Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, StachMuszel napisał:

A w wersji oszczędnościowej co możecie powiedzieć?

https://allegro.pl/oferta/kondensator-10000uf-80v-35x60-samyoung-hq-audio-13338361869

kup jeden przetnij i zobacz co jest w środku

na tej podstawie podejmij decyzję

trzy dychy za konkretne doświadczenie to niedużo

albo jak chcesz pewnie dobrze i niedrogo kup te

https://www.tme.eu/pl/details/gt1j229m35120sb/kondensatory-elektr-srubowe-i-inne/samwha/

19 minut temu, slawek.xm napisał:

kup jeden przetnij i zobacz co jest w środku

na tej podstawie podejmij decyzję

trzy dychy za konkretne doświadczenie to niedużo

albo jak chcesz pewnie dobrze i niedrogo kup te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Problem w tym, że potrzebuję na 80V.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

I tu @slawek.xm moim zdaniem trafił w sedno. Miałem na nich odnowione Yamahy, wprawdzie seria audio ale używałem też standard bez żadnych zastrzeżeń. 

Dodatkowo kupując Samwha wspierasz polski rynek pracy. Mają dużą bazę logistyczną na Europę Środkowo-Wschodnią pod Wrocławiem. 

Ukryta Zawartość

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, eMCZe napisał:

I tu @slawek.xm moim zdaniem trafił w sedno. Miałem na nich odnowione Yamahy, wprawdzie seria audio ale używałem też standard bez żadnych zastrzeżeń. 

Dodatkowo kupując Samwha wspierasz polski rynek pracy. Mają dużą bazę logistyczną na Europę Środkowo-Wschodnią pod Wrocławiem. 

mają dobry stosunek jakość do ceny są bardzo dynamiczne i potrafią oddać szybko spory prąd

wada to niska trwałość tylko 2000h ale dobra aplikacja powinna pomóc

Edytowane przez slawek.xm
Gość

(Konto usunięte)
13 godzin temu, StachMuszel napisał:

A w wersji oszczędnościowej co możecie powiedzieć?

Ja bym sprawdzone kondy kupił..

https://www.hificollective.co.uk/catalog/st2-040-10000uf-80v-supertech-slit-foil-2t-capacitors.html

Lub troche tańszy zamiennik

https://www.hificollective.co.uk/catalog/10000uf-80v-kemet-slit-foil.html

No chyba, że wzmacniacz tego nie warty..

35 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Ja bym sprawdzone kondy kupił..

Ukryta Zawartość

Lub troche tańszy zamiennik

Ukryta Zawartość

No chyba, że wzmacniacz tego nie warty..

Dzięki Czarku. Wzmacniacz w miarę świeży (2016r.), AMC2N100. Kiedyś były tam ELNY for audio, w AMC2N100 mk2 wsadzili Jamicony, a że co niektóry narzekają na nie, chodzi po głowie wymiana.

Tych pierwszych przyznam, że nie słyszałem o nich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StachMuszel

Kemety Slit Foil są też w Mouser. Przy zamówieniu 4 szt transport wychodzi za darmo, ale trzeba doliczyć vat. Tak czy inaczej, wychodzi taniej niż z HifiCollective. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
56 minut temu, rangefinder napisał:

Kemety Slit Foil są też w Mouser

Tak, trzeba wziać wszystko pod uwage, wysylke i opłaty, najlepiej zrobic symulacje zakupową.

Jeszcze jeden sklep:

https://partsconnexion.com/search?q=supertech*+2t*+slit*+foil*&type=product

W dniu 21.08.2023 o 18:08, terminus napisał:

Wiem, że niektórzy korzystają z krążącej w internecie tabelki z wartościami ESR.

To ja przygotowałem inną. Trochę się różni.

Dopuszczalne ESR dla EPCOS / TDK B41821-B43821, kondensatory przemysłowe

ogólnego przeznaczenia, takie zwykłe:

Ukryta Zawartość

100uF 25V ma 2,7R? To jakaś straszna popelina jest nie kondensator.

Ukryta Zawartość

A zbaczając z teoretyzowania i idąc do praktyki. Pytałem ostanio o kondy CJE

Ukryta Zawartość

Coś mało mi wokalu centralnie było mało więc wywaliłem je z sekcji przedwzmacniacza i wrzuciłem KPCU. 

Pierwsza minuta wow scena urosła a w kolejnych minutach zrobiła się klucha... wszystko zbite i bez wyrazu. 

Jak ja nie lubię kondow które w czasie wygrzewania potrafią zrobić ze sprzętu raczej wyższej klasy totalne gówno zanim pokażą swoje prawdziwe oblicze. Ostanio się z nimi na wyjsciach analogow długo męczyłem walcząc co by ich nie wy... 

Edit: Chyba rozgrzeję jednak stację bo mnie coś trafi... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez eMCZe

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

20 minut temu, eMCZe napisał:

wrzuciłem KPCU. 

Tfu KPFM miało byc

25 minut temu, eMCZe napisał:

A zbaczając z teoretyzowania i idąc do praktyki. Pytałem ostanio o kondy CJE

Ukryta Zawartość

Coś mało mi wokalu centralnie było mało więc wywaliłem je z sekcji przedwzmacniacza i wrzuciłem KPCU. 

Pierwsza minuta wow scena urosła a w kolejnych minutach zrobiła się klucha... wszystko zbite i bez wyrazu. 

Jak ja nie lubię kondow które w czasie wygrzewania potrafią zrobić ze sprzętu raczej wyższej klasy totalne gówno zanim pokażą swoje prawdziwe oblicze. Ostanio się z nimi na wyjsciach analogow długo męczyłem walcząc co by ich nie wy... 

Edit: Chyba rozgrzeję jednak stację bo mnie coś trafi... 

Oj ,akurat w przypadku kfpm się zgodzę , szlag chce trafić 😁 kpcu są moim zdaniem dużo gorsze .

Trzeba przez ten okres wygrzewania przetrwać.

Ukryta Zawartość

43 minuty temu, tedi02 napisał:

Trzeba przez ten okres wygrzewania przetrwać.

A ja głupi postanowiłem to robić na raty. Dziś wyjścia z 6189W w sekcji pre, a jak się już unormuje to znów męki na wyjściach driverów 6189W dla lamp KT150... czyli never eding storie. Zanim się kondy wygrzeją to się lampy wypalą 🤣

A teraz taka ciekawostka po zmianie kondów na KPFM (ciągle w trakcie wygrzewania) 

Przed wymianą słuchałem muzyki na wzmacniacz z lampami w trybie Pentody bo jako Triody tracił urok. Mocy było aż nadto dla CLS ale wszystko było wąskie i skompresowane, takie małe się wydawało. Na Pentodzie scena rosła i wokale wychodziły do przodu. Dynamika niesamowita. Duża szczegółowość. 

Zmiana kondow i na Pentodach... można się podciąć albo powiesić żeby tylko tego nie słuchać. Wokale to ukryta gdzieś w tyle klucha bez wyrazu, dynamika siadła, całość wycofana bez blasku na górze, bas... no jest ale z kontrolą gorzej. Męcząc się dwa dni przełączyłem dziś z ciekawości KT150 w tryb Triody i... szczęka opadła. Dynamika, scena, wokale, szczegóły... wszystko uległo poprawie tak, że gra lepiej niż tryb Pentody przed zmianą. Jest szeroko, wysoko i głęboko, żywe wokale, gitary, bębny. Sekcja dęta czy klawisze. Wszystko jak powinno być. 

Teraz pytanie:  Dlaczego?? Przecież to zmiana w sekcji pre więc ciągle ten sam sygnał dociera do lamp. 

Mam nadzieję że Trioda zostanie przynajmniej na takim poziomie a Pentoda po wygrzaniu dojdzie przynajmniej do tego poziomu. 

A taka to historia... 

18 godzin temu, eMCZe napisał:

Teraz pytanie:  Dlaczego?? Przecież to zmiana w sekcji pre więc ciągle ten sam sygnał dociera do lamp. 

Bo pre jest najważniejsze we wzmacniaczach.

Godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Bo pre jest najważniejsze we wzmacniaczach.

Pytanie było dlaczego po zmianie kondow na KPFM przed ich wygrzaniem lampy w trybie Pentody to miazga jakaś a Trioda wręcz śpiewa. Skoro lampy dostają sygnał wciąż z tego samego wyjścia pre, przez te same kondy powinna być miazga tu i tu. 

Lampy triodowe dużo lepiej graja zawsze.

Jesli Twój wzmacniacz ma pentody to przy odpowiednim poziomie seta i podzespolow znajdujacych się w nim, w trybie triody zagra lepiej, kosztem mocy. Może w Twoim pytanie odpowiedz tkwi w zmianie mocy po przłanczaniu z jednego trybu na inne.

Co do samego czasu potrzebnego do wygrzewania poszczegolnych podzepolow to są pytanie raczej bez odpowiedzi. Skupilbym sie raczej ja  gra set na wygrzanych/ułożonych elementach powiedzmy po 100-200h . Choć czasem wystarcza 30h a czasem podnad 300h (w przypadku kondesnoròw audyn lub mundorf)

Edytowane przez Mariusz03

Jesli Twój wzmacniacz ma pentody to przy odpowiednim poziomie seta i podzespolow znajdujacych się w nim, w trybie triody zagra lepiej, kosztem mocy

Wiem, znam troszkę budowę i zasadę działania. KT150 powinny zagrać "przyjemniej" w Triodzie niż w Pentodzie oczywiście kosztem mocy której jest wystarczająco przy 4 sztukach KT150 na kanał.

Moje pytanie i zaskoczenie było spowodowane tym, że mimo iż to samo wychodzi z przedwzmacniacza i bardzo na początku popsuł się odbiór w trybie Pentody to w trybie Triody gra jak nie grał do tej pory i to bez wygrzewania kondensatorów. 

Przecież skoro pre podaje na końcówki "popsuty" ( subiektywnie oczywiście ) sygnał. Oba tryby powinny się popsuć.

W dniu 25.08.2023 o 14:27, eMCZe napisał:

Przecież skoro pre podaje na końcówki "popsuty" ( subiektywnie oczywiście ) sygnał. Oba tryby powinny się popsuć.

To subuektywne trochę odczucie, jednak nie zmienia to faktu że przy dokladniejszym, lepszym pre pomimo nie wygrzanych a lepszych komponentow, po triodzie jest znacznie lepiej. Teraz pomyśl co moglbys osiągnąć ze wzmakiem na typowych lampach Triodowych, a nie tylko pantodach pracujacych w trybie triody. 

Teraz pomyśl co moglbys osiągnąć ze wzmakiem na typowych lampach Triodowych, a nie tylko pantodach pracujacych w trybie triody. 

Wiem jak gra trioda, to nie mój pierwszy wzmacniacz lampowy. Do tej pory jednak najwięcej do mojego odbioru muzyki wniosły elektrostaty i na nich się skupiam a nawet dobra aplikacja monobloków na triodach 211 nie dała radę kontrolować w CLS basu z czym Triton nie ma problemu. 

Moje zdziwienie jak już mówiłem miało ciałkiem inne podstawy, nie jak gra lampa ale jak odwróciły się diametralnie oba tryby po zmianie kondensatorów. 

• 3 tygodnie później...

Wiem, ze to trochę nie na temat. 

Wiecie o tym, że kondensator elektrolityczny wynalazł Polak? 

Ukryta Zawartość

Oczywiście mało kto o nim pamięta. Nawet jego imieniem nie nazwano zadnej szkoły czy ulicy. Oczywiście Polacy wolą się nurzać w martyrologii, a oczywistych sukcesów, ani wyjątkowo zdolnych ludzi nie potrafią uczcić

Ukryta Zawartość

W dniu 23.08.2023 o 22:08, eMCZe napisał:

Zanim się kondy wygrzeją to się lampy wypalą 🤣

Grzej transformatorem tak jak chłopaki z Auricap rekomendują. 3 dni pod Transformatorem i potem kond. prawie nie zmienia brzmienia , marginalnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

W dniu 12.08.2023 o 11:27, rafa napisał:

Ja zacząłem test Duelund PP na wyjściu ale dopiero pierwsze 12h gra więc za wcześnie cokolwiek pisać.

Wcześniej miałem fabryczną RIFA zbocznikowaną miedzianym Jupiterem i to grało dobrze.

A i jeszcze kilka słów o ClarityCap PUR - powinniście ich spróbować w zwrotnicy tweetera 😉 

Czy będzie cd. ?

9 godzin temu, Mikha'el napisał:

Czy będzie cd. ?

Tak. Duelund okazal sie z jednej strony calkiem dobry ale niestety jego slaboscia sa wysokie tony o przecietnej jakosci.

Po zbocznikowaniu tym samym co wczesniej miedzianym Jupiterem wysokie sa powiedzialbym dwe klasy lepsze.

Calosciowo jednak pomimo pieknych wokali cos mi nie do konca pasuje pod wzgledem barwy z tymi PP.

Niedlugo w to miejsce wyladuja aluminiowe WEET i po nich dopiero zdecyduje czy wracam do oryginalnych RIFA bo raczej nie Duelund PP z ktorym ciagle mi brakuje pewnych cech oryginalow.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Mam prośbę dla kolegów słyszących kondensatory, kolega poprosił o przegląd i wymianę kondensatorów w końcówkach mocy, w oryginale siedzą niebieskie Elna RE3 z niezbyt pochlebnymi opiniami, wszystkie kondensatory siedzą w zasilaniu. Główne kondensatory 10000 uF wymieniam na Kemet ALC10S, co z pozostałymi? W szufladzie mam Elna Slimic II brązowe z białymi napisami i Nichicon FG złote z czarnymi napisami. W załączeniu schemat z zaznaczonymi kondensatorami do wymiany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minutes ago, Ricambi said:

Mam prośbę dla kolegów słyszących kondensatory, kolega poprosił o przegląd i wymianę kondensatorów w końcówkach mocy, w oryginale siedzą niebieskie Elna RE3 z niezbyt pochlebnymi opiniami, wszystkie kondensatory siedzą w zasilaniu. Główne kondensatory 10000 uF wymieniam na Kemet ALC10S, co z pozostałymi? W szufladzie mam Elna Slimic II brązowe z białymi napisami i Nichicon FG złote z czarnymi napisami. W załączeniu schemat z zaznaczonymi kondensatorami do wymiany.

Ukryta Zawartość

czy budżet wytrzyma Audio Note Kaisei non-polar? Jeżeli tak, to tym wyborem bezpiecznie zamykamy ten temat 🙂 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi