Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem ślepy test jest najlepszą metodą na wybór sprzętu dla tych, którzy przy jego wyborze kierują się właśnie subiektywnym odbieraniem dźwięku.

Dziwi mnie dlaczego jest tak wielu przeciwników ABX czy też zwykłego ślepego testu. Tu nie chodzi przecież o nic innego jak o wyeliminowanie czynników, które nie powinny wpływać na nasz odbiór testowanego elementu. Nie widzę nic w tym złego poza tym że wynik często może rozczarować

I właśnie dlatego, że może rozczarować ma przeciwników, którym grają podstawki i długości kabli sieciowych :) A co do tej długości panowie w wątku o kablach sieciowych uważają, że kabel dłuższy lepiej gra, bo jest mniejsza pętla masy i jako argument padł ten artykuł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I oczywiście zjawisko występuje, ale efekt pętli będzie właśnie większy jeśli zwiększymy długość kabli, czyli paradoksalnie dodatkowe metry kabli służą temu zjawisku, bo właśnie na dłuższych kablach brum sieciowy się wzmaga. Poza tym kabel sieciowy to tylko cześć instalacji w domu, która jest dokładnie taką samą anteną i nawet jeśli założyć, że zakłócenia wysokiej częstotliwości wnikną już do sieci to nie pozbędziemy się tego przez dodatkowe 50cm kabla sieciowego na tle setek metrów instalacji :) No ale są tacy co mocno wierzą, że tak jest.

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz musi się podobać wizualnie. Właśnie dlatego kupiłem ostatnio perełkę :)

Bardzo ładny :D

Można się skutecznie wyleczyć z szukania wzmacniaczy poprzez zakup kolumn aktywnych..

Szukanie kabelków głośnikowych też staje się historią ;)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Przemku dobrze by było ale tak nie jest - poczytaj o ślepych testach - one z założenia są ułomne bo mózg nie jest na nie gotowy w przypadku nieduzych roznic - niczego nie wykazuja poza tym ze wybory są przypadkowe

Bardzo ładny :D

Można się skutecznie wyleczyć z szukania wzmacniaczy poprzez zakup kolumn aktywnych..

Szukanie kabelków głośnikowych też staje się historią ;)

Masz rację. Mam na działce kolumnę aktywną i żaden standardowy sprzęt jej się nie równa.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Przemku dobrze by było ale tak nie jest - poczytaj o ślepych testach - one z założenia są ułomne bo mózg nie jest na nie gotowy w przypadku nieduzych roznic - niczego nie wykazuja poza tym ze wybory są przypadkowe

Czytałeś podlinkowany test monitorów studyjnych?
Poza tym kabel sieciowy to tylko cześć instalacji w domu, która jest dokładnie taką samą anteną i nawet jeśli założyć, że zakłócenia wysokiej częstotliwości wnikną już do sieci to nie pozbędziemy się tego przez dodatkowe 50cm kabla sieciowego na tle setek metrów instalacji :) No ale są tacy co mocno wierzą, że tak jest.

Pominąć należy też fakt, że kabel sieciowy podpięty jest zazwyczaj do uzwojenia pierwotnego transformatora w zasilaczu danego urządzenia :)

No chyba, że audiofilski klocek ma nie_audiofilski zasilacz impulsowy.

Taki transformator zapewnia izolację galwaniczną pomiędzy audiofilskim kablem sieciowym, a elektroniką sprzętu.

Pytam zatem, jak mają te informacje o zmianach w dźwięku być przesłane do wzmacniacza/odtwarzacza/DAC'a, jak taki kabelek nie ma elektrycznego połączenia z tym urządzeniem? :D

To jest chyba coś z tej samej parafii zjawisk, co antena wzmacniająca prąd elektryczny? ©jar1

Edytowane przez BeatX

zaraz zrobie kawe i poczytam

a co sadzisz o opisanej przeze mnie procedurze? Twoim zdaniem nie jest obiektywna?

piszę o teście np kabli - to nie jest abx tylko xxx wiec teoretyczniej jeszcze trudniej

A jak wykryć małe różnice przy znanych ułomnościach ludzkiego organizmu i znanych zjawiskach akustycznych zakłócających porównanie ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A jak wykryć małe różnice przy znanych ułomnościach ludzkiego organizmu i znanych zjawiskach akustycznych zakłócających porównanie ?

zamiast utrudniac to sobie ulatwic - posluchac najpierw A pozniej B spojrzeć do portfela zrobić rachunek sumienia i wybór gotowy męskie decyzje są czasem trudne ale takie uroki życia :)

to jest az tak łatwe nie trzeba dorabiac ideologii

Edytowane przez biniek84

Jest jeszcze bardzo ważna sprawa odnośnie testów. Samopoczucie. Czasami jak przychodzę z pracy zmęczony włączam sprzęt i nie che mi się słuchać i sprzęt nie gra. Panowie jak będziecie robić test posprawdzajcie wasze wspólne samopoczucie.

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Dyskusja jest co najmniej dziwna po co robić ślepe testy np. Przewodów głośnikowych, jak słyszysz różnicę między jednym a drugim to zastosuj ten który ci bardziej odpowiada. Proponuję też nie zmieniać przewodów co 10 min. słuchania tylko posłuchać parę godzin następnie zmienić na inne to daje jakiś większy pogląd.

Czasami jak przychodzę z pracy zmęczony włączam sprzęt i nie che mi się słuchać i sprzęt nie gra.

To właśnie efekt ułomności ludzkiego organizmu. Takich negatywnych reakcji na skutek tych ułomności jest bardzo dużo. Bez ich częściowej eliminacji porównania są mało sensowne.

Proponuję też nie zmieniać przewodów co 10 min. słuchania tylko posłuchać parę godzin następnie zmienić na inne to daje jakiś większy pogląd.

Przy takiej procedurze ułomności ludzkiego organizmu dają o sobie znać z "silą wodospadu".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

własnie dyskusja jest na tyle absurdalna ze jak ktos słyszy to nie ma problemów z wybraniem produktu natomiast mnóstwo osób by chciało żeby jednak udowodnił to słyszenie

moze być jeszcze druga opcja zwiazana z paranoją i obawą przed wydawaniem pieniędzy żeby sobie jakoś usprawiedliwić że tańszy samochód też jedzie z punktu A do B

kompletnie tego nie rozumiem żeby w 100% subiektynecyh kwestiach związanych z naszym poczuciem estetyki robić obiektywne testy

Robiłem test z przełączaniem na bieżąco. Przełącznik kolumn i na odtwarzaczu grała muzyka doprowadzona do dwóch wzmacniaczy. Przełączałem sobie na żywo wzmacniacze sprawdzając różnicę. Co wy na to ?

Robiłem test z przełączaniem na bieżąco. Przełącznik kolumn i na odtwarzaczu grała muzyka doprowadzona do dwóch wzmacniaczy. Przełączałem sobie na żywo wzmacniacze sprawdzając różnicę. Co wy na to ?

Jak dla mnie bomba :D

Poziom głośności wyrównany?

Nie widziałeś co gra?

Ktoś inny przełączał te wzmacniacze?

Poziom wyrównany, puściłem stały sygnał na kolumny i zmierzyłem db.

Przełączałem ja ale nie wiedziałem co w danej chwili jest podłączone.

Przełączał kolega :) :)

Ukryta Zawartość

Nie mogłem się powstrzymać .... hehehehehehehehe

Tak będzie wyglądał Wasz test ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez daris666

Poprawka, pisze, że słyszy, a to nie to samo.

Czasem słyszą nawet wtedy kiedy nie ma żadnych zmian.

A takie tematy są do tego, żeby oddzielić ziarno od plew.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Panie daris666, albo skończ Pan trollować i pisać głupoty, albo wpadnij na spotkanie u Lutka ;)

Bo jak na razie to ani w niczym nie pomagasz, ani nie napisałeś nic co mogłoby poszerzyć wiedzę.

Takie bzdety to jak Twoje posty to i ja potrafię spłodzić w wątkach z działu high-end ;]

z ceikawostek weekend spedziłem na sesji nagraniowej w studiu Sound Granade w Milanówku gdzie na wyposażeniu są Adamy A7X - przestrzeni to tam rzeczywscie nie uświadczysz

"Wielka wiara" występuje tylko przy braku zrozumienia zjawisk, które mogą zakłócić porównanie elementów zestawu. "Wielka wiara" zastępuje elementy techniczne, które powinny towarzyszyć testom porównawczym.

Ludzie z "wielka wiarą" potrzebują zawsze prostych testów (prawidłowo skonstruowanych w ich mniemaniu) na jej potwierdzenie.

Ponieważ podświadomie i tak zdają sobie sprawę, że to zwykła lipa, stąd potrzeba agresywnej ekspansji w stosunku do "innych", czyli "wiernych inaczej". Tak było, jest i będzie.

Przeciwnicy ślepych prób twierdzą, że to nie jest miarodajny eksperyment, ale czemu zatem nauka korzysta z tego narzędzia w szerokiej gamie dziedzin?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w obiektywnych dziedzinach jak medycyna sa pomocne ale tam gdzie liczy się poczucie estetyki i subiektywny ogląd w ogole się nie sprawdzają - gdyby się sprawdzały na rynku w każdej branży byłby po jeden produkt :)

Ludzie z "wielka wiarą" potrzebują zawsze prostych testów (prawidłowo skonstruowanych w ich mniemaniu) na jej potwierdzenie.

"Prostych testów" potrzebuje głównie marketing. Dlatego je lansuje.

To właśnie efekt ułomności ludzkiego organizmu. Takich negatywnych reakcji na skutek tych ułomności jest bardzo dużo. Bez ich częściowej eliminacji porównania są mało sensowne.

Gdyby to było takie oczywiste to zgodziłbym się z Tobą.

Ale niestety nie jest.

Człowiek i jego organizm to system naczyń połączonych , w którym każdy ze zmysłów odgrywa ważną rolę .

Jak wyeliminujesz jeden z nich pozostałe również zaczną kuleć.

Aby to zrozumieć należy samodzielnie wykonać prosty test , o którym tutaj już pisałem.

Zasłoń sobie oczy a druga osoba niech pokroi Tobie warzywa i owoce w kostkę i po kolei spróbuj odgadnąć co akurat spożywasz.

Gwarantuję Tobie ,że zdziwisz się bardzo bo nie odróżnisz jabłka od marchewki , ziemniaka od gruszki itp.iitd.

I o czym to świadczy ? O tym ,że nie rozróżniasz smaków i całe życie jadłeś banany a to były buraki ?

Nie , to świadczy tylko o tym ,że ludzki organizm jest bardziej skomplikowany niż dowodzą tego testy ABX.

P.S.

Jak oprócz oczu zasłonisz sobie również nos to uważam ,że nie potrafiłbyś odróżnić gówna od budyniu ;)

Odpowiem od razu - nie próbowałem tego typu hardcorowego testu , ale próbowałem i widziałem wielokrotnie te , które opisałem powyżej.

pozdr.

Edytowane przez Axolotl
  • Pokaż nowe odpowiedzi