Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 16.12.2023 o 11:56, Wito76 napisał:

Jak gra Kaisei NonPolar (w filtracji napięcia anodowego SRPP) ? Mega czysto. To co pierwsze rzuca się ucho to czystość góry, taka szlachetność i mega rozdzielczość tego pasma. Generalnie powiedziałbym, że to pasmo jest uprzywilejowane, balans tonalny przesuwa się ku górze. Zyskuje na tym mocno średnica, bo muzyka robi się detaliczna, z dużą ilością smaczków a na scenie naprawdę dużo się dzieje. Co chwila coś do ciebie dociera raz z jednego, raz z drugiego głośnika, jakiś dzwoneczek, jakieś stuknięcie, jakieś echo, niczym nowicjusz napiszę "odkrywasz utwory na nowo". Te wszystkie rzeczy, te smaczki oczywiście wcześniej też były, ale jakoś tak nie dawały o sobie znać. To nie tak, że został zdjęty koc czy coś. Po prostu jest tak jakoś czyściej i szlachetniej. Zniknęła też taka pewna szorstkość na przełomie średnicy i góry ( @arturp pisaliśmy o tym na priv), to takie fajne miłe zaskoczenie. 

Zbliżone wrażenia także były u mnie🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy w tym wątku to napisać ale co sądzicie o kondensatorach ceramicznych c0g w zasilaniu scalonych wzmacniaczach mocy tuż przy nóżkach zasilania ? Nie chodzi mi o dźwięk ale o ich kruchość budowy. Nieraz się słyszy że np. w laptopach mały kondensatorek ceramiczny zrobił zwarcie, czy przy scalonych wzmacniaczach gdzie temperatura może  być dość wysoka nie sprawi jakoś bezpośrednio lub pośrednio uszkodzenie takiego kondensatora serwując nam zwarcie. Czy pod wpływem temperatury PCB może np. trochę "pracować" i spowodować przełamanie takiego kondensatora i doprowadzić do zwarcia jakiejś warstwy ?

• 2 tygodnie później...

Może Ktoś szuka do zwrotnic, bardzo dobre, sorry za offtop.

Clarity Cap MR  10 uf / 400   

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W kolumnach Dali 450 na zwrotnicy bodajże siedzą kondensatory 0,33uf.Chciałbym poprawić bas aby był więcej zróżnicowany czego mam szukać do takich kolumn?

Nie no teraz jest 22uf to była pomyłka moja jest na pewno 22uf 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

55 minut temu, zbyniu 360 napisał:

To co że tam jest? To co innych nie można?

Ale w jakim celu? Rozumiesz w ogóle jaką funkcję pełni ten kondensator?

Ani 0,33 ani 22uF nie są częścią filtra basu. Takich wielkości się nie stosuje nigdzie w filtrze basu.. to nie ma sensu co kolega pisze 🙂

19 godzin temu, Krzysztof_56775 napisał:

Może Ktoś szuka do zwrotnic, bardzo dobre, sorry za offtop.

Clarity Cap MR  10 uf / 400   

Ukryta Zawartość

CC bez napisów? 😄 To jakieś chińskie fake chyba 😉

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

@zbyniu 360, @rafa

Prawidłową wartością jest 33uF w oryginale siedzi elektrolit lub bipolar.

Poniżej symulacja filtracji z obiema wartościami, widać dokładnie na jaką część pasma ma wpływ ten kondensator, który jest elementem filtra drugiego rzędu elektrycznie woofera.

Warto wrócić do prawidłowej wartości, ponieważ wpływa to na zgranie fazowe. Możesz także do woli eksperymentować, jednak ten element wpływa na średnie tony 1kHz-5kHz.

Obrazy warto otworzyć w nowych kartach przeglądarki i powiększyć.

Ukryta Zawartość

Dali450_22uF.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ricambi
Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, Ricambi napisał:

Poniżej symulacja filtracji z obiema wartościami

może tak?

obraz.thumb.png.1083fe53be76b3b9b6b958e73363ca3d.png

poza tym filtr 0,22mH i 22uF czy 33uF jest bez sensu

obejrzyj impedancję takiego filtra

Edytowane przez slawek.xm
50 minut temu, rafa napisał:

Ani 0,33 ani 22uF nie są częścią filtra basu. Takich wielkości się nie stosuje nigdzie w filtrze basu.. to nie ma sensu co kolega pisze 🙂

Producenci kolumn/zwrotnic często zacierają...

58 minut temu, slawek.xm napisał:

może tak?

Ukryta Zawartość

poza tym filtr 0,22mH i 22uF czy 33uF jest bez sensu

obejrzyj impedancję takiego filtra

To jest zwrotnica szeregowa, na symulacji dokładnie widać filtrowanie.

55 minut temu, kramyeu napisał:

Producenci kolumn/zwrotnic często zacierają...

To akurat widać.

dali.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, zbyniu 360 napisał:

Nie no teraz jest 22uf to była pomyłka moja jest na pewno 22uf 

Ukryta Zawartość

To w którym takim razie miejscu jest sekcja niskotonowa?.Jeśli nie opowiada na działanie niskich tonów ten kondesator To raczej nie powinno to grać a gra .Głośniki wysokotonowe zostały zmienione.

Ukryta Zawartość

17 minut temu, zbyniu 360 napisał:

To w którym takim razie miejscu jest sekcja niskotonowa?.Jeśli nie opowiada na działanie niskich tonów ten kondesator To raczej nie powinno to grać a gra .Głośniki wysokotonowe zostały zmienione.

Tą zwrotnicę zaprojektował z forum  macgyver to może jemu trzeba powiedzieć że bez sensu jest.Jedno trzeba przyznać że dla mnie super gra i chciałbym może jeszcze skorygować poprawę basu no chyba że przetworniki na to już nie pozwalają....

6 godzin temu, rafa napisał:

Oryginalne, brytyjskie Clarity Cap 👍, kupione w dc-componets,

tylko jak jest się pedantycznym czyścicielem, to tak wychodzi 😄 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krzysztof_56775
Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, rafa napisał:

Krzychu jest ok

kasy na oryginały nie skąpi , zawsze przepłaca i lubi eksperymentować podobnie jak Ty

o podróbki bym go nie podejrzewał 🙂

10 minut temu, Krzysztof_56775 napisał:

tylko jak jest się pedantycznym czyścicielem, to tak wychodzi 😄 😉

po Sylwestrze Ci małpka pusta została ....wszyscy wiedzą 🙂

No jak się 95% spożywa to nie tylko można oślepnąć ale i napisy stracić 😄 

Godzinę temu, zbyniu 360 napisał:

Tą zwrotnicę zaprojektował z forum  macgyver to może jemu trzeba powiedzieć że bez sensu jest.Jedno trzeba przyznać że dla mnie super gra i chciałbym może jeszcze skorygować poprawę basu no chyba że przetworniki na to już nie pozwalają....

Ciężko się z tobą rozmawia ponieważ nie masz nawet odrobiny wiedzy o filtrowaniu głośników. Zadaj sobie odrobinę trudu i poczytaj trochę o projektowaniu zwrotnic głośnikowych. Na diyaudio.pl jest cały dział o podstawach.

Ten kondensator został zmieniony, ponieważ jak napisałeś zastosowano inny tweeter. Cewka z kondensatorem tworzy filtr elektryczny 2 rzędu, który filtruje głośnik niskotonowy od góry i powoduje opadanie jego pasma przenoszenia dla coraz wyższych częstotliwości, które jednocześnie coraz głośniej zaczyna grać tweeter. Działanie obu filtrów zarówno sekcji nisko jak i wysokotonowej działa w pasmie powiedzmy 1-5 kHz, głośniki niskotonowe są filtrowane od góry, a wysokotonowy od dołu. Zmiana jakiegokolwiek elementu filtrów z obu zakresów wnosi zmiany w paśmie podziału, a nie na jego skrajach.

Bas możesz zmienić poprzez ingerencję w strojenie BR i objętości komór głośników. Kolumny był u kolegi @McGyver, a nie "macgyver" jak napisałeś i być może już coś zrobił w tym kierunku.

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, Ricambi napisał:

a nie na jego skrajach.

też

dla przykładu bocznikowanie cewki układem CR zmienia charkę najczęściej daleko za punktem podziału np oktawę dwie dalej

lub dodanie szeregowej rezystancji do równoległego konda podnosi charakterystykę im dalej od punktu podziału tym mocniej 🙂

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

też

dla przykładu bocznikowanie cewki układem CR zmienia charkę najczęściej daleko za punktem podziału np oktawę dwie dalej

lub dodanie szeregowej rezystancji do równoległego konda podnosi charakterystykę im dalej od punktu podziału tym mocniej 🙂

Halo, tu ziemia! Mówimy o zmianie kondensatora w filtrze drugiego rzędu 🙂

Oczywiście różne ciekawe rzeczy można stworzyć, możemy np. zastosować pułapki na piki impedancji wooferów.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Ricambi napisał:

Mówimy o zmianie kondensatora w filtrze drugiego rzędu 🙂

w twoim filtrze jest on zbyt duży w stosunku do cewki

jeszcze raz sprawdź impedancję

9 minut temu, Ricambi napisał:

np. zastosować pułapki na piki impedancji wooferów.

przy low passie 2 stopnia to konieczność inaczej dostaniesz podbicie basu tzw sztuczny bas ... dla przykładu   przez oddziaływanie cewki szeregowej ze zboczem drugiego piku impedancji w bas refleksie

świadomy konstruktor nie rezygnuje z tych rozwiązań

Mam ochotę wypróbować jakieś kondesatory z litej okładziny. Myślałem nad Alumenen Jansena, lub Miflexem KPAL. Robił ktoś porównania tych kondensatorów?

Tylko telefonicznie rozmawiałem z posiadaczem alumena na wysokim tonie; wychodzi na to że oba są po ciemniejszej stronie mocy - barwne.

Kpal brzmi podobnie jak reszta miflexów ale jest bardziej wyrównany niż kpcu i kfpm (nie cierpi się z powodu jazgotu), z podobnie spoko basem. Mam go na wstędze. Podobnie brzmi na tej wstędze jak w sygnale. 

Nigdzie nie znalazłem bezpośredniego porównania kogoś kto miał oba.

U mnie na wstędze odpadły CC MR, teflonowy ruski K72, i superior - zbyt jasne/zbyt głośne/zbyt suche/brak masy.

Zwrotnica wstęgi była robiona pod obbligato film oil. Kpal-01 zagrał głośniej (ale ciszej niż k72, MR, superior), z większym detalem, przejrzyściej.  

Edytowane przez kramyeu
56 minut temu, kramyeu napisał:

brak masy

Wstega i masa dzwieku?! To jaki ty masz podzial tych wsteg? Niska srednice graja?

chodzi o cienkie, blaszane, chude, metaliczne cykanie szczególnie że to wstęga

zwał jak zwał

Edytowane przez kramyeu
17 godzin temu, kramyeu napisał:

Tylko telefonicznie rozmawiałem z posiadaczem alumena na wysokim tonie; wychodzi na to że oba są po ciemniejszej stronie mocy - barwne.

Budowę mają podobną, to teoretycznie brzmienie też powinno być podobne. 🙂

A np. na wysokotonowym jak wypadnie Alumen w stosunku do takiego też alum. elektrolita bipolar -będzie od niego ciemniejszy czy jaśniejszy?

W dniu 3.01.2024 o 14:27, kramyeu napisał:

Kpal brzmi podobnie jak reszta miflexów ale jest bardziej wyrównany niż kpcu i kfpm (nie cierpi się z powodu jazgotu), z podobnie spoko basem. Mam go na wstędze. Podobnie brzmi na tej wstędze jak w sygnale. 

Nigdzie nie znalazłem bezpośredniego porównania kogoś kto miał oba.

U mnie na wstędze odpadły CC MR, teflonowy ruski K72, i superior - zbyt jasne/zbyt głośne/zbyt suche/brak masy.

Zwrotnica wstęgi była robiona pod obbligato film oil. Kpal-01 zagrał głośniej (ale ciszej niż k72, MR, superior), z większym detalem, przejrzyściej.  

Kfpm i jazgot ?  Co do kpcu to bym się zgodził .Polaryzację kolega odsłuchiwal kondensatorów ,czy jak leci podłączał ? Kfpm ma b.duzy okres wygrzewania .

• Pokaż nowe odpowiedzi