Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Mysza 13 napisał:

Długo grałem na Silver i ponad pół roku temu zmieniłem na Alumen ... Od pierwszych sekund banan na ustach - barwa , scena , dynamika , lokalizacja i.t.d. [ recenzentem zawodowym nie jestem ] .. Wszystko ładnie i miło , ale wcięło masę mikrodetali . Już od blach w górę ostre dźwięki są mocno wygładzone i przygaszone .

Silver gra chłodno , sucho , klinicznie , nie rozszerza , ani nie pogłębia sceny , ale nie kradnie detali i nie upiększa ostrych , nieprzyjemnych dźwięków .... 

Teraz mam poważny dylemat , bo urok Alumena już na mnie nie działa .

Dla mnie to granie bez emocji, efekciarstwo. Przeciwienstwo muzykalnosci. Silver moim zdaniem nienaturalnie podkresla pewne dzwieki ktore w naturze sa tylko tlem + cala reszta wad ktore sam wymieniles.

CC MR/CMR lepiej bo tylko delikatnie podkresla a jest bardzo detaliczny i brak mu wad Jantzenow. Przestrzen ma spora - naturalna, a nie tylko miedzy kolumnami. Choc barwy Alumena bardziej naturalne.

Mundorfy fakt tez podkreslaja najwyzsza gore, sa bardzo detaliczne i graja bardzo przestszennie. Ale znow troche zaokraglaja i ujednolicaja przekaz.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)
2 minuty temu, rafa napisał:

Dla mnie to granie bez emocji,

Tak jest .. Silver jest strasznie kliniczny . Jestem pewien , że większość wybierze Alumena . Alumen to jedyny Jantzen po ciepłej stronie , scena , lokalizacja i.t.d .

11 minut temu, rafa napisał:

Mundorfy fakt tez podkreslaja najwyzsza gore, sa bardzo detaliczne i graja bardzo przestszennie. Ale znow troche zaokraglaja i ujednolicaja przekaz.

Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia z mieszaniem kondow w filtrze trzecoego rzedu tweetera? Mniejsza wartość "na wypasie" i bardziej standardowy większy.

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)
38 minut temu, rafa napisał:

Też prawda..............Do Alumena 5,6 dokleiłem równolegle najmniejszego Silver , jaki mam  [1,0] . Mogę bezpiecznie uprawiać egzotyczne eksperymenty , bo to mocny driver 1,4" i mam szeroki zakres do zabawy .. Wróciło trochę detali , które zeżarł Alumen , wyostrzyło i rozjaśniło górę pasma ....Gram tak ze 30 godzin i na pewno do samego Alumena nie wrócę .

Edytowane przez Mysza 13
3 minuty temu, Mysza 13 napisał:

Też prawda..............Do Alumena 5,6 dokleiłem równolegle najmniejszego Silver , jaki mam  [1,0] . Mogę bezpiecznie uprawiać egzotyczne eksperymenty , bo to mocny driver 1,4" i mam szeroki zakres do zabawy .. Wróciło trochę detali , które zeżarł Alumen , wyostrzyło i rozjaśniło górę pasma ....Gram tak ze 30 godzin i na pewno do samego Alumena nie wrócę .

Dla mnie "idealem" okazaly sie aluminiowe Jupitery VT. Jest przepiekna barwa, duzo przestrzeni, dynamika i mnostwo detalu.

Kolega gral pare miesiecy na Alumenie + Duelund Silver bypass. Mialo to swoje zalety.

15 minut temu, EMiL napisał:

Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia z mieszaniem kondow w filtrze trzecoego rzedu tweetera? Mniejsza wartość "na wypasie" i bardziej standardowy większy.

Robilem krotkie eksperymenty. Ten "slabszy" zawsze cos zabieral z tego co lepszy wnosil. Chyba najlepiej jak dwa identyczne sa.

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)
2 minuty temu, rafa napisał:

Dla mnie "idealem"

Dzięki . Jest masa wersji do treningów . Tą swoją herezję [Alumen 5,6 + Silver 1.0 ] jeszcze będę trenował , bo efekty wychodzą ciekawe .

U mnie świetnie sprawdzają się alumeny razem z auricap xo. Jest wszystko co trzeba jest przestrzeń, barwa, dynamika i detal. Na pewno lepsze byłby tylko miedziane, ale ta cena przy dużych nominałach kondensatorów nie pozwał się rozwinąć. Więc to taki dobry kompromis. W zwrotnicy na Twitterze najmniejszym kodem jest u mnie 0.68uf. Tam pójdą miedziane jupitery. Jednak jeszcze nie teraz. 

6 godzin temu, rafa napisał:

Robilem krotkie eksperymenty. Ten "slabszy" zawsze cos zabieral z tego co lepszy wnosil. Chyba najlepiej jak dwa identyczne sa.

Sprawdzałes w swoich operach? Jakie kondensatory zmieniłeś na jakie?

8 godzin temu, EMiL napisał:

Trzeci rząd zabija dźwięk, wygląda dobrze na wykresach i jest łatwy do aplikacji. Unikaj jak tylko możesz, drugi rząd z pochyłą ścianką lub uskokiem ustalającym zgodność czasową to minimum dla zapewnienia naturalnego brzmienia i wokali. Dużo lepsze rezultaty zapewniają filtry pierwszego rzędu, jednak ich aplikacja jest bardzo trudna.

1 minutę temu, Ricambi napisał:

Trzeci rząd zabija dźwięk, wygląda dobrze na wykresach i jest łatwy do aplikacji. Unikaj jak tylko możesz, drugi rząd z pochyłą ścianką lub uskokiem ustalającym zgodność czasową to minimum dla zapewnienia naturalnego brzmienia i wokali. Dużo lepsze rezultaty zapewniają filtry pierwszego rzędu, jednak ich aplikacja jest bardzo trudna.

Dzięki, ale ta zwrotnica jest już zaprojektowana i gra świetnie:)

Pytanie czy przy trzecim rzędzie warto "inwestowac" w topowe kondy typu alumen?

16 minut temu, EMiL napisał:

Dzięki, ale ta zwrotnica jest już zaprojektowana i gra świetnie:)

Pytanie czy przy trzecim rzędzie warto "inwestowac" w topowe kondy typu alumen?

Nie warto, są to spore pojemności. Warto te pieniądze zainwestować w rzetelne pomiary i filtry niższego rzędu. Poszukaj sobie w internecie jak wyglądają odpowiedzi impulsowe i zniekształcenia fazowe w takich filtrach.

9 minut temu, Ricambi napisał:

Nie warto, są to spore pojemności. Warto te pieniądze zainwestować w rzetelne pomiary i filtry niższego rzędu. Poszukaj sobie w internecie jak wyglądają odpowiedzi impulsowe i zniekształcenia fazowe w takich filtrach.

rzetelne pomiary mialy miejsce, różne drogi prowadza do celu;)

Gość

(Konto usunięte)
55 minut temu, Ricambi napisał:

ja również preferuję filtry pierwszego rzędu, ale bardzo często nie da się ich zastosować ostatecznym sędzią jest odsłuch

7 godzin temu, slawek.xm napisał:

ja również preferuję filtry pierwszego rzędu, ale bardzo często nie da się ich zastosować ostatecznym sędzią jest odsłuch

Są głośniki sredniotonowe/midwoofery zbudowane pod filtry niskiego rzędu i są takie, które lepiej potraktować filtrem wyższego rzędu. Dla każdego coś milego;)

12 godzin temu, EMiL napisał:

Sprawdzałes w swoich operach? Jakie kondensatory zmieniłeś na jakie?

Robilem proby Jupiter VT+Mundorf EVO Oil , Jupiter + Alumen a najlepiej bo najspojniej zagralo Solen + Solen stad moj wniosek ze jak upgrade to na dwa identyczne.

Ale tak jak pisalem malo testowalem. Moze kiedys wroce do tych testow.

Edytowane przez rafa

No i jeszcze druty od zwrotnicy do wysokotonowki.Linka miedzianą zabiera trochę szczegółów w porównaniu do litych drutów srebra neotecha , 2× 0.29 mam na plusa i tyle minusa .sprawdzone z alumenem.

11 godzin temu, EMiL napisał:

Są głośniki sredniotonowe/midwoofery zbudowane pod filtry niskiego rzędu i są takie, które lepiej potraktować filtrem wyższego rzędu. Dla każdego coś milego;)

Zgadza się, ale trzeci rząd naprawdę jest daleki od neutralności. To już lepiej zastosować filtr all-pass i drugiego rzędu dla tweetera. Filtrem all-pass można też idealnie dostroić fazę w podziale.

4 minuty temu, Ricambi napisał:

Zgadza się, ale trzeci rząd naprawdę jest daleki od neutralności. To już lepiej zastosować filtr all-pass i drugiego rzędu dla tweetera. Filtrem all-pass można też idealnie dostroić fazę w podziale.

Nie obraz się, ale to co piszesz to takie troche audiofilskie mity, kolumny w KAiM sa na trzecich rzedach i graja, rockport i magico - to samo.

2 minuty temu, EMiL napisał:

Nie obraz się, ale to co piszesz to takie troche audiofilskie mity, kolumny w KAiM sa na trzecich rzedach i graja, rockport i magico - to samo.

Mity to są wasze rozmowy o kondensatorach, najwidoczniej nie słuchałeś dobrych kolumn z filtrami niskiego rzędu i koherencją czasową. Nie obrażam się.

PS. Ma też znajomych grających na instrumentach klasycznych, ich opinie o filtracji wysokimi rzędami są jednoznaczne.

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Proponuję rozwinąć te wszystkie kondki i sprzedać , jako ozdoby choinkowe . Kupić jakieś pudełko p.t. DF-55 , albo 45 [Accu] , albo insze ustrojstwo tego typu .

Na wyjście preampu SRPP na lampach 6N2P-ew wstawiłem nieużywane JANTZEN AUDIO Superior Z-cap . Wcześniej były WIMA MKP10 . Pierwsze wrażenia są negatywne - dźwięk się odchudził , pojawiała ostrość na wyższej średnicy , mniej basu , średnica lekko wycofana . Jedynie góry więcej i całkiem dobrej jakości .

Czy te jantzeny się trochę ocieplą z czasem czy od razu je wypieprzyć ? ?

...there is no spoon...

17 minut temu, arturp napisał:

Na wyjście preampu SRPP na lampach 6N2P-ew wstawiłem nieużywane JANTZEN AUDIO Superior Z-cap . Wcześniej były WIMA MKP10 . Pierwsze wrażenia są negatywne - dźwięk się odchudził , pojawiała ostrość na wyższej średnicy , mniej basu , średnica lekko wycofana . Jedynie góry więcej i całkiem dobrej jakości .

Czy te jantzeny się trochę ocieplą z czasem czy od razu je wypieprzyć ? ?

Jak chcesz je wiarygodnie ocenić to najpierw pograj nimi ze 100h co najmniej.

Godzinę temu, rafa napisał:

Trochę mi się nie chciało czekać więc po godzinie słuchania wróciłem do WIMY i wszystko wróciło do normy . Chciałem sobie poeksperymentować ale w mojej skromnej ocenie te kondensatory jantzena nie nadają się do zastosowania w takich układach . Może będą OK w zwrotnicy głośnika wysokotonowego ale na wyjściu preampa lampowego gdzie są zupełnie inne warunki pracy to takie brzmienie nie koniecznie musi się podobać . 

Pozdrawiam.

...there is no spoon...

Być może ale na pewno jeszcze nie poznałeś ich brzmienia. To wiem na pewno ?

Niestety ale eksperymenty wymagają cierpliwości 

Edytowane przez rafa

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)
Godzinę temu, arturp napisał:

Może będą OK w zwrotnicy głośnika wysokotonowego

Na górę raczej nie , ale na środek są dobre .

3 godziny temu, rafa napisał:

Mam je na wstędze - czekałem ok. 200 h . Teraz jego miejsce zajął Alumen. Kolejne 200h czekania . Ale warto....

W dniu 1.01.2021 o 22:15, rafa napisał:

Jak już ewentualnie łączyć CMR to z ESA bo są podobne w charakterze. CSA zmiękczy przekaz.

CSA to takie slodziaki sa? Bardziej od ESA?

Zawsze mnie to zastanawiało, że Niemiec pisze o jantzen superior, ze cieple:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tony Gee, ze neutralne i jedne z jego ulubionych:

Ukryta Zawartość

Ameryka się zachwyca jako alternatywa dla CC MR:

Ukryta Zawartość

a w Polsce wszystko byle nie czerwony jantzen;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi