Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka LP Gear AT95SA

CODA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś miał do czynienia z wkładka MM jak w temacie?

Jakie wrażenia? Może jakieś poròwnania

Stylus type: Shibata diamond - w cenie 150 USD wydaje się ciekawa propozycja

Wkładka miałaby wisieć na Techno Arm.

Poniżej link do opisu wkładki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/126060-wk%C5%82adka-lp-gear-at95sa/

A jak z zamówieniem na wszelki, prawda - samej ( wymiennej oczywiście ) igły Shibaty ?

Przy wątpliwościach chyba jednak np. AT 440ML...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witam,

Czy ktoś miał do czynienia z wkładka MM jak w temacie?

Jakie wrażenia? Może jakieś poròwnania

Stylus type: Shibata diamond - w cenie 150 USD wydaje się ciekawa propozycja

Wkładka miałaby wisieć na Techno Arm.

Poniżej link do opisu wkładki

Ukryta Zawartość

To nie lepiej poszukać gdzieś bliżej, co z tego shibata ale masz słabą wkładkę plus ostry szlif wynik co najmniej dyskusyjny. Lepiej wyszłoby właśnie at440 tam jest szlif micro line.

Ale jak już tak bardzo chcesz to zorientuj się jak tam jest z kosztami przesyłki. Z tego co pamiętam to kiedyś próbowałem zamówić na LPgear igłę ale koszty przesyłki były tak chore że zrezygnowałem.

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Ale jak już tak bardzo chcesz to zorientuj się jak tam jest z kosztami przesyłki. Z tego co pamiętam to kiedyś próbowałem zamówić na LPgear igłę ale koszty przesyłki były tak chore że zrezygnowałem

Wysyłka niespełna $17

Wysyłka niespełna $17

No to przynajmniej coś zmienili w swojej polityce wysyłkowej, ponieważ tak jak wcześniej pisałem jakieś trzy lata temu kupiłem u nich igłę i zapłaciłem via paypol w/g cennika, dopiero po dwóch dniach dostałem maila że muszę dopłacić jeszcze około 30usd razem miało wyjść sporo ponad 40usd nie wiedziałem czy śmiać się czy płakać. Na szczęście bez problemu oddali wcześniej zapłacone 200usd a ja ten sam towar i taniej znalazłem u Niemców :)

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

No tak, koszty wysyłki nie są porażające. Pewnie dojdą jakies opłaty VAT, cło i zrobi się z tego ponad 200 USD.

To w dalszym ciągu jednak poniżej 1 KPLN, czyli rozsądna cena. Zdaję sobie sprawę z tego, że ostateczny efekt to suma konstrukcji samej wkładki oraz igły i jej szlifu. Pytanie, co w tej sumie ma najważniejsze znaczenie?

Czy shibata to krok do przodu w stosunku do micro line?

Pytanie, co w tej sumie ma najważniejsze znaczenie?

Wszystko jest kwestią w jakim stanie posiadasz większość płyt, jeśli płyty nowe to jak najbardziej warto traktować je ostra igłą. Jeśli wyglądające jak nowe a wcześniej rylcem traktowane to już będzie przerost formy nad treścią.

Jest jeszcze jedna sprawa tę shibatę musi coś jeszcze dobrze poprowadzić.

Wszystko jest kwestią w jakim stanie posiadasz większość płyt, jeśli płyty nowe to jak najbardziej warto traktować je ostra igłą. Jeśli wyglądające jak nowe a wcześniej rylcem traktowane to już będzie przerost formy nad treścią.

Jest jeszcze jedna sprawa tę shibatę musi coś jeszcze dobrze poprowadzić.

Płyty, jak to zwykle bywa, w stanie różnym. Dużo tłoczeń z lat 70 i starszych. Trochę nowych tłoczeń

Czy sądzisz, że Ortofon 2M Black to przpaść jeśli chodzi o prowadzenie Shibaty? Cenowo jest to 2,5 razy więcej. Ja wiem, że vinyl to brak kompromisów ale jest jeszcze we mnie tzw. zdrowy rozsądek

Cenowo to krotność większa, bo np:

Ukryta Zawartość

a niczego się nie boi, nawet zajechanego LP Belli D. z walcami Chopina z lat 60'

kontrola basu i pełne pasmo; fakt, że nie każdemu się podoba.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czy sądzisz, że Ortofon 2M Black to przpaść jeśli chodzi o prowadzenie Shibaty?

Ale to nie wkładka prowadzi igłę ... .

BTW,

Sorry ale obok 2M Black, at95 nawet nie należy kłaść to dwa inne światy.

Ale to nie wkładka prowadzi igłę ... .

BTW,

Sorry ale obok 2M Black, at95 nawet nie należy kłaść to dwa inne światy.

Chodziło mi o budowę wewnętrzna wkładki...

BTW

W jakiej odleglości od 2M Black mogę położyć Ortofon Super OM40? Jest za 277€

Chodziło mi o budowę wewnętrzna wkładki...

BTW

W jakiej odleglości od 2M Black mogę położyć Ortofon Super OM40? Jest za 277€

Nie wiem jak ma się 2M black do OM40 bo nie znam tej drugiej. W każdym razie 2M black to jedna najlepszych ememek. Jest jeszcze goldring 1042 ale to też sporo pieniędzy.

Wracając do serii 2M musisz wiedzieć że 2M red i 2M blue to tam wkładki maja taka samą budowę i analogicznie 2M black i 2M bronze to parka. Nie znaczy to oczywiście ze igła black nie będzie grała we wkładce red czy blue, ale to tak jak włożyć trzylitrowy silnik do Wartburga, przerost formy nad treścią.

Natomiast jeśli chodzi o Goldringa z serii 10XX to wkładka jest taka sama zmienia się tylko szlif igły.

Może ktoś doradzi, która wkładka będzie lepsza do ramienia Techno Arm (zmodyfikowane ramię Regi)?

- Ortofon 540 MK II

- Ortofon Super OM40

- Ortofon 2M Bronze

Wszystkie powyższe wkladki to koszt ok. 1300 PLN

Czy jednak dołożyć te 700 zl do 2M Black?

Może jednak jakaś Nagaoka?

Czy Techno Arm jest z taką dziurkowaną belką?

Zdaj pytanie w inny sposób napisz co masz i jakiej poprawy oczekujesz w stosunku do poprzedniej wkładki.

Ja skłaniałbym się ku bronze a w przyszłości black. Jednak wszystko jest kwestią czego oczekujesz. Może wtedy ktoś coś skrobnie.

Gramofon to Mitchell Gyro SE z Techno Arm, pre Conrad Johnson na zmianę z Nuda, wkładka to dogorywajacy Goldring 1042, który już mi się znudził. Oczekuję jakiejś zmiany, kròtko mòwiac więcej analogu z analogu. 1042 gra trochę jak CD. Szukam więcej szczegółów na basie i kremowej średnicy. W świat MC nie chcę wchodzić.

Wydaję mi się, że jednak powinieneś pójść w MC:) Jeśli tylko masz sekcje MC w phono.

MM zawsze gra z mniejszym polotem, bo cały element drgający jest cięższy niż w MC.

Jeżeli ja miałbym teraz kupować MM, to wybrałbym ortofona 540 mkII. Jest dostępny na ebay. Seria 2m jest obecnie 2 razy droższa niż w momencie kiedy wchodziła na rynek.

W 540 masz szlif Fitz Gyger. Compliance będzie OK. Tylko w przedwzmacniaczu lepiej ustawić obciążenie ma około 35 kOhm, a nie 47 jak w większości ortofonów. Kosztuje chyba koło 1200zł.

Tak jak Tomasz napisał. Masz porządny patefon, porządne przedwzmacniacze, G1042 przerobiłeś. No to przecież nie chcesz zrobić kroku do tyłu. Przy tym co nasz to bronze, 540 będzie rochę w bok, black trochę do przodu, jednak moim zdaniem powinieneś przyzwyczajać się do myśli o mc.

A skąd jesteś? Jeśli ze śląska to mogę Ci pożyczyć Denona 301 mkII do posłuchania. Taka dość uniwersalna wkładka, podatność do średnich ramion.

Jestem z Trójmiasta, trochę daleko ale dzięki za propozycję.

Powoli przekonuję się do LOMC i widzę, że trzeba będzie połynąć z kasą ale z drugiej strony po to jest kasa, żeby zaspokajać również swoje zachcianki. Życie jest zbyt krótkie, żeby się ograniczać.

Co z LOMC byście polecili do mojego zestawu? Nie jest to zestaw hi-end i nigdy nie będzie (zdrowy rozsądek).

Jako PRE bardziej od Nudy odpowiada mi Conrad J. Długo walczyłem z przydźwiękiem ale udało mi się go wyeliminować. W rezultacie Nuda pracuje dla Regi P3 (chyba niedoceniony w RP patefon) oraz dla Lenco.

W związku z tym czy warto zainwestować również w step up dla Wkładki LOMC?

Jeżeli chodzi o step up, to warto kupić gotowy czy raczej DIY?

Coda: Mieszkam koło Gdyni, mam na ramieniu RB303 powieszoną wkładkę Benz Micro Ace SL. Właśnie się dotarła. Wpadnij posłuchać, jeśli masz ochotę :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Bartek ale Denon 103 do ramienia o parametrach Regi to raczej lipa. Sam mam zajawkę na 103-kę, ale w tym celu wyszukałem sobie coś z cięższym ramieniem... :)

Bartek Ty masz jakiegoś Thorensa zdaje się? trzeba by jakieś analogowe spotkanie zorganizować... na tej naszej trójmiejskiej pustyni ;)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Chętnie was zaproszę za 1,5miesiąca. Kończę remont domu więc warunków na odsłuchy specjalnie nie mam. Za 1,5 może 2 miesiące skończę też, lepszą lub gorszą adaptację pokoju muzyczno-odsłuchowego. Póki co, chętnie wproszę się do was :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.