Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka klasyczna - 40tys.zł

lgg3

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę o poradę w stworzeniu zestawu stereo do muzyki klasycznej. Moim celem jest zestaw składający się z odtwarzacza cd + wzmacniacz + kolumny. Szukam tego, co w muzyce klasycznej daje najwięcej radości czyli barwy! dynamiki! przestrzeni! Mam do dyspozycji 40tys.zł. Mój pokój do słuchania muzyki 25m2. Uwielbiam twórczość Straussów, Dvoraka, Szostakiewicza, Mozarta, ale również Bacha itp. Do tego słucham jazzu. Jestem otwarty na Wasze doświadczenie i porady, co warto odsłuchać? Zaznaczam, że w grę wchodzi tylko i wyłącznie odtwarzacz cd.

https://www.audiostereo.pl/topic/125637-muzyka-klasyczna-40tysz%C5%82/

Mam prośbę o poradę w stworzeniu zestawu stereo do muzyki klasycznej. Moim celem jest zestaw składający się z odtwarzacza cd + wzmacniacz + kolumny. Szukam tego, co w muzyce klasycznej daje najwięcej radości czyli barwy! dynamiki! przestrzeni! Mam do dyspozycji 40tys.zł. Mój pokój do słuchania muzyki 25m2. Uwielbiam twórczość Straussów, Dvoraka, Szostakiewicza, Mozarta, ale również Bacha itp. Do tego słucham jazzu. Jestem otwarty na Wasze doświadczenie i porady, co warto odsłuchać? Zaznaczam, że w grę wchodzi tylko i wyłącznie odtwarzacz cd.

Barwy, dynamiki i przestrzeni nie dostaniesz za 40 tyś PLN...musisz się zdecydować na coś z tego...jak chcesz mieć wszystko to polecam wykupić abonament w filharmonii i operze...wyjdzie taniej niż 40 tyś PLN a i wrażenia będą super...

Jeśli wystarczy zaś Tobie barwa i przestrzenność to jest szansa na fajny system...albo wybierz tylko dynamikę i też bedzie się dało coś polecić...

Barwy, dynamiki i przestrzeni nie dostaniesz za 40 tyś PLN...musisz się zdecydować na coś z tego...

Ty tak na poważne, czy pisałeś po pijaku? :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Fajna sprawa - 40 tys. życzę pozytywnego finału w kwestii zakupu. Słucham podobnie ja Ty muzyki poważnej i jazzu (z przewagą tego drugiego) i jedno mogę powiedzieć. Barwa, dynamika i przestrzenność to dla mnie konieczność w każdego rodzaju muzyki. W tym pułapie cenowym to już coś można poskładać, jednak jak wspomniał moreno1973 nie da się uzyskać tych parametrów na wysokim poziomie wszystkich na raz, coś tam będzie zawsze osłabiało przekaz, z czegoś trzeba zrezygnować. Raz będzie dynamicznie i przestrzenie, ale jak z kartonu, drugi raz będzie piękna barwa, ale mało przestrzeni itd. Jak ktoś powie, że taki a taki system zagra mniej więcej według twoich wymagań to pamiętaj, że to czyjeś potrzeby i wymaganie - mogą się różnić od Twoich diametralnie.

Słucham muzyki klasycznej i jazzu na to na kolumnach B&W 804D i jakiś tam wzmacniacz + DAC + CD. Dam sobie głowę obciąć, że sporo osób zakwestionuje taki zestaw. Jednak dla mnie to najlepsze brzmienie (najbliższe moim potrzebom - w tej cenie oczywiście) i bądź tu mądry i słuchaj innych. Można by pewnie kupić tańsze kolumny i droższy wzmacniacz lub lepsze źródło, ale na razie tak jest ok. Właśnie w tej kwestii jest dużo teorii, kupić droższy wzmacniacz, czy kolumny, a może mniej więcej cenowo po równo postarać się coś znaleźć.

Dobrze by było poświęcić parę złotych na kilka odsłuchów i przynajmniej zweryfikować propozycje które padną tu na forum.

Ehh... chciałbym mieć chyba tak jeszcze raz takie 40 tys. i szukać sprzętu. Ciekawe, może wybór byłby inny niż ten co mam?

BeatX

Musiałem użyć edycji. Wypiłem właśnie dwa piwa - sorry :)

Ale chyba nie jestem pijany :)))

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Po pierwsze fajnie,że masz możliwość zainwestowania gotówki w takie hobby,co rzaz mniej melomanów a co raz więcej applowskich tandeciarzy -:).

Ad rem- metraz 25 m2:

Harbeth 30.1 plus standy/Spendor plus standy

Wzmacniacz:Leben np. CS 600/CS 300F/ARC Vi60/Sugden A 21 SE

CD Ayon/CEC

Jeśli zdecydujesz się na zakupy u jednego z dystrybutorów a w tym zestawieniu jest to możliwe,pewnie dostaniesz dobry rabat. Drutami póki co nie zawracaj sobie głowy,przyjdzie na to czas.

Ludziska uwielbiają doradzać ;-)

Każdy chce podzielić się swoim doświadczeniem dlatego takie posty zawsze znajdą amatorów.

Ja bym polecił:

Magnapan MG-1.7i

Musical Fidelity 6500i

CD Lector CDP-603

Trzeba tylko mieć gdzie ustawić Magnepany.

:-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Ktoś się rejestruje i po chwili pojawia się post. Potem pojawią się propozycje. To tylko moje wrażenie. Mogę się mylić ale takie sytuacje co jakiś czas sie ponawiają.

No ale o to chyba chodzi z forum,pytam i ktoś mi doradza. Jeśli będziemy wszędzi szukać paranoji,to lepiej zamknąć ten bajzel i dać sobie siana.

Ktoś się rejestruje i po chwili pojawia się post. Potem pojawią się propozycje. To tylko moje wrażenie. Mogę się mylić ale takie sytuacje co jakiś czas sie ponawiają.

Pewnie, że zdarzają się przypadki "nieczystych działań" ale generalnie jak ktoś się rejestruje (a każdy kiedyś musi, młodsi robią to dopiero teraz) to potem pisze posta (nawet nie powinno dziwić, że pyta, gorzej jak od razu radzi;-). A jak jest pytanie to choć to dziwne trochę, pojawiają się odpowiedzi - (pomijam inwazję branżystów - to ich praca, więc polecają co mają. Inie zawsze źle...) - najdziwniejsze są merytoryczne, a tu takie padły n.p. od Pawła S.

Więc może "nic się nie stało"

Do klasyki i jazzu, faktycznie wpierw dobre kolumny, dopasowane do warunków akustycznych z dobrze zaaplikowanym wzmocnieniem i dopasowany dźwiękowo do nich CD i może być baaardzo fajnie;-)

I dlatego odpowiedź moreno1973 jest najlepsza ;)

ja bum poszedł w sprzęt używany......może ayon:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że polecane tu systemy zagrają naprawdę dobrze. Każdy jednak będzie się różnił brzmieniem. Wybór konkretnego to kwestia preferencji. Nie ma jednego najlepszego ;-)

Jak bym nie upierał się Magnepanach to bym zainwestował w system proponowany przez ps39.

Słuchałem podobnego i wiem, że to wyśmienite granie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jeśli ma być ładna barwa to rozważyłbym lampowe źródło lub/i drobną adaptację akustyczną pokoju - żeby był ładny środek, góra i dół muszą być pod absolutną kontrolą odbić.

W orkiestrze ważna jest też rozdzielcza dolna średnica i bas który nie zamula, zawodzi. Tutaj bez kabelków za jakieś 1-2k (jeśli ma być dobrze) nie obejdzie się. Zarówno IC jak i głośnikowe. Poza tym sprzętu w tej cenie bez dobrych kabli nie ma sensu słuchać, bo usłyszysz kable. Nie do wszystkich zestawów to podejdzie, ale ja lubię Nordosty i od nich bym zaczął poszukiwania, bo są w miarę neutralne i mają dobrą głębię co przydaje się w nagraniach klasyki.

Mając do wydania 40k poszedłbym w wydanie maks. 10k na kolumny typu polecane wcześniej Harbeth, AP lub podobne neutralnie brzmiące. Do tego zainwestowałbym w dobrą elektronikę. Jeśli chcesz CD to ciężko mi coś polecić, sam słucham CDP4A Hegla ale to raczej już zabytek. Wzmacniacz koniecznie z dobrą kontrolą dołu i dynamiką, tutaj wydałbym najwięcej - 15k nawet może być mało na nowy.

W używanych wybór masz większy, ale świat idzie do przodu, a okazji aż tak wiele na rynku wtórnym nie ma - trzeba uważać.

Ogólnie w klasyce - kontrola, kontrola i umiarkowanie. W popie może brzmieć dobrze jak kolumna zawodzi basem, tutaj to się nie uda.

Cześć

Klasyka i jazz to pewnie i przejrzystość, i szczegółowość. 25 metrów - to na granicy i monitorów, i podłogówek. A więc wybór ogromny. A i kwota fajna.

Jestem zwolennikiem monitorów, kilka propozycji już padło. Dodam może AudioSolutions Overture O202B lub coś droższego z ich oferty:

Ukryta Zawartość

Ogromne wrażenie zrobiły na mnie monitory RLS Nereida II:

Ukryta Zawartość

No i pojawiły się w Polsce francuskie kolumny Jean-Marie Reynaud - podobno do klasyki stworzone.

Co do wzmacniaczy, to można spróbować Hegla np. model 80 lub jakiś wyższy (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), Primare albo na przykład dzielonego polskiego Audiomatusa - tu recka końcówki:

Ukryta Zawartość

Jeśli nie boisz się konstrukcji mniej popularnych, to polecam Haiku Audio z Krakowa - genialny piecyk -

Ukryta Zawartość

Żródło? Przy przejrzystej reszcie tory poszedł bym w coś lekko ocieplonego, może z lampami na wyjściu. Ayon? Może Audio Analogue lub wyższy Atoll?

Do tego fajne kabelki i jeszcze na kilak płyt wystarczy.

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ty tak na poważne, czy pisałeś po pijaku? :D

no jak, kupisz 2 kable zasilajace po 10k + 2 interkonekty i juz budzetu nie ma. a gdzie jeszcze podstawki antywibracyjne, gdzie podkladki pod kable, demagnetyzery itd.?

a tak na powaznie to mysle, ze moreno wypowiedzial sie troche z przekasem.

uzywane sprzety da rade w tym budzecie zlozyc i chyba nie bedzie trzeba sie wstydzic.

uzywane kolumny za 15-20k + odpowiedni wzmacniacz w granicach 15k i zrodlo za 5k, kabli nie licze, bo mysle, ze na poczatek nie nalezaloby sie na nich zupelnie skupiac.

moja propozycja to np. proac d30 + np. monobloki lampowe manley + cd do wyboru, byleby mial mozliwosc regulacji glosnosci i budzet bedzie zachowany i sprzet bedzie odpowiedni do ciekawego grania z porządnym wykopem.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

nastepny watek poprawiajacy klikalnosc...

I o to właśnie chodzi...ludziska się podniecają i chcą coś szczerze polecać i chwalić, a autor wątku wyraźnie sobie robi z tego wszystkiego jaja pisząc:

,,Zastanawiałem się nad którymś z Japończyków, jednak ciekawi mnie na ile Made in Japan tworzy dobre i trwałe systemy?"

Boki zrywać...

Lepiej zacznijmy zgadywać z jakim klonem mamy tu przyjemność się stykać...

I o to właśnie chodzi...ludziska się podniecają i chcą coś szczerze polecać i chwalić, a autor wątku wyraźnie sobie robi z tego wszystkiego jaja pisząc:

,,Zastanawiałem się nad którymś z Japończyków, jednak ciekawi mnie na ile Made in Japan tworzy dobre i trwałe systemy?"

Boki zrywać...

Lepiej zacznijmy zgadywać z jakim klonem mamy tu przyjemność się stykać...

ojojoj, już się WaćPanie uśmiałem! no tak, typowo narodowe myślenie, że wszyscy są tacy samy, a tylko JA... :D

p.s. gdybym miał doświadczenie w drogim sprzęcie, to bym nie pytał! to chyba logiczne?!

gdybym miał doświadczenie w drogim sprzęcie, to bym nie pytał! to chyba logiczne?!

Doświadczenie nabywa się poprzez osobiste odsłuchy. Umawiasz się na kilka odsłuchów w sklepach kilku dystrybutorów. Mówisz im jaki masz budżet i czego w muzyce szukasz. Sam się przekonasz co można dostać za taką kwotę, jak różne może być brzmienie ulubionych SWOICH płyt, które trzeba zabrać na każdy odsłuch. Po kilku takich spotkaniach wiesz już w jakim kierunku możesz podążać. Czy wolisz brzmienie lampowe, tranzystorowe czy mix obu technologii. Mając takie podstawowe doświadczenia można posiłkować się pomocą opinii z forum, dopytując osoby znające się na poszczególnych markach, lub typach urządzeń. Tutaj nie ma wszechwiedzących guru, są zaś specjaliści w różnych dziedzinach, którzy mogą pomóc. Ale najpierw trzeba poznać swoje preferencje sprzętowe aby wiedzieć jaki mamy kierunek rozwoju.

Doświadczenie nabywa się poprzez osobiste odsłuchy. Umawiasz się na kilka odsłuchów w sklepach kilku dystrybutorów. Mówisz im jaki masz budżet i czego w muzyce szukasz. Sam się przekonasz co można dostać za taką kwotę, jak różne może być brzmienie ulubionych SWOICH płyt, które trzeba zabrać na każdy odsłuch. Po kilku takich spotkaniach wiesz już w jakim kierunku możesz podążać. Czy wolisz brzmienie lampowe, tranzystorowe czy mix obu technologii. Mając takie podstawowe doświadczenia można posiłkować się pomocą opinii z forum, dopytując osoby znające się na poszczególnych markach, lub typach urządzeń. Tutaj nie ma wszechwiedzących guru, są zaś specjaliści w różnych dziedzinach, którzy mogą pomóc. Ale najpierw trzeba poznać swoje preferencje sprzętowe aby wiedzieć jaki mamy kierunek rozwoju.

Tak tylko w sklepie sluchasz w miare w przygotowanych pokojach,przywozisz sprzet do domu i czar pryska:)

Tak tylko w sklepie sluchasz w miare w przygotowanych pokojach,przywozisz sprzet do domu i czar pryska:)

Dlatego jak coś nam się BARDZO spodoba to się wypożycza do domu na odsłuch. Nikt przytomny nie kupuje urządzeń kosztujących po kilkanaście i więcej tysięcy PLN bez testu w domu. I to przynajmniej tygodniowego testu. Każdy poważny sklep/dystrybutor zrozumie to i wypożyczy sprzęt a jak nie chce to jego strata. Dziś mamy rynek klienta...

przywozisz sprzet do domu i czar pryska:)

Jeśli tak jest,to należy sobie daj spokój z poważnym audio.

Kupić sobie Yamahę Piano Craft i cieszyć się muzyką.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

No nie wiem. W końcu jeśli komuś nie zagrają np. MBLe to nie znaczy, że nie zagrają normalne kolumny.

Zawsze można nad akustyką popracować. A przecież adaptacja zależy od sposobu w jaki przetworniki wytwarzają dźwięk, czyż nie?

Czemu zatem od razu Kolegę zniechęcać?

Niestety...ma on rację, ten złośliwy moreno... :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.