
IGNORED

Pułapka basowa w walce ze zbyt małą ilością basu

mikel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pułapką basową zazwyczaj zwalcza się błąkające dudnienie, zbyt dużą ilość basu.

Ilu z Was miało problem z falą stojącą która powoduje zbyt małą ilość basu? Ilu z Was udało się problem rozwiązać choć częściowo przy pomocy pułapki basowej?

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Pulapka basowa moze zwiekszyc ilosc basu, ale nie do konca tak to dziala. Jesli np mamy mody pomieszczenia w okolicy 40hz ,uzyjemy pulapek basowych strojonych na ta czestotliwosc to zwykle pasmo ponizej 40hz sie uwydatnia. W odsluchu basu nie jest wiecej, tylko jest nizszy ktorego wczesniej nie bylo. Jakie masz pomieszczenie? jakie kolumny? masz jakies wneki w pokoju? (kuchnia) czy sa miejsca gdzie ten bas jest?

Prawie kwadrat (25 cm roznicy) 20 m2. Standardowe wejscie. Sciany zelbeton. Z regoly po srodku nie ma basu nic a przy scianach podbity. Czy jest ktos w trojmiescie kto moglby mi to pomierzyc zebym wiedzial jaka plapke gdzie wstawic?

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Prawie kwadrat (25 cm roznicy) 20 m2. Standardowe wejscie. Sciany zelbeton. Z regoly po srodku nie ma basu nic a przy scianach podbity. Czy jest ktos w trojmiescie kto moglby mi to pomierzyc zebym wiedzial jaka plapke gdzie wstawic?

Na czym stoja Twoje koloumny?

Mialem wiele kolumn. Zawsze tak samo si to konczylo. Kolumny same w sobie nie sa problemem tylko akustyka.

.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Mialem wiele kolumn. Zawsze tak samo si to konczylo. Kolumny same w sobie nie sa problemem tylko akustyka.

Nie do końca, ja jak swoje postawie na kolcach i granicie, bas porostu znika. jak usunę kolce to bas nagle się pojawia.

Kolumny chodzily wszedzie po pokoju. Ten sam efekt. Akustyka niskich jest problemem. Trzymajmy sie tematu prosze.

.

Mialem b&w asw608. Troche mysle w sumie nad jakims z korekta automatyczna tym razem.

.

Sub to półśrodek i trzeba dobrego aby wypełnić 'lukę'. Chętnie podepnę się pod temat - jak wyeliminować nakładające się fale ( fala stojąca ) w danym pomieszczeniu ?

Pułapka basowa ?

Rezonator Helmholtza w formie płaskiej skrzynki z otworami działa najskuteczniej na fale padające prostopadle, czyli stojąc przy ścianie będzie pochłaniał energię modu powstającego na tej i równoległej ścianie natomiast nie będzie rezonował z modem powstającym na ścianach poprzecznych.

Rozumiem, że idea jest taka: wstawić rezonatory które zniwelują mody i wtedy można dać ogólnie większe SPL na basie np. z porządnego 30 cm suba.

Jeszcze jedno: czy ten efekt słabego basu nie wynika może z tego, że pomieszczenie ma spory pogłos co powoduje że wyższe częstotliwości dominują?

• Moderatorzy

Prawie kwadrat (25 cm roznicy) 20 m2. Standardowe wejscie. Sciany zelbeton. Z regoly po srodku nie ma basu nic a przy scianach podbity.

Akurat mam inny układ pomieszczenia ale też borykałem się z problemem nadmiernej ilości basu przy ścianie a jego brakiem na środku. Wykonałem 5 szt absorberów na bazie wełny Rockwool Sonic o grubości 15cm i wstawiłem za kolumny w rogach pomieszczenia (bo tam było pusto). Do tego doszła lekka modyfikacja zwrotnicy i teraz mam na odwrót - czyli mało przy ścianie dużo na środku (czyli tam gdzie siedzę). Oczywiście pomieszczenie jest poza tym "normalnie zagracone".

Znajomy słucha w podobnym pomieszczeniu do Twojego gdzie stoi tylko kanapa i stolik na sprzęt i tam nawet z niskimi średnimi jest problem a bas jest w całym domu tylko nie w pomieszczeniu gdzie się słucha. Jak ktoś wspominał sub to półśrodek najważniejsza jest adaptacja akustyczna.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Jeden z kilku przykładów, gdzie pomimo podłogowych kolumn basu nie ma. A po wstawieniu ustrojów pojawił się bas.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżdżę po całym kraju, więc i do Trójmiasta z chęcią powrócę.

Ukryta Zawartość

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Dziękuję za konkretną odpowiedź. Widzę że tak jak kolega wyżej doradzał rezonatory Hermholtza + subwoofer czasem dodatkowo potrzebny.

.

Jeden z kilku przykładów, gdzie pomimo podłogowych kolumn basu nie ma. A po wstawieniu ustrojów pojawił się bas.

Ukryta Zawartość

Nie ma to jak opinia profesjonalisty...

Niemniej mam kilka pytań, o ile można uchylić rąbka tajemnicy know-how.

Czym się różnią zastosowane pochłaniacze strojone od pułapek basowych? Na jakie częstotliwości były strojone?

"Duże połacia skosów wysysały bas z pomieszczenia" - jaki jest fizyczny mechanizm tego zjawiska?

To że niskie tony po adaptacji grały ciszej pokrywa się z moimi oczekiwaniami. Energii akustycznej jest tyle samo, bo pochodzi z głośników. Skoro dodano pasywne absorbery, pochłaniające jej część, to pozostałość musi być mniejsza.

Najważniejsze jest jednak zrozumienie mechanizmu który zapewnia "przesunięcie" energii z wyższego basu w dół i "zasypanie" dziury w rejonie 40Hz. Inaczej równie dobrze można uzyskać efekt odwrotny od zamierzonego.

Ukryta Zawartość

Czym się różnią zastosowane pochłaniacze strojone od pułapek basowych? Na jakie częstotliwości były strojone?

Według mnie pułapki basowe to ustroje pochłaniające bas, a pochłaniacze strojone to ustroje które działają na pewne pasmo częstotliwości, np. na średnie tony. Bo jak wpiszesz na allegro "pułapki basowe" to innym taką pułapką będzie również ćwierć walec z gąbki i pochłaniacz na bazie PT80.

"Duże połacia skosów wysysały bas z pomieszczenia" - jaki jest fizyczny mechanizm tego zjawiska?

Na etapie projektowania domu wzmocniono nośność dachu co pozwoliło na zastosowanie płyty OSB i dwóch warstw płyt GK na skosach, aby więcej basu zatrzymać w pomieszczeniu. Bo to co przejdzie przez skosy zostanie zamienione w ciepło w 20 centymetrowej warstwie ocieplenia dachu.

Najważniejsze jest jednak zrozumienie mechanizmu który zapewnia "przesunięcie" energii z wyższego basu w dół i "zasypanie" dziury w rejonie 40Hz. Inaczej równie dobrze można uzyskać efekt odwrotny od zamierzonego.

W tym pomieszczeniu raczej chodziło o usunięcie znoszenia się fal pomiędzy ścianą za kolumnami i ścianą tylną za słuchaczem, oraz pomiędzy ścianami kolankowymi (lewą i prawą). Do tego zmniejszenie podbicia na midbasie, usunięcie echa trzepoczącego średnich i wysokich częstotliwości, poprawienie sceny dźwiękowej i nie przesadzenie z pochłanianiem wysokich częstotliwości, bo skosy kierują dźwięk w dół, a na całej podłodze jest wykładzina która skutecznie pochłaniania w.cz.

Po adaptacji Dynaudio z subem Xaviana zostały zastąpione kolumnami JMLab i dzięki zwiększeniu powierzchni głośników basowych w kolumnach nie potrzeba już wspomagać się subem.

Na etapie projektowania domu wzmocniono nośność dachu co pozwoliło na zastosowanie płyty OSB i dwóch warstw płyt GK na skosach, aby więcej basu zatrzymać w pomieszczeniu. Bo to co przejdzie przez skosy zostanie zamienione w ciepło w 20 centymetrowej warstwie ocieplenia dachu.

A, OK, już myślałem, że chodzi o jakieś zjawisko wynikające z geometrii pomieszczenia.

Według mnie pułapki basowe to ustroje pochłaniające bas, a pochłaniacze strojone to ustroje które działają na pewne pasmo częstotliwości, np. na średnie tony

OK, ale jedne i drugie są strojone i są rezonatorami Helmholtza, strojonymi na konkretną częstotliwość?

W tym pomieszczeniu raczej chodziło o usunięcie znoszenia się fal pomiędzy ścianą za kolumnami i ścianą tylną za słuchaczem, oraz pomiędzy ścianami kolankowymi (lewą i prawą).

Zgaduję że proporcje długości i szerokości były bliskie 2:1? I tu pewnie zastosowano pułapki basowe?

Do tego zmniejszenie podbicia na midbasie,
A tu pochłaniacze strojone?

usunięcie echa trzepoczącego średnich i wysokich częstotliwości, poprawienie sceny dźwiękowej i nie przesadzenie z pochłanianiem wysokich częstotliwości, bo skosy kierują dźwięk w dół, a na całej podłodze jest wykładzina która skutecznie pochłaniania w.cz.

No tak. Dlatego ja jestem zwolennikiem zostawiania twardej podłogi i dawania Ecophonu na suficie, który ma znacznie bardziej równomierną charakterystykę pochłaniania niż wykładzina lub dywan.

OK, ale jedne i drugie są strojone i są rezonatorami Helmholtza, strojonymi na konkretną częstotliwość?

U mnie pułapka basowa to RH strojony na konkretną częstotliwość. Pochłaniacz strojony to np. ustrój działający najskuteczniej w paśmie np 80-200Hz czy 500-2200Hz.

To nie jest pomieszczenie o proporcjach 2:1.

Czytam wasze wypowiedzi i zastanawiam się jak to możliwe .Brak basu ? Dla mnie to oczywiste że to nie brak basu tylko nadmiar w pozostałej części pasma .Jak wyglądają ściany sufit i wysokość pomieszczenia .Kolumny brzmiące neutralnie mogą w pomieszczeniu generować jedynie nadmiar fal odbitych i rezonansowych zmieniających równowagę tonalną i na dłuższą metę męczącą jednostajnym dźwiękiem .Proponował bym zrobić pomiary w miejscu przewidywanego odsłuchu i usunąć w samym źródle strojonymi filtrami nadmiar informacji .

Dodawanie do tej sytuacji subwoofera to czysty brak rozumienia zjawisk .Pomijam tu przypadek węzła fali stojące mogącej wystąpić w jednym ściśle określonym punkcie pokoju dla jednej jedynie częstotliwość .Ale to akurat łatwo wyeliminować przesuwając miejsce odsłuchu .No i zadbać o rozproszenie w pomieszczeniu odsłuchowym

.Pomijam tu przypadek węzła fali stojące mogącej wystąpić w jednym ściśle określonym punkcie pokoju dla jednej jedynie częstotliwość .Ale to akurat łatwo wyeliminować przesuwając miejsce odsłuchu .

No to ja poproszę o ustawienie w pomieszczeniu odsłuchowym 2,7H 3,3W 4,9L. Oczywiście masz pełną dowolność na lokalizację kolumn i miejsca odsłuchowego. Czekam z niecierpliwością na miejsce dające równowagę tonalną w zakresie 20Hz-200Hz.

Pozdrawiam

No to ja poproszę o ustawienie w pomieszczeniu odsłuchowym 2,7H 3,3W 4,9L. Oczywiście masz pełną dowolność na lokalizację kolumn i miejsca odsłuchowego. Czekam z niecierpliwością na miejsce dające równowagę tonalną w zakresie 20Hz-200Hz.

Pozdrawiam

Czytam wasze wypowiedzi i zastanawiam się jak to możliwe .Brak basu ? Dla mnie to oczywiste że to nie brak basu tylko nadmiar w pozostałej części pasma .Jak wyglądają ściany sufit i wysokość pomieszczenia .Kolumny brzmiące neutralnie mogą w pomieszczeniu generować jedynie nadmiar fal odbitych i rezonansowych zmieniających równowagę tonalną i na dłuższą metę męczącą jednostajnym dźwiękiem .Proponował bym zrobić pomiary w miejscu przewidywanego odsłuchu i usunąć w samym źródle strojonymi filtrami nadmiar informacji .

Odbicia średniotonowe nie naruszają równowagi tonalnej jako takiej, za to filtrowanie sygnału źródłowego jak najbardziej.

Dodawanie do tej sytuacji subwoofera to czysty brak rozumienia zjawisk .

Wręcz przeciwnie. Dodanie suba pozwala w dużej mierze na oddzielenie od siebie kwestii optymalizacji ustawienia pod kątem uzyskania jak najlepszej stereofonii i jednocześnie równowagi tonalnej w dolnym zakresie częstotliwości.

Pomijam tu przypadek węzła fali stojące mogącej wystąpić w jednym ściśle określonym punkcie pokoju dla jednej jedynie częstotliwość .Ale to akurat łatwo wyeliminować przesuwając miejsce odsłuchu .

Optymalne miejsce odsłuchu jest trudno przesunąć, można to zrobić tylko wzdłuż jednej osi i zazwyczaj w niewielkim zakresie - w praktyce zazwyczaj bez postrzegalnego wpływu na ilość niskich częstotliwości.

No i zadbać o rozproszenie w pomieszczeniu odsłuchowym

Należy, ale to nie dotyczy równowagi tonalnej tylko profilu pogłosu.

Pozdrawiam

Podaj adres .Wykonam pomiary rozkładu fal stojących, generowanych przez ustawione według różnych koncepcji głośniki , na płaszczyźnie odsłuchu (ok 1,0 m nad podłogą ) w urządzonym pokoju odsłuchowym uwzględniając jego właściwości pogłosowe .W miejscu w którym otrzymamy minimalną amplitudę fali stojącej można będzie urządzić odsłuch.Najprawdopodobniej okaże się ze jest to miejsce dość bliskie kolumn a co za tym idzie ustawienie szerokości bazy i odległości od ścian będzie dość kłopotliwe .W końcu z pomiarów okaże się ze jest wciąż słyszalny jeden z podstawowych modów rezonansów własnych pomieszczenia i dla niego należy wykonać filtr podłączony do głośników ( najtańsza metoda) .Zdarza się ze rezonans kolumn wypada np. na 80 Hz i tyleż samo wynosi podstawowy własny rezonans pomieszczenia .Wówczas zawsze i wszędzie otrzymamy złe efekty a miejsce takie nie istnieje .Zawsze jest to jakiś kompromis .O ile z rozproszeniem i wytłumieniem dajemy sobie radę o tyle z rezonansem własnym pomieszczenia o bardzo niskiej częstotliwości i dużym czasem pogłosu już nie bardzo.

Mimo wszystko poprawa jaką uzyskiwałem np dodając odpowiednie filtry do kolumn IMLab "Utopia" wprawiły właściciela w zachwyt i zdziwienie że można coś tak doskonałego poprawić .Jeśli mamy tu do czynienie z kiepskimi bas refleksowymi przetwornikami to może szkoda sobie głowy zawracać bo koszt filtrów przewyższy wartość kolumn .Najlepsze efekty w trudnych pomieszczeniach dają kolumny tubowe .Tuby niskotonowe jako niezwykle kierunkowe i generujące długie fale aktywne wywołują dużo mniejsze rezonanse własne pomieszczenia a bas nie jest oderwaną od rzeczywistości falą stojącą . W przypadku Twojego pomieszczenia powinieneś otrzymać dość dobre efekty zachowując właściwą odległość od ściany tylnej oraz rozproszenie w narożach pokoju ( szafki półki ) .Reszta to już kolumny .Ciekaw jestem co to za wyrób .Pozdrawiam .

Wręcz przeciwnie. Dodanie suba pozwala w dużej mierze na oddzielenie od siebie kwestii optymalizacji ustawienia pod kątem uzyskania jak najlepszej stereofonii i jednocześnie równowagi tonalnej w dolnym zakresie częstotliwości.

Mając na myśli możliwość niezależnego wpływania na wartość ilościową zdeformowanego niepożądanego efektu dźwiękowego generowanego przez subwoofer ,masz rację .

zdeformowanego niepożądanego efektu dźwiękowego generowanego przez subwoofer

Prawidłowo zaprojektowany i skonfigurowany sub nie generuje więcej zniekształceń niż kolumny, poza tym zazwyczaj pracuje w zakresie dla nich nieosiągalnym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.