Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Jupiter HT Beeswax jak do tej pory najlepsze jakie stosowałem w torze audio (sprzęgające w okolicach 0,47-0,68uF).

Podejrzewam, że Copper Foil jeszcze lepsze ale cena zabija. Przede wszystkim piekielnie neutralne a to lubię.

Widać, że armi USA jest mało audio maniaków i na kondensatorach nie warto oszczędzać. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tjbox

Jakie znacie miedziane kondensatory oprócz tych drogich hajendowych?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Z racji dość wysokiej ceny Miflexow można je zaliczyć do tych hajendowych. 1 uF, bo takie mi potrzebne to wydatek około 500 PLN za parkę. Chciałbym usłyszeć dźwięk miedzianego kondensatora za grosze. Czy w historii elektroniki nikt nie zrobił zwykłych w sensie tanich kondensatorów na bazie folii miedzianej?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

• Moderatorzy

500 zł za miedziane 1uF to są grosze. Te drogie to duelundy ?

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Za pięćset to można linię produkcyjną tych kondensatorów stworzyć. Temat był już wielokrotnie poruszany i za każdym razem zagłuszony w jęku bólów zadów zapewne posiadaczy drogich komponentów. Nikt nawet nie podjął próby wykonania i odsłuchu takich miedziaków, a przecież to tylko zwijka blachy z folią, ew. zamoczonej w oleju. 

Godzinę temu, Seyv napisał:

Miflex KPCU.

KPCU też za specjalnie tani nie jest. 
Szczerze, to wolę brzmienie Audyna True Copper. Trzeba jedynie przeczekać pierwsze dwa tygodnie, aż się porządnie wygrzeją. 
Z miedzianych są jeszcze takie: 

Ukryta Zawartość

Małe wartości, max 8,2nF, więc jako sprzęgające za małe, ale do phonostage w sam raz.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
9 minut temu, Kris_54701 napisał:

Za pięćset to można linię produkcyjną tych kondensatorów stworzyć.

"Uwielbiam" te "biznes plany" jakie tu nieraz w DIY (i nie tylko) się pojawiają i jakoś stąd nie wychodzą. Swoją drogą miałem kiedyś pomysł by zrobić własne kondensatory, znalazłem nawet odpowiednią folię miedzianą, policzyłem ile jej potrzebuję dla konkretnych pojemności i stwierdziłem, że taniej mnie wyjdą KPCU.

9 minut temu, McGyver napisał:

Szczerze, to wolę brzmienie Audyna True Copper

A są z litej foli czy "napyłki".

43 minuty temu, Kris_54701 napisał:

1 uF, bo takie mi potrzebne to wydatek około 500 PLN za parkę.

To nie jest drogo jak za miedziane kondensatory, ale w przypadku Miflexów KPCU uwazam że stosunek cena/jakość jest poniżej przeciętnej. Spokojnie da się znaleźć tańsze i lepsze brzmieniowo. 

45 minut temu, Kris_54701 napisał:

Chciałbym usłyszeć dźwięk miedzianego kondensatora za grosze.

Obawiam się że gdyby istniał miedziany kondensator za grosze dałby dźwięk wart grosze. Ale tu masz nieco tańsze i warte swojej ceny miedziane kondensatory: 

Ukryta Zawartość

Trzeba jedynie liczyć się z "dziwnym" zachowaniem podczas wygrzewania (pierwszy tydzień lub dwa po wlutowaniu). 

14 minut temu, Kris_54701 napisał:

Serio? To stwórz taką linię, chętnie przetestuję kondensatory Twojej produkcji, a jak będą brzmieniowo co najmniej tak dobre jak Audyn True Copper i przy tym wyraźnie tańsze, to będziesz miał ode mnie stałe zamówienia. 

17 minut temu, Kris_54701 napisał:

Nikt nawet nie podjął próby wykonania i odsłuchu takich miedziaków, a przecież to tylko zwijka blachy z folią, ew. zamoczonej w oleju.

Skoro to takie proste, to sam produkuj i sprzedawaj. Sam chętnie przetestuję kondensatory Twojej produkcji, a jak będą brzmieniowo co najmniej tak dobre jak Audyn True Copper i przy tym wyraźnie tańsze, to będziesz miał ode mnie stałe zamówienia. 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Seyv napisał:

A są z litej foli czy "napyłki".

A żeby to jeszcze podali! Tylko w przypadku wersji true copper max można się doczytać że to hybryda, jedna okładka z litej folii a druga napylana.

Na tych true Copper zakończyłem poszukiwania, ale mam trochę folii do pieczenia w szafce, więc spróbuję coś nawinąć zerowym kosztem. Jak będzie dobrze szło, to placki na święta będą na miedzianej pieczone.

Kris_54701 przy takim podejściu to nigdy nie usłyszysz dobrze grającego kondensatora ?.
Najwyższa linia Miflexa jest droga, ale wypróbowywałem ich kondensator 1,5um na wysokich tonach. Wyraźnie było słychać ich charakter i jakość. Gdyby nie to, że robiłem cała zwrotnicę na kondensatorach jednego producenta, a Miflex w tym rozwiązaniu wychodził mnie za drogo, to bym ich użył.

Nie spotkałem się też z tym by jakaś inna firma, poza Miflexem, wykonała kondensatory o zadanej pojemności pod zamówienie indywidualnego klienta. Ceny były nadal proporcjonalne do pojemności ale odpadała potrzeba ich składania z mniejszych pojemności.

W dniu 7.02.2019 o 11:08, Kazik II napisał:

Ukryta Zawartość

Pograłem na nich i skończyłem na CC CMR.

Poprawnych testów od strony technicznej nie opłacało się robić ?

Wlutowywanie i słuchanie o kant d.... nie są wiarygodne.

Miałem też CC CSA,  starego mifleksa, oraz multicap

Ukryta Zawartość

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

2 godziny temu, Kris_54701 napisał:

Trzeba by zadać pytanie czy warto ?

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

W dniu 7.02.2019 o 11:08, Kazik II napisał:

Ukryta Zawartość

Pograłem na nich i skończyłem na CC CMR.

Poprawnych testów od strony technicznej nie opłacało się robić ?

Wlutowywanie i słuchanie o kant d.... nie są wiarygodne.

Miałem też CC CSA,  starego mifleksa, oraz multicap

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Kris_54701 napisał:

Trzeba by zadać pytanie czy warto ?

Mam te Miflexy  jako sprzęgające 0.22 uF. Przy tej pojemności są względnie tanie. Za 1 uF to już cena z kosmosu. Nie porównywałem ich z innymi, ale są lepsze na basie względem starych ruskich mikowych kostek. Do analogu 1 uF potrzebuję i tu już bardziej opłaca się True Copper.  Czy jest jakiś wzór na obliczenie powierzchni folii dla kondensatora zrolowanego, czy można posłużyć się tym samym co do liczenia płaskiego?

• Moderatorzy
28 minut temu, Kris_54701 napisał:

Za 1 uF to już cena z kosmosu

Jest niecałe 4 razy droższy przy mniej więcej tyle samo większej pojemności, więc cena jest jak najbardziej uzasadniona. Lita folia miedziana kosztuje więcej jak folie napylanie i stanowi dość istotną część kosztów kondensatora.

Jeśli dobrze liczę, to na 1 uf potrzeba ok. 3 - 4 metrów kwadratowych folii. Najcieńsza w paskach z allegro to około 65 zyli za metr. Czyli 200 PLN za kondensator. 

2 minuty temu, Kris_54701 napisał:

Jeśli dobrze liczę, to na 1 uf potrzeba ok. 3 - 4 metrów kwadratowych folii. Najcieńsza w paskach z allegro to około 65 zyli za metr. Czyli 200 PLN za kondensator. 

Czy kupujesz chleb w piekarni albo w sklepie?

Obawiam się, że trudno będzie znaleźć coś taniej albo cieńsze. 

Dzisiaj w delikatesach centrum, ale czasem też w miejscowej piekarni. Ceny chleba porównywalne.

18 minut temu, McGyver napisał:

Odpowiedz na moje ostatnie pytanie.

Możesz powiedzieć wprost, bo porównać handel elektronika, a szczególnie produktami z wyższych półek będzie trudno o znalezienie analogii w czymkolwiek innych. Choć i dodać muszę, że handel spożywczy osiągnął taki stopień skomplikowania, że nieliczni są w stanie funkcjonować na rynku.

8 minut temu, Kris_54701 napisał:

Dzisiaj w delikatesach centrum, ale czasem też w miejscowej piekarni.

Zatem skoro kupujesz chleb, oraz jak widać po poprzednich postach umiesz liczyć, to proponuję przy następnych zakupach spożywczych oprotestować ceny chleba na podstawie kalkulacji kosztów użytych surowców, mąki,  drożdży, itp. itd.

Wyszłoby że piekarnia dopłaca do robienia chleba. Wracając do tematu, to tu jednym haczykiem okazuje się grubość folii, albo raczej napylonej warstwy. Z drugiej strony, to podbudowują się audiofilskimi mocami pełnej blachy, można spodziewać się lepszych efektów. Można i gorszych, ale prawdziwy audiifil nigdy nie przyzna że gra gorzej, a co najwyżej SUBIEKTYWNIE inaczej. Jeśli każda złotówka włożona w sprzęt potrafi zagrać, to i kilogramowy kondensator może odwdzięczy się za te miedziane złotówki.

• Moderatorzy
54 minuty temu, Kris_54701 napisał:

Czyli 200 PLN za kondensator. 

Do tego przekładki i obudowa. O narzędziach do ich wykonania jak np. pompa próżniowa nie wspomnę. I do tego ryzyko, że wyjdzie g... muzyczne i jeszcze dostanie zwarcia i upali się coś innego. Więc te 250 zł za kondensator w porównaniu do 200 zł za nie wiadomo co wychodzi bardzo tanio.

Wyszłoby że piekarnia dopłaca do robienia chleba.

To znaczy że jednak nie umiesz liczyć.

tu jednym haczykiem okazuje się grubość folii, albo raczej napylonej warstwy.

Raczej chybiony wniosek.

10 minut temu, Kris_54701 napisał:

podbudowują się audiofilskimi mocami pełnej blachy, można spodziewać się lepszych efektów.

Okropnie upraszczasz sprawę.

11 minut temu, Kris_54701 napisał:

prawdziwy audiifil nigdy nie przyzna że gra gorzej, a co najwyżej SUBIEKTYWNIE inaczej.

Słowo "audiofil" użyte w takim kontekście brzmi jak obelga. Gdy prowadzisz dyskusję w takim tonie, to się odechciewa pisać. 

12 minut temu, Kris_54701 napisał:

Jeśli każda złotówka włożona w sprzęt potrafi zagrać, to i kilogramowy kondensator może odwdzięczy się za te miedziane złotówki.

A to est koszmarne uproszczenie. Nabierz doświadczenia zamiast teoretyzować.

16 minut temu, McGyver napisał:

A to est koszmarne uproszczenie. Nabierz doświadczenia zamiast teoretyzować.

McGyver każdy ma swój etap. Kris zaczyna swoją drogę, trochę mu brakuje pokory, ale Ty też miałeś swoje początki, prawda?

Mentorski ton w większości nie pomaga i daje efekt odwrotny do założonego. 

Panowie dajcie na luz trochę, bo robi się trochę przepychanka odbiegająca od tematu.

Wątek jest bardzo ciekawy i jest w stanie pomóc przy poszukiwaniu dobrych kondów, ale do tego jest potrzebna merytoryczna dyskusja. Cenne są też subiektywne obserwacje, bo mimo że są subiektywne to jednak dają pewne wyobrażenie jak grają konkretne kondensatory.

Edytowane przez boomaga

Każdy kiedyś zaczynał. Ale teraz jest dużo łatwiej niż kiedyś. To forum oraz inne miejsca w sieci stanowią ogromną bazę wiedzy, dużo można się nauczyć, wystarczy włożyć nieco wysiłku w poszukiwanie informacji.

• Pokaż nowe odpowiedzi