Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

w cambridge audio d 500se wymieniłem kondy w torze sygnału łącznie 6 sztuk na elna silmic i nichicon muse te zielone bipolary,brzmienie się rozjaśniło bas troche się schował ,nie podoba mi się ,.Pytanie czy to kwestia dobrania kondów czy raczej tego że nie wygrzane?wiem że foliowe potrzebują wygrzania ale nie wiem jak to jest z elektrolitami.Aaaa ,wcześniej były same bipolary a teraz jest elna silmic w torze,ale raczej to nie ma znaczenia,chyba?

To ja powiem tak wstawiłem Sanyo spec w dac(cyfra) i jest gorzej niż na standardowych kondach. Napwno na siebie mają wpływ pozostałe kondensatory. Szczególnie przekonałyem się po wstawieniu sanyo wg i Elna ARS.

Także wymiana kondów w jednym miejscu na lepsze nie zawsze da dobry efekt.

w cambridge audio d 500se wymieniłem kondy w torze sygnału łącznie 6 sztuk na elna silmic i nichicon muse te zielone bipolary,brzmienie się rozjaśniło bas troche się schował ,nie podoba mi się ,.Pytanie czy to kwestia dobrania kondów czy raczej tego że nie wygrzane?wiem że foliowe potrzebują wygrzania ale nie wiem jak to jest z elektrolitami.Aaaa ,wcześniej były same bipolary a teraz jest elna silmic w torze,ale raczej to nie ma znaczenia,chyba?

Przerabiałem ten temat dziesiątki razy, miałem chyba 5 czy 7 szt D500SE. Te Silmic i Muse tam się po prostu nie nadają. Tylko kombinacja Elna Cerafine, Elna Starget, ROE, Nichicon FG. A masz wersję pierwszą, czy V2? Pytaj o szczegóły, pomogę.

Przerabiałem ten temat dziesiątki razy, miałem chyba 5 czy 7 szt D500SE. Te Silmic i Muse tam się po prostu nie nadają. Tylko kombinacja Elna Cerafine, Elna Starget, ROE, Nichicon FG. A masz wersję pierwszą, czy V2? Pytaj o szczegóły, pomogę.

nie wiem jaka to wersja po prostu d 500se,posłucham na razie w tej kombinacji może się ułożą a jak nie mam na szczęście te stare to wrzucę je powrotem jak nic nie znajdę ciekawszego Aaa,mam jeszcze nichcony fine gold 10uf 50 v.Wsadzę je zamiast tych silmiców a w miejsce muse poszukam tych ROE.DZIEKI POZDRAWIAM

V1 ma zielony wyświetlacz, V2 błękitny. Nie zmieniaj żadnej wartości kondensatorów, bo będzie kicha.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A te daj na zasilanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie zmieniaj żadnej wartości kondensatorów, bo będzie kicha.

ale napięcie 50v zamiast 25v napewno nie powinna wpłynąć na brzmienie,zobaczymy,narazie cd gra jakby jeszcze gorzej albo mi się

już wydaje,blachy zrobiły się jakieś cienkie,bez nasycenie ,chyba wróce do poprzednich kondów,wydaje mi się ze ciepełko jakie było wcześniej zostało wymodelowane właśnie tymi kondami,lubie stare cambridge a ten zaczyna mi grać jak seria azur czyli sucho i beznamiętnie

nie mam konta na ebay więc narazie nie dostanę tych roe

poszukam gdzie indziej

ale napięcie 50v zamiast 25v napewno nie powinna wpłynąć na brzmienie

Wpłynie. Na 50V będzie na twarz. Jeśli masz D500SE ze starym, zielonym wyświetlaczem, to tam są bardzo dobrze brzmiące kondy.

rike audio polecam na wysokotonówke do zwrotnicy, wg mnie lepsze niż mundorf silver oil. ale potrzebują dużo czasu na ułożenie ok 3 miesięcy intensywnego grania.

• 1 miesiąc później...

Witam szacowne grono.Jestem laikiem elekronicznym ale chciałbym poprawić swój wzmak lampowy i potrzebuję info jakie waszym zdaniem byłyby najlepsze kondy o następujących parametrach 100uf/450v srednica 25mm i h-30mm(ogranicza mnie obudowa)Z góry dziękuję za uwagę i konstruktywne propozycje

Lampizator zaufał tym kondensatorom.

100uf/450v srednica 25mm i h-30mm(ogranicza mnie obudowa)Z góry dziękuję za uwagę i konstruktywne propozycje

nic dobrego w tych wymiarach nie ma.

Witam szacowne grono.Jestem laikiem elekronicznym ale chciałbym poprawić swój wzmak lampowy i potrzebuję info jakie waszym zdaniem byłyby najlepsze kondy o następujących parametrach 100uf/450v srednica 25mm i h-30mm(ogranicza mnie obudowa)Z góry dziękuję za uwagę i konstruktywne propozycje

Sprawdź, czy nie da się ich "położyć" w którymś kierunku na druk.

Czasami trzeba dać podkładki separujące ("poduszki"), jak w okół są mniejsze elementy, tak by uciec lekko w górę, a jak chcesz mieć wszystko pierwsza klasa, to na nóżki dać koszulki żeby odizolować od zakłóceń.

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Na zdjęciu są "podkładki" chroniące przed stykaniem się z obudową, bo w tym konkretnym urządzeniu jest bardzo wąsko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuję bardzo dobre i śmiesznie tanie kondensatory ICEL z serii MPW. Te kondensatory są stosowane w drogich wzmacniaczach lampowych kilku producentów. Jeśli jest kolega koniecznie nastawiony na zakup czegoś droższego, to polecam kondensatory Mundorf Supreme.

Też myślałem o ich położeniu na płask i nastawiam się na Mundorfa( w myśl zasady raz się żyję :)Chce również podziękować za podpowiedzi.Pozdrawiam

Też myślałem o ich położeniu na płask i nastawiam się na Mundorfa( w myśl zasady raz się żyję :)Chce również podziękować za podpowiedzi.Pozdrawiam

Mundorf 4-pole ,na dziś the best

• 4 tygodnie później...

Witam,

Potrzebuje współczesnego Nippona do starej super serii tego producenta AWF (te zlote) i AVF(szary pasek). Może ktoś posiada jakieś informacje która seria dziś je zastępuje..

Z góry dziękuje.

seba

Jak się sprawują czerwone Black Gate N na wyjściu CD lub wejściu preampa . Mam parkę ale nie wiem czy jest sens wymieniać obecne zielone Nichicony Muse BP

...there is no spoon...

Planuję wymianę kondensatorów w zwrotnicy w szeregu głośnika średniotonowego. Obecnie jest tam elektrolit 22uF i chciałbym tam wstawić coś lepszego, ale w ograniczonym budżecie :).

Znalazłem takie ustrojstwa:

JB JFX:

Ukryta Zawartość

Audyn Q6:

Ukryta Zawartość

Vishay MKT1822:

Ukryta Zawartość

Jantzen CrossCap:

Ukryta Zawartość

jakieś nonamy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Porównywał ktoś może któreś z tych kondensatorów w zwrotnicach (lub ewentualnie inne w podobnym przedziale cenowym tj. ok. 30zł sztuka) i mógłby pomóc w wyborze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak się sprawują czerwone Black Gate N na wyjściu CD lub wejściu preampa . Mam parkę ale nie wiem czy jest sens wymieniać obecne zielone Nichicony Muse BP

Arturp, nie testowałem zbyt wielu kondesatorów, ale mam u siebie w klonie Passa 1.7 na wejściu i wyjściu czerwone Black Gate. Kiedyś podmieniłem na wyjściu na Panasonic FC i róznica była ogromna z korzyścią dla Black Gate, klocek zjechał dwie klasy niżej na Panasonicach.

Mam też czerwone Black Gate na wyjściu w dacu i tutaj też sprawują się bardzo dobrze, niczego mi w dźwięku nie brakuje.

Myślę, że warto spróbować, ja bym się nie zastanawiał.

Edytowane przez rogus

Ładna góra, dopalony środek i pół tony mułu na basie. O przejrzystości , rozdzielczości należy zapomnieć.

Ładna góra, dopalony środek i pół tony mułu na basie. O przejrzystości , rozdzielczości należy zapomnieć.

Trzeba mieć jeszcze oryginały :-)

Dziś trudno trafić te właściwe, na ebay-u co rusz pojawiają się kolejne oferty, a przecież nie produkują ich od wielu lat.

Coś jakoś nie mogą się skończyć te zapasy :-).

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Oryginały bardzo długo się wygrzewają, wczesne wyciąganie wniosków mija się z prawdą -> patrz efektem końcowym.

Trzeba mieć jeszcze oryginały :-)

Dziś trudno trafić te właściwe, na ebay-u co rusz pojawiają się kolejne oferty, a przecież nie produkują ich od wielu lat.

Coś jakoś nie mogą się skończyć te zapasy :-).

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Oryginały bardzo długo się wygrzewają, wczesne wyciąganie wniosków mija się z prawdą -> patrz efektem końcowym.

To były oryginały, właściwie jeszcze są, bo je mam. Kupowałem od Petera Daniela, po prostu nie moja szkoła. Grały kilka lat i mnie nie przekonały do siebie. U siebie wywaliłem godząc się na kilkanaście mV offsetu, zgodnie z zasadą - najlepszy kondensator to jego brak.

Mam takie same spostrzeżenia jak Krzych2; na tych kondensatorach wszystko grało u mnie bardzo bardzo podobnie.

Zbyt dużo dodają od siebie.

Doskonale za to spisują się w pętli sprzężenia zwrotnego wzmacniacza; nie ma chyba lepszego kondensatora w to miejsce, chociaż myślę że nowe polimery będą dla nich dużą konkurencją.

Ja miałem BGN w preampie na wyjściu i nie było źle. Lepiej niż z Muse BP. Muse był ciemniejszy i bardziej "słodki"

Czy tego typu Jensen nadałby się jako sprzęgający w układach lampowych?

Polycarbonate Film Aluminum Foil

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wkizet
  • Pokaż nowe odpowiedzi