Skocz do zawartości
IGNORED

Studio 16 Hertz Canto Grand vs Harpia Acoustics Graffiti

Turki85

Rekomendowane odpowiedzi

Canto Grand potężne brzmienie, pięknie wykonane monitory za rozsądną cenę...ale porównywałem z Proac D2 (dwa razy droższe), Studio 118 (używane w podobnej cenie) i w zakresie lekkości dźwięku oraz jego poukładania nie miały szans. Tego nie trzeba było się doszukiwać słuchając godzinami to było słychać od razu. Do tego mogę dodać, że z rynku wtórnego w nieco wyższej cenie można kupić Xaviany XN 250, które swoim dźwiękiem i głębią powalą Canto.

Dodam jeszcze że do pomieszczenia np. 15m2 są za mocne, bo bas mają potężny. Za to inne z wymienionych w takim pomieszczeniu idealnie.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Proac to dźwiękowa bylejakość za bardzo wygórowane pieniądze według mnie. Żaden model mi nie brzmi.

Z wymienionych w tytule pierwsze wydają się być ciekawą propozycją.

Turki85,

Wyczytałem, że masz CD i wzmacniacz NAD.

Z Canto Grand raczej ten zestaw nie spasuje.

Będzie za dużo miodu w miodzie.

Z tego co pamiętam Harpia Acoustics posiada wzmacniacz NAD i wozi go ze sobą na prezentacje.

Jest zatem szansa, że Graffiti były strojone pod NADa i lepiej ci podejdą.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Proac to dźwiękowa bylejakość za bardzo wygórowane pieniądze według mnie. Żaden model mi nie brzmi.

Mocne słowa, z którymi się nie zgodzę. Porównywałem z Proac kilka monitorów takich jak Guru, Esa, 16 Hertz, Monitor Audio i w moim skromnym odczuciu nie słyszałem w tym brzmieniu bylejakości.

w moim skromnym odczuciu nie słyszałem w tym brzmieniu bylejakości.

Przypuszczalnie to już kwestia indywidualnych preferencji oraz warunków w jakich słuchaliście tych kolumn.

Elektronika podpięta jest bardzo ważna, ale i akustyka może zmienić sporo całego przekazu.

Canto Grand to bardzo dobre kolumny w swojej cenie.

Canto Grand były podpięte pod system w salonie (nie pamiętam już jaki) i 3 słuchające osoby stwierdziły iż dźwięk w Proac jest bardziej poukładany i swobodniejszy. Proszę mnie źle nie zrozumieć nie twierdzę, że Canto to złe kolumny bo mocy i dynamiki im nie brakuje, ale naprawdę różnice w zakresie ułożenia sceny były olbrzymie na korzyść Proac.

To zdecydowanie ciekawszą propozycją wydają się monitory bydgoskiej firmy Wigg Art - Axel, które też porównywałem. Brzmią naprawdę fajnie z lekko wycofaną średnicą, bogatą górą i mocnym basem.

Warto spojrzeć również na monitory Impuls Audio - Alize, które brzmią naprawdę świetnie a i ich cena jest rewelacyjna.

Z tych wymienionych polskich produktów moim faworytem były Impuls Audio.

różnice w zakresie ułożenia sceny były olbrzymie na korzyść Proac

Z tym się również zgodzę bo Canto mają scenę raczej wypchniętą do przodu.

Całościowo to raczej gęsty i dociążony przekaz.

Turki85,

Wyczytałem, że masz CD i wzmacniacz NAD.

Z Canto Grand raczej ten zestaw nie spasuje.

Będzie za dużo miodu w miodzie.

Z tego co pamiętam Harpia Acoustics posiada wzmacniacz NAD i wozi go ze sobą na prezentacje.

Jest zatem szansa, że Graffiti były strojone pod NADa i lepiej ci podejdą.

Zgadza sie, mam zestaw NAD choc nie ukrywam ze w niedlugim czasie chce zmienic odtwarzacz.

Muzyka jakiej slucham to rock,pop,jazz. Pomieszczenie ok 20metrow ale otwarte na kuchnie i przedpokoj.

Też śledzę i rozglądam się za podstawkowymi w tej cenie do ok 20m2. Przewaliłem trochę wątków i pamiętam Turki85, że już dosyć dawno poszukiwałeś czegoś dla siebie. Pamiętam słuchałeś kef r300, skreśliłeś je z jakiegoś powodu? Podobnie słucham rock, pop, trochę reggae i jazz.

A może ktoś z Was słuchał Aurum IIIs Studio 16Hertz? Jak się to ma to Canto Grand? Te 2 modele chciałbym usłyszeć w pierwszej kolejności.

Turki85, Graffiti nie słyszałem więc nie pomogę. Natomiast jako użytkownik Canto Grand z czystym sumieniem je polecam. Brzmienie jest barwne, plastyczne i dynamiczne. Bas jest mocny, ale jest szybki i kopiący. Dadzą radę na tym metrażu. Wysokie tony nie są przymulone, określiłbym je jako dźwięczne. Wcześniej miałem je z Atoll-em IN100SE, a teraz z Cayin-em A55TP i oba połączenia są bardzo dobre. Wiadomo najlepiej odsłuchaj przed zakupem.

Wiadomo najlepiej odsłuchaj przed zakupem.

Rzecz oczywista, poruszam się między Kielcami a Warszawą. Canto Grand mam do odsłuchu praktycznie na miejscu w wawie, gorzej z Harpią

<p>To ja napisze, ze w niektorych gatunkach muz. lepsze od herbatnikow beda magnaty quantum 673 za ulamek ceny herbatnikow. W takim razie ja napisze, ze najlepsze sa dynaudio excite x 14 ... i bedzie to taka sama "prawda" jak to, ze najlepsze sa herbatki...

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

<p>To ja napisze, ze w niektorych gatunkach muz. lepsze od herbatnikow beda magnaty quantum 673 za ulamek ceny herbatnikow. W takim razie ja napisze, ze najlepsze sa dynaudio excite x 14 ... i bedzie to taka sama "prawda" jak to, ze najlepsze sa herbatki...

nie sprawdzałem herbatników, natomist wiele o nich czytałem i to taka globalna opinia o nich...całosciowa, nie wyrywaj i porównuj w pewnych aspektach innych kolumn, lecz ogół pozytywnych opinii na całym świecie:)

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Moim zdaniem ProAc robi jedne z najfajniejszych monitorów. Dodatkowo jest to firma, która nie miała praktycznie żadnych ewidentnych wtop na przestrzeni lat. Studio 100, Response 2, 2.5 itd - to klasyka gatunku i świetnie brzmiące zestawy nawet dziś.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Moim zdaniem ProAc robi jedne z najfajniejszych monitorów. Dodatkowo jest to firma, która nie miała praktycznie żadnych ewidentnych wtop na przestrzeni lat. Studio 100, Response 2, 2.5 itd - to klasyka gatunku i świetnie brzmiące zestawy nawet dziś.

Zgadzam się w 100% i to nie dlatego że mam Studio 118 bo u mnie goszczą i Dynaudio oraz Xaviany. Porównując różne monitory w cenie do 6000 - Studio 118 okazały się naprawdę świetnym wyborem. Na co warto zwrócić uwagę w Studio 118 to fakt iż można je słuchać bardzo cicho i nadal muzyka z nich wychodzącą bardzo angażuje. To ważna zaleta podczas nocnego słuchania:)

wg tego co piszą w klubie Studio 16 hertz to gra to ze wzmacniaczami raczej "ciepłymi", większość tam ma lampy, cayin

To fakt. Kolumny od S 16 Hz są fajne do lampy, albo lampa do nich. Właśnie są u mnie Canto Grand, tak przelotnie wpadły wiec uruchomiłem na porządnych ciężkich podstawkach w bezpośredniej konfrontacji z większym modelem Minas Anor. Dwa wzmacniacze tranzystorowe, jeden lampowy Cayin brały udział w zamieszaniu. Zamieszaniu, bo sporo mi namieszały te monitory, oj sporo. Po prostu zaskoczyły mnie, że monitor może tak prężnie i dynamicznie grać, a bas, cóż niejedne chińskie kartonowe podłogówki za 3-5 tys zł marek z pierwszych stron gazet miały by się czego uczyć. Harpia słyszałem tylko Amstafy Mini, ale to inne granie. Inne materiały na membranach, inna barwa. Bez wątpienia da się polubić, więc trzeba by posłuchać jednych i drugich. Canto Grand obowiązkowo.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.